Με 154 ναι ψηφίστηκε επί της αρχής το επίμαχο πολυνομοσχέδιο στην Ολομέλεια της Βουλής μετά από ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησαν, με χωριστά αιτήματα, ΚΚΕ και ΛΑΟΣ
Το πολυνομοσχέδιο ψηφίστηκε και από τους 154 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Την Πέμπτη το νομοσχέδιο θα πρέπει να ψηφιστεί επί των άρθρων ώστε να γίνει νόμος του κράτους.
Ειδικότερα, σε σύνολο 295 βουλευτών, "ναι" ψήφισαν 154 και "όχι" 141.
Ο Ε. Βενιζέλος, κάλεσε τη Βουλή να υπερψηφίσει το πολυνομοσχέδιο λέγοντας πως "η στιγμή είναι τώρα και πρέπει να απαντήσουμε στο κάλεσμα για τη σωτηρία της πατρίδας".
Ο υπουργός Οικονομικών κατά την τοποθέτησή του περιέγραψε με τα πλέον μελανά χρώματα την κατάσταση της οικονομίας καλώντας σε δραματικό τόνο τους βουλευτές να αντιληφθούν ότι σε περίπτωση καταψήφισης "δεν υπάρχει αύριο".
Νωρίτερα, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, σημείωσε από το βήμα της Βουλής πως "θα διατηρηθούν σε κάθε περίπτωση την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας". Τόνισε δε πως δεν καταργούνται οι κλαδικές συμβάσεις αλλά αναστέλλεται η επέκτασή τους σε όσους δεν έχουν υπογράψει.
"Έχουμε μπροστά μας μία πολύ μεγάλη προσπάθεια για να αποτρέψουμε τα χειρότερα και να μην επιτρέψουμε την επάνοδο του πολίτη στη δεκαετία του ‘50 και του ‘60", είπε μεταξύ άλλων.
Νωρίτερα ενστάσεις διατύπωσαν κυβερνητικοί βουλευτές επί του επίμαχου άρθρου 37 για τις κλαδικές συμβάσεις. Ήδη η πρώην υπουργός και βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Λούκα Κατσέλη το έχει καταψηφίσει στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, εκφράζοντας την ελπίδα να γίνουν αλλαγές ώστε να μπορέσει το ψηφίσει στην Ολομέλεια.
Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Άννα Νταλάρα, ζήτησε ακόμα και την ύστατη στιγμή, ευνοϊκή ρύθμιση στο άρθρο 37.
"'Η θα ανακτηθεί η πολιτική νομιμοποίηση και μία αφήγηση εθνική και όχι τριμηνιαία ή θα συρθούμε σε εκλογές, κάτω από τις χειρότερες συνθήκες και χωρίς ορατές λύσεις" δήλωσε ο ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μίμης Ανδρουλάκης.