
Η μέτρια κατανάλωση καφέ όχι μόνο δεν επιβαρύνει τον οργανισμό αλλά αντιθέτως
έχει και ευεργετική δράση. Σύμφωνα με μελέτη του Αμερικάνικου Επιστημονικού
Περιοδικού Κλινικής Διατροφής η κατανάλωση 2-3 ροφημάτων φλιτζανιών καφέ
ημερισίως μειώνουν κατά 31% τις πιθανότητες πρόκλησης καρδιαγγειακών
νοσημάτων. Επιπροσθέτως η μέτρια κατανάλωση καφέ μειώνει τιε πιθανότητες
πρόκλησης καρκίνου του παχέως εντέρου.
Ο καφές και κυρίως ο ελληνικός καφές είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικές
ουσίες που ονομάζονται πολυφαινόλες. Οι πολυφαινόλες προστατεύουν τον
οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες και το οξειδωτικό στές που είναι κύρια αιτία
πρόκλησης ασθενειών όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Οι πολυφαινόλες
εκτός από προστασία ενάντι στο οξειδωτικό στρές προστατεύουν τα
κύτταρα από τη φυσική φθορά η οποία αυξάνεται με την πάροδο των χρόνων,
παρότι δεν παίζουν κάποιο ρόλο στην ανάπτυξη των οργάνων του οργανισμού.
Οι ευεργετικές ιδιότητες του καφέ δεν σταματούν εκεί. Μελέτες έχουν δείξει ότι
άτομα που καταναλώνουν 4-5 φλιτζάνια καφέ ημερισίως έχουν 25% λιγότερες
πιθανότητες να εμφανίζουν χολολιθίαση σε σχέση με εκείνες που καταναλώνουν
λιγότερα από 2 φλιτζάνια καφέ. Η καφείνη που περιέχει δρα ως διεγερτικό του
εγκεφάλου που αυξάνει τα επίπεδα της ντοπαμίνης και έτσι καταπολεμά τη
κούραση και συμβάλει στην καλύτερη συγκέντρωση του εγκεφάλου. Χρειάζεται
όμως προσοχή διότι η κατάχρηση της καφεʼίʼνης προκαλεί παροδική αύξηση
της αρτηριακής πίεσης, αρρυθμίες, ταχυκαρδία και νευρικότητα.
Συμπερασματικά, η κατανάλωση 2-3 φλιτζανίων καφέ ημερισίως αποτελεούν
ασφαλή δοσολογία για τον οργανισμό. Στον παρακάτω πίνακα βλέπετε την
περιεκτικότητα σε καφεʼίʼνη ανά είδος καφέ.
Είδη καφέ Ποσότητα καφεʼίʼνης
Ελληνικός 107mg
Εσπρέσο 212mg
Καπουτσίνο 37mg
Στιγμιαίος 180mg