Μετά την ανάπαυλα για τις γιορτές του Πάσχα, έρχεται η ώρα της απότομης προσγείωσης, με την ανακοίνωση σήμερα από την Eurostat του ελλείμματος για το 2010. Ανακοίνωση που θεωρείται βέβαιο ότι θα επιβεβαιώσει την ανάγκη για λήψη πρόσθετων μέτρων ύψους 3 δις ευρώ.
Για άλλη μια φορά, η κυβέρνηση παριστάνει ότι δεν γνωρίζει τι στοιχεία έστειλε η ΕΛ.ΣΤΑΤ στην ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία, ώστε τα νέα μέτρα να εμφανιστούν ως αποτέλεσμα «ανεξάρτητων» υπολογισμών.
Στις αρχές Μαΐου αναμένεται και η άφιξη της τρόικας, προκειμένου να προχωρήσει στις αναγκαίες αξιολογήσεις, ώστε να εκταμιευθεί η ύψους 12 δις ευρώ δόση του Ιουνίου από το δάνειο των 110 δις ευρώ.
Μπροστά βρίσκεται και ο Ιούνιος, οπότε και θα συνταχθεί η έκθεση που οι Ευρωπαίοι περιμένουν προκειμένου να αποφασιστεί «τι θα γίνει με την Ελλάδα».
Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (23-24 Ιουνίου), όπου αναμένεται για άλλο μια φορά να (ξανα)επικυρωθούν οι αποφάσεις που ελήφθησαν στο Eurogroup στις 11 Μαρτίου και έχουν ήδη επικυρωθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 25ης Μαρτίου.
Μετά από αυτό, ο δρόμος προς την χρεοκοπία ανοίγει, καθώς θεωρείται βέβαιο ότι η χώρα θα υποχρεωθεί σε «ελεγχόμενη αναδιάρθρωση», παρά τις φωνές κατά της συγκεκριμένης λύσης, μεταξύ των οποίων και αυτή του Γιούργκεν Σταρκ, μέλους του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, που το περασμένο Σάββατο έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου.
Με δηλώσεις του στο γερμανικό κανάλι ZDF, ο κ. Σταρκ προειδοποίησε ότι τυχόν αναδιάρθρωση χρέους κράτους-μέλους της ευρωζώνης θα οδηγούσε σε τραπεζική κρίση σοβαρότερη εκείνης που προκάλεσε την κατάρρευση της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Lehman Brothers.
Μάλιστα, ο Γερμανός τραπεζίτης Σταρκ επιτέθηκε με σκληρότητα σε όσους κάνουν λόγο περί ανάγκης αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, τονίζοντας ότι η Ελλάδα παρακολουθείται στενά και θα μπορέσει να αποπληρώσει το χρέος της.
Την ίδια ώρα, πολιτικές εξελίξεις προοιωνίζονται όλες οι δημοσκοπήσεις της τελευταίας περιόδου, με τα δύο μεγάλα κόμματα σε ελεύθερη πτώση, αλλά και με ενίσχυση της πεποίθησης ότι το 2011 θα είναι χρονιά πρόωρων εκλογών.
Οι πολίτες συνδυάζουν το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών με τις σχετιζόμενες με την αναδιάρθρωση του χρέους εξελίξεις. Όπως προκύπτει και από την έρευνα της Alco για το «Πρώτο Θέμα», το 47% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει ανανέωση της λαϊκής εντολής μέχρι το τέλος του χρόνου.
Παρ’ όλα αυτά, είναι διάχυτη η απογοήτευση, καθώς το 40% των πολιτών θεωρεί πως καμιά κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να βγάλει την χώρα από την κρίση.