Τα σενάρια για λουκέτα σε φορείς του δημοσίου και νέες αποχωρήσεις επανήλθαν, μετά την χθεσινή ομιλία του εκπροσώπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο συνέδριο του Ελληνο-αμεριακνικού Επιμελητηρίου, όπου ζήτησε μάλιστα να σπάσουν τα «ταμπού».
Ο κ. Τόμσεν δήλωσε ότι η κυβέρνηση πρέπει να κινηθεί επιθετικά προς την κατεύθυνση της μείωσης των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα και έκανε λόγο για «μη εθελοντικές απομακρύνσεις εργαζομένων από τις δημόσιες υπηρεσίες».
Το θετικό της ομιλίας Τόμσεν είναι ότι ξεκαθάρισε πως δεν θα υπάρξουν το 2012 νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.
«Έχει εξαντληθεί η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών και δεν υπάρχουν περιθώρια για νέες οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις», σημείωσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ.
Επί της ουσίας λοιπόν οι δανειστές ζητούν πλέον να συμφωνήσουν τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση και να επιβάλλουν το κλείσιμο δημοσίων οργανισμών, μειώσεις μισθών στις εισηγμένες ΔΕΚΟ και φυσικά απολύσεις.
Παπαδήμος: Η χώρα βρίσκεται ήδη στο βαθύτερο σημείο της ύφεσης
Τη διαβεβαίωση πως δεν θα υπάρξουν άλλες μειώσεις μισθών στο Δημόσιο και ούτε αυξήσεις φόρων το 2012, παρείχε ο πρωθυπουργός, ενώ ξεκαθάρισε πως στις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης, είναι η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, η απλοποίηση του φορολογικού συστήματος και η αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης.
«Η χώρα βρίσκεται ήδη στο βαθύτερο σημείο της ύφεσης», τόνισε ο κ. Παπαδήμος και προέβλεψε πως η Ελλάδα θα μπει σε τροχιά ανάπτυξης από το 2013 με κύρια οχήματα τις εξαγωγές και τα δημόσια μεγάλα έργα.
Τέλος, ο εκτροχιασμός του προϋπολογισμού θέτει και πάλι θέμα λήψης νέων μέτρων, όπως εξάλλου προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος, αλλά και ο πρωθυπουργός.