Το πολυνομοσχέδιο που κατατίθεται στη Βουλή διαμορφώνει τον κατώτατο μισθό στα 780 ευρώ και φέρνει σοβαρές μειώσεις στις αποδοχές του 20% των δημοσίων υπαλλήλων που θεωρούνται τα "ρετιρέ" του Δημοσίου. Ποιοι εξαιρούνται από τις ρυθμίσεις
Μειώσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων που φτάνουν μέχρι το 20% στα υψηλά κλιμάκια, κατάργηση ειδικών επιδομάτων και πριμ παραγωγικότητας προβλέπονται στο πολυνομοσχέδιο που κατατίθεται το βράδυ στη Βουλή για το ενιαίο μισθολόγιο-βαθμολόγιο του Δημοσίου και τη ρύθμιση για την εργασιακή εφεδρεία.
Ο κατώτατος μισθός, μεταξύ άλλων, διαμορφώνεται στα 780 ευρώ. Ο μισθός αυτός θα διαμορφώνεται ανάλογα τον βαθμό και την εκπαίδευση του υπαλλήλου. Τα επιδόματα θα αγγίζουν τα 500 ευρώ για τα Χριστούγεννα και τα 250 ευρώ για Πάσχα και για επίδομα αδείας.
Ωστόσο, θα δίνεται κίνητρο επίτευξης στόχων, το οποίο αν υπουργείο ή φορέα δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το 3% του συνολικού μισθολογικού κόστους του προηγούμενου χρόνου.
Με το νέο μισθολόγιο, οι βασικοί εισαγωγικοί μισθοί διαμορφώνονται ως εξής:
Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (ΥΕ): στα 780 ευρώ από 711
Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ): στα 858 ευρώ από 830
Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ): στα 1.037 ευρώ από 938
Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ): στα 1.092 ευρώ από 985.
Για τους νέους εισαγωγικούς μισθούς θα ισχύει πλαφόν 3.000 ευρώ (βασικός μισθός & επιδόματα) και ανάλογη εφαρμογή θα υπάρξει στους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ και τα ΝΠΙΔ, όπου το μέσο κατά κεφαλήν κόστος των αμοιβών δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 1.900 ευρώ, με εξαίρεση τα διευθυντικά στελέχη.
Ποια επιδόματα διατηρούνται
Τα μόνα επιδόματα που διατηρούνται είναι αυτά της επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας και των απομακρυσμένων και παραμεθόριων περιοχών και το οικογενειακό επίδομα.
Επίσης το επίδομα θέσης ευθύνης, που θα το λαμβάνουν μόνο οι προϊστάμενοι και το επίδομα παραγωγικότητας, που θα καταβάλλεται μόνο στα τμήματα που αποδίδουν και εκπληρώνουν τους στόχους του "συμβολαίου αποτελεσματικότητας" που θα υπογράφουν.
Ηλικιακό όριο για εφεδρεία
Οι 55άρηδες, οι οποίοι έχουν συμπληρώσει 35 χρόνια πραγματικής και συντάξιμης υπηρεσίες, θα είναι το όριο από το οποίο θα ξεκινάει η διαδικασία της εφεδρείας.
Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις για την εφεδρεία που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο, όσοι είναι από αυτή την ηλικία και πάνω θα μπουν στο προσυνταξιοδοτικό στάδιο και θα λαμβάνουν το 60% του βασικού μισθού με τον οποίο έφυγαν, χωρίς να τα επιδόματα.
Οι οργανικές θέσεις των δημοσίων υπαλλήλων που θα μπουν στην εφεδρεία θα καταργούνται με στόχο να μειωθεί το κράτος μεσοπρόθεσμα κατά 30%.
Δεν είναι πολλές οι κατηγορίες που εξαιρούνται, ανάμεσα στις οποίες είναι οι ανάπηροι με ποσοστό άνω των 67% και το νοσηλευτικό προσωπικό.
Ποιοι εξαιρούνται από τις ρυθμίσεις στο πολυνομοσχέδιο
* οι ένστολοι (ένοπλες δυνάμεις και σώματα ασφαλείας),
* οι δικαστικοί,
* οι διπλωμάτες,
* οι ανώτατοι κληρικοί,
* οι πανεπιστημιακοί,
* οι διευθυντές
* οι επιμελητές του ΕΣΥ
Τα ειδικά μισθολόγια αυτά, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών θα ενταχθούν στο νέο μισθολόγιο σε δεύτερη φάση.