Σε πόλεμο για τη διάσωση του 13ου και 14ου μισθού εξελίχθηκαν οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα προκειμένου να επέλθει συμφωνία για τη νέα δανειακή σύμβαση.
Η συνάντηση του πρωθυπουργού, Λουκά Παπαδήμου, με τους επικεφαλής της τρόικας, παρουσία των υπουργών Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, και Εργασίας, Γιώργου Κουτρουμάνη, ολοκληρώθηκε μετά από δυόμισι ώρες χωρίς αποτέλεσμα, με τα χρονικά περιθώρια να στενεύουν επικίνδυνα.
Αιχμή των συζητήσεων αποτέλεσαν τα ζητήματα των εργασιακών σχέσεων στον ιδιωτικό τομέα και των δημοσιονομικών μέτρων που πρέπει να ληφθούν εντός του 2012 ώστε η χώρα να βρίσκεται εντός στόχων.
Μετά το χθεσινοβραδινό αδιέξοδο, οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα συνεχιστούν το πρωί της Κυριακής, ακόμα και πριν από τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση, υπό τον πρωθυπουργό.
Απειλή χρεοκοπίας από Γιούνκερ
Οι επικεφαλής της τρόικας εμφανίζονται αδιάλλακτοι στο θέμα του κατώτατου μισθού και τη μετενέργεια, ενώ είναι πιο διαλλακτικοί στο θέμα του 13ου και 14ου μισθού.
Στο μεταξύ, εντείνονται οι ευρωπαϊκές πιέσεις προς τη χώρα μας λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, όπου θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για το νέο δανειακό πρόγραμμα.
Σε προδημοσίευση συνέντευξής του στο εβδομαδιαίο περιοδικό Der Spiegel, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, προειδοποίησε για τον κίνδυνο χρεοκοπίας της Ελλάδας τον Μάρτιο εάν οι μεταρρυθμίσεις που απαιτούν οι πιστωτές δεν πάνε καλά.
"Αν χρειαστεί να διαπιστώσουμε ότι όλα παίρνουν τον κατήφορο στην Ελλάδα, τότε δεν θα υπάρξει καινούριο πρόγραμμα αναχρηματοδότησης της χώρας που να της επιτρέπει να τιμήσει τις υποχρεώσεις της. Αυτό θα σήμαινε μια χρεοκοπία τον Μάρτιο", ανέφερε.
Προειδοποίησε μάλιστα την Αθήνα ότι οι Βρυξέλλες δεν θα κάνουν πίσω στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων και εξέφρασε τη δυσφορία του για τα στοιχεία διαφθοράς, που όπως σημείωσε, υπάρχουν σε όλες τις βαθμίδες της διοίκησης στην Ελλάδα.