Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011

Αναθεώρηση των αποφάσεων του Ιουλίου

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο οι όροι να προσαρμοστούν με βάση την έκθεση της τρόικας

Μια ελληνική χρεοκοπία δεν αποτελεί για μένα επιλογή, οι ζημιές θα ήταν αδύνατο να προβλεφθούν και θα οδηγούσαν σε ένα ανεξέλεγκτο ντόμινο. Ανγκελα Μέρκελ, Γερμανίδα Καγκελάριος.

Ανοικτό το ενδεχόμενο αναθεώρησης των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου για την Ελλάδα άφησε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, απορρίπτοντας ταυτόχρονα κάθε συζήτηση για την πιθανότητα χρεοκοπίας της χώρας.

Σε δηλώσεις του από την Ουάσιγκτον, ο κ. Σόιμπλε εξήγησε ότι οι όροι για το δεύτερο πακέτο διάσωσης ενδέχεται να χρειαστεί να προσαρμοστούν με βάση την τελευταία έκθεση της τρόικας, η οποία όταν θα δημοσιευθεί θα μπορούσε να αποκαλύψει νέα δεδομένα.

«Θα πρέπει να επανεξεταστεί κατά πόσο το δεύτερο πακέτο, που συμφωνήθηκε τον Ιούλιο, είναι σωστό ή όχι, με βάση τις τελευταίες εξελίξεις», προσέθεσε, κάνοντας λόγο και για τα θεαματικά πρόσθετα μέτρα λιτότητας που επέβαλε η Αθήνα.

Παράλληλα, κάλεσε την Αθήνα να εκπληρώσει τους όρους που έχουν τεθεί προκειμένου να της καταβληθεί η επόμενη δόση, επισημαίνοντας ωστόσο ότι δεν είναι ανάγκη να αναθεωρηθούν οι όροι για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

«Είναι σαφές ότι οι υποχρεώσεις πρέπει να εκπληρωθούν, δεν έχει νόημα να κάνουμε εικασίες για τα επόμενα βήματα», είπε, προσθέτοντας ότι οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών θα συζητήσουν την κατάσταση των τραπεζών τους στις αρχές Οκτωβρίου, καθώς η ανακεφαλαιοποίηση δεν είναι θέμα της ΕΚΤ αλλά των χωρών μελών.

Την ίδια στιγμή, έγγραφο της Ε.Ε. που περιήλθε στην κατοχή του Bloomberg, αναφέρει ότι η επαναγορά ελληνικού χρέους, που προβλέπεται στο δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, θα είναι ανοιχτή σε όλους τους επενδυτές στο σύνολο των ελληνικών κρατικών ομολόγων.

Αναφέρεται επίσης ότι η διαδικασία θα πρέπει να γίνει ταυτόχρονα με το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, ώστε να ελαχιστοποιηθεί το χρονικό διάστημα, κατά το οποίο οι οίκοι αξιολόγησης θα διατηρήσουν την Ελλάδα σε καθεστώς «επιλεκτικής χρεοκοπίας».

Αλλο εμπιστευτικό έγγραφο της Ε.Ε. αποκαλύπτει ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εξετάζουν το ενδεχόμενο ενεργοποίησης του μόνιμου μηχανισμού στήριξης ESM από τον Ιούλιο του 2012, ένα χρόνο νωρίτερα απ΄ ό,τι προβλεπόταν αρχικά.

Στην ανάγκη να εφαρμοστούν οι αποφάσεις της 21ης Ιουλίου αναφέρθηκε και ο Ευρωπαίος επίτροπος για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Ολι Ρεν, λέγοντας ότι οι χώρες μέλη εργάζονται αδιάκοπα για την εξεύρεση λύσης και εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα αντιμετωπιστεί τελικά η κρίση.

Εν τω μεταξύ, η Γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ, διαμήνυσε από τη Γερμανία ότι τα προβλήματα του ευρώ θα πρέπει να αντιμετωπιστούν στη ρίζα τους και κάλεσε την Ελλάδα να ολοκληρώσει ό,τι της έχει ζητηθεί. «Μία ελληνική χρεοκοπία δεν αποτελεί για μένα επιλογή, οι ζημιές θα ήταν αδύνατο να προβλεφθούν σε μία τέτοια περίπτωση. Μία πτώχευση της Ελλάδας θα οδηγούσε σε ένα ανεξέλεγκτο ντόμινο», είπε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, απάντησε στην πρόταση της Αντιπροέδρου της Κομισιόν Βίβιαν Ρέντινγκ, για ευρωομόλογο των έξι χωρών της Ευρωζώνης με την κορυφαία πιστοληπτική αξιολόγηση, επαναλαμβάνοντας την αντίθεσή της στα κοινά ευρωομόλογα και υπογραμμίζοντας ότι το παραπάνω σχέδιο θα οδηγούσε την Ευρωζώνη σε ανευθυνότητα.

Σε συνέντευξή της σε γερμανική εφημερίδα, η κα Ρέντινγκ, πρότεινε τη συγχώνευση των αγορών ομολόγων της Γερμανίας, της Γαλλίας, του Λουξεμβούργου, της Αυστρίας, της Ολλανδίας και της Φινλανδίας, που βαθμολογούνται με την κορυφαία αξιολόγηση ΑΑΑ, ώστε να υπάρχει μία ευρωπαϊκή ομολογιακή αγορά με ισχυρή ρευστότητα και υψηλή φερεγγυότητα.

Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, έκανε λόγο και για συνδυασμό αγοράς κρατικών ομολόγων, τόσο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όσο και από το EFSF.

«Προσωπικά διερωτώμαι εάν θα ήταν πιθανός ένας συνδυασμός αγοράς κρατικού χρέους από ΕΚΤ και ΕFSF», διευκρίνισε η κ. Λαγκάρντ σε χθεσινή της ομιλία στην Ουάσιγκτον.

Ωστόσο, ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ολλανδίας και μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ, Κλάας Κνοτ, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδος - αποτελώντας το πρώτο μέλος της κεντρικής τράπεζας της Ευρωζώνης που απευθύνει τέτοιου είδους προειδοποίηση - συμπληρώνοντας ότι οι πόροι του EFSF θα πρέπει να αυξηθούν σε άνω του 1 τρισ. ευρώ.

Τέλος, ο επικεφαλής της ομάδας δράσης της Ε.Ε., Χορστ Ράιχενμπαχ, δήλωσε σε συνέντευξή του στη Handelsblatt ότι ένα σημαντικό πρόβλημα για την Ελλάδα είναι η ασυνέπεια στις πληρωμές.

Δηλώσεις από Μόσχα

Βλαντιμίρ Πούτιν, Ρώσος πρωθυπουργός.

Ο Ρώσος πρωθυπουργός, Βλαντιμίρ Πούτιν, επέκρινε έντονα χθες τις χώρες της Ε.Ε. που ζητούν από τη Γερμανία και τη Γαλλία οικονομική βοήθεια, λέγοντας ότι ανταλλάσσουν την εθνική τους κυριαρχία με ελεημοσύνες, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ιντερφαξ.

«Μπορείς να βγεις στους δρόμους και να διαμαρτυρηθείς, να παλέψεις με την αστυνομία, όμως εάν η κυβέρνηση δεν έχει καθόλου χρήματα, δεν μπορείς απλώς να κάθεσαι εκεί με απλωμένο το χέρι», δήλωσε.

Μήνυμα ενότητας προς τις αγορές από το G20

Μήνυμα ενότητας προς τις αγορές απέστειλαν οι υπουργοί Οικονομικών από τις 20 μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου (G20), με τη δέσμευση για αντιμετώπιση των κινδύνων που απειλούν την παγκόσμια οικονομία και την αποφυγή επέκτασης της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους σε τράπεζες και χρηματοοικονομικές αγορές, υπογραμμίζοντας όμως την ανάγκη για ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

Εν μέσω πιέσεων από τους επενδυτές για αποφασιστική και συντονισμένη δράση, οι υπουργοί Οικονομικών και κεντρικοί τραπεζίτες του G20 ανακοίνωσαν ότι θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να «καλμάρουν» το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα.

«Δεσμευόμαστε να προβούμε στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να διατηρήσουμε τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος και χρηματοοικονομικών αγορών», αναφέρεται στο κοινό ανακοινωθέν του G20, στο πλαίσιο των συνεδρίων της Παγκόσμιας Τράπεζας και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στην Ουάσιγκτον.

Στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία εστίασε και η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, προειδοποιώντας για κατάρρευση της ζήτησης εάν ΗΠΑ και Ευρωζώνη δεν λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να ανορθώσουν την οικονομία τους.

Σε μια ένδειξη ότι η Ευρωζώνη εξετάζει το ενδεχόμενο αύξησης των πόρων του EFSF, στο ανακοινωθέν του G20 αναφέρεται ότι «οι χώρες-μέλη της Ζώνης του Ευρώ θα εφαρμόσουν μέτρα για τη διεύρυνση του EFSF» μέχρι την επόμενη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών, τον Οκτώβριο.

Χωρίς να αποκαλύπτονται περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη διεύρυνση του EFSF, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Φρανσουά Μπαρουέν, χρησιμοποίησε τον όρο «μόχλευση» σε δηλώσεις του προς δημοσιογράφους. Οι ΗΠΑ είχαν προτείνει στην αύξηση των πόρων του EFSF μέσω μόχλευσης, προσφέροντας στο Ταμείο περισσότερα «εργαλεία» και μεγαλύτερα οικονομικά περιθώρια για την προστασία της Ευρωζώνης και των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Οι αξιωματούχοι του G20 επικαλέσθηκαν τα «τρωτά» σημεία του χρηματοοικονομικού συστήματος και αυξημένους κινδύνους -λόγω της κρίσης χρέους- ως βασικούς παράγοντες που απειλούν την παγκόσμια ανάπτυξη. Στο ανακοινωθέν δεσμεύονται ότι θα διασφαλίσουν την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών και την πρόσβασή τους σε ρευστότητα.

Ο ρόλος των χωρών BRICS

Οι μεγαλύτερες αναδυόμενες οικονομίες άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο αύξησης της συμμετοχής τους στα κεφάλαια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και άλλων διεθνών οργανισμών, ώστε να έχουν περισσότερα «πυρομαχικά» για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Η δέσμευση των λεγόμενων χωρών BRICS -Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότιος Αφρική- απογοήτευσε εκείνους που προσδοκούσαν άμεση οικονομική βοήθεια προς τις υπερχρεωμένες χώρες της Ευρώπης. Ο Ρώσος υφυπουργός Οικονομικών, Σεργκέι Σταρτσάκ, δήλωσε ότι παραμένει το ενδιαφέρον της Ρωσίας να επενδύσει στο EFSF, η συγκεκριμένη όμως διαδικασία δεν πρέπει να είναι καταναγκαστική. «Η αρχική ανάπτυξη του EFSF θα πρέπει να προέλθει από ευρωπαϊκούς πόρους», διευκρίνισε ο κ. Σταρτσάκ. Αξιωματούχοι από Κίνα και Ιαπωνία άφησαν να εννοηθεί ότι η υποστήριξή τους προς την Ευρώπη θα έχει όρια και ότι η περιοχή θα πρέπει να βρει λύση στην κρίση χρέους.

Ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών, Γιούν Αζούμι, τόνισε ότι δεν πρέπει να θεωρείται «λευκή επιταγή» η πρόθεση της χώρας για αγορές ομολόγων του EFSF. O υποδιοικητής της κινεζικής κεντρικής τράπεζας, Γι Γκαγκ, υπογράμμισε ότι «η πραγματική λύση στην ευρωπαϊκή κρίση πρέπει να βρεθεί από τους ίδιους τους Ευρωπαίους».

Οι χώρες BRIC ζήτησαν από τις ανεπτυγμένες χώρες να υιοθετήσουν «υπεύθυνη» πολιτική για την αποφυγή της υπερβάλλουσας ρευστότητας, που αποτελεί «αγκάθι» για χώρες όπως η Βραζιλία.




Share

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)