Το ενδεχόμενο αλλαγής του μείγματος των μέτρων εφαρμογής του μνημονίου μελετά ήδη η κυβέρνηση, υπό τον φόβο ότι κάποια από τα σημεία της συμφωνίας με την τρόικα ενδέχεται να κριθούν αντισυνταγματικά. Το Συμβούλιο της Επικρατείας αναμένεται να εξετάσει στις
8 Οκτωβρίου τις προσφυγές που έχουν καταθέσει κατά του μνημονίου οι δικηγορικοί σύλλογοι Αθηνών, Καλαμάτας και Βόλου, το Τεχνικό Επιμελητήριο, η ΑΔΕΔΥ, η ΕΣΗΕΑ, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτικών Συνταξιούχων και δεκάδες ιδιώτες, ζητώντας να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές και αντίθετες με διεθνείς συμβάσεις που έχει υπογράψει το ελληνικό κράτος οι αποφάσεις του υπουργείου Οικονομικών, με τις οποίες περικόπτονται μισθοί και συντάξεις, καθώς και η Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία καθορίστηκε η εισοδηματική πολιτική του τρέχοντος έτους. Μεταξύ των άλλων, στις προσφυγές αυτές σημειώνεται ότι η Βουλή έπρεπε να έχει εγκρίνει το μνημόνιο με πλειοψηφία 3/5. Εν όψει της απόφασης βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες σε εξέλιξη ένα πλούσιο παρασκήνιο μεταξύ των φορέων που προσέφυγαν στο ΣτΕ, του Δημοσίου και των δικαστικών που χειρίζονται την υπόθεση. Δικαστικές πηγές αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται μια αναβολή της συζήτησης, λόγω διαφοροποίησης του εννόμου συμφέροντος των προσφευγόντων- κάτι που θα δώσει ένα χρονικό περιθώριο στην κυβέρνηση ώστε να ολοκληρώσει το έτος και να παρουσιάσει τα πεπραγμένα της στην τρόικα στις αρχές του 2011, χωρίς εμπόδια. Παρά ταύτα ουδείς αποκλείει το ενδεχόμενο μιας ακυρωτικής απόφασης από το ΣτΕ.
«Στην περίπτωση αυτήθα πρέπει το υπουργείο Οικονομικών να είναι έτοιμο να εφαρμόσει άλλα μέτρα ισοδύναμης αποτελεσματικότητας» σημείωνε χθες κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, επισημαίνοντας παράλληλα ότι επ΄ ουδενί δεν πρέπει να συγχέεται η τήρηση του μνημονίου με την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ.
Γ. Πεταλωτής είπε πάντως χθες μιλώντας στο Κανάλι 1 ότι
«δεν υπάρχει περίπτωση για νέα μέτρα το 2010. Για το 2011 είναι ήδη δρομολογημένο το τι θα κάνουμε.Δεν υπάρχει λόγος να ληφθούν νέα μέτρα».
Ως γνωστόν, ο ΔΣΑ προσέφυγε 2 φορές στο ΣτΕ κατά του μνημονίου μαζί με Συνδέσμους αξιωματικών και αποστράτων, καθώς και πρώην διπλωματικών υπαλλήλων και ζητάει την ακύρωση σειράς υπουργικών αποφάσεων που περικόπτουν τις αποδοχές και τις συντάξεις.
Ειδικότερα, προσέφυγαν:
- Η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού
- Η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας και Ναυτικού
- Ο Σύνδεσμος Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας - Στρατού
- Ο Σύνδεσμος Αξιωματικών Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων τάξεως 1973
- Ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Διπλωματικών Υπαλλήλων.
Την πρώτη φορά ο ΔΣΑ είχε προσφύγει στο ΣτΕ μαζί την ΑΔΕΔΥ, την ΕΣΗΕΑ, του μηχανικούς, συνταξιούχους, κ.λπ.
Ο ΔΣΑ και οι άλλοι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι ο Ν. 3845/2010 είναι αντισυνταγματικός καθώς δεν ψηφίστηκε όπως προβλέπει το άρθρο 28 του Συντάγματος από τα τρία πέμπτα του συνόλου των βουλευτών. Το εν λόγω άρθρο του Συντάγματος προβλέπει ότι «για την ψήφιση νόμου που κυρώνει συνθήκη ή συμφωνία απαιτείται πλειοψηφία των τριών πέμπτων όλων των βουλευτών».
Οπως υποστηρίζουν οι προσφεύγοντες , οι περικοπές αποδοχών και συντάξεων πλέον του ότι είναι αντισυνταγματικές, παραβιάζουν και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), αλά είναι αντίθετες και σε αποφάσεις του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.
Επίσης, οι περικοπές παραβιάζουν το Διεθνές Σύμφωνο για τα Οικονομικά, Κοινωνικά και Μορφωτικά Δικαιώματα και Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας.
Δίκη-μαμούθ στις 8 Οκτωβρίου που θα συζητηθεί στην ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) η αίτηση ακύρωσης που έχει γίνει κατά του Μνημονίου.
Δίκη δεκάδων επαγγελματικών ομάδων και συνταξιούχων κατά του μνημονίου είναι αυτή που θα γίνει στο Συμβούλιο της Επικρατείας στις 8 Οκτωβρίου 2010. Κι αυτό γιατί κάθε μέρα αυξάνονται οι προσφυγές με τις οποίες ζητείται από το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο να κριθούν αντισυνταγματικές οι επιταγές του μνημονίου που μετουσιώθηκαν σε νόμους του ελληνικού Κράτους με αποφάσεις του υπουργού Οικονομικών, δημιουργώντας ουσιαστικά ένα υπερ-εργασιακό μπλόκ κατά του μνημονίου.
Και στις νέες προσφυγές υποστηρίζεται ότι οι περικοπές αποδοχών και συντάξεων που έγιναν σε εφαρμογή του μνημονίου, είναι αντισυνταγματικές, παραβιάζουν την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), και είναι αντίθετες σε αποφάσεις του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην προσφυγή της Συνομοσπονδίας ατόμων με αναπηρία, η οποία αναφέρει πώς οι περικοπές που υπόκεινται καιν αυτά τα πρόσωπα παραβιάζουν ξεκάθαρα το άρθρο 21 του Συντάγματος που μιλάει για την προστασία των ατόμων με αναπηρία.
Ειδικότερα, υπογραμμίζεται ότι οι περικοπές αυτές καταστρατηγούν ευθέως καίριες συνταγματικές διατάξεις όπως είναι η αναλογική αρχή ισότητας, η λήψη θετικών μέτρων υπέρ των ομάδων που τελούν υπό συνθήκες πραγματικής ανισότητας, ενώ παράλληλα παραβιάζουν κατά κόρον σημαντικές διατάξεις που αποτελούν τον πυρήνα του κοινωνικού κράτους και την κατευθυντήρια αρχή του κράτους δικαίου.