Μετωπική ΕΕ-τραπεζών για το ύψος του κουρέματος. Πιθανό να μην μάθουμε το ποσοστό την Τετάρτη. Ματαιώθηκε το Ecofin. Διαβάστε στο NEWS 247 όλα τα τελευταία σενάρια
Ένα θρίλερ για γερά νεύρα είναι σε εξέλιξη στην ευρωζώνη, μια μέρα πριν την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της Τετάρτης.
Την ώρα που όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι έρχεται μεγάλο "κούρεμα" για το ελληνικό χρέος, η είδηση για την ακύρωση του Ecofin, που επρόκειτο να διεξαχθεί το πρωί της Τετάρτης, προκαλεί ανησυχία.
Την ακύρωση του Ecofin, επιβεβαίωσε και η Πολωνική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όπως μετέδωσε το Reuters, η σύνοδος του Ecofin ματαιώθηκε διότι οι λεπτομέρειες επί ζητημάτων που επρόκειτο να συζητηθούν δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί.
Αρκετές κυβερνήσεις, προσπαθώντας να υποβαθμίσουν το θέμα, σημειώνουν ότι οι συνεδριάσεις των συμβουλίων είναι περιττές, καθώς οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν στη Σύνοδο.
Ενδεικτικό πάντως του αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις ΕΕ-τραπεζών, είναι το γεγονός ότι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν αποκλείουν η Σύνοδος Κορυφής να μην ανακοινώσει συγκεκριμένο ποσοστό "κουρέματος" (!)
Επίσης, δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει οριστική απόφαση και για το μέγεθος της επανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών ή τη μόχλευση των κεφαλαίων του EFSF, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να οδηγηθούμε σε άλλη μια Σύνοδο χωρίς αποτέλεσμα, κάτι που θα εντείνει την πίεση των αγορών.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε στο Reuters αξιωματούχος των Βρυξελλών, είναι πιθανό οι Ευρωπαίοι ηγέτες, απλώςν να υποδηλώσουν το επιθυμητό επίπεδο του κουρέματος, ανακοινώνοντας το ύψος της βοήθειας που θα λάβει η Ελλάδα από τον κρατικό τομέα και τον στόχο για το ύψος του Δημοσίου χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ το 2020.
Κούρεμα με την ψιλή
Την ίδια στιγμή οι εκτιμήσεις για το ύψος του κουρέματος συνεχίζονται με το "60%" να ακούγεται όλο και περισσότερο.
Όπως αποκάλυψε ο επικεφαλής της Ομάδας των Φιλελευθέρων Γκυ Φέρχοφσταντ, ο οποίος τόνισε ότι το σχέδιο απόφασης προβλέπει κούρεμα 60%.
Ο φιλελεύθερος ευρωβουλευτής μάλιστα επέδειξε στην Ολομέλεια αντίγραφο του σχετικού εγγράφου που, όπως κατήγγειλε, έχει έκταση δυόμισι σελίδων και κυκλοφορεί στους διαδρόμους της γερμανικής Βουλής.
Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδέου το απόγευμα της Τρίτης είχε σύσκεψη με τεχνοκράτες και νομικούς στις Βρυξέλλες, με αντικείμενο τις τελευταίες λεπτομέρειες ενόψει του κουρέματος. Στις συναντήσεις συμμετείχαν και ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Φ. Σαχινίδη.
FT: Κλείδωσε το 60%
"Η Ευρωζώνη ζήτησε από τις τράπεζες και τους άλλους ιδιώτες επενδυτές να δεχθούν μια μείωση κατά 60% της ονομαστικής αξίας των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους", αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Financial Times που επικαλείται αξιωματούχους που έχουν γνώση των συζητήσεων.
Σύμφωνα με πηγή που βρίσκεται κοντά στους ιδιώτες επενδυτές, η μείωση της ονομαστικής αξίας των ομολόγων κατά 60% ισοδυναμεί με μείωση κατά 75% έως 80% της παρούσας αξίας των τίτλων αυτών.
Η διαφορά, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, είναι πολύ μεγάλη σε σχέση με τη συμφωνία της συνόδου κορυφής της 21ης Ιουλίου, η οποία προέβλεπε μείωση της παρούσας αξίας των ομολόγων κατά 21% και δεν υποχρέωνε τους επενδυτές να αποδεχθούν μείωση της ονομαστικής αξίας τους, καθώς είχαν την επιλογή της ανταλλαγής των ομολόγων τους με νέα ομόλογα 30ετούς διάρκειας.
Η αντίδραση των τραπεζών
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι οι διαπραγματευτές του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), το οποίο εκπροσωπεί τους ιδιώτες επενδυτές, έχουν δεχθεί μία μείωση κατά 40% της παρούσας αξίας των ομολόγων τους και όχι της ονομαστικής αξίας των ομολόγων.
Επιπλέον, το IIF ζήτησε να καλυφθούν τα νέα ομόλογα με εγγυήσεις συνολικού ύψους 55 δισ. ευρώ, ποσό που είναι 20 δισ. ευρώ υψηλότερο σε σχέση με τη συμφωνία του Ιουλίου.
Σύμφωνα με τους Financial Times, ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί δέχθηκε μία μεγαλύτερη μείωση του ελληνικού χρέους με τον όρο ότι αυτή θα γίνει σε εθελοντική βάση (με τη συμφωνία, δηλαδή, των επενδυτών).
Ο Διευθύνων Σύμβουλος και επικεφαλής διαπραγματευτής του IIF Τσαρλς Νταλάρα δήλωσε χθες ότι "υπάρχουν όρια στο τι θα μπορούσε να θεωρηθεί εθελοντικό".
"Προσπαθούμε να αποφύγουμε ένα πιστωτικό γεγονός" (σ.σ.: που θα προκύψει αν η μείωση του χρέους γίνει αναγκαστική για τους ιδιώτες και προκαλέσει την πληρωμή των ασφαλίστρων κινδύνου ή CDS), ανέφερε ανώτερος αξιωματούχος της Γερμανίας.
Σκληρή γραμμή από την ΕΕ
Η Γαλλία, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προσθέτει το δημοσίευμα, έδωσαν το "πράσινο φως" στον επικεφαλής διαπραγματευτή της Ευρωζώνης Βιτόριο Γκρίλι να ζητήσει από τις τράπεζες το "κούρεμα" των ομολόγων, προσχωρώντας στη σκληρή διαπραγματευτική γραμμή.
Σημειώνει, ωστόσο, ότι ανησυχούν μήπως η σκληρή στάση στις διαπραγματεύσεις οδηγήσει στην πληρωμή ασφαλίστρων στους ομολογιούχους και προκαλέσει πανικό στους επενδυτές, εξ αιτίας της αβεβαιότητας σχετικά με το ποιες τράπεζες θα καταγράψουν ζημιές από την πληρωμή των CDS.
Αξιωματούχοι από άλλες χώρες, περιλαμβανομένης της Γερμανίας, είναι λιγότερο ανήσυχοι για ένα πιστωτικό γεγονός, προσθέτει το δημοσίευμα. Οι ιδιώτες επενδυτές, κυρίως ευρωπαϊκές και ιδιαίτερα ελληνικές και κυπριακές