Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οι αυξήσεις θα κυμανθούν σε διψήφια ποσοστά, ενώ θα γίνουν πιθανότατα σε δύο δόσεις, μία στο πρώτο εξάμηνο και μία στο δεύτερο, ώστε να μην... «πέσουν βαριές» στους καταναλωτές, που την ίδια περίοδο θα πληρώνουν σε δόσεις τα χαράτσια για το τέλος ακινήτων.
Τα νοικοκυριά που καταναλώνουν μέχρι και 3.000 κιλοβατώρες θα δουν τους ήδη φουσκωμένους λογαριασμούς τους να επιβαρύνονται με τουλάχιστον 20-30 ευρώ ανά τετράμηνο, ανάλογα με την κατανάλωση. Ανάλογες αυξήσεις θα υποστούν και όσοι είναι ενταγμένοι στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο της ΔΕΗ, με τη διαφορά ότι οι χρεώσεις τους θα παραμείνουν 20-30% χαμηλότερες.
Στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας πανηγυρίζουν πάντως ότι οι σχεδιαζόμενες αυξήσεις θα είναι... μικρές συγκριτικά με αυτές που ζητεί από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας η ΔΕΗ (19%) επικαλούμενη τα κοστολογικά της στοιχεία και οι οποίες αν «πέρναγαν» θα ανέβαζαν τους λογαριασμούς έως και 40%.
Και το 2013
Στην ουσία οι επικείμενες αυξήσεις στους λογαριασμούς της ΔΕΗ για το 2012 αποτελούν τη δεύτερη δόση των αναπροσαρμογών στις οποίες είναι δεσμευμένη μέσω του Μνημονίου να προχωρήσει η Ελλάδα με ορίζοντα το 2013, ώστε να καταργήσει τις σταυροειδείς επιδοτήσεις και τα τιμολόγια να διαμορφώνονται ανάλογα με το εκάστοτε κόστος παραγωγής. Υπό το πρίσμα αυτό αυξήσεις στο ρεύμα θα γίνουν και το 2013, οι οποίες ενδέχεται μάλιστα να είναι πολύ μεγαλύτερες, επειδή από εκείνη τη χρονιά η ΔΕΗ θα πρέπει να καταβάλει πάνω από 1 δισ. ευρώ για δικαιώματα ρύπων.
Σύμφωνα με εισηγήσεις της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, δεν αποκλείεται μέσα στην επόμενη χρονιά να ενεργοποιηθεί και μηχανισμός σύνδεσης των τιμών με το κόστος παραγωγής της ΔΕΗ, ώστε τα τιμολόγια να αναπροσαρμόζονται αυτομάτως είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω κάθε 6μηνο.
Στο πλαίσιο της αναπροσαρμογής των τιμολογίων το υπουργείο Περιβάλλοντος εξετάζει σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών να αλλάξει τον τρόπο υπολογισμού του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο φυσικό αέριο.
Στο σφυρί και υδροηλεκτρικά
Στο μέτωπο της αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ και του ανοίγματος της αγοράς ενέργειας, η τελική συμφωνία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Παπακωνσταντίνου με τις Βρυξέλλες φαίνεται ότι συμπεριλαμβάνει και την πώληση υδροηλεκτρικών εργοστασίων της ΔΕΗ σε ιδιώτες. Υδροηλεκτρικά-«φιλέτα» της ΔΕΗ μαζί με τέσσερις λιγνιτικές μονάδες θα αποσχιστούν από το παραγωγικό χαρτοφυλάκιο της ΔΕΗ και θα πωληθούν σε μια νέα εταιρεία («μικρή ΔΕΗ»), η οποία με τη σειρά της θα μετοχοποιηθεί ή θα πωληθεί με διεθνή διαγωνιστική διαδικασία «πακέτο» σε ιδιώτες. Εχει συμφωνηθεί ποιες μονάδες θα πωληθούν καθώς και από πού θα προέλθει η ισχύς των συμφωνιών ανταλλαγής ενέργειας (σ.σ. πιθανόν Πτολεμαΐδα), αλλά θα ανακοινωθούν στις αρχές Δεκεμβρίου, ύστερα από έρευνα αγοράς, για να διαπιστωθεί το ενδιαφέρον των ιδιωτών επενδυτών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ζητήσει την εκχώρηση δύο μονάδων από τη Βόρεια Ελλάδα (σ.σ. Αμύνταιο και Αγ. Δημήτριος), μία από το Νότο (Μεγαλόπολη) και μία σύγχρονη μονάδα, που δεν αποκλείεται να είναι η Φλώρινα.
Μέσα στον επόμενο μήνα θα προκηρυχθεί διαγωνισμός για την πώληση των ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ (πιθανόν «πακέτο»), ενώ τον Ιανουάριο για τα ΕΛ.ΠΕ.