Μετά το σκάνδαλο στο ΙΚΑ Καλλιθέας, φαίνεται πως δεν έχει όριο το όργιο σπατάλης στο οποίο επιδίδονταν οι "ποντικοί" στο ΙΚΑ. Τη στιγμή που στις αποθήκες υπήρχαν απίστευτα τεράστιες ποσότητες υλικών, έκαναν νέες παραγγελίες με τις υπερκοστολογήσεις να φτάνουν το 1.000%!
Όπως αναφέρει το "Έθνος", βρέθηκαν τανάλιες, βαμβάκι, αλλά και οκτώ τόνοι γύψου που έφταναν για να τοποθετηθεί σε όλους τους ασφαλισμένους του Ιδρύματος!
Τα υλικά που βρέθηκαν αρκούσαν για να καλύψουν τις ανάγκες του Ταμείου για χρόνια αλλά αντ'αυτού στοιβάζονταν στις αποθήκες και ελέω μίζας κάποιοι φρόντιζαν να παραγγέλνουν συνέχεια νέα.
Στο όλο σκάνδαλο που αφορά κυρίως το διάστημα 2005 έως το 2010 εμπλέκονται γιατροί, υπάλληλοι του Ταμείου αλλά και εταιρείες που χορηγούσαν τα υλικά.
Βρήκαν "θησαυρό" στις αποθήκες
Σύμφωνα με το δημοσίευμα συνολικά βρέθηκαν 8 τόνοι γύψου, 6.5 τόνοι βαμβάκι, 2.5 εκατομμύρια πίεστρα γλώσσας και 6.000 τανάλιες για τα δόντια. Σχεδόν ένας τόνος ήταν η ελαφρόπετρα που βρέθηκε, ενώ στις αποθήκες υπήρχαν μεταξύ άλλων 40.000 κολποσκόπια και 2.000 κουτιά ρητίνες για δόντια.
Οι ποσότητες οδοντιατρικού κυρίως υλικού ήταν τεράστιες και "δικαιολογούνταν μόνο εάν προορίζονταν να καλύψουν τεράστιες χρονικές περιόδους ή πολύ μεγαλύτερη χώρα", σημειώνει η εφημερίδα.
Ο έλεγχος αποκάλυψε και 2.900 κοχλιάρια οδοντίνης. Πρόκειται για υλικό μίας χρήσης το οποίο χρησιμοποιεί ο οδοντίατρος για να καθαρίσει με τα χέρια την τερηδόνα. Εντοπίστηκαν, επίσης, σχεδόν 3.500 οδοντάγρες διαφόρων τύπων. Πρόκειται για εργαλείο για την αφαίρεση δοντιών.
Παράλληλα, σε περίπτωση που τα σφραγίσματα δεν έκανα δουλειά, είχαν προβλέψει και για αυτό αφού είχαν άφθονο υλικό και για ...μασέλες.
Οι ελεγκτές του ΙΚΑ βρήκαν 37.537 τροχόλιθους εργαστηρίου, 12.088 τροχόλιθους "επί μανδρέν" και 11.223 τροχόλιθους "χωρίς μανδρέν". Πρόκειται για υλικό χωρίς ημερομηνία λήξης, με το οποίο τροχίζονται οι τεχνητές οδοντοστοιχίες.
Σε άλλες συσκευασίες υπήρχαν 176.824 κώνοι χάρτου, ένα υλικό το οποίο χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό στις απονευρώσεις.
Όπως συνεχίζει το δημοσίευμα, σημειώνει πως άφθονο ήταν και το οδοντιατρικό υλικό χωρίς ημερομηνία λήξης: Ελαφρόπετρα (825 κιλά), κάψουλες αμαλγάματος, ταινία υαλόχαρτου για λείανση σύνθετης (172 κουτιά), ελαφρόπετρα (825 κιλά), γύψος καλλιτεχνίας (4.050 κιλά), γύψος αποτυπωμάτων (4.025 κιλά), βαμβακολαβίδες οδοντιατρικές (700) και στοματοκάτοπτρα (1.800).
Σύμφωνα με πληροφορίες, λίγες μέρες πριν λήξει η σύμβαση μίας εταιρείας με το Ταμείο, φαίνεται πως δόθηκαν επιθέματα αξίας 60.000 ευρώ.
Νέες παραγγελίες και υπερτιμολογήσεις
Τι και αν οι αποθήκες ασφυκτιούσαν από υγειονομικό υλικό, οι παραγγελίες δεν έλεγαν να σταματήσουν ενώ τα υλικά αγοραζόντουσαν μάλιστα πολύ πιο ακριβά από τη χοντρική τιμή πώλησής τους.
Υπήρξε περιστατικό, αναφέρει το δημοσίευμα, σε υποκατάστημα του Ταμείου που τεστ κύησης αγοράστηκε 50 ευρώ όταν η χοντρική τιμή του είναι μισό ευρώ.
Η υπόθεση αποκαλύφθηκε όταν ο Ενιαίος Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) ζήτησε από τα ασφαλιστικά ταμεία να καταγράψουν αναλυτικά τα υγειονομικά υλικά που έχουν στις αποθήκες τους. Τώρα για το θέμα διεξάγεται ΕΔΕ και μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναμένονται να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα.