Περίπου 550 κλίνες σε δημόσια νοσοκομεία που επιτρέπουν την περίθαλψη των ασφαλισμένων σε ιδιωτικές εταιρείες σε κατηγορία πρώτης θέσης έχει θέσει στη διάθεση των ασφαλιστικών εταιρειών το υπ. Υγείας. |
Ανοίγει ο δρόμος για την είσοδο των ασφαλιστικών εταιρειών στο δημόσιο σύστημα υγείας, καθώς με αφορμή την πρόσφατη αναμόρφωση της νομοθεσίας για το Εθνικό Σύστημα Υγείας και τις πιέσεις του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, που απαιτεί περιστολή των δαπανών περίθαλψης και αύξηση των εσόδων του δημοσίου τομέα υγείας, η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας και το αρμόδιο υπουργείο, βρίσκονται σε συνεχείς διαπραγματεύσεις για την επίτευξη τελικής συμφωνίας.
Συγκεκριμένα, μετά την έκδοση των κλειστών ενοποιημένων νοσηλίων (ΚΕΝ) για την κοστολόγηση των υπηρεσιών υγείας που παρέχουν τα νοσοκομεία από το αρμόδιο υπουργείο, άνοιξε ουσιαστικά η πόρτα του διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών, καθώς πρόκειται για απόφαση που ανταποκρίνεται ρεαλιστικά στο κόστος των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας.
Σε αυτό το πλαίσιο, το υπουργείο Υγείας έχει θέσει στη διάθεση των ασφαλιστικών εταιρειών περίπου 550 κλίνες σε δημόσια νοσοκομεία που επιτρέπουν την περίθαλψη των ασφαλισμένων σε ιδιωτικές εταιρείες σε κατηγορία πρώτης θέσης.
Μάλιστα, το υπουργείο επιδιώκει την άμεση διεκπεραίωση όλων των απαραίτητων διαδικασιών θέτοντας πιεστικά χρονοδιαγράμματα που προβλέπουν έως την 1η Οκτωβρίου να έχουν υπογραφεί οι συμβάσεις μεταξύ των ασφαλιστικών εταιρειών και των δημόσιων νοσοκομείων.
Στο πλαίσιο αυτό, οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν προθεσμία έως την ερχόμενη Δευτέρα να διατυπώσουν τις παρατηρήσεις τους επί του σχεδίου σύμβασης που τους έχει αποσταλεί.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν» το σχέδιο σύμβασης προβλέπει, μεταξύ άλλων, ότι οι προσφερόμενες από τα νοσοκομεία ιατρικές και νοσηλευτικές υπηρεσίες θα παρέχονται στις «ειδικές θέσεις» νοσηλείας που διαθέτουν δίκλινα, μονόκλινα ή πολυτελείας δωμάτια. Ως ελάχιστη ξενοδοχειακή υποδομή των θέσεων αυτών ορίζεται ο εξοπλισμός τους με τουαλέτα εντός δωματίου, κλιματισμό, τηλέφωνο, τηλεοπτικό δέκτη και σίτιση του ασθενούς.
Όσον αφορά στο κοστολόγιο που θα καταβάλλουν οι ασφαλιστικές εταιρείες για την περίθαλψη των ασφαλισμένων τους, προβλέπεται προσαύξηση των ΚΕΝ και του Ημερήσιου Νοσηλίου στο ΕΣΥ κατά 50%, στην περίπτωση συμμετοχής Κοινωνικού Φορέα Ασφάλισης και 20% στην περίπτωση μη ύπαρξη από τον ασφαλισμένο ΚΦΑ.
Στο τέλος κάθε μήνα τα νοσοκομεία υποχρεούνται να αποστέλλουν στην ασφαλιστική εταιρεία καταστάσεις δαπανών που θα περιλαμβάνουν το κόστος στο 100% της τιμής δαπανών της νοσηλείας, τη συμμετοχή του ταμείου, τη συμμετοχή της ασφαλιστικής εταιρείας. Από την πλευρά της η ασφαλιστική εταιρεία υποχρεούται να εξοφλήσει τα οφειλόμενα ποσά στα νοσοκομεία το αργότερο εντός δύο μηνών από τη παραλαβή των σχετικών λογαριασμών.
Παράλληλα, τίθεται σε λειτουργία Συντονιστικό Τηλεφωνικό Κέντρο πανελλήνιας εμβέλειας, ενώ συστήνεται και Επιτροπή Διαιτησίας η οποία θα συνεδριάζει όποτε κρίνεται απαραίτητο, προκειμένου οι εκκρεμείς υποθέσεις να μην υπερβαίνουν το μήνα από την έκδοση εξιτηρίου.
Η ασφαλιστική αγορά εμφανίζεται θετική σε μια τέτοια εξέλιξη, δεδομένου ότι μπορεί να προκύψουν σημαντικά οφέλη, αρχής γενομένης του «ελέγχου» του κόστους νοσηλείας στην αγορά και κατ' επέκταση στη δυνατότητα άσκησης πιέσεων και στον ιδιωτικό φορέα.
Όμως, όπως αναφέρουν στη «Ν» στελέχη της αγοράς, «η ολοκλήρωση των διαδικασιών σε τόσο σύντομο χρονικό ορίζοντα είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί, δεδομένου ότι το θέμα είναι ιδιαιτέρως πολύπλοκο», ενώ εκφράζουν ανησυχία για μια σειρά από θέματα.