Έκκληση για τη στήριξη της κυβέρνησης προκειμένου να ξεπεραστεί η κρίση και να μην χαθούν οι θυσίες των πολιτών απηύθυνε ο πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος.
"Πιστεύω ότι οι Έλληνες βουλευτές σε τελική ανάλυση θα πράξουν το καθήκον τους, με γνώμονα το συμφέρον της χώρας", υπογράμμισε αμέσως μετά το πέρας των συναντήσεων με Ευρωπαίους ηγέτες και παράγοντες της ΕΕ.
Ανέφερε ότι έως το τέλος της εβδομάδας θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα για τη νέα δανειακή σύμβαση, κι σε περίπτωση που όλα κυλήσουν ομαλά, τότε θα ανακοινωθεί και η συμφωνία με τους ιδιώτες πιστωτές για το κούρεμα του ελληνικού χρέους (PSI).
Σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις, σημείωσε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος, ωστόσο, βρίσκονται ακόμη σε κρίσιμο σημείο.
Επισήμανε ακόμα ότι ότι οι Ευρωπαίοι και θεσμικοί εταίροι έχουν δείξει με σαφή τρόπο την υποστήριξή τους στην Ελλάδα, προκειμένου να τη βοηθήσουν να συνεχίσει τη γιγάντια προσπάθεια που καταβάλλει.
Αναφορικά με τα εργασιακά και συγκεκριμένα τις πιέσεις για μείωση 13ου, 14ου και κατώτατου μισθού, σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει κόκκινες γραμμές, αλλά οι θέσεις προσαρμόζονται και δεν είναι λογικό να ανακοινώνονται εν ώρα διαπραγμάτευσης.
Επισήμανε ότι κατά την διετία 2010 - 2011, το πρωτογενές δημοσιονομικό έλλειμμα μειώθηκε κατά 8% του ΑΕΠ και έφθασε στο 2,4% του ΑΕΠ.
Επίσης, την ίδια διετία, η ελληνική οικονομία ανέκτησε το 1/3 της ανταγωνιστικότητας που είχε χάσει τη δεκαετία 2000 - 2009, έναντι των εταίρων της στην Ευρωζώνης, καθώς και το 50% της ανταγωνιστικότητας που είχε χάσει έναντι όλων των εμπορικών εταίρων της.
Σημείωσε ότι η Σύνοδος Κορυφής ζητά από τα ελληνικά κόμματα να δεσμευτούν αμετάκλητα στην τήρηση του νέου προγράμματος, διευκρινίζοντας ότι ο τρόπος με τον οποίο θα εκφραστεί αυτή η δέσμευση θα προσδιοριστεί εν καιρώ.
"Το μήνυμα προς τους Έλληνες πολίτες είναι ότι οι Ευρωπαίοι και οι θεσμικοί μας εταίροι έχουν ως τώρα δείξει με σαφή τρόπο την υποστήριξή τους στην Ελλάδα, και χρηματοδοτικά και με τεχνική βοήθεια, προκειμένου να συνεχίσει τη γιγάντια προσπάθεια που κάνει τα τελευταία χρόνια για την ανόρθωση της οικονομίας.
Η προσπάθεια αυτή συνεπάγεται σημαντικές θυσίες για τον ελληνικό λαό που αποτυπώνονται σε δείκτες, όπως αυτός της υψηλής ανεργίας και της μείωσης των πραγματικών εισοδημάτων", υπογράμμισε.
Σιγουριά για Ελλάδα, πυρά σε Γερμανία
Ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο από την πλευρά του εμφανίστηκε σίγουρος ότι το ελληνικό πρόγραμμα μπορεί να οριστικοποιηθεί τις επόμενες ημέρες. Σημείωσε ακόμα ότι υπάρχει πρόοδος στις συνομιλίες με τους ομολογιούχους.
Μετά το τέλος της Συνόδου, η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, δήλωσε ότι πρέπει να βρεθούν τρόποι ώστε να κλείσει το χάσμα στο ελληνικό πρόγραμμα και προσέθεσε ότι είναι σημαντικό να συμμετάσχει ο ιδιωτικός τομέας στη χρηματοδότηση (PSI).
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Μόντι, χαρακτήρισε "ευφάνταστη και δυσάρεστη" τη γερμανική πρόταση περί επιτροπείας της Ελλάδας.
Σε ερώτηση που κλήθηκε να σχολιάσει τη "δίψα" της Γερμανίας για δημοσιονομική πειθαρχία, σημείωσε ότι "τη δίψα αυτή τη βιώνουν όλοι στην Ευρώπη".
Ανέφερε, επίσης, ότι οι κυβερνήσεις των χωρών του Βορρά που διψούν για δημοσιονομική πειθαρχία θα πρέπει να εξηγήσουν στους πολίτες τους ότι οι χώρες της Μεσογείου κάνουν προόδους. "Εμείς πρέπει να αντεπεξέλθουμε θετικά, αλλά και αυτοί πρέπει να μπορέσουν να μας αγκαλιάσουν και όχι να μας στραγγαλίσουν", υπογράμμισε.