Ο πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος, συζήτησε χθες το θέμα με τον υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος νωρίτερα είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γερμανό ομόλογό του, Β. Σόιμπλε. Παράλληλα, όλο το Σαββατοκύριακο οι εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ ήταν σε ανοιχτή γραμμή για τους όρους της ανταλλαγής ομολόγων.
Εξάλλου, για τις ΗΠΑ «πετούν» ο πρόεδρος του ΣΟΕ, Γιώργος Ζανιάς, και ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ, Πέτρος Χριστοδούλου, προκειμένου την Τετάρτη να ενημερώσουν το ΔΝΤ για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων.
Ολες οι πλευρές επιζητούν μία συμφωνία επί των όρων ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων.
Κι αυτό αφενός, επειδή η καταρχήν συμφωνία αποτελεί προαπαιτούμενο για να προχωρήσουν και να καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα για τη νέα δανειακή σύμβαση και αφετέρου γιατί το «θρίλερ» για το PSI λαμβάνει χώρα σε μία χρονική περίοδο όπου το διεθνές οικονομικό περιβάλλον είναι εξαιρετικά ασθενές.
Η υποβάθμιση από τη S&P εννέα χωρών της Ευρωζώνης και η «απειλή» του οίκου ότι είναι πιθανόν να υποβαθμίσει και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (EFSF) αλλάζουν άρδην τα δεδομένα.
Στο υπουργείο Οικονομικών σημειώνουν ότι τυχόν υποβάθμιση του EFSF θα είχε αρνητικές επιπτώσεις στους όρους του νέου δανειακού προγράμματος της Ελλάδας (υψηλότερα επιτόκια). Προσέθεταν όμως ότι, μετά τις μαζικές υποβαθμίσεις, είναι βέβαιο πως η ΕΕ θα προσπαθήσει να κλείσει το ελληνικό «μέτωπο».
H απαίτηση
Το βασικό σημείο τριβής, το οποίο άλλωστε αποτέλεσε και τον λόγο που διεκόπησαν οι διαπραγματεύσεις την Παρασκευή, είναι η απαίτηση της τρόικας (κυρίως το ΔΝΤ) οι ιδιώτες να δεχθούν επιτόκιο κοντά στο 3% στα νέα ομόλογα που θα προκύψουν μετά το «κούρεμα». Το ποσοστό αυτό «μεταφράζεται» σε ζημιές έως και άνω του 80% στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών.
Ο επικεφαλής του IIF, T. Νταλάρα, βρίσκεται από προχθές το πρωί στο Μαϊάμι για ολιγοήμερες διακοπές. Αναμένεται ότι μέχρι αύριο θα λάβει τις τελικές του αποφάσεις και ειδικά για το εάν και πότε θα επιστρέψει στην Αθήνα για να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις. Ο εκπρόσωπός του δήλωσε ότι θα συνεχίσει τις συζητήσεις από τηλεφώνου, είπε ότι αρχικά είχε προγραμματιστεί να επιστρέψει στην Ελλάδα την Τετάρτη, αλλά «αυτό», όπως τόνισε, «εξαρτάται από τις εξελίξεις».
Ο κ. Νταλάρα αναμένει ότι ο δημόσιος τομέας (ΕΕ και ΔΝΤ) θα αλλάξουν τη θέση τους για το επιτόκιο. Πηγή τόνισε πως «εάν δεν αλλάξουν, μπορεί κανείς να προβλέψει ότι το πρόβλημα που δημιουργήθηκε την Παρασκευή και οδήγησε σε παύση των διαπραγματεύσεων, δεν θα επιλυθεί».
ΑΙΤΗΜΑ ΣΤΟ ΔΝΤ
Αίτημα για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για το νέο πρόγραμμα, αναμένεται να υποβάλει η κυβέρνηση αυτή την εβδομάδα, στη διάρκεια συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου του ΔNT. Η συνεδρίαση αναμένεται να πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, και την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο νέος αντιπρόσωπος, Θ. Κατσάμπας. Ο υπ. Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλος, αποφάσισε να αποστείλει στην αμερικανική πρωτεύουσα τους συνεργάτες του Γ. Ζανιά και Π. Χριστοδούλου για να ενημερώσουν ανώτερα στελέχη του ΔΝΤ.
ΑΝΓΚ. ΜΕΡΚΕΛ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Η λύση θα είναι χρονοβόρα
Δεν έχει επιλυθεί ακόμη το ελληνικό πρόβλημα υποστήριξε η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, η οποία σε συνέντευξή της σε γερμανικό ραδιόφωνο επεσήμανε ότι μόλις στα τέλη του προηγούμενου έτους αντιλήφθηκαν οι Ευρωπαίοι ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο.
«Η Ελλάδα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα χρέη της χωρίς βοήθεια. Δεν είναι ένα απλό πρόβλημα ρευστότητας. Γι' αυτό και αποφασίσαμε το haircut, ώστε να μειωθεί το χρέος στο 120% επί του ΑΕΠ μέχρι το 2020», ανέφερε η Μέρκελ. Μάλιστα, ερωτώμενη για την πορεία των διαπραγματεύσεων Ελλάδας - τραπεζιτών για το PSI απέφυγε να πάρει θέση, υπενθυμίζοντας ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις. Ωστόσο, άφησε αιχμές ότι το IIF πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε τον περασμένο Οκτώβριο.
Τέλος, η Μέρκελ αναγνώρισε ότι έχουν γίνει βήματα προόδου στην Ελλάδα, αλλά η πορεία προς τη λύση είναι μία χρονοβόρα διαδικασία, αφού και το πρόβλημα είναι μεγάλο. Μάλιστα, δεν εμφανίστηκε αισιόδοξη ότι η χώρα θα επιστρέψει άμεσα στις αγορές, ακόμη κι αν απομειωθεί το χρέος κατά 50%.