Παράλληλα, θα υπάρχει η δυνατότητα, στο ίδιο κλαμπ, των «προθύμων», να προστεθούν κι όσα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης το επιθυμούν. Αυτή τη στιγμή λογίζονται σε έξι. Κατά συνέπεια, τα κράτη που στοιχίζονται αυτή τη στιγμή πίσω από τον γαλλογερμανικό άξονα φτάνουν στα 23, εκτός κάποιας σοβαρής έκπληξης της τελευταίας στιγμής.
Οριστικά, η Μεγάλη Βρετανία θα πρέπει να θεωρείται εκτός κλαμπ, όπως και τρεις ακόμα χώρες, οι οποίες έβαλαν βέτο στην πρόταση Μέρκελ, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να περάσει πρώτα από τα εθνικά κοινοβούλια.
Ούτε αυτή η εκδοχή φάνηκε να αρέσει στους «Μερκοζί», ενώ για μια ακόμα φορά αναβίωσε στο έπακρο –μετά από 10 ώρες συνομιλιών– η παραδοσιακή έχθρα Γάλλων και Βρετανών.
Η τελευταία φραστική επίθεση Σαρκοζί στον Βρετανό πρωθυπουργό («είχες μια ευκαιρία να βγάλεις το σκασμό και δεν το έκανες») επανήλθε στην μνήμη πολλών ευρωπαίων ηγετών, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, αν και τόσο βαριές κουβέντες δεν επαναλήφθηκαν.
Η αλήθεια, ωστόσο, είναι ότι πολλές φορές έφτασαν και οι δύο μέχρι το «αμήν», για να το κάνουν.
Η ίδια η κ. Μέρκελ προτίμησε να τηρήσει στάση σιωπής, αποφεύγοντας να κάνει δηλώσεις ακόμα και μετά το τέλος της 10ωρης διαπραγμάτευσης, ενώ με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή δεύτερη μέρα των εργασιών της Συνόδου, κατά τη διάρκεια της οποίας αναμένεται ότι –επιτέλους– θα ξεκαθαρίσουν πολλά αναφορικά και με αυτή καθαυτή την γαλλογερμανική πρόταση που είναι και το βασικό ζητούμενο της συνάντησης.
Κάτι το οποίο οι ηγέτες χθες έδειξαν μάλλον να το ξεχνούν…