Για να «βγει» η συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup πρέπει και η Ελλάδα να κάνει πολλά πράγματα. «Πρέπει να κάνουμε τεράστιες αλλαγές», σημείωσε.
Ερωτηθείς σχετικά επισήμανε ότι το ζήτημα για τις επόμενες κυβερνήσεις είναι τι αλλαγές θα γίνουν ώστε να καταστεί παραγωγική η οικονομία.
Σε ό,τι αφορά το χρόνο των εκλογών επανέλαβε ότι θα πραγματοποιηθούν μόλις ολοκληρωθεί η δανειακή σύμβαση.
Πληθαίνουν οι φωνές για παράταση του βίου της κυβέρνησης
Οπως αναφέρτει σήμερα το Εθνος, αρκετοί υπουργοί τάσσονται πια υπέρ της παράτασης της θητείας της κυβέρνησης Παπαδήμου.
Κατ' αρχάς ο Γ. Παπανδρέου επεσήμανε και εγγράφως την απόφασή του να στηρίξει την προοπτική παράτασης του «ορίζοντα» της κυβέρνησης μέχρι το 2013 και τον σχηματισμό κυβέρνησης με το «προφίλ» που ο κ. Παπαδήμος θεωρήσει αναγκαίο για τις αναγκαίες και μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Η Αννα Διαμαντοπούλου πρότεινε επίσης «παράταση» - μάλιστα εισηγήθηκε για όσους αφοσιωθούν στην κυβέρνηση να απεγκλωβιστούν από το άγχος της επανεκλογής τους και να μην κατέβουν ως υποψήφιοι βουλευτές στις προσεχείς εκλογές.
Χθες, ο Γ. Παπακωνσταντίνου, μιλώντας στην ηλεκτρονική έκδοση της γερμανικής εφημερίδας «Die Zeit», υπογράμμισε την ανάγκη μη εκλογών σ' αυτήν τη φάση. «Θα ήταν καλό αν δινόταν περισσότερος χρόνος στην κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου», είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Ο κόσμος πρέπει να νιώσει ότι κάτι αλλάζει».
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου επεσήμανε διά της συνέντευξής του στη γερμανική εφημερίδα ότι «εάν τελικά δοθεί περισσότερος χρόνος στην κυβέρνηση, εξαρτάται από τη στάση της Νέας Δημοκρατίας». Μπορεί δηλαδή ο κ. Αντ. Σαμαράς να δηλώνει ότι μετά τη συμφωνία στο Eurogroup ανοίγει ο χρόνος για εκλογές, ωστόσο οι σοβαρές «εκκρεμότητες» παραμένουν και δεν πρόκειται να θέσουν σε κίνδυνο τα συμφωνηθέντα, αν αντιμετωπιστούν εγκαίρως.
Π. ΚΑΨΗΣ:
Ζήτημα των κομμάτων οι εκλογές
Αν και το Μέγαρο Μαξίμου αποφεύγει συστηματικά να μιλήσει για το ενδεχόμενο παράτασης της θητείας της κυβέρνησης Παπαδήμου, χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Καψής υπονόησε ότι η οποιαδήποτε αλλαγή πλεύσης συνιστά νέα απόφαση των κομμάτων που τη στηρίζουν.
«Εχουμε πει: οι εκλογές είναι ζήτημα των κομμάτων. Η κυβέρνηση αυτή συγκροτήθηκε για να αντιμετωπίσει ένα συγκεκριμένο πρόβλημα. Για να λήξει αυτό το πρόβλημα και να προχωρήσει η δανειακή σύμβαση. Αυτό έχει έναν χρονικό ορίζοντα. Τώρα, αν υπάρχει θέμα παράτασης, αυτό δεν είναι θέμα της κυβέρνησης. Είναι των κομμάτων που την απαρτίζουν. Δηλαδή, θα είναι μια νέα συμφωνία», είπε με νόημα ο κ. Καψής, επιχειρώντας πάντως να «κόψει» την κουβέντα και τα διάφορα σενάρια για τον χρόνο των εκλογών.