"Ηρθε η ώρα να πληρώσουν όσοι κρύβουν τα εισοδήματά τους", υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας στη διάρκεια της ομιλίας του για την 37η επέτειο από την πτώση της δικτατορίας και χαρακτήρισε "εθνικό διακύβευμα" την εμπέδωση κανόνων οικονομικής δημοκρατίας. Αναφερόμενος στις αποφάσεις της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης, επεσήμανε το γεγονός ότι ελήφθησαν με μεγάλη καθυστέρηση.
Στη λιτή τελετή που πραγματοποιήθηκε χθες στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι "μισθωτοί και συνταξιούχοι έχουν ήδη κάνει περισσότερα από όσα τους αναλογούν για να αντιμετωπιστεί η κρίση". Καυτηρίασε το φαινόμενο της φοροδιαφυγής, το οποίο χαρακτήρισε "την πλέον αντικοινωνική συμπεριφορά που υπονομεύει το εθνικό μέλλον".
Ζήτησε να πληρώσουν οι μεγαλοφοροφυγάδες "με βαρείς λογαριασμούς σε τράπεζες του εξωτερικού και μέρος της αφορολόγητης μεσαίας τάξης". "Δεν δέχομαι ότι είναι ανίκητη η παραοικονομία", είπε ο κ. Παπούλιας και τόνισε ότι η φοροδιαφυγή είναι η πλέον αντικοινωνική συμπεριφορά που υπονομεύει το εθνικό μέλλον.
Τα "πέτρινα χρόνια"
Απευθυνόμενος στους παρευρισκόμενους εκπροσώπους οργανώσεων του αντιδικτατορικού αγώνα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι η χώρα τούς χρωστάει πολλά, αλλά και ότι η δική τους γενιά, αν και δοκιμάστηκε σκληρά, είχε μπροστά της "ορίζοντα". Ο κ. Παπούλιας ζήτησε ακόμα να καταβληθούν προσπάθειες έτσι ώστε τα "πέτρινα χρόνια" που θα περάσουν οι νέοι να είναι όσο το δυνατόν λιγότερα.
Παράλληλα περιέγραψε πώς οι διεκδικήσεις του αντιδικτατορικού αγώνα παραμένουν επίκαιρες: "Για ''ψωμί'' σε μια οικονομία που επιτρέπει σε όλους τους πολίτες αξιοπρεπή διαβίωση. Για ''παιδεία'' σε μια ανοιχτή κοινωνία με κανόνες αξιοκρατίας και δυνατότητα αξιοποίησης της δημιουργικότητας των πολιτών της. Για ''ελευθερία'' σε μια χώρα που δεν ζει με δάνειες δυνάμεις", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπούλιας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε την ανεργία "κοινό εχθρό", που διαλύει ζωές και παράγει κοινωνική αδικία. Για τη δημιουργία θέσεων εργασίας πρότεινε τη θεσμοθέτηση διαφανών και σύντομων διαδικασιών, απλοποίηση του φορολογικού συστήματος, φιλικότερη, καθαρή και ευέλικτη διοίκηση.
Σε ακόμη μία παρατήρηση για την εξέλιξη της Ελληνικής Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι η οικονομική κρίση έγινε κρίση πολιτική και κρίση θεσμών, ενώ σημείωσε ότι "κάποιοι επιδιώκουν να γίνει κρίση της ίδιας της Δημοκρατίας".
Κάλεσε τους πολιτικούς να μιλούν περισσότερο, να παρεμβαίνουν, να μην αφήνουν "όλον τον δημόσιο χώρο σε όσους μιλούν πολύ χωρίς λόγο ή για δικούς τους λόγους".
Οι παρουσίες
Στην εκδήλωση παρευρέθησαν ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου, ο αρχηγός της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαράς, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Φ. Κουβέλης και εκπρόσωποι αντιστασιακών οργανώσεων.
Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά δεν παρέστη η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, κ. Αλ. Παπαρήγα.
Φέτος δεν συμμετείχε και ο πρόεδρος του ΣΥΝ κ. Αλ. Τσίπρας, ο οποίος έστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην οποία ανέφερε ότι "στην παρούσα συγκυρία η γιορτή δεν έχει νόημα".
Από την πλευρά της κυβέρνησης συμμετείχαν οι υπουργοί Παιδείας κ. Αννα Διαμαντοπούλου, Εξωτερικών κ. Σ. Λαμπρινίδης, Εθνικής Αμυνας κ. Π. Μπεγλίτης, Προστασίας του Πολίτη κ. Χ. Παπουτσής, Επικρατείας κ. Ηλ. Μόσιαλος, ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Δ. Δόλλης και εκ μέρους του προεδρείου της Βουλής ο αντιπρόεδρος κ. Γρ. Νιώτης.
Γ. Παπανδρέου
Η χώρα θα ξεπεράσει τον σκόπελο
"Τιμούμε όλους εκείνους που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την ελευθερία της πατρίδας μας, για μία σύγχρονη δημοκρατική Ελλάδα" δήλωσε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, με αφορμή την 37η επέτειο από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Εξέφρασε επίσης την πεποίθησή του πως με κοινή προσπάθεια η χώρα θα καταφέρει να βγει από τον σκόπελο της σημερινής οικονομικής κρίσης.
Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντ. Σαμαράς από την πλευρά του τόνισε τη δέσμευσή του για μια "Νέα Μεταπολίτευση" και μια νέα πολιτική για "επανεκκίνηση" σε όλους τους τομείς. Για ταξική και υποκριτική δημοκρατία κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ και αναφέρει ότι τα εργατικά δικαιώματα υπάρχουν μόνο στα χαρτιά. Ο ΣΥΝ επισημαίνει το χρέος της Αριστεράς να συμμετέχει στους αγώνες των κοινωνικών δυνάμεων, ενώ υπογραμμίζει ότι τα αιτήματα για δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη σήμερα ακούγονται ολοένα και πιο δυνατά. Ο ΛΑΟΣ, αντίστοιχα, παρομοιάζει το όραμα της μεταπολίτευσης με ελπίδα που μετατράπηκε σε παρωδία. Τέλος, η Δημοκρατική Αριστερά σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι ο αγώνας σήμερα είναι να σωθεί η χώρα, να μείνει όρθια η κοινωνία και οι πολίτες..