Παράλληλα, ο επικεφαλής της τρόικας δήλωσε ότι η τρόικα και η κυβέρνηση συμφώνησαν σε επιπλέον μέτρα 5 δισ. ευρώ προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του 2013 και 2014 και ότι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους εξαρτάται από την εφαρμογή της δημοσιονομικής πολιτικής.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Καθημερινή" που δημοσιεύεται σήμερα ο Ματίας Μορς που είναι εκπρόσωπος της Κομισιόν στην τρόικα, δήλωσε: "Αυτό που συμφωνήσαμε με τις αρχές τώρα είναι επιπλέον μέτρα 5 δισ. ευρώ. Στους επόμενους έξι μήνες, η κυβέρνηση θα πρέπει να εξετάσει ποια επιπλέον μέτρα απαιτούνται για να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους του 2013 και του 2014".
Σχετικά με το αν απαιτείται μεγαλύτερο "κούρεμα" του ελληνικού χρέους, ο κ. Μορς δήλωσε ότι το ερώτημα της βιωσιμότητας του χρέους δεν μπορεί να απαντηθεί με ένα απλό "ναι" ή με ένα απλό "όχι".
"Η βιωσιμότητα του χρέους εξαρτάται από τις εξελίξεις στο μέλλον, από το εάν η δημοσιονομική πολιτική θα παραμείνει εντός στόχων, ώστε να οδηγήσει σε δημοσιονομική εξυγίανση και στη διατήρηση υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων", είπε, καθώς και από τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνική οικονομίας και τις διαρθρωτικές αλλαγές.
Αναφερόμενος στο προγράμματα ιδιωτικοποιήσεων ο κ. Μορς είπε ότι είναι φιλόδοξο, αλλά αναγκαίο να εφαρμοστεί. "Πιστεύω ότι οι στόχοι που έθεσε η κυβέρνηση για τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις είναι πολύ φιλόδοξοι και δεν νομίζω ότι είναι ρεαλιστικό να αυξηθούν. Αλλά είναι αναγκαίο να επιτευχθούν", είπε.
Ο κ. Μορς διευκρίνισε ότι η τρόικα δεν ζήτησε ποτέ την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, αλλά την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων. "Αυτό που ζητήσαμε είναι ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να ξεκινήσει συζητήσεις με τους κοινωνικούς εταίρους για να δουν τι πρέπει να γίνει, προκειμένου να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Ο κατώτατος μισθός είναι μια από τις παραμέτρους".
Όσο για την κοινωνική δυσαρέσκεια απέναντι στα μέτρα λιτότητας, ο κ. Μορς είπε ότι η υπάρχει η βούληση οι πολίτες να υποστηρίξουν την εφαρμογή φιλόδοξων μεταρρυθμίσεων, ωστόσο, η έλλειψη πολιτική συναίνεσης αποτελεί πρόβλημα για την εφαρμογή τους.
"Θα ήταν ευκολότερο να ξεπεραστεί η αντίσταση στις μεταρρυθμίσεις εάν υπήρχε ένα ισχυρό πολιτικό μέτωπο", δήλωσε.
Κληθείς να σχολιάσει τις αστοχίες της κυβέρνησης στην εφαρμογή των μέτρων, ο κ. Μορς παραδέχτηκε ότι υπήρξε κάποια μεταρρυθμιστική κόπωση, αλλά εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στην ελληνική κυβέρνηση.
"Έχω την εντύπωση ότι η κυβέρνηση παραμένει αποφασισμένη να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις", είπε.