Τα στελέχη των ελεγκτικών κλιμακίων στην Αθήνα. |
Η διαδικασία καταβολής της 6ης δόσης του δανείου αναμένεται να αποτελέσει ένα πρώτο δείγμα της «πολιτικής» εξισορρόπησης, την οποία αναζητεί ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, στο θέμα της Ελλάδας από Βρυξέλλες, Ουάσιγκτον και Φραγκφούρτη.
Πληροφορίες θέλουν τις πρώτες επαφές μεταξύ στελεχών του υπουργείο Οικονομικών, αλλά και των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας να μη θυμίζουν την ένταση των αντίστοιχων συναντήσεων του Ιουνίου όταν γινόταν η αξιολόγηση του μνημονίου για την πέμπτη δόση του δανείου.
Παράγοντες του ΥΠΟΙΚ τόνιζαν ότι τα στελέχη των τεχνικών κλιμακίων ήρθαν με συγκεκριμένες εντολές για τους ελέγχους. Οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι σε μια τόσο ευαίσθητη φάση για το δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, με το θέμα των εγγυήσεων της Φινλανδίας να αναβάλει τις τελικές αποφάσεις και τη Γερμανία να καθυστερεί την επιπλέον χρηματοδότηση του EFSF, επιπλέον σκληρές απαιτήσεις για τη συνέχιση της χρηματοδότησης της Ελλάδας θα απειλούσαν όλη την προσπάθεια διάσωσης που αποφασίστηκε στις 21 Ιουλίου.
Παρ' όλα αυτά, μια πιο «επιεικής» στάση των ελεγκτών δεν σημαίνει ότι θα κάνουν και «τα στραβά μάτια» στα στοιχεία που συγκεντρώνουν από χθες. Στις πρώτες επαφές που είχαν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και την Τράπεζα της Ελλάδας ήταν και πάλι απαιτητικοί σε ό,τι αφορά τα στοιχεία που ζητούσαν.
Η «μαύρη τρύπα»
Το επιχείρημα της ύφεσης που προβάλλεται εκ μέρους των ελληνικών αρχών εξηγεί τη διεύρυνση της «μαύρης τρύπας» των Ταμείων στα 2,7-2,8 δισ. ευρώ λόγω ανεργίας και μείωσης της οικονομικής δραστηριότητας. Δεν εξηγεί όμως τα ληξιπρόθεσμα χρέη των ΟΤΑ που ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ, αλλά και τα νέα χρέη που σωρεύουν τα νοσοκομεία, τα οποία φτάνουν τα 2 δισ. ευρώ.
Κοντά στο στόχο
Σε δημοσιονομικό πεδίο οι αλλαγές των στόχων που έγιναν με την υιοθέτηση του μεσοπρόθεσμου έφεραν τις επιδόσεις σε έσοδα και δαπάνες κοντά στους στόχους που έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα. Μένει τώρα η επιτυχημένη υλοποίηση των πρόσθετων μέτρων ύψους 6,7 δισ. ευρώ, τα οποία εντάχθηκαν στο μεσοπρόθεσμο όταν η πρόβλεψη για ύφεση ήταν 3,5% του ΑΕΠ.
Η νέα πρόβλεψη κάνει λόγο για ύφεση που μπορεί να φτάσει και το 5,3% του ΑΕΠ. Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, η εξέλιξη αυτή οδηγεί μάλλον στη διόρθωση έστω και ελάχιστα του στόχου του ελλείμματος που μπορεί να φτάσει λίγο πάνω από 8% του ΑΕΠ, αφού το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων, τουλάχιστον για φέτος, δεν είναι μάλλον πιθανό.
Εκεί που αναμένεται πιο σκληρή κριτική θα είναι οι αλλαγές που θα έπρεπε να γίνουν στο Δημόσιο από τα μέσα του χρόνου και ακόμη βρίσκονται στο επίπεδο των εξαγγελιών. Στο σημείο αυτό τονίζεται ότι το μεσοπρόθεσμο είναι ένα καινούργιο πολυετές πρόγραμμα, το οποίο είναι φυσικό στην αρχή του να έχει αλλαγές.
Στο επίκεντρο αποκρατικοποιήσεις και ανάπτυξη
Διαθρωτικές αλλαγές και αποκρατικοποιήσεις θα είναι ψηλότερα από ποτέ στην ατζέντα της αξιολόγησης του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού σχεδίου από την ηγεσία των ελεγκτών από την Ε.Ε., το ΔΝΤ και την ΕΚΤ που έρχεται στην Αθήνα στο τέλος της εβδομάδας.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο αρχικός προγραμματισμός θέλει την αξιολόγηση να μην ξεπερνά σε διάρκεια τη μία εβδομάδα και τους εκπροσώπους των τριών διεθνών οργανισμών να επισκέπτονται σχεδόν όλα τα ελληνικά υπουργεία, ενώ θα γίνουν συναντήσεις και με τις παραγωγικές τάξεις.
Με βάση την αλληλογραφία που έχουν ανταλλάξει οι τρεις οργανισμοί με τα υπουργεία, το βάρος της αξιολόγησης θα πέσει κυρίως στις διαρθρωτικές αλλαγές, την αξιοποίηση κινητής και ακίνητης δημόσιας περιουσίας και τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και λιγότερο την πορεία της δημοσιονομικής προσαρμογής.
Στην ατζέντα του εργασιακού υπάρχει η επέκταση του θεσμού των επιχειρηματικών συμβάσεων και η επανεξέταση της λίστας των βαρέων και ανθυγιεινών. Θα εξεταστεί επίσης και η πορεία υλοποίησης της οδηγίας για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, αλλά και οι αλλαγές που θα έπρεπε να γίνουν για τη διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας.
Οι ελεγκτές αναμένεται να δώσουν μεγαλύτερη βάση απ' ό,τι συνήθως και στην πρόοδο του ΕΣΠΑ, του ΠΔΕ και των υπόλοιπων αναπτυξιακών πρωτοβουλιών, που συνδέονται με την ανάσχεση της ύφεσης της οικονομίας.
Σε μόνιτορ το μεσοπρόθεσμο
Τη δημιουργία ενός ειδικού πληροφοριακού συστήματος, με το οποίο παρακολουθείται η υλοποίηση των δράσεων επτά υπουργείων από το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό σχέδιο, ανέθεσε το υπουργείο Οικονομικών σε επιστημονική ομάδα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
Συγκεκριμένα, με αρχικό προϋπολογισμό 74.400 ευρώ και αρχική διάρκεια έξι μηνών, η ομάδα που θα αναλάβει θα πρέπει να είναι σε συνεργασία με τα επτά υπουργεία της έρευνας ώστε να συνθέσουν χρονοδιαγράμματα και ποσοτικούς και ποιοτικούς στόχους για τα έργα και τις δράσεις που θα πρέπει να υλοποιεί το καθένα απ' αυτά στο πλαίσιο του μεσοπρόθεσμου.
Παράλληλα, στην αποστολή της ομάδας περιλαμβάνεται η υποβοήθηση στην ενημέρωση / τροποποίηση των παραπάνω αναλύσεων / χρονοδιαγραμμάτων, σύμφωνα με τις εξελίξεις της υλοποίησης των επιμέρους δράσεων - εργασιών. Επίσης, θα είναι επιφορτισμένη με τη σύνταξη εκθέσεων, υπομνημάτων κ.λπ. προς τους αρμόδιους γενικούς γραμματείς, αλλά και προς τη Διυπουργική Επιτροπή σχετικά με την πρόοδο υλοποίησης των εργασιών και την επίτευξη των δεσμεύσεων του προγράμματος.
Η δράση θα έχει συντονιστή το υπουργείο Οικονομικών και θα αφορά, εκτός από το ΥΠΟΙΚ, και τα υπουργεία Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.
Η επιστημονική ομάδα που ανέλαβε τον έλεγχο αποτελείται από τον αναπληρωτή καθηγητή του ΕΜΠ, Δημήτριο Ασκούνη, ως επιστημονικό υπεύθυνο, τον Παναγιώτη Λεβέντη, ηλεκτρολόγο μηχανικό ΕΜΠ, το χημικό μηχανικό Δαυίδ Μωυσή, το μηχανολόγο μηχανικό κάτοχο ΜSc Δημήτρη Πανόπουλο και την ηλεκτρολόγο μηχανικό και μηχανικό Η/Τ του ΕΜΠ Αικατερίνη Μαρία Σουρούνη.
Ως εμπειρογνώμονες θα εργαστούν για το έργο οι επίκουροι καθηγητές Γ. Ματσόπουλος, Θ. Παπακωνσταντίνου και Σ. Παντελιάς.