Απολύσεις στο Δημόσιο, άμεση αύξηση αντικειμενικών αξιών και φόρων, νέες έκτακτες εισφορές, μειώσεις στις δαπάνες στην υγεία και τα επιδομάτα ανεργίας,είναι μέτρα – προϋπόθεση για να πάρουμε την 5η δόση
Το "πράσινο φως" για την εκταμίευση της 5ης δόσης, η οποία θα διατεθεί, πιθανότατα, στις αρχές Ιουλίου, έδωσε η τρόικα. Όπως ανακοινώθηκε από το κλιμάκιο των στελεχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, υπήρξε συμφωνία με την κυβέρνηση σε μια δέσμη οικονομικών και χρηματοπιστωτικών πολιτικών, που απαιτούνται για να επιτευχθούν οι στόχοι του οικονομικού προγράμματος της χώρας. Η αυστηρή εφαρμογή τους, επισημαίνεται από την τρόικα, θα βοηθήσει να αποκατασταθεί η δημοσιονομική βιωσιμότητα, να διαφυλαχθεί η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα και να δοθεί ώθηση στην ανταγωνιστικότητα, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για βιώσιμη ανάπτυξη και απασχόληση.
Οι δεσμεύσεις, σύμφωνα με την τρόικα, που ανέλαβε να υλοποιήσει η κυβέρνηση στο πλαίσιο του οικονομικού προγράμματος, αφορούν τα εξής:
- Τη σημαντική μείωση της απασχόλησης στον δημόσιο τομέα, την αναδιάρθρωση ή το κλείσιμο δημοσίων φορέων
- Την επιτάχυνση αισθητά του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας. Προς τον σκοπό αυτό, η κυβέρνηση θα συστήσει φορέα ιδιωτικοποίησης, με επαγγελματική και ανεξάρτητη διαχείριση. Η κυβέρνηση έχει ήδη συντάξει εκτεταμένο κατάλογο περιουσιακών στοιχείων προς αποκρατικοποίηση, με στόχο έσοδα 50 δισ. ευρώ έως τα τέλη του 2015 και θα αξιολογεί την πρόοδο που έχει σημειωθεί, βάσει ενδιάμεσων στόχων, τριμηνιαίων και ετησίων.
- Στον τομέα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, έχει σημειωθεί περαιτέρω πρόοδος. Η νομοθεσία για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, τη μεταρρύθμιση της υγείας, τη βελτίωση της λειτουργίας της αγοράς εργασίας, την εξάλειψη των εμποδίων για τη σύσταση και λειτουργία επιχειρήσεων και την απελευθέρωση των μεταφορών και της ενέργειας, έχει ψηφιστεί είτε πρόκειται να ψηφιστεί. Η κυβέρνηση θα συνεχίσει τις προσπάθειες στους παραπάνω τομείς και ταυτόχρονα θα δώσει νέα έμφαση σε παράγοντες ανάπτυξης, όπως είναι η αναζωογόνηση της τουριστικής βιομηχανίας και η εξάλειψη των διοικητικών εμποδίων στις εξαγωγές. Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το νέο πλαίσιο μεταρρυθμίσεων θα είναι αποτελεσματικό το ταχύτερο δυνατόν, οι ελληνικές αρχές θα ενισχύσουν τη διαδικασία υλοποίησης, μεταξύ άλλων, μέσω τεχνικής συνδρομής από το ΔΝΤ, από κράτη- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και μέσω δημιουργίας μηχανισμών παρακολούθησης.
Φορολογική επίθεση σε ακίνητα, εισοδήματα, κατανάλωση
Συνοπτικά, τα μέτρα φορολογικής πολιτικής περιλαμβάνουν:
* Από τον επόμενο μήνα, αυξάνονται οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, που θα προκαλέσουν αυξήσεις σε δεκάδες φόρους και τέλη, που βαρύνουν την κατοχή εκμετάλλευση ή μεταβίβαση ακινήτων.
* Επιβάλλεται έκτακτη εισφορά στους κατόχους ακινήτων με αντικειμενική αξία άνω των 4.000 ευρώ/τ.μ., χωρίς να αποκλείεται το όριο να μειωθεί.
* Σχεδιάζεται η μείωση του αφορολόγητου ορίου για το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, από 400.000 ευρώ, σε 300.000 ευρώ και, σε συνδυασμό με την αύξηση των αντικειμενικών αξιών, ο ΦΑΠ θα επιβαρύνει περισσότερους μικροϊδιοκτήτες.
* Μειώνεται το αφορολόγητο όριο για τους ελεύθερους επαγγελματίες στις 6.000 ευρώ, από 12.000 ευρώ που είναι σήμερα. Ο συντελεστής από τις 6.000 μέχρι τις 12.000 ευρώ θα είναι 10%, που σημαίνει αύξηση του φόρου κατά 600 ευρώ.
* Μειώνεται στο επίπεδο των 8.000 ευρώ (από 12.000 ευρώ) το αφορολόγητο όριο για τους μισθωτούς από την 1η Ιουλίου 2011, με το οποίο θα γίνεται η παρακράτηση του φόρου μισθωτών υπηρεσιών. Θα επιβαρύνει τους μισθωτούς με εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ, με ετήσιο φόρο ύψους 400 ευρώ, ή με 29 ευρώ το μήνα.
* Καταργούνται όλες οι φοροαπαλλαγές για όσους έχουν εισοδήματα άνω των 60.000 - 70.000 ευρώ, ενώ ορισμένες θα καταργηθούν αδιακρίτως εισοδήματος. Θα ισχύσουν από τη χρήση 2011 και θα γίνει αισθητή η περικοπή τους το 2012, με την εκκαθάριση των δηλώσεων.
* Επιβάλλεται ειδικός φόρος στα αναψυκτικά «μη αλκοολούχα ποτά».
* Επιβάλλεται έκτακτη εισφορά στους κατόχους αυτοκινήτων άνω των 2.000 ή 2.500 κ.ε.
* Εξισώνεται ο φόρος πετρελαίου θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης από τον Οκτώβριο.
* Επιβάλλεται ειδικός φόρος στο φυσικό αέριο.
* Αυξάνεται η φορολογία στα τσιγάρα.
* Αυξάνεται η προκαταβολή φόρου για τις επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.
* Αυξάνονται τα ποσά των τεκμηρίων δαπανών διαβίωσης που επιβλήθηκαν από τη χρήση 2010.
* Περικόπτονται επιδόματα ανεργίας ΕΚΑΣ, και γενικά κοινωνικές παροχές από τον ΟΑΔΕ ΟΕΕ – ΟΕΚ καθώς τίθενται εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
* Περικόπτεται η ιατροφαρμακευτική δαπάνη και οι δαπάνες υγείας, κατά 310 εκατ. ευρώ.
Σε ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών αναφέρεται «η Ελληνική Κυβέρνηση έχει ήδη κάνει τις τελευταίες βδομάδες σχετικές ανακοινώσεις με συγκεκριμένες αποφάσεις που επιβεβαιώνουν τη βούλησή της να προχωρήσει σε αυτήν την πορεία. Τα σχετικά κείμενα θα συζητηθούν τις επόμενες ημέρες για την οριστικοποίησή τους και τελούν υπό την έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου, πριν κατατεθούν στη Βουλή».
Την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών διαδέχθηκε έκρηξη κερδών στο χρηματιστήριο της Αθηνάς με τον γενικό δείκτη να καταγράφει άνοδο 4,52%