ΜΥΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΨΕΜΑΤΑ ΣΤΑ ΝΟΥΜΕΡΑ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΗΣ 21ης ΙΟΥΛΙΟΥ, ΠΟΥ ΠΙΕΖΟΥΝ ΓΙΑ... ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ (π.χ. 40%)
«Γκάφα ολκής» έχουν διαπράξει οι εταίροι μας και το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF) με το περίφημο PSI (Σχέδιο Ανταλλαγής Ομολόγων), καθώς η «τελική ζημιά» που θα υποστούν οι ιδιώτες επενδυτές είναι πολύ μικρότερη από αυτή που προέβλεπε η αρχική συμφωνία, καθώς έχει αυξηθεί η αξία των νέων ομολόγων που θα λάβουν.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο στη Γερμανία όσο και στις ΗΠΑ «τρέχουν και δεν φτάνουν», προκειμένου να διορθωθεί το «λάθος» και να διαφυλαχθεί το πνεύμα της Συμφωνίας της 21ης Ιουλίου για το «μέγεθος της συμμετοχής» του ιδιωτικού τομέα. Για το λόγο αυτό ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ έκανε λόγο «για τεχνική αναθεώρηση» του PSI. Η αναθεώρηση αυτή δεν θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη ανακούφιση από το βάρος του δημοσίου χρέους.
Αλλωστε, είναι ενδεικτικό ότι η μείωση του δημοσίου χρέους στο αρχικό σχέδιο, όπου η «ζημιά» για τις τράπεζες είχε οριστεί στο 21%, ήταν μόλις 13 δισ. ευρώ. Για το θέμα αυτό ο Ελληνας υπουργός Ευάγγ. Βενιζέλος, όταν ερωτήθηκε, κατέφυγε σε κενολογίες περίτεχνα διατυπωμένες.
Ο «διάβολος» στα επιτόκια
Ο «διάβολος» στη συμφωνία συμμετοχής των ιδιωτών κρυβόταν στα επιτόκια, τα οποία από τον Ιούλιο μέχρι τούδε κινήθηκαν πτωτικά. Η εξέλιξη αυτή είχε αποτέλεσμα να ανατιμηθεί η αξία των νέων 30ετών ομολόγων που θα λάβουν ως αντάλλαγμα οι τράπεζες που έχουν προσχωρήσει στο Σχέδιο.
Μάλιστα, την ευκαιρία αυτή κέρδους την εντόπισαν «εγκαίρως» αρκετοί επενδυτές, οι οποίοι έσπευσαν να αγοράσουν ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου προκειμένου να κερδίσουν από τους όρους ανταλλαγής.
Μυρίστηκαν την ευκαιρία
Τούτο φαίνεται να έγινε αντιληπτό και από τα διεθνή ΜΜΕ, τα οποία διαπίστωσαν ότι τα περίφημα Hedge Funds (βλ. σχετικό ρεπορτάζ στην «Ε» φ, 30/9) έχουν «σκουπίσει» την αγορά, αγοράζοντας ομόλογα περίπου 30 δισ. ευρώ.
Η ευνοϊκή αυτή εξέλιξη των επιτοκίων φαίνεται ότι στην ουσία περιορίζει το «τελικό κόστος» για τους ιδιώτες. Για το λόγο αυτό φαίνεται ότι η Γερμανίδα καγκελάριος, μιλώντας χθες στις Βρυξέλλες, «ζήτησε ο ιδιωτικός τομέας ν' αυξήσει τη συμμετοχή του στο νέο πρόγραμμα βοήθειας που έχει αποφασιστεί». Συμπλήρωσε μάλιστα ότι θα πρέπει να δούμε κατά πόσον «τα νέα οικονομικά δεδομένα παραμένουν συμβατά με τις αρχικές αποφάσεις».
Τούτο σημαίνει ότι η ζημιά που θα αναγκαστούν να γράψουν στα βιβλία τους οι τράπεζες μπορεί να ξεπεράσει το 20%, φτάνοντας το 30%, όμως ως «αντάλλαγμα» θα λάβουν τα «υπερτιμημένα» 30ετή ομόλογα.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα ομόλογα που έχουν ήδη συγκεντρωθεί βρίσκονται πολύ κοντά, αν δεν έχουν ήδη καλύψει, το στόχο των 135 δισ. ευρώ που είχε τεθεί στη Συμφωνία της 21ης Ιουλίου. Το Ελληνικό Δημόσιο θα υποχρεωθεί να δανειστεί περίπου 42 δισ. ευρώ με 30ετή ομόλογα από το Ταμείο Στήριξης (EFSF), προκειμένου να εγγυηθεί μέρος των νέων ομολόγων που θα πάρουν στα χέρια τους οι ιδιώτες επενδυτές.
Βέβαια, με το πρόγραμμα ανταλλαγής, ακόμη και αν προέβλεπε μεγαλύτερες απώλειες για τους ιδιώτες της τάξης του 30% ή 40%, η ελάφρυσνη που θα προέκυπτε στο δημόσιο χρέος θα ήταν αμελητέα, καθώς η πρόσθετη μείωση θα ήταν της τάξης των 7 με 13 δισ. ευρώ. Επομένως, το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν αποτελεί «δραστική λύση» στο βάρος των 400 δισ. ευρώ του συνολικού δημοσίου χρέους. Ομως το «κούρεμα» των ομολόγων δεν μπορεί να προχωρήσει αν δεν τεθεί σε εφαρμογή ο νέος μόνιμος Μηχανισμός Στήριξης (ESM). *