Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Κυριακή 17 Απριλίου 2011

Η τρόικα σηκώνει τα χέρια ψηλά...

Ανησυχία, προβληματισμός και δυσφορία επικρατούν στις Βρυξέλλες για την πορεία που έχουν πάρει τα δημοσιονομικά της Ελλάδας αλλά και τη σαφή έλλειψη πολιτικής βούλησης της κυβέρνησης να κάνει πράξη αποφάσεις που θα ανακόψουν έστω και αργά τον εκτροχιασμό του προϋπολογισμού του 2011.

Τα υψηλόβαθμα στελέχη της Ε.Ε. δεν ξέρουν πλέον τι να πιστέψουν, αφού στις συναντήσεις με τον πρωθυπουργό λαμβάνουν «μηνύματα αποφασιστικότητας και διάθεσης να παρθούν όσα σκληρά μέτρα χρειάζονται προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του μνημονίου». Αυτό το μήνυμα έλαβε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χένρι Βαν Ρομπέι, από τον οποίο ο πρωθυπουργός ζήτησε πολιτική και επικοινωνιακή στήριξη, εν όψει των δύσκολων εβδομάδων που έρχονται.

Τα πράγματα όμως περιπλέκονται όταν στα χέρια των αξιωματούχων της Ε.Ε. φτάνουν τα πορίσματα των ελέγχων της τρόικας, που δείχνουν ότι υπάρχει καθολική κατάρρευση του ...
οικονομικού και πολιτικού συστήματος της χώρας. Μάλιστα, στο τελευταίο ραβασάκι που έφτασε στα γραφεία της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, με αφορμή τους πρόσφατους ελέγχους του τεχνικού κλιμακίου της τρόικας, περιγράφεται μια χαώδης κατάσταση:

♦ Δεν λειτουργεί ο κρατικός μηχανισμός, αφού οι υπάλληλοι δεν ξέρουν εάν θα κρατήσουν τις θέσεις τους.

♦ Υπάρχει λευκή απεργία στη δημόσια διοίκηση αλλά και από ορισμένους υπουργούς που εκφράζουν με αυτό τον τρόπο την αντίρρησή τους στην οικονομική πολιτική.

♦ Υπάρχουν προχειρότητα και καθυστερήσεις στο υπουργείο Οικονομικών, που έχει ζητήσει από την τρόικα να καταρτίσει αυτή τα νέα μέτρα που έρχονται!

♦ Η στρατηγική να πέσει το βάρος στην είσπραξη εσόδων έχει αποτύχει.

♦ Υπάρχει έλλειψη επικοινωνίας μεταξύ του υπουργού Οικονομικών με τους συναδέλφους του μεγάλων υπουργείων.

♦ Υπάρχει έλλειψη συντονισμού στην κυβέρνηση και χάος στην επικοινωνία μεταξύ πρωθυπουργικού γραφείου και υπουργείων.

♦ Διαπιστώνονται σημαντικές καθυστερήσεις στη συλλογή των στοιχείων, που θα φέρουν και νέες αναθεωρήσεις προς τα πάνω του ελλείμματος και του χρέους για το 2010, πέραν αυτής που θα ανακοινωθεί στις 26 Απριλίου.

♦ Δεν υπάρχει αναπτυξιακό πλάνο που θα βγάλει τη χώρα από τη βαθιά ύφεση.

♦ Τα πλούσια κοινωνικά στρώματα εξακολουθούν να φοροδιαφεύγουν.

♦ Η έλλειψη σοβαρού πλάνου διαχείρισης των μεταρρυθμίσεων αυξάνει τα κρούσματα διαφθοράς και οι αυξήσεις στους φόρους αυξάνει την κερδοσκοπία.

♦ Η γραφειοκρατία εμποδίζει την άφιξη σοβαρών επενδυτών στη χώρα με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων.

Όπως διαπιστώνει στέλεχος της τρόικας, με το οποίο συνομίλησε το «Π», «παρά τη διεύρυνση της μαύρης τρύπας στα έσοδα και τον Μάρτιο, η κυβέρνηση φαίνεται να σφυρίζει αδιάφορα και ο κάθε υπουργός να ασχολείται μόνο με το πολιτικό του μέλλον».

«Δεν φαίνεται να έχουν λάβει στα σοβαρά τα μηνύματα που στέλλονται τον τελευταίο καιρό για τον εκτροχιασμό των δημοσίων οικονομικών και υπάρχει κίνδυνος η Ελλάδα να βρεθεί σύντομα προ δυσάρεστων εξελίξεων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος.

Πολιτικά παιχνίδια!

Από τη συνομιλία μας με τον αξιωματούχο της τρόικας προκύπτει ότι υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να καθυστερούν από τον Ιούνιο και μετά οι εκταμιεύσεις των δόσεων του δανείου, ως ύστατος μοχλός πίεσης για να προχωρήσουν τα μέτρα που προνοεί το μνημόνιο. Μόνο που, όπως ανέφερε με έκπληξη ο αξιωματούχος, ακόμα και αυτή η εξέλιξη χρησιμοποιείται για πολιτικά παιχνίδια επιβίωσης εντός της κυβέρνησης!

Όπως είχε γράψει το «Π» στις αρχές Μαρτίου, το ΔΝΤ είχε αποστείλει εμπιστευτική έκθεση προόδου στον πρωθυπουργό, βγάζοντας στη σέντρα το οικονομικό επιτελείο, το οποίο εν πολλοίς χρεώνεται την αποτυχημένη πορεία του μνημονίου και τη λανθασμένη στρατηγική να επιμένει σε εισπράξεις εσόδων - μαμούθ, που βεβαίως ήταν ανέφικτες λόγω της ύφεσης, που επίσης αγνοούσε το υπουργείο Οικονομικών. Τότε ήταν που άρχισαν οι πρώτες διαρροές περί αντικατάστασης του Γιώργου Παπακωνσταντίνου στον επόμενο ανασχηματισμό.

Αυτή τη φορά ο υπουργός Οικονομικών φαίνεται πως προσπαθεί να προλάβει νέα δυσμενή γι’ αυτόν έκθεση ρίχνοντας (ακόμη μια φορά) το μπαλάκι των καθυστερήσεων στους Κατσέλη, Ραγκούση, Χρυσοχοΐδη, Ρέππα, Λοβέρ-δο, οι οποίοι φαίνεται πως θα επωμιστούν τις νέες οριζόντιες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις, επιδόματα αλλά και απολύσεις στον δημόσιο τομέα!

Τι προσπαθεί να προλάβει ο Παπακωνσταντίνου; Μια νέα, πιο σοβαρή ανταρσία εντός του Υπουργικού Συμβουλίου. Γιατί; Όλο αυτό τον καιρό το οικονομικό επιτελείο έχει «πάρει πάνω του» τη δέσμευση ότι δεν θα υπάρξουν οριζόντια μέτρα, δεν θα θιγούν τα μεσαία και φτωχά κοινωνικά στρώματα και δεν θα υπάρξουν άλλες απολύσεις στο Δημόσιο.

Όλες αυτές οι διαβεβαιώσεις όμως δόθηκαν χωρίς να υπάρχει έστω και πλάνο για τα νέα μέτρα! Η απειρία των συμβούλων που έχει γύρω του ο Παπακωνσταντίνου (το έχουμε επισημάνει πολλές φορές) τον έχει οδηγήσει να ζητάει από την τρόικα την κατάρτιση των μέτρων. Οι εμπειρογνώμονες της τρόικας, από την άλλη, δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, με αποτέλεσμα να αναζητούν λύσεις -σοκ επειδή μπορούν να βασιστούν μόνο στα νούμερα, τα οποία βεβαίως δείχνουν εκτροχιασμό.

Όπως μας ανέφερε ο αξιωματούχος της τρόικας, πολλές φορές οι εμπειρογνώμονες έχουν εκφράσει τη δυσφορία τους για την έλλειψη πείρας στο οικονομικό επιτελείο, την ανυπαρξία μελετών και πορισμάτων για την αποτελεσματικότητα των μέτρων, αλλά και την προχειρότητα με την οποία αυτά λαμβάνονται.

Αυτή η φορά δεν αποτελεί εξαίρεση, όμως αυξάνεται η δυσφορία των τεχνοκρατών και η διστακτικότητά τους να υπογράψουν άλλα μέτρα «χωρίς όραμα» που θα συνδέσουν το όνομά τους με μια πιθανή αποτυχία του ελληνικού σχεδίου.

Ο Παπακωνσταντίνου έχει αντιληφθεί τις εξελίξεις που έρχονται, έχει λάβει τα προειδοποιητικά μηνύματα τόσο του ΔΝΤ όσο και της Κομισιόν, έχει διαπιστώσει τη σκληρή στάση που επικρατεί πλέον στους κόλπους της ευρω-ζώνης και ζήτησε την κάλυψη του πρωθυπουργού.

Γι’ αυτό και η ανακοίνωση στους πέντε κορυφαίους υπουργούς για τις δραστικές περικοπές στις δαπάνες που έρχονται και τους αφορούν έγινε παρουσία του Γ. Παπανδρέου. Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, αρκετοί ήταν οι υπουργοί που εξέφρασαν τη δυσφορία τους για το ότι ζήτησαν από τον υπουργό Οικονομικών να τους πει τι μέτρα θα ληφθούν, αλλά απάντηση δεν πήραν! Ο λόγος δεν είναι μόνο η εσωστρέφεια του Παπακωνσταντίνου, αλλά και το γεγονός ότι τα αναλυτικά μέτρα τα εκπονεί... η τρόικα ελλείψει εμπειρογνωμόνων στο ΥΠΟΙΟ!

Βλέποντας ότι έχει αρχίσει να σχηματίζεται ξανά μέτωπο εναντίον του, ο υπουργός Οικονομικών διέρρευσε τις τελευταίες μέρες σε φίλα προσκείμενες εφημερίδες ότι ουσιαστικά η τρόικα είναι πυρ και μανία με τους κορυφαίους υπουργούς που δεν έχουν υποβάλει τα προγράμματά τους. Μάλιστα οι διαρροές δεν διστάζουν να αναφέρουν ότι γι’ αυτό κινδυνεύουν οι επόμενες δόσεις, οι οποίες γίνονται αντικείμενο πολιτικών παιχνιδιών, χωρίς να υπολογίζεται το όποιο κόστος μπορεί να έχουν στη φημολογία γύρω από την οικονομία της Ελλάδας.

Οι δόσεις βρίσκονται σε κίνδυνο, αλλά... για άλλους λόγους!



Share

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)