• Δικαστικοί, γιατροί, εκπαιδευτικοί και ένστολοι θα δουν τους μισθούς τους να κατρακυλούν • Οι δικαστικοί θα λαμβάνουν τα ίδια χρήματα με τους συναδέλφους τους με ίδια τυπικά προσόντα στα υπόλοιπα υπουργεία, αλλά θα διαφοροποιούνται στο επίδομα ειδικών συνθηκών
Βάθος απύθμενο θα δουν στην τσέπη τους δικαστικοί, γιατροί, σώματα ασφαλείας, εκπαιδευτικοί, οι οποίοι θα πληρώσουν τη δημοσιονομική προσαρμογή. Η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε περικοπές έως και 20% στους μισθούς και στα επιδόματα των υπαλλήλων, με βάση τον κυβερνητικό σχεδιασμό που αφορά το ενιαίο μισθολόγιο. Η σταδιακή κατάργηση των... ειδικών μισθολογίων και η ενσωμάτωσή τους στον κορμό του ενιαίου αποτελεί ένα από τα σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση. |
Η ειδική επιτροπή, που έχει συσταθεί από στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών και Οικονομικών για το ενιαίο μισθολόγιο, επεξεργάζεται προτάσεις, μεταξύ των οποίων είναι και η κατάργηση των μισθολογίων που αφορούν περίπου 300.000 υπαλλήλους: τους δικαστικούς, τους γιατρούς του ΕΣΥ, τους στρατιωτικούς και τα σώματα ασφαλείας, τους διπλωματικούς υπάλληλους, τους καθηγητές ΑΕΙ και ΤΕΙ, αλλά και τους εργαζομένους στους ΟΤΑ. Σύμφωνα με το σενάριο της επιτροπής που έχει τεθεί υπόψη των υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών, προτείνεται η διατήρηση του οικογενειακού επιδόματος, του επιδόματος θέσης και η διαμόρφωση του πριμ παραγωγικότητας το οποίο θα συνδεθεί με μετρήσιμους στόχους για κάθε υπάλληλο. Επίσης, προτείνεται η θεσμοθέτηση επιδόματος ειδικών συνθηκών εργασίας και θα καταβάλλεται με κοινά κριτήρια σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους ανάλογα με την ιδιαιτερότητα της εργασίας τους.
Οι δικαστικοί λειτουργοί, για παράδειγμα, θα λαμβάνουν τα ίδια χρήματα με τους συναδέλφους τους στα υπόλοιπα υπουργεία που διαθέτουν τα ίδια τυπικά προσόντα, αλλά θα διαφοροποιούνται στο επίδομα ειδικών συνθηκών. Το ίδιο θα ισχύσει για τα σώματα ασφαλείας, καθώς και για τους διπλωματικούς υπαλλήλους, ακόμα και για τους υπαλλήλους στην καθαριότητα των ΟΤΑ.
Σε «πατρικίους» και «πληβείους» είναι χωρισμένοι οι δημόσιοι υπάλληλοι. Όπως προκύπτει από την έκθεση για το μισθολογικό καθεστώς στο δημόσιο, η οποία παραδόθηκε στους συναρμόδιους υπουργούς Εσωτερικών Γ. Ραγκούση και Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, οι διαφορές των αμοιβών για τους πρωτοδιόριστους πανεπιστημιακής εκπαίδευσης προσεγγίζουν τα 800 ευρώ το μήνα, ανάλογα το υπουργείο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην κορυφή της μισθολογικής πυραμίδας βρίσκεται το υπουργείο Οικονομικών, όπου οι αποδοχές ενός νεοεισερχόμενου υπαλλήλου με πτυχίο πανεπιστημίου φθάνουν στα 2.070 ευρώ το μήνα. Ακολουθούν οι αμοιβές στα υπουργεία Περιφερειακής Ανάπτυξης, Δικαιοσύνης και των γεωτεχνικών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Για τις υπόλοιπες ειδικότητες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ο εισαγωγικός μισθός (Π.Ε.) ανέρχεται στα 1.520 ευρώ. Τις χαμηλότερες αποδοχές λαμβάνουν στα υπουργεία Παιδείας, Εργασίας και Εθνικής Άμυνας, χωρίς όμως ορισμένα ειδικά επιδόματα.
Όπως γίνεται αντιληπτό, με το ενιαίο μισθολόγιο (η έκθεση θα αποτελέσει βάση συζήτησης για τη διαμόρφωση του) η ψαλίδα θα μειωθεί, κάτι που σημαίνει περικοπές στους υψηλόμισθους και μικρές αυξήσεις για τους χαμηλόμισθους.
Η προσαρμογή θα επιδιωχθεί να γίνει σταδιακά, όπως σημειώνουν στο υπουργείο Οικονομικών. Εξάλλου, στην έκθεση αναφέρονται όλα τα επιδόματα που χορηγούνται, η διαστρωμάτωση των αμοιβών σε κάθε υπουργείο, καθώς και αναλυτικά παραδείγματα για το τι ισχύει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, θα πρέπει να σημειωθεί πως οι δαπάνες μισθοδοσίας ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι από τις χαμηλότερες μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ.
Γερμανικό μοντέλο
Στο τραπέζι του κυβερνητικού σχεδιασμού έχει τεθεί η προσαρμογή του γερμανικού μοντέλου αμοιβών στα ελληνικά δεδομένα, που έχει αποκτήσει σημαντικούς υποστηρικτές στο υπουργείο Εσωτερικών.
Η γερμανική εκδοχή του ενιαίου μισθολογίου περιλαμβάνει την κατάργηση των επιδομάτων και την ενσωμάτωση ενός μέρους τους στο βασικό μισθό. Έτσι, ο εισαγωγικός μισθός ενός υπαλλήλου υποχρεωτικής εκπαίδευσης υπολογίζεται ότι θα αυξηθεί κατά 321 ευρώ και θα διαμορφωθεί από τα 711 στα 1.032 ευρώ.
Ο καταληκτικός μισθός ενός υπαλλήλου πανεπιστημιακής εκπαίδευσης θα διαμορφωθεί στα 3.836 ευρώ, όπως ισχύει στη Γερμανία, δηλαδή θα είναι υπερδιπλάσιος από αυτόν που ισχύει σήμερα και αντιστοιχεί στα 1.666 ευρώ. Με το συγκεκριμένο μοντέλο η κυβέρνηση στοχεύει να αυξήσει την αναλογία του 1 προς 2,34, που ισχύει σήμερα μεταξύ εισαγωγικού μισθού Υ.Ε. και καταληκτικού μισθού Π.Ε., και να ξεπεράσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που είναι 1 προς 3.
Σε περίπτωση που τελικά υιοθετηθεί το γερμανικό μοντέλο του ενιαίου μισθολογίου, τότε υπάρχει μία πιθανότητα να διαφοροποιούνται οι μισθοί των συγκεκριμένων κατηγοριών και ως προς το ύψος του επιδόματος ειδικών συνθηκών εργασίας. Σε αυτό το πλαίσιο, το επίδομα συνθηκών εργασίας θα ενσωματώνει μέρος των ειδικών επιδομάτων που ήδη καταβάλλονται γι' αυτόν το σκοπό (π.χ. επιδόματα κινδύνου και αυξημένης επιχειρησιακής ετοιμότητας για τους στρατιωτικούς, νοσοκομειακής απασχόλησης για τους γιατρούς του ΕΣΥ). |