Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Σάββατο 1 Ιανουαρίου 2011

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ-ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

1.Γυναίκα υπάλληλος, διορισθείσα το έτος 1980 στο Δημόσιο, με ενήλικο παιδί (έτος γέννησης το έτος 1983), με ποιες προϋποθέσεις μπορώ να βγω στη σύνταξη;

Η ανωτέρω υπάλληλος ανήκει στην κατηγορία παλιών ασφαλισμένων-γυναικών, διορισθεισών έως 31/12/1982, που θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης μέχρι και 31/12/1997 και ειδικότερα θεμελιώνει δικαίωμα σύνταξης κατά το χρόνο που συμπληρώνει 15 έτη υπηρεσίας.

Επομένως το έτος 1995, που είχε 15 έτη υπηρεσίας και παιδί ανήλικο (12 ετών), θεμελίωσε συνταξιοδοτικό δικαίωμα.

Εφόσον έχει ήδη θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, τόσο για τις λοιπές προϋποθέσεις συνταξιοδότησης όσο και για τον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης, εξακολουθούν να εφαρμόζονται οι διατάξεις που ίσχυαν πριν από την έναρξη ισχύος του Ν. 3865/2010. Και αυτό διότι τόσο στην παρ. 7 του μόνου άρθρου του Ν. 3847/2010 όσο και στην παρ. 11 του άρθρου 6 του Ν. 3865/2010 προβλέπεται ότι όσοι και όσες έχουν θεμελιώσει ή θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης μέχρι 31/12/2010 δεν θίγονται από την παραμονή στην υπηρεσία μετά την ανωτέρω ημερομηνία και θα εξακολουθήσουν να εφαρμόζονται γι’ αυτούς οι ισχύουσες μέχρι τη δημοσίευση του Ν. 3865/2010 διατάξεις που αφορούν τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος, τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και τον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης.

Επομένως, στην περίπτωση της ανωτέρω υπαλλήλου απαιτούνται 16,5 έτη υπηρεσίας και το 43,5ο έτος της ηλικίας της ή 23,5 συνολικά συντάξιμα έτη (από τα οποία τα 16,5 έτη οπωσδήποτε στο Δημόσιο), χωρίς όριο ηλικίας.

Η συγκεκριμένη υπάλληλος έχει σε κάθε περίπτωση τα 23,5 συνολικά συντάξιμα έτη και έτσι μπορεί να αποχωρήσει χωρίς να απαιτείται συγκεκριμένο όριο ηλικίας, οποτεδήποτε, δηλ. είτε εντός του έτους 2010 είτε οποιαδήποτε άλλη χρονιά. Η σύνταξή της θα υπολογιστεί με βάση τις διατάξεις που ίσχυαν πριν από το Ν. 3865/2010.

2. Άνδρας υπάλληλος, διορισμένος στο Δημόσιο το έτος 1986, με ανήλικο παιδί (ημερομηνία γέννησης 31/10/1998), θεμελιώνω συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι 31/12/2010; Με συμφέρει να αναγνωρίσω το χρόνο της στρατιωτικής μου θητείας και πρέπει να πληρώσω για να τον αναγνωρίσω;

Ο ανωτέρω υπάλληλος ανήκει στην κατηγορία των παλιών ασφαλισμένων, διορισθέντων από 1/1/1983 έως 31/12/1992. Για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού του δικαιώματος απαιτούνται 25 έτη υπηρεσίας.

Ο συγκεκριμένος υπάλληλος εντός του έτους 2010 συμπληρώνει 24 έτη υπηρεσίας στο Δημόσιο και έτσι δεν προλαβαίνει μέχρι 31/12/2010 να θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα (δηλ. 25 έτη υπηρεσίας). Ωστόσο έχει τη δυνατότητα, προκειμένου να προλάβει να θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι 31/12/2010 και να μην καταληφθεί από τις νέες διατάξεις, να αναγνωρίσει το χρόνο της στρατιωτικής του θητείας, ο οποίος σε κάθε περίπτωση συνυπολογίζεται για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος, προβαίνοντας όμως σε εξαγορά του, καθώς ανήκει σε εκείνους που συμπληρώνουν την 25ετία από 1/1/1998 και μετά. Το ποσοστό της εξαγοράς είναι 6,67% επί του βασικού μισθού, που κατέχει ο υπάλληλος κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης για εξαγορά, για κάθε μήνα που αναγνωρίζεται.

Σε αυτή την περίπτωση, εφόσον δηλ. εξαγοράσει όσους μήνες της στρατιωτικής του θητείας απαιτούνται για τη συμπλήρωση των 25 ετών υπηρεσίας, θα θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα και με τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας του ή του 60ού έτους (εάν προτιμήσει την πρόωρη συνταξιοδότηση) ή με τη συμπλήρωση 35 ετών υπηρεσίας και του 58ου έτους της ηλικίας του, θα μπορεί να λάβει τη σύνταξή του.

Περαιτέρω, όμως, θα πρέπει να λάβει υπόψη του ότι, εάν δεν αναγνωρίσει χρόνο της στρατιωτικής του θητείας, οπότε θα συμπληρώσει 25 έτη υπηρεσίας εντός του έτους 2011, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3865/2010, όπως ισχύουν σήμερα, θα μπορεί με τη συμπλήρωση του 52ου έτους της ηλικίας του να συνταξιοδοτηθεί, καθώς είναι πατέρας ανήλικου τέκνου και η ανηλικότητα του παιδιού θα εξακολουθεί να συντρέχει κατά το χρόνο συμπλήρωσης της 25ετίας. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αυτή η δυνατότητα, μέχρι την έναρξη ισχύος του Ν. 3865/2010, δινόταν μόνο στις μητέρες ανηλίκων τέκνων και με απαιτούμενο έτος ηλικίας για την καταβολή της σύνταξης το 50ό έτος.

Επομένως, ο συγκεκριμένος υπάλληλος θα πρέπει να σταθμίσει τις δυνατότητες που έχει και να λάβει την πιο συμφέρουσα απόφαση γι’ αυτόν, κυρίως με βάση την ηλικία του και την επιθυμία του να αποχωρήσει ή όχι άμεσα από την υπηρεσία του.

3.Το έτος 1981 διορίσθηκα στον Οργανισμό Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος (ΟΔΙΕ), το οποίο είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, και το έτος 1986 έκανα μετάταξη στο υπουργείο Οικονομικών. Έχω συνολική προϋπηρεσία μέχρι σήμερα 29 έτη. Είμαι 53 ετών, γυναίκα με ανήλικο τέκνο, που ενηλικιώνεται εντός του έτους 2011. Έχω θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα;

Η εν λόγω υπάλληλος μετατάχθηκε στο υπουργείο Οικονομικών από ΝΠΙΔ μετά την 1η/1/1983, συνεπώς εφαρμόζονται γι’ αυτήν οι διατάξεις της κοινής διαδοχικής ασφάλισης και ο χρόνος υπηρεσίας της στο ΝΠΙΔ συνυπολογίζεται για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού της δικαιώματος, χωρίς να χρειάζεται εξαγορά.

Βάση για τον καθορισμό της κατηγορίας ασφαλισμένων του Δημοσίου, στην οποία ανήκει η υπάλληλος, θα είναι ο χρόνος υπαγωγής της στο ασφαλιστικό καθεστώς του Δημοσίου, δηλ. ο χρόνος μετάταξης.

Επομένως, λόγω του γεγονότος ότι η μετάταξή της στο υπουργείο Οικονομικών έγινε το έτος 1986, η συγκεκριμένη υπάλληλος εντάσσεται στην κατηγορία παλιών ασφαλισμένων, διορισθέντων από 1/1/1983 έως 31/12/1992 και έχει θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα καθώς απαιτούνται 25 έτη υπηρεσίας και η ως άνω υπάλληλος έχει συνολικά 29 έτη υπηρεσίας.

Κατά το χρόνο δε συμπλήρωσης της 25ετίας (δηλ. το 2006) είχε ανήλικο παιδί και επομένως, έχοντας συμπληρώσει και το 50ό έτος της ηλικίας της, μπορεί να προβεί άμεσα σε συνταξιοδότησή της, καθώς, για τις γυναίκες με ανήλικα παιδιά της συγκεκριμένης κατηγορίας ασφαλισμένων, απαιτούνται 25 έτη υπηρεσίας και το 50ό έτος της ηλικίας για την έναρξη καταβολής της σύνταξης.

Επιπλέον, εφόσον έχει θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, ακόμη και εάν δεν φύγει τώρα αλλά οποιαδήποτε άλλη χρονιά, δεν θίγεται από τις νέες διατάξεις ούτε ως προς τα όρια ηλικίας ούτε ως προς τον τρόπο υπολογισμού της σύνταξής της. Προκειμένου δε να κάνει χρήση των ευνοϊκότερων διατάξεων για τη διαδοχική ασφάλιση των Ν. 3865 και 3863/2010, θα πρέπει να υποβάλει το αίτημα για συνταξιοδότηση από 1η/1/2011 και μετά.

4. Είμαι τελωνειακός υπάλληλος, διορισθείς στις 28/3/1980 και έχω αυτή τη στιγμή το 3ο μισθολογικό κλιμάκιο. Υπηρέτησα 28 μήνες στο στρατό ως έφεδρος αξιωματικός. Κάποια στιγμή πληρώσαμε για αναγνώριση της στρατιωτικής θητείας αλλά τώρα λένε ότι πρέπει να πληρώσουμε πάλι. Επίσης έχω 577 ένσημα ΙΚΑ εκ των οποίων τα 105 είναι βαρέα. Η ηλικία μου είναι 56 ετών. Θέλω να σας ρωτήσω: α) Μπορώ να βγω τώρα στη σύνταξη; β) Με συμφέρει τώρα ή είναι καλύτερα ύστερα από 5 χρόνια; γ) Με συμφέρει να αναγνωρίσω το ΙΚΑ και πόσο θα μου στοιχίσει; δ) Επίσης συμφέρει η αναγνώριση του στρατού και πόσα λεφτά κοστίζει;

Ο ανωτέρω υπάλληλος ανήκει στην κατηγορία παλιών ασφαλισμένων-ανδρών, διορισθέντων έως 31/12/1982. Για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος απαιτείται η συμπλήρωση 25 ετών υπηρεσίας. Ο συγκεκριμένος υπάλληλος συμπλήρωσε 25 έτη υπηρεσίας στις 28/3/2005, οπότε έχει θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης και ως εκ τούτου δεν εμπίπτει στις νέες διατάξεις του Ν. 3865/2010, οι οποίες δεν περιλαμβάνουν όσους θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης μέχρι 31/12/2010.

Με τη συμπλήρωση 25 ετών υπηρεσίας το έτος 2005, έχει τις εξής δυνατότητες: α) να προβεί σε πλήρη συνταξιοδότηση με τη συμπλήρωση του 64ου έτους της ηλικίας του, β) να προβεί σε πρόωρη συνταξιοδότηση με τη συμπλήρωση του 60ου έτους της ηλικίας του (η σύνταξη όμως τότε θα είναι μειωμένη κατά 1/267 για κάθε μήνα που υπολείπεται μέχρι τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας των 65 ετών) και γ) να προβεί σε πλήρη συνταξιοδότηση με τη συμπλήρωση 35 ετών υπηρεσίας χωρίς όριο ηλικίας.

α) Σύμφωνα με όσα μας αναφέρει ο υπάλληλος στο ερώτημά του, είναι 56 ετών και έχει συμπληρώσει 30 έτη υπηρεσίας και σχεδόν 9 μήνες στο Δημόσιο. Περαιτέρω, έχει 28 μήνες στρατό, τους οποίους δεν είναι σαφές εάν έχει αναγνωρίσει. Εάν πλήρωσε για την αναγνώριση της στρατιωτικής του θητείας δεν χρειάζεται να ξαναπληρώσει. Η αναγνώριση γίνεται μία φορά. Επίσης έχει σχεδόν 2 χρόνια ΙΚΑ.

Με βάση τις δυνατότητες που αναφέραμε ανωτέρω, ο συγκεκριμένος υπάλληλος δεν μπορεί να συνταξιοδοτηθεί τώρα. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να συμπληρώσει τουλάχιστον το 60ό έτος της ηλικίας του –και αυτή η λύση είναι και η καλύτερη στην περίπτωσή του, διότι χρειάζεται ακόμη 4 χρόνια για να συμπληρώσει το 60ό έτος της ηλικίας του–, άλλως να συμπληρώσει 35 συνολικά συντάξιμα έτη και να αποχωρήσει. Ήδη ο υπάλληλος έχει 30 έτη και 9 μήνες. Επιπλέον, εάν έχει αναγνωρίσει το στρατό, έχει ήδη συνολικά 33 έτη και 1 μήνα. Οπότε παραμένοντας δύο ακόμη έτη στην υπηρεσία του, μπορεί εν συνεχεία να αποχωρήσει, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας.

β) Περαιτέρω, επειδή ο υπάλληλος διορίστηκε μέχρι 31/12/1982, ο χρόνος ασφάλισης στον ιδιωτικό τομέα προσμετράται στη λοιπή συντάξιμη υπηρεσία του, εφόσον εξαγοραστεί με το σύστημα της διαδοχικής ασφάλισης. Ο τρόπος υπολογισμού της εξαγοράς είναι 7% επί του Β.Μ. (που κατέχει ο υπάλληλος, κατά το μήνα υποβολής της αίτησης) Χ τους μήνες που επιθυμεί να αναγνωρίσει ο υπάλληλος. Επομένως, εάν ο υπάλληλος θέλει να προσμετρηθεί στο συντάξιμο χρόνο του ο χρόνος ασφάλισης στο ΙΚΑ, θα πρέπει να τον εξαγοράσει.

Κατά τον ίδιο τρόπο, επειδή συμπληρώνει την 25ετία από 1/1/1998 και μετά, θα πρέπει να εξαγοράσει το χρόνο της στρατιωτικής του θητείας (εάν δεν το έχει ήδη κάνει), προκειμένου να προσμετρηθεί στα λοιπά συντάξιμα έτη. Για την αναγνώριση της στρατιωτικής θητείας το ποσοστό είναι 6,67% επί του Β.Μ. (που κατέχει ο υπάλληλος κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης) + 140,80 € για κάθε μήνα που αναγνωρίζεται.

γ) Ως προς το πόσο τον συμφέρει να αναγνωρίσει τους ανωτέρω χρόνους είναι καθαρά θέμα προσωπικής επιλογής. Θα πρέπει να σταθμίσει τα ποσά που θα δώσει για την αναγνώριση του κάθε χρόνου, το όφελος που θα έχει στη σύνταξή του από την αναγνώριση αυτή και το πόσο σύντομα επιθυμεί να συνταξιοδοτηθεί, ώστε να μπορέσει να λάβει την καλύτερη απόφαση για τον ίδιο.

5.Είμαι εκπαιδευτικός 47 χρονών, διορισμένος το 1989. Στις 31/12/2010 συμπληρώνω 22 χρόνια υπηρεσίας. Για να θεμελιώσω συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι 31/12/2010 (25ετία) με συμφέρει να εξαγοράσω 3 πλασματικά χρόνια, 1 του στρατού και 2 από τα έτη σπουδών μου; Έχω ανήλικο παιδί στις 31/12/2010, που ενηλικιώνεται μέσα στο 2011, στις 9/4/2011. Με αυτές τις προϋποθέσεις πότε θα μπορέσω να πάρω σύνταξη και σε ποια ηλικία; Ευχαριστώ πολύ για τη φιλοξενία.

Ο ανωτέρω εκπαιδευτικός ανήκει στην κατηγορία παλιών ασφαλισμένων-ανδρών που έχουν διορισθεί από 1/1/1983 έως 31/12/1992.

α) Για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος απαιτείται η συμπλήρωση 25 ετών υπηρεσίας. Ο συγκεκριμένος υπάλληλος μας αναφέρει ότι στις 31/12/2010 συμπληρώνει 22 έτη υπηρεσίας, οπότε δεν έχει θεμελιώσει ακόμη δικαίωμα σύνταξης και ως εκ τούτου εμπίπτει στις νέες διατάξεις του Ν. 3865/2010, οι οποίες δεν περιλαμβάνουν μόνον όσους θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης μέχρι 31/12/2010.

Για να θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης μέχρι 31/12/2010, υπολείπονται τρία χρόνια. Καταρχήν, σαφώς δύναται να αναγνωρίσει τον ένα χρόνο της στρατιωτικής του θητείας, ο οποίος προσμετράται πάντοτε για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος, με τη διαφορά ότι, για όσους συμπληρώνουν την 25ετία από 1/1/1998 και μετά, θα πρέπει να εξαγοραστεί. Όμως η δυνατότητα εξαγοράς του χρόνου των σπουδών παρέχεται, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3865/2010, μόνο σε όσους θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης από 1/1/2011 και μετά. Οπότε, ο συγκεκριμένος εκπαιδευτικός δεν μπορεί έως 31/12/2010 να συμπληρώσει τα 25 έτη υπηρεσίας που απαιτούνται για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού του δικαιώματος.

β) Μπορεί όμως να αναγνωρίσει τα 3 χρόνια που αναφέρει στο ερώτημά του εντός του έτους 2011, και σε μια τέτοια περίπτωση, με βάση τις νέες διατάξεις του Ν. 3865/2010, να συνταξιοδοτηθεί με τη συμπλήρωση 25 ετών υπηρεσίας και του 52ου έτους της ηλικίας του, ως πατέρας ανήλικου τέκνου, εφόσον το παιδί του ενηλικιώνεται στις 9/4/2011.

Επισημαίνω όμως και πάλι ότι, για να έχει τη δυνατότητα να «κλειδώσει» το 52ο έτος της ηλικίας του ως όριο ηλικίας για συνταξιοδότηση, θα πρέπει να υποβάλει τα σχετικά αιτήματα για αναγνώριση εντός του 2011 και πριν από την ενηλικίωση του παιδιού του.

Να σημειωθεί ότι με βάση τις νέες διατάξεις του Ν. 3865/2010, η ενηλικίωση των τέκνων θεωρείται ότι γίνεται την 31η Δεκεμβρίου του έτους κατά το οποίο τα τέκνα συμπληρώνουν το 18ο έτος της ηλικίας τους και όχι την ημεροχρονολογία κατά την οποία το τέκνο συμπληρώνει τα 18 έτη από την ημερομηνία γέννησής του.

Σε διαφορετική περίπτωση, εάν δεν κάνει χρήση της ανωτέρω δυνατότητας (την οποία θα πρέπει να σημειώσω ότι δεν θα είχε, σύμφωνα με το νόμο, εάν είχε θεμελιώσει την 25ετία μέχρι 31/12/2010), δύναται, με βάση τις γενικές διατάξεις, συμπληρώνοντας 25 έτη υπηρεσίας το έτος 2013 να συνταξιοδοτηθεί με τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας του ή του 60ου έτους με πρόωρη συνταξιοδότηση. Αν συμπληρώσει 25 έτη υπηρεσίας εντός του έτους 2012, τότε απαιτείται η συμπλήρωση του 55ου έτους της ηλικίας του (εάν, επί παραδείγματι, έχοντας 23 χρόνια υπηρεσίας 31/12/2011, αποφασίσει το 2012 να εξαγοράσει μόνο 2 χρόνια).

Από την άλλη, εάν θεμελίωνε 25 έτη υπηρεσίας μέχρι 31/12/2010, θα μπορούσε να κάνει χρήση της διάταξης της παρ. 3 του άρθρου 5 του Ν. 3075/2002 (διάταξη που καταργείται από 1/1/2011) και να συνταξιοδοτηθεί με τη συμπλήρωση 30 ετών υπηρεσίας και του 60ου έτους της ηλικίας του. Λύση όμως η οποία λόγω της ηλικίας του συγκεκριμένου εκπαιδευτικού (είναι μόνο 47 ετών) δεν τον συμφέρει.

γ) Περαιτέρω, θα πρέπει να λάβει υπόψη του ότι τόσο για την αναγνώριση της στρατιωτικής θητείας όσο και για την αναγνώριση του χρόνου σπουδών το ποσοστό της εξαγοράς είναι 6,67% επί του Β.Μ. (που κατέχει ο υπάλληλος κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης) + 140,80 € για κάθε μήνα που αναγνωρίζεται. Τέλος, για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα εντός του έτους 2011, μπορούν να αναγνωριστούν μέχρι 4 χρόνια και για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα εντός του έτους 2012, μέχρι 5 χρόνια.

6.Είμαι εκπαιδευτικός γεννημένος 31/7/1963. Διορίστηκα στο Δημόσιο το 1987 αλλά ξεκίνησα σαν αναπληρωτής τον 9/1985. Συμπληρώνω 25 έτη υπηρεσίας στις 2/2/2011 (μέχρι 31/12/2010 θα έχω συνολική πραγματική συντάξιμη υπηρεσία 24 έτη και 11 μήνες), μαζί με του αναπληρωτή και χωρίς το στρατό (έχω υπηρετήσει 22 μήνες τους οποίους δεν έχω αναγνωρίσει). Έχω κάνει χρήση δύο ετών εκπαιδευτικής άδειας με αποδοχές. Έχω δύο ανήλικα παιδιά (γεννημένα το 1996 και το 2004), ένα εκ των οποίων έχει 80% αναπηρία. α) Έχω κατοχυρώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα;

β) Πότε μπορώ να συνταξιοδοτηθώ με βάση το καινούργιο ασφαλιστικό του Δημοσίου; γ) Συμφέρει να αναγνωρίσω τη στρατιωτική θητεία;

Ο ανωτέρω εκπαιδευτικός ανήκει στην κατηγορία παλιών ασφαλισμένων-ανδρών που έχουν διορισθεί από 1/1/1983 έως 31/12/1992.

α) Για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος απαιτείται η συμπλήρωση 25 ετών υπηρεσίας. Ο συγκεκριμένος υπάλληλος μας αναφέρει ότι συμπληρώνει 25 έτη υπηρεσίας στις 2/2/2011, οπότε δεν έχει θεμελιώσει ακόμη δικαίωμα σύνταξης και ως εκ τούτου εμπίπτει στις νέες διατάξεις του Ν. 3865/2010, οι οποίες δεν καταλαμβάνουν μόνον όσους θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης μέχρι 31/12/2010.

Εάν ήθελε να θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης μέχρι 31/12/2010 θα έπρεπε να προχωρήσει σε αναγνώριση τουλάχιστον τόσου χρόνου από τη στρατιωτική του θητεία όσου υπολείπεται για τη συμπλήρωση των 25 ετών υπηρεσίας. Ο χρόνος της στρατιωτικής θητείας, όπως έχουμε αναφέρει ξανά, προσμετράται πάντοτε για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος, με τη διαφορά ότι, για όσους συμπληρώνουν την 25ετία από 1/1/1998 και μετά, θα πρέπει να εξαγοραστεί.

β) Οι δυνατότητες που έχει ο συγκεκριμένος εκπαιδευτικός για άμεση συνταξιοδότηση, λαμβάνοντας υπόψη ότι έχει συμπληρώσει το 47ο έτος της ηλικίας του και θεμελιώνει δικαίωμα σύνταξης εντός του έτους 2011, είναι οι ακόλουθες:

i) Εφόσον έχει παιδί με αναπηρία 80%, ο Ν. 3865/2010 του δίνει τη δυνατότητα με τη συμπλήρωση 25 ετών υπηρεσίας και του 50ου έτους της ηλικίας του να συνταξιοδοτηθεί ως πατέρας ανίκανου τέκνου. Αυτή η δυνατότητα έως τώρα δινόταν μόνο στις μητέρες ανίκανων τέκνων με ποσοστό αναπηρίας 50% και άνω. Πλέον την ίδια δυνατότητα έχει και ο πατέρας ανίκανου τέκνου, εφόσον θεμελιώνει δικαίωμα σύνταξης από 1/1/2011 και μετά, υπό την προϋπόθεση το τέκνο να έχει ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω. Ως επιπρόσθετη προϋπόθεση έχει τεθεί να είναι ανίκανο για την άσκηση κάθε βιοποριστικού επαγγέλματος.

ii) Εάν δεν επιθυμεί να κάνει χρήση της αναπηρίας του παιδιού του, δύναται με βάση τις νέες διατάξεις του Ν. 3865/2010 να συνταξιοδοτηθεί με τη συμπλήρωση 25 ετών υπηρεσίας και του 52ου έτους της ηλικίας του, ως πατέρας ανήλικων τέκνων, εφόσον την 25ετία τη συμπληρώνει εντός του έτους 2011.

Σε διαφορετική περίπτωση, εάν δεν κάνει χρήση των ανωτέρω δύο δυνατοτήτων (τις οποίες θα πρέπει να σημειώσω ότι δεν θα είχε, σύμφωνα με το νόμο, εάν είχε θεμελιώσει την 25ετία μέχρι 31/12/2010), έχει τη δυνατότητα, με βάση τις γενικές διατάξεις να συνταξιοδοτηθεί με τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας του ή του 60ού έτους με πρόωρη συνταξιοδότηση. Από την άλλη, εάν θεμελίωνε 25 έτη υπηρεσίας μέχρι 31/12/2010, θα μπορούσε να κάνει χρήση της διάταξης της παρ. 3 του άρθρου 5 του Ν. 3075/2002 (διάταξη που καταργείται από 1/1/2011) και να συνταξιοδοτηθεί με τη συμπλήρωση 30 ετών υπηρεσίας και του 60ού έτους της ηλικίας του.

γ) Περαιτέρω, για να κρίνει το κατά πόσο τον συμφέρει να αναγνωρίσει τους 22 μήνες της στρατιωτικής του θητείας, θα πρέπει να σταθμίσει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα μιας τέτοιας επιλογής.

Καταρχήν θα πρέπει να λάβει υπόψη του ότι για την αναγνώριση της στρατιωτικής θητείας το ποσοστό είναι:

6,67% επί του Β.Μ. (που κατέχει ο υπάλληλος κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης) + 140,80 € για κάθε μήνα που αναγνωρίζεται.

Όμως σε όσους ασφαλισμένους θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης από 1/1/2011 έως 31/12/2014 παρέχεται έκπτωση 30% για την αναγνώριση της στρατιωτικής θητείας. Σε κάθε περίπτωση ο χρόνος της στρατιωτικής θητείας προσαυξάνει το ποσό της σύνταξης, οπότε εάν ο υπάλληλος δύναται να καταβάλει το σχετικό κόστος, μπορεί να αναγνωρίσει τους μήνες του στρατού και έτσι να αυξήσει τη συνολική συντάξιμη υπηρεσία του και το αντίστοιχο ποσό της σύνταξής του.

7.Είμαι γυναίκα δημόσιος υπάλληλος και θεμελιώνω συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι τις 31/12/2010. Θα ήθελα να μου πείτε με ποιον τρόπο θα υπολογιστεί η σύνταξή μου. Θα πάω με βάση το νέο ασφαλιστικό ή όχι; Ισχύει για μένα η τελευταία πενταετία;

Όπως έχουμε αναφέρει ξανά, για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης μέχρι 31/12/2010 δεν αλλάζει τίποτε ούτε ως προς τα όρια ηλικίας ούτε ως προς τον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης. Επομένως, εφόσον εσείς αναφέρετε ότι έχετε θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι 31/12/2010, δεν εμπίπτετε στις νέες διατάξεις του Ν. 3865/2010.

Περαιτέρω, η μηνιαία σύνταξη υπολογίζεται σε τόσα τριακοστά πέμπτα του μηνιαίου συντάξιμου μισθού ή σε τόσα χιλιοστά του μισθού ενεργείας του μισθολογικού κλιμακίου που φέρει ο υπάλληλος κατά το χρόνο εξόδου του από την υπηρεσία όσα τα χρόνια της πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας του. Ως συντάξιμος μισθός θεωρείται: α) για συντάξιμη υπηρεσία, η οποία παρέχεται μέχρι 31/12/2007, το ποσοστό 80% του Β.Μ. ενεργείας του μισθολογικού κλιμακίου που έφερε ο υπάλληλος κατά την έξοδό του από την υπηρεσία + 140,80 € και β) για συντάξιμη υπηρεσία η οποία παρέχεται από την 1/1/2008 και μετά, για τον προσδιορισμό των συνολικών αποδοχών εφαρμόζεται ο ακόλουθος τύπος:

Σύνολο μηνιαίων ασφαλιστέων αποδοχών* κατά την τελευταία πενταετία ÷ αριθμός μηνών υπηρεσίας κατά τη χρονική αυτή περίοδο.

Ειδικά όμως για όσους αποχωρήσουν από 1/1/2008 έως 31/12/2012 θα εφαρμοστεί ο εξής τύπος:

Σύνολο μηνιαίων ασφαλιστέων αποδοχών* από 1/1/2008 έως την αποχώρηση του υπαλλήλου ÷ αριθμός μηνών υπηρεσίας κατά τη χρονική αυτή περίοδο.

(*Εξαιρούνται του υπολογισμού δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και επίδομα αδείας).

Στην υποπερίπτωση (β) το ποσοστό αναπλήρωσης από 80% μειώνεται 1% ετησίως, μέχρις ότου και εντός μίας δεκαετίας, δηλαδή το έτος 2017, το ποσοστό προσδιοριστεί στο 70%.

Η ανωτέρω σταδιακή διαμόρφωση παρατίθεται αναλυτικώς:

Έτη Ποσοστό Ποσοστό Χρόνια Στρογγυλοποίηση αναπλήρωσης σε χιλιοστά υπηρεσίας χιλιοστών

2008 79% 790:35 22,571 23

2009 78% 780:35 22,285 22

2010 77% 770:35 22,00 22

2011 76% 760:35 21,714 22

2012 75% 750:35 21,428 21

2013 74% 740:35 21,142 21

2014 73% 730:35 20,857 21

2015 72% 720:35 20,571 21

2016 71% 710:35 20,285 20

2017 70% 700:35 20 20

Κατόπιν των ανωτέρω, το ποσό της σύνταξης συνίσταται στο άθροισμα αφενός του ποσού που αντιστοιχεί στα έτη που έχει διανύσει ο ασφαλισμένος μέχρι 31/12/2007 και το οποίο προκύπτει από τον εξής τύπο: Βασικός μισθός + 140,80 € x 80% x έτη υπηρεσίας ÷ 35, αφετέρου του ποσού που αντιστοιχεί στα έτη που έχει διανύσει ο ασφαλισμένος από 1/1/2008 έως και το έτος συνταξιοδότησής του και το οποίο προκύπτει από τον εξής τύπο: Συνολικές αποδοχές (όπως προσδιορίστηκαν ανωτέρω) x ποσοστό αναπλήρωσης, που ισχύει κατά το έτος της συνταξιοδότησης x έτη υπηρεσίας (από 1/1/2008 έως το έτος συνταξιοδότησης) ÷ 35.

8.Είμαι δημόσιος υπάλληλος Τ.Ε. Ηλεκτρολόγος-Μηχανικός. Προσλήφθηκα στις 2/11/1981 σαν αορίστου χρόνου και μονιμοποιήθηκα στις 29/11/1985. Στις 5/6/2000 έστειλα τα δικαιολογητικά για αναγνώριση της προϋπηρεσίας μου στον ιδιωτικό τομέα που εργαζόμουν πριν από το 1981, και έλαβα την απάντηση για την αναγνώριση στις 11/2/2004 από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, που και έγινε για 74 μήνες. Θέλω να σας παρακαλέσω να μου απαντήσετε τα εξής: α) εάν θεμελιώνω δικαίωμα συνταξιοδότησης μέχρι 31/12/2010, β) εάν θέλω να μείνω στην υπηρεσία μου για να φύγω αργότερα μήπως χάνω δικαιώματα από την αρχική σύνταξη και χρήματα και γ) εάν τα χρόνια που προσλήφθηκα στις 2/11/1981 σαν αορίστου μέχρι τη μονιμοποίησή μου συμπεριλαμβάνονται και προσμετρούνται σαν μονίμου.

Ο ανωτέρω υπάλληλος ανήκει στην κατηγορία παλιών ασφαλισμένων-ανδρών, που έχουν διορισθεί όμως έως 31/12/1982. Και αυτό γιατί μπορεί να μονιμοποιήθηκε το έτος 1985 αλλά από το έτος 1981 υπηρετεί ως αορίστου χρόνου στο Δημόσιο, με αποτέλεσμα το έτος που θα καθορίζει σε ποια κατηγορία ασφαλισμένων ανήκει να είναι το 1981.

Επιπλέον, επειδή διορίστηκε στο Δημόσιο για πρώτη φορά πριν από την 1η/1/1983, ο χρόνος ασφάλισής του στο ΙΚΑ προσμετράται, εφόσον εξαγοραστεί, μετά τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος, για την προσαύξηση της σύνταξης. Κατ’ εξαίρεση, ο χρόνος αυτός λαμβάνεται υπόψη για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού του δικαιώματος, εάν ο υπάλληλος έχει συμπληρώσει το 56ο έτος της ηλικίας του και 20ετή πραγματική συντάξιμη υπηρεσία, στην οποία δεν περιλαμβάνεται ο χρόνος αυτός.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο υπάλληλος έχει συμπληρώσει 29 έτη υπηρεσίας στο Δημόσιο, εκ των οποίων τα 25 έτη με σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου. Περαιτέρω έχει αναγνωρίσει και 74 μήνες στο ΙΚΑ, δηλαδή 6 έτη και 2 μήνες. Δηλαδή έχει συνολικά πλέον των 35 συντάξιμων ετών και επομένως μπορεί να αποχωρήσει οποτεδήποτε από την υπηρεσία, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας.

Να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος υπάλληλος θεμελίωσε δικαίωμα σύνταξης με τη συμπλήρωση 25 ετών υπηρεσίας το 2006, που του έδινε τη δυνατότητα να αποχωρήσει είτε με τη συμπλήρωση του 64,5 έτους της ηλικίας του ή με τη συμπλήρωση 35 ετών υπηρεσίας, χωρίς όριο ηλικίας. Εάν θελήσει να παραμείνει στην υπηρεσία του, είναι προφανές ότι δεν καταλαμβάνεται από τις νέες διατάξεις και επομένως δεν ισχύει γι’ αυτόν ο νέος τρόπος υπολογισμού της σύνταξης.

9.Άνδρας διορισμένος στο Δημόσιο το 1992, με ανήλικο παιδί (ημερομηνία γέννησης 16/10/1997), 21 μήνες στρατό, 4 χρόνια ένσημα ΙΚΑ, πτυχίο νομικής (4 έτη πανεπιστημιακών σπουδών), ποσοστό αναπηρίας 67% εφ’ όρου ζωής, πότε θεμελιώνω συνταξιοδοτικό δικαίωμα; Με συμφέρει να αναγνωρίσω το στρατό, το πανεπιστήμιο και το ΙΚΑ ή κάποια εξ αυτών;

Ο ανωτέρω υπάλληλος ανήκει στην κατηγορία παλιών ασφαλισμένων-ανδρών, που έχουν διορισθεί από 1/1/1983 έως 31/12/1992.

Για όσους προσλήφθηκαν στο Δημόσιο για πρώτη φορά από την 1η/1/1983 και μετά ισχύει η διαδοχική ασφάλιση, δηλαδή ο χρόνος ασφάλισής τους στον ιδιωτικό τομέα αναγνωρίζεται χωρίς εξαγορά. Επιπλέον, ο χρόνος αυτός προσμετράται για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος, υπό την προϋπόθεση συμπλήρωσης πλήρους πενταετούς υπηρεσίας τακτικού υπαλλήλου. Επομένως, στην περίπτωσή μας, για το συγκεκριμένο υπάλληλο ισχύει η διαδοχική ασφάλιση και ο χρόνος ασφάλισής του στο ΙΚΑ θα συνυπολογιστεί για τη θεμελίωση του δικαιώματος σύνταξης, χωρίς να χρειάζεται να τον εξαγοράσει.

Για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού του δικαιώματος θα συνυπολογιστεί επίσης και ο χρόνος της στρατιωτικής θητείας, τον οποίο όμως θα χρειαστεί να εξαγοράσει, καθώς συμπληρώνει την 25ετία από 1/1/1998 και μετά (6,67% επί του Β.Μ. που κατέχει ο υπάλληλος κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης για εξαγορά για κάθε μήνα στρατιωτικής θητείας που εξαγοράζει).

Σύμφωνα με τα όσα μας αναφέρει ο υπάλληλος, έχει συνολικά 18 έτη υπηρεσίας στο Δημόσιο και 4 χρόνια στο ΙΚΑ, δηλαδή συνολικά 22 έτη. Για τους ασφαλισμένους της συγκεκριμένης κατηγορίας ασφαλισμένων (1983-1992) απαιτούνται καταρχήν 25 έτη για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος, τα οποία όμως ο συγκεκριμένος υπάλληλος δεν έχει. Ωστόσο, επειδή έχει ποσοστό αναπηρίας 67%, εφόσον αυτό διαπιστωθεί και από την αρμόδια υγειονομική επιτροπή, μπορεί να αποχωρήσει οποτεδήποτε, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας και ετών υπηρεσίας, υπαγόμενος στις σχετικές διατάξεις συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας. Σε αυτή την περίπτωση θα λάβει αναπηρική σύνταξη, πλήρη και αναλογική των ετών υπηρεσίας του.

Εάν δεν θέλει να κάνει χρήση της αναπηρίας του, τότε μπορεί συμπληρώνοντας 25 έτη υπηρεσίας και έχοντας ανήλικο παιδί να συνταξιοδοτηθεί, εφόσον συμπληρώσει την 25ετία το 2011, με τη συμπλήρωση του 52ου έτους της ηλικίας του, εάν συμπληρώσει την 25ετία το 2012, με τη συμπλήρωση του 55ου έτους της ηλικίας του και εάν συμπληρώσει την 25ετία από το 2013 και μετά με τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας του.

Οπότε το καλύτερο θα ήταν από τη στιγμή που υπολείπονται τρία χρόνια ακόμη για να θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, να προχωρήσει εντός του 2011 σε αναγνώριση του στρατού του και 3 μηνών από τις σπουδές του (δυνατότητα που παρέχει ο Ν. 3865/2010 για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1/1/2011 και μετά) και συμπληρώνοντας έτσι συνολικά 25 συντάξιμα έτη (συμπεριλαμβανομένου και του ενός έτους υπηρεσίας το 2011) να έχει τη δυνατότητα με τη συμπλήρωση και του 52ου έτους της ηλικίας του να αποχωρήσει από την υπηρεσία του.

10.Γυναίκα δημόσιος υπάλληλος διορίστηκα το 1994. Από το 1988 έως το 1994, που διορίστηκα ήμουν ασφαλισμένη στο ΙΚΑ. Είμαι μητέρα τριών τέκνων, 10 ετών, 10 ετών και 3 ετών. Έχω θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα και σε ποια ηλικία μπορώ να συνταξιοδοτηθώ;

Η ανωτέρω υπάλληλος ανήκει στην κατηγορία παλιών ασφαλισμένων-γυναικών, που έχουν διορισθεί από 1/1/1983 έως 31/12/1992 και όχι στην κατηγορία των νέων ασφαλισμένων (από 1η/1/1993 και μετά) και αυτό γιατί ασφαλίστηκε για πρώτη φορά σε Οργανισμό Κύριας Ασφάλισης πριν από την 1η/1/1993 (αφού αναφέρει ότι έχει προϋπηρεσία 6 ετών στο ΙΚΑ).

Περαιτέρω, για όσους προσλήφθηκαν στο Δημόσιο για πρώτη φορά από την 1η/1/1983 και μετά ισχύει η διαδοχική ασφάλιση, δηλαδή ο χρόνος ασφάλισής τους στον ιδιωτικό τομέα αναγνωρίζεται χωρίς εξαγορά. Επομένως, στην περίπτωσή μας, για τη συγκεκριμένη υπάλληλο ισχύει η διαδοχική ασφάλιση και ο χρόνος ασφάλισής της στο ΙΚΑ θα συνυπολογιστεί για τη θεμελίωση του δικαιώματος σύνταξης, χωρίς να χρειάζεται να τον εξαγοράσει.

Η συγκεκριμένη υπάλληλος έχει 16 έτη υπηρεσίας στο Δημόσιο και 8 έτη στο ΙΚΑ, δηλ. συνολικά έχει 24 έτη και είναι μητέρα τριών τέκνων. Το έτος 2006 που συμπλήρωσε την 20ετία είχε τρία τέκνα, οπότε θεμελίωσε συνταξιοδοτικό δικαίωμα και μπορεί να συνταξιοδοτηθεί οποτεδήποτε, χωρίς όριο ηλικίας.

Δηλαδή δεν καταλαμβάνεται από τις νέες διατάξεις και επομένως δεν επηρεάζεται ούτε από τα νέα όρια ηλικίας ούτε από τον νέο τρόπο υπολογισμού της σύνταξής της.

11.Άνδρας δημόσιος υπάλληλος, 55 ετών, χρονολογία διορισμού 20/3/1979, στρατός 28 μήνες (έκανα ενέργειες για αναγνώριση), ΙΚΑ 503 ημέρες (έκανα ενέργειες για αναγνώριση), μπορώ να συνταξιοδοτηθώ στις 31/12/2010 και, εάν ναι, πότε θα πάρω σύνταξη; Μέσα σε ένα εξάμηνο ή με τη συμπλήρωση του 60ού έτους της ηλικίας μου;

Ο ανωτέρω υπάλληλος ανήκει στην κατηγορία παλιών ασφαλισμένων-ανδρών, διορισθέντων έως 31/12/1982, που θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης μετά την 1η/1/1998, με τη συμπλήρωση 25 ετών υπηρεσίας.

Ειδικότερα ο συγκεκριμένος υπάλληλος θεμελίωσε δικαίωμα σύνταξης την 20ή/3/2004, ημεροχρονολογία κατά την οποία συμπλήρωσε 25 έτη πραγματικής δημόσιας υπηρεσίας.

Εφόσον έχει ήδη θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, τόσο για τις λοιπές προϋποθέσεις συνταξιοδότησης όσο και για τον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης, εξακολουθούν να εφαρμόζονται οι διατάξεις που ίσχυαν πριν από την έναρξη ισχύος του Ν. 3865/2010. Και αυτό διότι τόσο στην παρ. 7 του μόνου άρθρου του Ν. 3847/2010 όσο και στην παρ. 11 του άρθρου 6 του Ν. 3865/2010, προβλέπεται ότι όσοι και όσες έχουν θεμελιώσει ή θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης μέχρι 31/12/2010 δεν θίγονται από την παραμονή στην υπηρεσία μετά την ανωτέρω ημερομηνία και θα εξακολουθήσουν να εφαρμόζονται γι’ αυτούς οι ισχύουσες μέχρι τη δημοσίευση του Ν. 3865/2010 διατάξεις που αφορούν τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος, τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και τον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης.

Επομένως, στην περίπτωσή μας, με βάση τις σχετικές νομοθετικές διατάξεις, ο εν λόγω υπάλληλος έχει τις ακόλουθες δυνατότητες: α) να προβεί σε συνταξιοδότηση με τη συμπλήρωση του 63,5 έτους της ηλικίας του, β) να προβεί σε πρόωρη συνταξιοδότηση, με τη συμπλήρωση του 60ού έτους της ηλικίας του, περίπτωση όμως κατά την οποία η σύνταξή του θα είναι μειωμένη κατά 1/267 για κάθε μήνα που υπολείπεται του αντιστοίχου ορίου ηλικίας για την καταβολή της σύνταξης, δηλ. του 60ού έτους και γ) να συνταξιοδοτηθεί χωρίς όριο ηλικίας με τη συμπλήρωση 35 ετών υπηρεσίας.

Επειδή η υπό (γ) περίπτωση είναι και η πιο συμφέρουσα, θα πρέπει να εξετάσουμε εάν ο υπάλληλος έχει συνολικά 35 συντάξιμα έτη. Καταρχήν, εφόσον διορίστηκε στις 20/3/1979, έχει συμπληρώσει 31 έτη και 8 μήνες πραγματικής δημόσιας υπηρεσίας. Εάν σε αυτά προσθέσουμε τους 28 μήνες του στρατού (δηλ. 2 έτη και 4 μήνες), για τους οποίους ορθά προέβη σε εξαγορά, διότι συμπληρώνει την 25ετία από 1/1/1998 και μετά και τις 503 ημέρες του ΙΚΑ, (δηλ. πλέον των 20 μηνών), ο οποίος μπορεί να προσμετρηθεί στη λοιπή συντάξιμη υπηρεσία του υπαλλήλου, μόνον εφόσον εξαγοραστεί, διότι ανήκει στους προσληφθέντες μέχρι 31/12/1982, ο υπάλληλος συγκεντρώνει πλέον των 35 συνολικά συντάξιμων ετών.

Συνεπώς, συνοψίζοντας, ο συγκεκριμένος υπάλληλος έχει συνολικά 35 συντάξιμα έτη και μπορεί να συνταξιοδοτηθεί άμεσα, δηλαδή και την 31η/12/2010, χωρίς όριο ηλικίας (ΧΟΗ). Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να αναμένει τη συμπλήρωση ούτε του 60ού έτους της ηλικίας του ούτε του 63,5 έτους, αλλά άμεσα, μετά την υποβολή της αιτήσεως συνταξιοδότησής του και την ολοκλήρωση της τυπικής διαδικασίας που ακολουθείται από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (έκδοση πράξης απονομής της σύνταξης κ.λπ.), θα λάβει τη σύνταξή του.

12.Γυναίκα εκπαιδευτικός, γεννηθείσα το 1965, προσλήφθηκε στο Δημόσιο το 1989 και έχει δύο ανήλικα παιδιά, 10 και 7 ετών. Τέλος του 2012 θα έχει υπηρεσία 20 έτη και 10 μήνες. Μπορεί να συμπληρώσει 25ετία αναγνωρίζοντας δύο έτη σπουδών και τρία έτη λόγω των παιδιών, ώστε να μπορεί να βγει στη σύνταξη στα 55; Αν ναι, ποιο θα είναι το κόστος; Θα μπορέσει να εισπράξει τη σύνταξη αμέσως;

Η ανωτέρω υπάλληλος ανήκει στην κατηγορία παλιών ασφαλισμένων-γυναικών, που έχουν διορισθεί από 1/1/1983 έως 31/12/1992.

Ως μητέρα ανηλίκων τέκνων απαιτούνται για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού της δικαιώματος 25 έτη υπηρεσίας, τα οποία όμως δεν συμπληρώνει έως 31/12/2010, οπότε καταλαμβάνεται από τις νέες διατάξεις του Ν. 3865/2010. Σύμφωνα με τις διατάξεις αυτές, εάν η 25ετία συμπληρώνεται το έτος 2011, απαιτείται το 52ο έτος της ηλικίας για την έναρξη καταβολής της σύνταξης, εάν η 25ετία συμπληρώνεται το έτος 2012, απαιτείται το 55ο έτος της ηλικίας και τέλος εάν η 25ετία συμπληρώνεται από την 1η/1/2013 και μετά, απαιτείται το 65ο έτος της ηλικίας. Επιπλέον σε όλες τις περιπτώσεις, κατά τη συμπλήρωση της 25ετίας, πρέπει να υπάρχει ανήλικο τέκνο.

Σύμφωνα με τα όσα η ίδια γυναίκα εκπαιδευτικός αναφέρει στο ιστορικό του ερωτήματός της, στο τέλος του έτους 2012 θα έχει 20 έτη και 10 μήνες υπηρεσία. Προκειμένου να συμπληρώσει την 25ετία εντός του έτους 2012 και όχι εντός του έτους 2013, οπότε πλέον θα απαιτείται και η συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας της, ο νόμος τής δίνει τη δυνατότητα αναγνώρισης χρόνου, που θα συνυπολογιστεί τόσο για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού της δικαιώματος όσο και για την προσαύξηση της σύνταξής της.

Η κλιμάκωση του χρόνου αυτού είναι μέχρι 4 χρόνια, για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα εντός του έτους 2011, μέχρι 5 χρόνια για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα εντός του έτους 2012, μέχρι 6 χρόνια για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα εντός του έτους 2013 και μέχρι 7 χρόνια για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από την 1η/1/2014 και μετά.

Συνεπώς, η συγκεκριμένη υπάλληλος καταρχήν δύναται εντός του έτους 2012 να αναγνωρίσει τα 4 έτη και 2 μήνες που της λείπουν, προκειμένου να συμπληρώσει την 25ετία εντός του 2012 και έτσι να «κλειδώσει» ως όριο ηλικίας, για την έναρξη καταβολής της σύνταξής της, το 55ο έτος της ηλικίας της.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την παρ. 12 του άρθρου 6 του Ν. 3865/2010, μπορεί να αναγνωρίσει πλασματικό χρόνο για κάθε παιδί, ο οποίος ανέρχεται σε 1 έτος για το πρώτο παιδί και σε 2 έτη για κάθε επόμενο παιδί και μέχρι το τρίτο παιδί. Δηλαδή στη δική μας περίπτωση, η γυναίκα εκπαιδευτικός μπορεί να αναγνωρίσει 3 έτη για τα δύο παιδιά της. Ως προϋπόθεση τίθεται ο υπάλληλος να έχει συμπληρώσει 15ετή πραγματική δημόσια υπηρεσία, προϋπόθεση που εν προκειμένω φαίνεται να συντρέχει.

Επιπροσθέτως, πέραν του πλασματικού χρόνου για τα παιδιά της και ακριβώς επειδή θεμελιώνει συνταξιοδοτικό δικαίωμα μετά την 1η/1/2011, η συγκεκριμένη υπάλληλος μπορεί να αναγνωρίσει και τμήμα του χρόνου σπουδών της (άρθρο 17 του Ν. 3865/2010), ώστε να συμπληρώσει το χρόνο που απαιτείται για την 25ετία. Στην περίπτωση του χρόνου σπουδών, απαιτείται αποφοίτηση και η συμπλήρωση 12 ετών υπηρεσίας, προϋποθέσεις που συντρέχουν στην περίπτωση που εξετάζουμε.

Και στις δύο περιπτώσεις αναγνώρισης τόσο του πλασματικού χρόνου για τα παιδιά όσο και του χρόνου σπουδών, η υπάλληλος θα πρέπει να καταβάλει τις προβλεπόμενες εισφορές, που αντιστοιχούν στο 6,67% επί του Βασικού Μισθού (που θα κατέχει η υπάλληλος κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης για εξαγορά) + 140,80 € για κάθε μήνα που αναγνωρίζεται.

Περαιτέρω, για να μπορέσει η υπάλληλος να εισπράξει αμέσως τη σύνταξή της, θα πρέπει κατά το χρόνο συμπλήρωσης της 25ετίας το 2012, να έχει συμπληρώσει και το 55ο έτος της ηλικίας της. Διαφορετικά, «κλειδώνει» το 55ο έτος της ηλικίας της, το οποίο αποτελεί όριο ηλικίας για την έναρξη καταβολής της σύνταξης και όχι προϋπόθεση θεμελίωσης του συνταξιοδοτικού δικαιώματος και, όταν το συμπληρώσει, θα μπορεί να συνταξιοδοτηθεί άμεσα.

Σε κάθε περίπτωση, θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι όλα όσα αναπτύχθηκαν ανωτέρω για την αναγνώριση των χρόνων τελούν υπό την επιφύλαξη έκδοσης και της σχετικής για το ζήτημα αυτό ερμηνευτικής εγκυκλίου από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, η οποία ακόμη δεν έχει εκδοθεί.

13.Ανδρας υπάλληλος, διορισμένος το έτος 1983 στο Δημόσιο, με 2 χρόνια στρατό και 2 χρόνια ΙΚΑ, μπορώ να βγω σε σύνταξη με 35 έτη υπηρεσίας και το 58o έτος της ηλικίας;

Ο εν λόγω υπάλληλος ανήκει στην κατηγορία των παλιών ασφαλισμένων, διορισθέντων από 1/1/1983 έως 31/12/1992. Καταρχήν για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού του δικαιώματος απαιτούνται 25 έτη υπηρεσίας.

Στη δική μας περίπτωση ο υπάλληλος έχει 27 έτη υπηρεσίας στο Δημόσιο, 2 έτη στρατό και 2 έτη ασφάλισης στο ΙΚΑ. Με δεδομένο ότι έχει διοριστεί από την 1η/1/1983 και μετά, για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού του δικαιώματος συνυπολογίζεται πέραν του χρόνου της στρατιωτικής του θητείας και ο χρόνος ασφάλισης στο ΙΚΑ.

Επομένως, καταρχήν έχει θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, αφού έχει συμπληρώσει 25 έτη υπηρεσίας, δεν θίγεται από τις νέες διατάξεις και θα εξακολουθήσουν να εφαρμόζονται γι’ αυτόν οι ισχύουσες μέχρι τη δημοσίευση του Ν. 3865/2010 διατάξεις, που αφορούν στη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος, τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και τον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 7 του μόνου άρθρου του Ν. 3847/2010 και στην παρ. 11 του άρθρου 6 του Ν. 3865/2010.

Επομένως, έχει «κλειδώσει» το δικαίωμά του να προβεί σε συνταξιοδότηση, με τη συμπλήρωση 35 ετών υπηρεσίας και του 58ου έτους της ηλικίας του.

Να σημειωθεί ότι για τη συμπλήρωση της 35ετίας συνυπολογίζεται και ο χρόνος ασφάλισης στο ΙΚΑ (χωρίς εξαγορά) και ο χρόνος της στρατιωτικής του θητείας, εφόσον τον εξαγοράσει, με δεδομένο ότι συμπληρώνει την 25ετία από 1/1/1998 και μετά.

14.Άνδρας δημόσιος υπάλληλος, έχω γεννηθεί 8/6/1954, διορίστηκα 23/1/1987, πριν δούλευα σε ιδιωτική επιχείρηση και έχω ένσημα ΙΚΑ 6 χρόνια, 5 μήνες και 17 ημέρες. Έχω υπηρετήσει στο στρατό 2 χρόνια και 4 μήνες χωρίς να τα έχω εξαγοράσει.

Είμαι πατέρας δύο ανήλικων τέκνων, τα οποία γεννήθηκαν 4/1/1995. Το δικαίωμα των ανηλίκων τέκνων το χρησιμοποίησε και η σύζυγός μου και συνταξιοδοτήθηκε. Μπορώ να το χρησιμοποιήσω και εγώ; Πώς πρέπει να ενεργήσω και πότε συνταξιοδοτούμαι;

Ο ανωτέρω υπάλληλος ανήκει στην κατηγορία των παλιών ασφαλισμένων, διορισθέντων από 1/1/1983 έως 31/12/1992. Καταρχήν για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού του δικαιώματος απαιτούνται 25 έτη υπηρεσίας.

Περαιτέρω, για όσους προσλήφθηκαν στο Δημόσιο για πρώτη φορά από την 1η/1/1983 και μετά ισχύει η διαδοχική ασφάλιση, δηλαδή ο χρόνος ασφάλισής τους στον ιδιωτικό τομέα αναγνωρίζεται χωρίς εξαγορά. Επιπλέον, ο χρόνος αυτός προσμετράται για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος, υπό την προϋπόθεση συμπλήρωσης πλήρους πενταετούς (5ετούς) υπηρεσίας τακτικού υπαλλήλου.

Ο συγκεκριμένος υπάλληλος συμπλήρωσε 25 έτη υπηρεσίας, συνυπολογιζομένου και του χρόνου της ασφάλισής του στο ΙΚΑ, το 2006 (23/8/2006), οπότε καταρχήν έχει θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, δεν θίγεται από τις νέες διατάξεις και θα εξακολουθήσουν να εφαρμόζονται γι’ αυτόν οι ισχύουσες μέχρι τη δημοσίευση του Ν. 3865/2010 διατάξεις, που αφορούν τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος, τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και τον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 7 του μόνου άρθρου του Ν. 3847/2010 και στην παρ. 11 του άρθρου 6 του Ν. 3865/2010.

Με τη συμπλήρωση των 25 ετών υπηρεσίας και τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού του δικαιώματος ήδη από το έτος 2006, έχει «κλειδώσει» τις εξής δυνατότητες: α) Να συνταξιοδοτηθεί με τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας του, β) Να προβεί σε πρόωρη συνταξιοδότηση, με τη συμπλήρωση του 60ού έτους της ηλικίας του, περίπτωση όμως κατά την οποία η σύνταξή του θα είναι μειωμένη κατά 1/267 για κάθε μήνα που υπολείπεται του αντιστοίχου ορίου ηλικίας για την καταβολή της σύνταξης, δηλ. του 60ού έτους και γ) να συνταξιοδοτηθεί με τη συμπλήρωση 35 ετών υπηρεσίας και του 58ου έτους της ηλικίας του.

Με τις ισχύουσες στην περίπτωση του εν λόγω υπαλλήλου διατάξεις, η δυνατότητα συνταξιοδότησης λόγω ανήλικου τέκνου με τη συμπλήρωση 25 ετών υπηρεσίας και του 50ού έτους της ηλικίας, δίνεται μόνο στις μητέρες ανηλίκων τέκνων. Με βάση τις νέες διατάξεις του Ν. 3865/2010, όπως ισχύουν σήμερα, θα μπορεί και ο πατέρας ανήλικου τέκνου, ο οποίος θα συμπληρώνει 25 έτη υπηρεσίας από 1η/1/2011 και μετά, και η ανηλικότητα του παιδιού θα εξακολουθεί να συντρέχει κατά το χρόνο συμπλήρωσης της 25ετίας, να συνταξιοδοτηθεί με τη συμπλήρωση και του αντίστοιχου έτους της ηλικίας του (π.χ. για τους πατέρες που συμπληρώνουν 25 έτη υπηρεσίας εντός του 2011 απαιτείται το 52ο έτος της ηλικίας, εντός του 2012, το 55ο έτος της ηλικίας και για όσους τη συμπληρώνουν από 1/1/2013 και μετά το 65ο έτος της ηλικίας).

Στη δική μας περίπτωση όμως ο υπάλληλος έχει ήδη συμπληρώσει 25 έτη υπηρεσίας και δεν δύναται να κάνει χρήση των διατάξεων του Ν. 3865/2010. Οπότε δεν τίθεται θέμα συνταξιοδότησης λόγω ανήλικων τέκνων.

Θα πρέπει επομένως να εξετάσει τη συμφερότερη γι’ αυτόν περίπτωση, που είναι η συνταξιοδότησή του με τη συμπλήρωση 35 ετών υπηρεσίας και του 58ου έτους της ηλικίας του. Συνοψίζοντας, ο συγκεκριμένος υπάλληλος έχει σχεδόν 23 έτη και 10 μήνες πραγματικής δημόσιας υπηρεσίας, 6 έτη, 5 μήνες και 17 ημέρες ασφάλισης στο ΙΚΑ και συνεπώς έχει συνολικά σχεδόν 30 έτη, 3 μήνες και 17 ημέρες. Με δεδομένο ότι για τη συμπλήρωση του 58ου έτους της ηλικίας του θα πρέπει να παραμείνει στην υπηρεσία του περίπου 2 έτη ακόμη, μπορεί και με την εξαγορά του χρόνου της στρατιωτικής του θητείας (2 χρόνια και 4 μήνες) να συμπληρώσει εντός του έτους 2012 34 έτη και 8 μήνες περίπου και έτσι, εντός του α’ εξαμήνου του έτους 2013, να συμπληρώσει 35 συνολικά συντάξιμα έτη και, έχοντας ήδη συμπληρωμένο και το 58ο έτος της ηλικίας του, να προβεί σε συνταξιοδότηση. Συνεπώς, ο υπάλληλος θα πρέπει να σταθμίσει κατά πόσο τον συμφέρει η εξαγορά του χρόνου της στρατιωτικής θητείας, λαμβάνοντας υπόψη ότι το ποσοστό της εξαγοράς είναι 6,67% επί του βασικού μισθού που κατέχει ο υπάλληλος κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης για εξαγορά, για κάθε μήνα που αναγνωρίζεται, και αναλόγως είτε να προχωρήσει σε εξαγορά του χρόνου αυτού και να προβεί σε συνταξιοδότηση εντός του έτους 2013 είτε, εφόσον δεν θελήσει να εξαγοράσει το χρόνο της στρατιωτικής του θητείας, να παραμείνει στην υπηρεσία του σχεδόν πέντε (5) έτη ακόμα, προκειμένου να συμπληρωθεί η 35ετία και να συνταξιοδοτηθεί εντός του έτους 2015.




Share

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)