Υπερψηφίστηκε, κατά πλειοψηφία, από τους βουλευτές της τρικομματικής κυβερνητικής συνεργασίας, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ, ο προϋπολογισμός της Βουλής για το έτος 2012, που περιλαμβάνει συνολικές πιστώσεις 170,9 εκατ. ευρώ, οι οποίες είναι μειωμένες κατά 27 εκατομμύρια ευρώ, σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Παρά το γεγονός ότι έγιναν περικοπές, αυτές αφορούν κυρίως τους μισθούς, υπαλλήλων και μισθωμάτων και άλλων δαπανών, ενώ αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι αποδοχές των βουλευτών έμειναν σχεδόν ανέγγιχτες.
Συγκεκριμένα για το 2012 προβλέπονται 35 εκατομμύρια ευρώ για αποζημιώσεις, επιδόματα, έξοδα κίνησης κλπ, την ώρα που το ποσό το 2011 ήταν 36 εκατομμύρια ευρώ. Αναλυτικά:
*Για τους βουλευτές (αποζημίωση, επιδόματα, έξοδα κίνησης κλπ) προβλέπονται 35.016.200 ευρώ , δηλαδή 1.874.900 ευρώ λιγότερα σε σχέση με το 2011.
*Για βουλευτικές αποζημιώσεις δίνονται 21.226.400 ευρώ (όσα και το 2011)
*Αποζημιώσεις βουλευτών για την συμμετοχή στα τμήματα διακοπών και τις αντίστοιχες επιτροπές 2.875.000 ευρώ (για το 2011 ήταν 5 εκατ. ευρώ)
*Επίδομα οργάνωσης γραφείου 8.146.900 ευρώ, (39.400 ευρώ λιγότερα από πέρσι)
*Οικογενειακή παροχή βουλευτών 212.800 ευρώ (όσο και το 2011)
*Έξοδα κίνησης βουλευτών 1.705.100 ευρώ (μειωμένα κατά 10.500 ευρώ σε σχέση με το 2011)
*Εργοδοτική εισφορά βουλευτών υπέρ ΕΟΠΥΥ 850.000 ευρώ (αυξημένα κατά 300.000 ευρώ σε σχέση με το 2011)
Οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσαν ότι καταψηφίζουν τον προϋπολογισμού, διευκρινίζοντας ότι η στάση τους δεν έχει να κάνει με την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και την διαφάνεια των κονδυλίων του, αλλά με την αντιλαϊκή μνημονιακή λογική από την οποία διαπνέεται. Παράλληλα, τα δύο κόμματα δεν ενέκριναν τον απολογισμό για το έτος 2010, ξεκαθαρίζοντας ότι σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει αιχμή σε ότι αφορά την χρηστή διαχείριση των οικονομικών της Βουλής.
Τα παράπονα των βουλευτών
Αξίζει να σημειωθεί ότι, κατά τη συζήτηση που διεξήχθη, πολλοί βουλευτές από όλα τα κόμματα διαμαρτυρήθηκαν έντονα για την κριτική, ιδιαίτερα από ορισμένα Μέσα Ενημέρωσης, που δέχεται η Βουλή και οι βουλευτές, κάνοντας λόγο για σκόπιμη και άδικη στοχοποίηση που οδηγεί στην υποβάθμιση του κορυφαίου αυτού θεσμού του δημοκρατικού πολιτεύματος.
"Βασικός γνώμονας και κύριος στόχος του νέου προϋπολογισμού είναι η ουσιαστική συμβολή μας στην αντιμετώπιση του δημοσιονομικού προβλήματος της χώρας", ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος, σημειώνοντας παράλληλα ότι "η συνολική μείωση τα τρία τελευταία χρόνια αντιστοιχεί σε 51 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που μεταφράζεται σε ποσοστό 23,03%".
"Πλανώνται πλάνη οικτρά όσοι ισχυρίζονται ότι οι βουλευτές εμπλέκονται στη πολιτική για να γίνουν πλούσιοι. Κανείς βουλευτής δεν γίνεται εύπορος. Το μεράκι της συμμετοχής είναι το έναυσμα τους. Η συμμετοχή είναι μια συναρπαστική πορεία, αρκεί να έχει αρχές, κανόνες, ηθική και σεβασμό στους πολίτες", συμπλήρωσε. Όπως εξήγησε, "οι πραγματικές αμοιβές των βουλευτών από το 2010 μέχρι και τον νέο προϋπολογισμό μειώθηκαν πάνω από 40% σε ετήσια βάση", ενώ "με το ενιαίο μισθολόγιο καταργούνται για τους υπαλλήλους της Βουλής, όπως στο υπόλοιπο δημόσιο, τα επιδόματα, πλην του επιδόματος επίτευξης στόχων".
Αναφερόμενη στη περιστολή των δαπανών που προβλέπεται στον προϋπολογισμό, η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ Μαρία Μίχου έκανε λόγο για απόφαση σωστή που στέλνει το κατάλληλο μήνυμα αυτή την ιδιαίτερα δύσκολη στιγμή.
"Ο προϋπολογισμός κινείται σωστά. Η μείωση στην αποζημίωση των βουλευτών ήταν η μεγαλύτερη που έγινε. Το διακύβευμα για τον πολίτη είναι αν αυτός που τον εκπροσωπεί θα είναι ανεξάρτητος ή θα είναι μια Βουλή των ολίγων", ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης.
Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος, μεταξύ άλλων, επανέλαβε την πρόταση του κόμματος του για καταργηθεί το προνόμιο των βουλευτών να έχουν δύο συντάξεις, ενώ υποστήριξε ότι η συζήτηση που γίνεται για τις αποδοχές των υπαλλήλων είναι αποπροσανατολιστική και χρησιμοποιείται σαν όπλο για να περάσουν σκληρά μέτρα.
Ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κώστας Αϊβαλιώτης άφησε αιχμές για τα μέσα ενημέρωσης, στα οποία, όπως είπε, υπάρχει σιγή για τη δραστική μείωση των βουλευτικών αποζημιώσεων, ενώ εξέφρασε την αντίθεση του να ενισχύονται με διάφορες παροχές οι ευρωβουλευτές. "Δεν μπορεί να χτυπιέται "η τελευταία τρύπα του ζουρνά" που είναι οι βουλευτές. Στους ευρωβουλευτές που είναι μέσα στα λούσα, το Ευρωκοινοβούλιο δίνει 17.500 ευρώ για να προσλαμβάνουν όσους συνεργάτες θέλουν. Γιατί τους δίνει η χρεοκοπημένη Ελλάδα άλλους πέντε;", αναρωτήθηκε.
Ο ειδικός αγορητής του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας υπογράμμισε ότι οι δραστικές περικοπές στο προϋπολογισμό του 2012 της Βουλής δεν γίνονται μετά από συζήτηση ή εξορθολογισμό για την άρση των ανισοτήτων, αλλά μέσα στο φορτισμένο κλίμα της μνημονιακής πολιτικής.