Υπερχρεωμένα στις τράπεζες είναι τα ελληνικά πολιτικά κόμματα, παρότι κάθε χρόνο κατά μέσο όρο λαμβάνουν, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, περί τα 55 εκατομμύρια ευρώ όλα μαζί. Τα δεκατρία τελευταία χρόνια, συνολικά όλα τα ελληνικά πολιτικά κόμματα έλαβαν υπό μορφή κρατικών επιχορηγήσεων περί τα 700 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, τα περισσότερα εξ αυτών χρωστούν στις τράπεζες ποσά που συνολικά πλησιάζουν τα 250 εκατ. ευρώ. Πολύ μεγαλύτερες απ’ ό,τι συνήθως ήταν οι χρηματοδοτήσεις προς τα κόμματα τα έτη που έγιναν βουλευτικές εκλογές και ευρωεκλογές.
Το πλέον χρεωμένο στις τράπεζες κόμμα είναι η Νέα Δημοκρατία, με το ποσόν των 120 εκατ. ευρώ, ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 111 εκατομμύρια, ο Συνασπισμός με 6 εκατ. και οι Οικολόγοι με 800.000. Εξαίρεση που προκαλεί εντύπωση είναι ο ΛΑ.Ο.Σ. με μηδενικό δανεισμό από τις τράπεζες. Δεδομένου του μεγάλου δανεισμού τους, πάντως, τα κόμματα έχουν βάλει ως υποθήκη την κρατική επιχορήγηση. Ετσι, παρατηρείται το φαινόμενο ακόμα και μελλοντικές επιχορηγήσεις να είναι υποθηκευμένες στις τράπεζες. Μάλιστα, συχνό φαινόμενο είναι να μη φτάνει η χρηματοδότηση σε ένα κόμμα, αφού το ποσόν το παίρνει κατευθείαν η τράπεζα.
Χθες, η δημοσιοποίηση των στοιχείων του υπουργείου Εσωτερικών προκάλεσε τριβές μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του υπουργού Εσωτερικών, κ. Τάσου Γιαννίτση. Ειδικότερα, ο γενικός διευθυντής της Ν.Δ., κ. Θανάσης Σκορδάς, χαρακτήρισε «ανεύθυνο να δίνονται από υπεύθυνες Αρχές λανθασμένα στοιχεία σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση των κομμάτων» και τόνισε πως «σε ό,τι αφορά τη Ν.Δ., τα στοιχεία που έδωσε ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρονται στα ποσά που θα μπορούσε να πάρει και όχι αυτά που πήρε τελικά». Αναλυτικότερα, εξήγησε, «το 2011 η Νέα Δημοκρατία εισέπραξε περίπου 2,5 εκατ. ευρώ λιγότερα από ό,τι το 2010. Συγκεκριμένα το 2010 εισέπραξε συνολικά 15.056.167, ενώ το 2011 εισέπραξε 12.749.671 ευρώ. Εκ των οποίων τα 11.350.970 ευρώ δεν έφθασαν ποτέ στο ταμείο του κόμματος, καθώς παρακρατήθηκαν για την εξυπηρέτηση υφιστάμενων δανείων».
Από την πλευρά του, ο κ. Γιαννίτσης, σε ανακοίνωσή του, αφού ανέφερε ότι «η εκχώρηση των δόσεων χρηματοδότησης των κομμάτων στις τράπεζες, λόγω δανείων τους, δεν αφορά το υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο δεν έχει καμιά ανάμιξη στο θέμα αυτό», διευκρίνισε ότι για το 2011 εκκρεμεί μία ακόμη δόση της χρηματοδότησης προς τα κόμματα. «Η αναφορά της Ν.Δ. στην εκταμίευση προς αυτή 12.749.671 ευρώ αφορά στις τρεις πρώτες δόσεις της χρηματοδότησης για το 2011 και δεν αναιρεί την ακρίβεια της συνολικής χρηματοδότησης, δεδομένου ότι τα κόμματα, όπως γνωρίζουν, έχουν λαμβάνειν και την τελευταία δόση του 2011».
Σχετικά με τις χρηματοδοτήσεις, ο ΛΑ.Ο.Σ. ανάφερε: «Μπορούμε και με λιγότερα. Αλλά τα χρήματα που δίνονται στα κόμματα ξαναγυρίζουν στην αγορά υπό μορφή μισθών, υπό μορφή αγορών, υπό μορφή ενοικίων κ.λπ.». Τέλος, ο βουλευτής Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμμαχίας κ. Λευτέρης Αυγενάκης κατήγγειλε ότι «τα κόμματα έλαβαν το 2011 ακόμη μεγαλύτερη χρηματοδότηση από πέρσι, ενώ στα ταμεία τους εισέρευσαν, επιπλέον, περίπου 5 εκατομμύρια ευρώ για ενισχύσεις για ερευνητικούς και επιμορφωτικούς σκοπούς».