Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011

Πρόγραμμα - φωτιά έχει η νέα κυβέρνηση

Η κατάθεση του προϋπολογισμού, η επίσημη έναρξη του PSI και η έγκριση της έκτης δόσης από το Eurogroup είναι οι τρεις βασικές προτεραιότητες του υπουργείου Οικονομικών για την ερχόμενη εβδομάδα, με στόχο να εξασφαλίσει την εκταμίευση των 8 δισ. ευρώ της έκτης δόσης του δανείου από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ

Ο υπ. Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, καλωσορίζοντας χθες το νέο υφυπουργό, αναφέρθηκε στους στόχους του υπουργείου.

Κατά τη διάρκεια μιας τυπικής τελετής για την εγκατάσταση του νέου υφυπουργού Οικονομικών, Γιάννη Μουρμούρα, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι σε πρώτη φάση στόχος θα είναι να συνεχιστεί η χρηματοδότηση της χώρας. Οπως είπε μέχρι την Τρίτη θα έχουν διευθετηθεί και οι ελάχιστες διαχειριστικές και διοικητικές λεπτομέρειες. Απαιτείται πολιτική επιβεβαίωση των δεσμεύσεων της απόφασης της 26ης Οκτωβρίου.

Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ότι θα πρέπει μέσα στην εβδομάδα να εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο το κείμενο του προϋπολογισμού του 2012 αφού πρώτα βέβαια εγκριθεί και από τα κόμματα που απαρτίζουν την κυβέρνηση συνεργασίας, ειδικά στο κομμάτι των δημόσιων δαπανών. Τόνισε δε ότι θα πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια, ώστε το κείμενο του προϋπολογισμού να κατατεθεί στην Βουλή αν είναι δυνατό ως την ερχόμενη Παρασκευή.

Ο προϋπολογισμός βρίσκεται μέσα στις προαπαιτούμενες ενέργειες για την εξασφάλιση της έκτης δόσης του δανείου. Την ερχόμενη Πέμπτη, 17 του μήνα, θα γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης η έγκριση της δόσης από άτυπο Eurogroup. Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η έγκριση της δόσης από τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης είναι απαραίτητη για να γίνει και η αντίστοιχη έγκριση από το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ, που αναμένεται να συνεδριάσει για το θέμα την Δευτέρα 21 του μήνα.

Στο μεταξύ, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι θα πρέπει το αργότερο τη Δευτέρα ή την Τρίτη να έχει ολοκληρωθεί η πρόσκληση για τη συμφωνία του PSI που αφορά τους ιδιώτες οι οποίοι θα συμμετέχουν στη διαγραφή του 50% του ελληνικού χρέους που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους.

Αμέσως επόμενο βήμα θα είναι η συνέχιση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα για το νέο πρόγραμμα και τη νέα δανειακή σύμβαση, που θα έχουν ολοκληρωθεί πριν από τα τέλη Δεκεμβρίου. Τέλος, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για μεταβολή της συμφωνίας λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είναι λίγα τα πράγματα που μπορούμε να βελτιώσουμε ή να μεταβάλουμε».

Σε ιδιαίτερα ήπιους τόνους παρά τις παλαιότερες πολιτικές αντιπαραθέσεις - συγκρούσεις πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων χθες το βράδυ η τελετή παράδοσης παραλαβής.

Μάκης Βορίδης, νέος υπ. Υποδομών.

Νέος υπουργός ανέλαβε ο κ. Μάκης Βορίδης, το μοναδικό στέλεχος του ΛΑΟΣ που παίρνει υπουργικό θώκο, ενώ παραμένει ως υφυπουργός ο κ. Γιάννης Μαγκριώτης.

Παραδίδοντας το υπουργείο ο κ. Ιωάννης Ραγκούσης, ύστερα από μια σύντομη θητεία που διήρκεσε πέντε περίπου μήνες, τόνισε ότι η Ελλάδα διέρχεται την πιο κρίσιμη περίοδο σε καιρό ειρήνης.

Οι προκλήσεις είναι πολλές και μεγάλες, αλλά μεγαλύτεροι είναι οι κίνδυνοι. Δύο χρόνια τώρα η κυβέρνηση έκανε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν για να αντεπεξέλθει στις δυσκολίες και να επιλύσει τα προβλήματα που είχαν συσσωρευτεί στη χώρα από το 1974 και μετά. Κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να παραδώσουμε μια Ελλάδα στις επόμενες γενιές απαλλαγμένη από το πολύ μεγάλο βάρος που η σκοτεινή πλευρά της μεταπολίτευσης με το κομματικό κράτος και τις πελατειακές σχέσεις, είχε συσσωρεύσει.

Υπήρξε πρόοδος, αλλά κάναμε και λάθη, τόνισε ο κ. Ραγκούσης σημειώνοντας ότι η μεγάλη πρόκληση του συσσωρευμένου δημόσιου χρέους οδήγησε την κυβέρνηση να κάνει αποδεκτή την πρόκληση των καιρών και να αξιοποιήσει δυνάμεις από την αξιωματική αντιπολίτευση και το ΛΑΟΣ, ώστε το κομματικό σύστημα να μεταβεί σε μια εντελώς διαφορετική κατάσταση.

Από την πλευρά του ο κ. Βορίδης τόνισε ότι η κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου είναι μια κυβέρνηση συνεργασίας που θα κινηθεί μέσα σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο. Δεν έχει να επιλύσει μεγάλα ιδεολογικοπολιτικά ζητήματα, γιατί εκείνο που έχει να κάνει είναι να υλοποιήσει τη δέσμη των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου.

«Με φανατισμό»

Την ευχή να πετύχει η νέα κυβέρνηση στο έργο της εξέφρασε χθες, κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης - παραλαβής, του υπουργείου Εξωτερικών, ο απερχόμενος υπουργός Σταύρος Λαμπρινίδης, τονίζοντας πως θα σταθεί στο πλευρό της «με φανατισμό».

Ο κ. Λαμπρινίδης εξέφρασε επίσης τη χαρά του που παρέδωσε στον κ. Σταύρο Δήμα, που έχει όπως είπε το «κύρος και το θάρρος της γνώμης του» και με τον οποίον «είχε την τιμή να συνεργαστεί» στο παρελθόν. Απ' την πλευρά του, ο κ. Δήμας είπε ότι πρέπει ν' αρχίσει αμέσως η προσπάθεια για την αποκατάσταση του διεθνούς κύρους της χώρας.

«Βαθύτατη κρίση»

Τη βούληση να δουλέψει με όλες του τις δυνάμεις, όπως είπε χαρακτηριστικά, για να επιτύχουν οι στόχοι της νέας κυβέρνησης, υπογράμμισε ο νέος υπουργός Εσωτερικών, Τ. Γιαννίτσης, παραλαμβάνοντας τη σκυτάλη στο ΥΠΕΣ από τον Χ. Καστανίδη.

Ο κ. Γιαννίτσης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση αναλαμβάνει σε μια στιγμή «βαθύτατης κρίσης» χάρη σε πρωτόγνωρες για τον τόπο υπερβάσεις, προκειμένου να δημιουργήσει ελπίδα και να διασφαλίσει τη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη.

Α. Σαμαράς: Σταθερές οι απόψεις μας για τα μέτρα

«Οι απόψεις μας για την εφαρμοζόμενη πολιτική ισχύουν, δεν είναι πουκάμισα να αλλάζουν» τόνισε, χθες το βράδυ, ο κ. Αντώνης Σαμαράς, σημειώνοντας, πάντως, ότι στηρίζει τη «μεταβατική» -όπως υπογράμμισε- κυβέρνηση και εύχεται να πετύχει στο έργο της.

Αντώνης Σαμαράς, πρόεδρος της Ν.Δ.: «Τελικά άνοιξε ο δρόμος για νέες εκλογές άμεσα. Κι αυτό πια είναι μια συμφωνία των δύο μεγάλων κομμάτων».

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. συμπλήρωσε ότι το κόμμα του εκπλήρωσε και τους τέσσερις στόχους που είχε θέσει, ενώ κατέστησε σαφές ότι δεν θέλησε περισσότερα υπουργεία, πέρα από το Εξωτερικών και Αμυνας. «Δεν θέλησα συγκυβέρνηση και όλοι καταλαβαίνουν γιατί», είπε.

Οι στόχοι που έθεσε η Ν.Δ., όπως είπε ο κ. Σαμαράς, ήταν: Να μη γίνει δημοψήφισμα, να αλλάξει πρωθυπουργός, να δημιουργηθεί μεταβατική κυβέρνηση που θα ξεμπλοκάρει την έκτη δόση και θα προχωρήσει τη νέα δανειακή σύμβαση, να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές το ταχύτερο.

«Μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα, πετύχαμε και τους τέσσερις στόχους: Τελικά άνοιξε ο δρόμος για νέες εκλογές άμεσα. Κι αυτό πια είναι μια συμφωνία των δύο μεγάλων κομμάτων. Με συγκεκριμένη ημερομηνία, 19 Φεβρουαρίου» τόνισε.

Οι εκλογές, πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς, «είναι βαλβίδα ασφαλείας, για να εκφραστεί η κοινωνία», ενώ σημείωσε ότι η Ν.Δ. «κατάφερε ό,τι δεν έχει κάνει ποτέ κόμμα αντιπολίτευσης: Να αλλάξει κυβέρνηση και πρωθυπουργό στο μέσο της τετραετίας. Αντί να έχουμε άλλα δύο χρόνια κυβέρνηση Παπανδρέου, θα έχουμε σε τρεις μήνες εκλογές».

Στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέμεναν χθες ότι η Ν.Δ. θα στηρίξει με ουσιαστικό τρόπο την κυβέρνηση, δίνοντας έμφαση στα διεθνή θέματα, καθώς και σε θέματα άμυνας. Οπως επισήμαναν, αυτός ήταν και ο λόγος που οι κ.κ. Σταύρος Δήμας και Δημήτρης Αβραμόπουλος αποτελούσαν ανυποχώρητες επιλογές του κ. Αντώνη Σαμαρά για τα δύο κομβικής σημασίας υπουργεία, επειδή εκτιμά ότι σε αυτούς του δύο τομείς αναμένονται σημαντικές διεθνείς εξελίξεις το αμέσως επόμενο διάστημα.

Εμφαση από τα ξένα μέσα ενημέρωσης

Με έκτακτα τηλεγραφήματα κάλυψαν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης υπό τον κ. Λουκά Παπαδήμο, η οποία μεταδόθηκε απευθείας από διεθνή δίκτυα, όπως το BBC και το Al Jazeera, που διέκοψαν την κανονική ροή του προγράμματός τους.

Η ορκωμοσία της κυβέρνησης Παπαδήμου εναλλασσόταν στα ηλεκτρονικά πρωτοσέλιδα των διεθνών μέσων ενημέρωσης με τις πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία και την έγκριση των μέτρων που ζητούν οι Βρυξέλλες από τη Γερουσία.

Η ανάληψη των καθηκόντων της νέας κυβέρνησης βρισκόταν στην κορυφή του ηλεκτρονικού πρωτοσέλιδου του BBC, το οποίο ανέφερε ότι, ύστερα από οκτώ ημέρες πολιτικής αναταραχής, αναλαμβάνει η νέα κυβέρνηση και το πλέον πιεστικό καθήκον της είναι η έγκριση της νέας δανειακής σύμβασης και η αποφυγή της χρεοκοπίας.

Στην «πρώτη γραμμή» του δικτυακού τόπου του CNN, αναφερόταν ότι η Ελλάδα ορκίζει νέα κυβέρνηση ενότητας υπό τον οικονομολόγο Λουκά Παπαδήμο, καθώς η χώρα επιχειρεί να ανακτήσει πολιτική και οικονομική σταθερότητα, έπειτα από ημέρες αβεβαιότητας. Η φωτογραφία των Λουκά Παπαδήμου και Γιώργου Παπανδρέου κατά την παράδοση - παραλαβή βρισκόταν «ψηλά» στο δικτυακό τόπο της ισπανικής El Pais.

«Ελλάδα και Ιταλία αναζητούν λύση στους τεχνοκράτες», έγραψαν οι New York Times.




Share

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)