Οι «Κανόνες Απεικόνισης Συναλλαγών» αντικαθιστούν από την 1η Ιανουαρίου 2012 τον ΚΒΣ ενώ στις αρχές του νέου έτους ολοκληρώνεται η φορολογική μεταρρύθμιση με τη σύνταξη του Εθνικού Φορολογικού Συστήματος το οποίο θα επιφέρει ριζικές αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος και κεφαλαίου.
Αυτό αποφασίστηκε, χθες, σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών υπό την προεδρία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών, Ευάγ. Βενιζέλου, και με τη συμμετοχή ανωτάτων παραγόντων του υπουργείου, κατά τη διάρκεια της οποίας κατέστη σαφές ότι πρέπει να επισπευστούν οι αλλαγές που θα βελτιώσουν το κλίμα στην πραγματική οικονομία και θα συμβάλουν στην ανάπτυξη και στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας που αποτελεί βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης.
Κανόνες Απεικόνισης Συναλλαγών
Δεδομένη πρέπει, πάντως, να θεωρείται η κατάργηση του ισχύοντος και αναχρονιστικού κατά τους παράγοντες της αγοράς Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων (ΚΒΣ) με τους νέους Κανόνες Απεικόνισης Συναλλαγών, με τους οποίους θεσπίζονται ελαστικότερα πρόστιμα, ειδικά κίνητρα συμμόρφωσης, αλλά και ένα νέο point system για τις φορολογικές παραβάσεις, με σημαντικότερο στοιχείο τη μη απόρριψη των βιβλίων.
Είναι αξιοσημείωτο ότι με βάση το πόρισμα της ειδικής επιτροπής, που είχε συγκροτηθεί στο υπουργείο Οικονομικών για την αλλαγή του ΚΒΣ και το οποίο έχει ήδη παραδοθεί στον κ. Βενιζέλο, οι παραβάτες που θα πληρώνουν τα πρόστιμα θα δικαιούνται επιστροφής ποσού το οποίο θα αντιστοιχεί στο 30% του αρχικού προστίμου, ενώ σε περίπτωση συμβιβασμού το ίδιο πρόστιμο θα μειώνεται κατά 60% στην εφάπαξ πληρωμή και 40% αν καταβληθεί σε δόσεις.
Σε σύσκεψη υπό τον υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, αποφασίστηκε να επισπευστούν οι φορολογικές αλλαγές. |
Αναλυτικότερα, οι 10 βασικότερες αλλαγές που περιλαμβάνονται στο εν λόγω πόρισμα είναι οι εξής:
1. Επιβάλλεται πρόστιμο 100 ευρώ σε βάρος των καταναλωτών που δεν ζητούν αποδείξεις για τις αγορές τους, ή τις υπηρεσίες που λαμβάνουν. Το πρόστιμο θα καταβάλλεται εντός 10 ημερών σε οποιαδήποτε ΔΟΥ, με έκπτωση 50%.
2. Καθιερώνεται αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού των προστίμων, point system, με την εφαρμογή δύο βάσεων υπολογισμού, συντελεστές βαρύτητας, πολλαπλότητας και υποτροπής και ανώτατα όρια. Οι παραβάσεις θα διακρίνονται σε δύο κατηγορίες, γενικές και αυτοτελείς.
3. Σε περίπτωση μη έκδοσης ή ανακριβούς έκδοσης των στοιχείων που έχει ως αποτέλεσμα την απόκρυψη συναλλαγής άνω των 5.000 ευρώ επιβάλλεται πρόστιμο για κάθε παράβαση ίσο με 25% της συναλλαγής ή μέρους αυτής που αποκρύφτηκε. Το συνολικό ανώτατο πρόστιμο ανά φορολογικό έλεγχο δεν μπορεί να υπερβεί τις 100.000 ευρώ, ενώ σε περίπτωση υποτροπής προσαυξάνεται κατά 50%.
4. Η έκδοση πλαστών ή εικονικών φορολογικών στοιχείων και η λήψη εικονικών, επισύρει πρόστιμο ίσο με το 30% της αξίας κάθε στοιχείου ή καταχώρησης μη συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ εφόσον αυτή είναι μεγαλύτερη των 5.000 ευρώ. Το συνολικό ανώτατο πρόστιμο ανά φορολογικό έλεγχο που αφορά την ίδια διαχειριστική περίοδο δεν μπορεί να υπερβεί τις 300.000 ευρώ, ενώ σε περίπτωση υποτροπής προσαυξάνεται κατά 50%.
5. Τα πρόστιμα που βεβαιώνονται καταβάλλονται σε 10 ίσες μηνιαίες δόσεις με τον περιορισμό ότι κάθε δόση δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 300 ευρώ εκτός της τελευταίας. Κατά την εμπρόθεσμη καταβολή των προστίμων, εφάπαξ ή σε δόσεις παρέχεται έκπτωση 60% για την εφάπαξ καταβολή, 40% για την καταβολή σε δόσεις, για κάθε δόση, εκτός της πρώτης για την οποία δεν παρέχεται έκπτωση. Επισημαίνεται ότι δεν θα είναι δυνατή η πληρωμή με έκπτωση επόμενης δόσης αν δεν έχει εξοφληθεί η προηγούμενη αυτής.
6. Οι φορολογούμενοι που θα καταβάλουν το σύνολο των προστίμων θα επιβραβεύονται, αφού θα επιστρέφεται το 30% του ποσού που έχει καταβληθεί.
7. Δεν επιβάλλεται πρόστιμο όταν διαπιστώνεται για πρώτη φορά οποιαδήποτε παράβαση, εφόσον έχουν εκδοθεί από παραδρομή και έχουν καταχωρηθεί στα βιβλία εμπρόθεσμα και δηλώθηκε εγγράφως από τον υπόχρεο στον προϊστάμενο της ΔΟΥ η παράλειψη αυτή, πριν από τη διαπίστωσή της από οποιονδήποτε φορολογικό έλεγχο.
8. Καταργείται η διάκριση των βιβλίων σε β΄ και γ΄ κατηγορίας. Τα βιβλία που σήμερα ονομάζονται «β΄ κατηγορίας» μετονομάζονται σε «απλογραφικά», ενώ τα «γ΄ κατηγορίας» μετονομάζονται σε «διπλογραφικά». Οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες των οποίων τα ακαθάριστα έσοδα δεν υπερβαίνουν το 1.500.000 ευρώ τηρούν «απλογραφικά βιβλία», ενώ οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες με ετήσια ακαθάριστα έσοδα μεγαλύτερα του 1.500.000 ευρώ τηρούν «διπλογραφικά βιβλία».
9. Ως «απλογραφικά βιβλία» θεωρούνται το βιβλίο εσόδων-εξόδων και το βιβλίο απογραφής, το οποίο τηρείται μόνο στην περίπτωση κατά την οποία τα ακαθάριστα έσοδα του επιτηδευματία από την πώληση αγαθών υπερέβησαν το όριο των 150.000 ευρώ.
10. Αυξάνεται το χρονικό περιθώριο ενημέρωσης του βιβλίου εσόδων - εξόδων, αφού η ενημέρωση του βιβλίου εσόδων - εξόδων θα γίνεται μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα κάθε ημερολογιακού τριμήνου και όχι πέραν της εμπρόθεσμης υποβολής της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ.
Ληξιπρόθεσμες οφειλές
Μέχρι την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011 καλούνται τα φυσικά πρόσωπα με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο μεγαλύτερες των 150.000 ευρώ, να προσέλθουν στην αρμόδια ΔΟΥ τους και να καταβάλουν ή να ρυθμίσουν τις εκκρεμότητές τους.
Η ενέργεια αυτή είναι απαραίτητη προκειμένου να μην συμπεριληφθούν στη σχετική λίστα των οφειλετών φυσικών προσώπων που θα δημοσιευθεί στην ηλεκτρονική σελίδα του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με τον ν. 3943/2011 (άρθ. 9, § 1&2, ΦΕΚ 66 Α’) και την Υ.Α. 1185/2011.
Μετατίθεται ο χρόνος υιοθέτησης των μέτρων
Η τρόικα, στην τελευταία έκθεσή της, υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση προς το παρόν δεν πρέπει να προχωρήσει σε μείωση συντελεστών άμεσων ή έμμεσων φόρων. |
Ο χρόνος υιοθέτησης των αλλαγών του νέου Εθνικού Φορολογικού Συστήματος μετατέθηκε για τις αρχές του 2012 καθώς, όπως υποστηρίζουν κορυφαία στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, τα μέτρα εισπρακτικού χαρακτήρα όπως το ειδικό τέλος ακινήτων, η μείωση του αφορολογήτου ορίου κ.λπ., έχουν ήδη θεσπιστεί και επομένως υπάρχει χρόνος να εξεταστούν οι ρυθμίσεις στις οποίες συγκλίνουν κυρίως τα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας και οι οποίες αφορούν:
* την εφαρμογή νέου τύπου αντικειμενικών κριτηρίων για τους ελεύθερους επαγγελματίες, μέσω ενός νέου πλέγματος κριτηρίων μεταξύ των οποίων, όπως έχει ήδη αποκαλύψει η «Ν», περιλαμβάνονται η ακίνητη αλλά και η κινητή περιουσία όπως καταθέσεις, μετοχές, χρεόγραφα, αμοιβαία κεφάλαια και κάθε είδους επενδυτικά χαρτοφυλάκια.
* την καθολική εφαρμογή του «πόθεν έσχες».
* την υποχρεωτική χρήση της φοροκάρτας από την 1η Ιανουαρίου 2012, με στόχο την αναθέρμανση του «κινήματος» των αποδείξεων
* την απευθείας είσπραξη του ΦΠΑ μέσω πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών, ούτως ώστε σε κάθε εμπορική συναλλαγή με πλαστικό χρήμα ο ΦΠΑ να παρακρατείται από την τράπεζα και να αποδίδεται από αυτήν αυτομάτως στο ελληνικό Δημόσιο.
Θα πρέπει πάντως να αναφερθεί ότι, επειδή η τρόικα στην τελευταία έκθεσή της υπογραμμίζει ότι προς το παρόν η κυβέρνηση δεν πρέπει να προχωρήσει στη μείωση των φορολογικών συντελεστών άμεσων και έμμεσων φόρων, οι εν λόγω αλλαγές σε συνδυασμό με αυτές που αφορούν τις φοροαπαλλαγές και φυσικά τις μειώσεις συντελεστών στις επιχειρήσεις, καθώς και την αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων και όλες τις αλλαγές στη φορολογία κεφαλαίου, μετατίθενται σε δεύτερο χρόνο