Οι τελικές αποφάσεις για το φλέγον ζήτημα της εργασιακής εφεδρείας αναμένεται να ληφθούν κατά τη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στις 18.00. |
Οι τελικές αποφάσεις για το φλέγον ζήτημα της εργασιακής εφεδρείας αναμένεται να ληφθούν κατά τη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Επί τάπητος και το προσχέδιο του προϋπολογισμού, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή τη Δευτέρα.
Το τελικό κείμενο του προϋπολογισμού, που θα ψηφισθεί πολύ πριν από το τέλος Δεκεμβρίου, θα αποτυπώνει επακριβώς το «κλείσιμο» του 2011 και τις προβλέψεις για το 2012, όπως αυτά συμφωνήθηκαν με την τρόικα.
Όσον αφορά το θέμα της εργασιακής εφεδρείας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, υπήρξε καταρχήν συμφωνία για τον αριθμό των ατόμων που θα ενταχθούν στο καθεστώς (30.000), αλλά και για τη διαδικασία. Πληροφορίες θέλουν την τρόικα να αξιωνει και «λουκέτα» ή συγχωνεύσεις πλήθους οργανισμών του δημοσίου. Επιπλέον, οι επιθεωρητές φέρονται να δέχθηκαν ως αντικειμενικό κριτήριο το ηλικιακό (υπάλληλοι άνω των 60 ετών), τονίζουν πάντως την αναγκαιότητα το μέτρο να ισχύσει άμεσα, σε διαφορετική περίπτωση απαιτούν απευθείας απολύσεις.
Στην αναφορά του στο θέμα, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Το Βήμα», ο υπουργός Οικονομικών υποστηρίζει ότι «διαμορφώνεται ένα σχήμα που βασίζεται σε διαφανή, αντικειμενικά και απροσωποποιημένα κριτήρια».
«Εξασφαλισμένη η έκτη δόση»
Στην ίδια συνέντευξη ο Ευάγγελος Βενιζέλος εμφανίζεται βέβαιος για την εκταμίευση της έκτης δόσης, αναγνωρίζοντας πάντως πως τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση σε συμφωνία με την τρόικα, είναι πολλά και δύσκολα, και δηλώνει έτοιμος να αποδεχθεί την ταπείνωση και προφανώς το πολιτικό κόστος για τη σωτηρία της χώρας.
«Προσωπικά», αναφέρει χαρακτηριστικά, «οφείλω να δεχτώ ταπεινώσεις, αν αυτές ωφελούν τη χώρα. Σημασία έχει η χώρα μου να μην ταπεινώνεται».
Τέλος, ο υπουργός Οικονομικών εξαπολύει επίθεση κατά του αρχηγού της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, τον οποίο κατηγορεί για λαϊκισμό, και τον καλεί να απαντήσει αν «είναι υπέρ της δημοσιονομικής διάσωσης και της φορολογικής δικαιοσύνης ή αν ενθαρρύνει τη μάχη οπισθοφυλακής που δίνουν οι δυνάμεις της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας». Στο σημείο αυτό δηλώνει αποφασισμένος να δώσει μάχη κατά της φοροδιαφυγής χρησιμοποιώντας ως όπλα το καθολικό πόθεν έσχες και το ηλεκτρονικό χρήμα.
Στην εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα λάβει τελικά την έκτη δόση προέβη και η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ.
«Η πιθανότητα, η επόμενη δόση των 8 δισ ευρώ (10,7 δισ δολ.) να δοθεί στην Ελλάδα είναι κατά τη γνώμη μου σαφώς υψηλότερη από το ενδεχόμενο του να μην καταβληθεί», δήλωσε η κ. Φέκτερ στη γερμανική εφημερίδα «Welt am Sonntag», εκτιμώντας ότι η χώρα μας θα εκπληρώσει τελικά τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για την εκταμίευση της έκτης δόσης.
Παρέμβαση Κ. Σημίτη
Eν τω μεταξύ, σε παρέμβασή του με άρθρο στην «Καθημερινή της Κυριακής», ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Σημίτης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.
Όσοι πιστεύουν ότι η χώρα μας δεν διατρέχει άμεσο κίνδυνο, εθελοτυφλούν, υποστηρίζει ο κ. Σημίτης, και αφού τονίζει την ανάγκη να ληφθούν έκτακτες διαδικασίες και να υπάρξει εντατική προσπάθεια για να καταφέρει η Ελλάδα να βγει από την κρίση, εκτιμά πως το μέλλον της χώρας στη ζώνη του ευρώ θα έχει κριθεί το αργότερο ως το 2014.
Χαρακτηρίζοντας καταστροφική μία ενδεχόμενη έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη, ο κ. Σημίτης υπογραμμίζει πως κάτι τέτοιο θα πρέπει να αποφευχθεί με κάθε τρόπο, καθώς «σε μία τέτοια περίπτωση ένα ευρώ θα αντιστοιχεί σε εξακόσιες δραχμές ή και πολύ παραπάνω και οι Έλληνες θα χάσουν ένα μεγάλο ποσοστό της αξίας των χρημάτων τους».
Ο κ. Σημίτης δεν κρύβει μάλιστα την ανησυχία του για τον πανικό, που θα επικρατήσει, την κοινωνική αναταραχή, τη φτώχεια και την ανεργία, ενώ εκτιμά ότι όσες χώρες δεν θα μπορέσουν να ξεπεράσουν τις δυσκολίες τους θα ενταχθούν σε μία διαδικασία ελεγχόμενης χρεοκοπίας, κάτι που συνεπάγεται την οικειοθελή «αναστολή» της συμμετοχής της χώρας, που χρεοκοπεί, στην ευρωζώνη.
«Αν κάποιος θέλει να επανέλθει η Ελλάδα σε μία σταθερή και ανταγωνιστική οικονομική κατάσταση, αυτό θα μπορούσε να γίνει εκτός της ζώνης του ευρώ», εκτίμησε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας της Χριστιανοσοσιαλιστικής Ενωσης, συγκυβερνώντος κόμματος στη Γερμανία, τονίζοντας πάντως πως η έξοδος από το ευρώ [EUR=X] αποτελεί τελευταία επιλογή