Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2022

Συντάξεις: Έρχονται τέσσερα νέα πακέτα αναδρομικών 29.01.2022

 


Τέσσερα νέα πακέτα αναδρομικών συνολικού ύψους 3 δισ. ευρώ αναμένουν οι συνταξιούχοι ως απόρροια δικαστικών αποφάσεων από τα ανώτατα δικαστήρια (Συμβούλιο Επικρατείας και Ελεγκτικό Συνέδριο) ή λόγω της ισχύουσας νομοθεσίας.

Πρόκειται για ποσά που διεκδικούν πάνω από 800.000 ασφαλισμένοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και αφορούν μεταξύ άλλων κομμένα δώρα και μειώσεις επικουρικών συντάξεων, καθώς και κρατήσεις της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

«ΤΑ ΝΕΑ» σε μια προσπάθεια να «ξεδιαλύνουν το τοπίο» προχωρούν σε μια ανάλυση των επιμέρους κατηγοριών αναδρομικών που διεκδικούν οι συνταξιούχοι.

Ειδικότερα:

1. Αναδρομικά Συμβουλίου της Επικρατείας: Η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου Επικρατείας για τα αναδρομικά των συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα δεν έχει ακόμη εκδοθεί, αν και η δίκη διεξήχθη πριν από περίπου ένα έτος. Εκτιμάται πως η απόφαση θα εκδοθεί μέχρι τον Απρίλιο.

Οι διεκδικήσεις αφορούν την επιστροφή αναδρομικών σε 350.000 συνταξιούχους από τις μνημονιακές περικοπές σε δώρα και επικουρικές συντάξεις και το κόστος ανέρχεται σε 2-2,5 δισ. ευρώ. Η εν λόγω απόφαση θα κρίνει αν η κυβέρνηση οφείλει να καταβάλει νέο γύρο αναδρομικών, σε ποιο ύψος και σε ποιους συνταξιούχους. Το Δικαστήριο καλείται να αποφασίσει αν και κατά πόσο ήταν νόμιμη και συνταγματική η απόφαση της κυβέρνησης το περασμένο καλοκαίρι να πληρώσει τα αναδρομικά των κύριων συντάξεων και να «σβήσει» τα αναδρομικά των επικουρικών και των δώρων.

2. Αναδρομικά Δημοσίου: Πρόκειται για την επιστροφή κρατήσεων της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) με ποσά που ξεκινούν από τα 600 ευρώ και φτάνουν έως τις 11.760 ευρώ, την οποία δικαιούνται περίπου 400.000 συνταξιούχοι του Δημοσίου με την απόφαση 1477/2021 που εξέδωσε, το 2020, η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε (επαναλαμβάνοντας προηγούμενη απόφασή του) αντισυνταγματική την επιβολή της ΕΑΣ καθώς και τις περικοπές των κύριων συντάξεων άνω των 1.000 ευρώ. Η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου είναι οριστική και δεν πρόκειται να υπάρξει άλλη για την ΕΑΣ. Αυτό σημαίνει ότι το συνολικό ποσό που θα πρέπει να επιστραφεί ανέρχεται σε 240 εκατ. ευρώ ετησίως, δηλαδή κοντά στα 500 εκατ. ευρώ για τη διετία των αναδρομικών, κονδύλι που έχει ήδη προκαλέσει πονοκέφαλο στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Αντίθετα, το ίδιο Δικαστήριο με απόφασή του έκρινε συνταγματικές τις περικοπές στα δώρα και στα επιδόματα αδείας των συνταξιούχων του Δημοσίου κόβοντας τον δρόμο για την επιστροφή νέων αναδρομικών.

Συγκεκριμένα, η Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου απέρριψε διεκδίκηση συνταξιούχου στρατιωτικού, ο οποίος είχε δικαιωθεί πρωτόδικα. Βασικό επιχείρημα των δικαστών είναι ότι οι αποφάσεις που ελήφθησαν τότε για να καταργηθούν το δώρο Χριστουγέννων, το δώρο Πάσχα και το επίδομα αδείας για τους συνταξιούχους του δημόσιου τομέα προέκυψαν από την ανάγκη της χώρας να προχωρήσει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Την ίδια ώρα, αναμένεται και η απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η οποία θα απαντήσει στα εξής προδικαστικά ερωτήματα:

α) Τη συνταγματικότητα ή μη της κατάργησης των επιδομάτων των δώρων για τους συνταξιούχους του Δημοσίου.

β) Τη συνταγματικότητα ή μη της συνέχισης των περικοπών του Ν. 4093/2012 μετά τη δημοσίευση του Ν. 4387/2016.

γ) Τις παραγραφές, δηλαδή εάν οι αποζημιωτικές αγωγές που έχουν ασκηθεί για τα ανωτέρω ζητήματα υπόκεινται σε διετή ή πενταετή παραγραφή.

δ) Εάν η απόσβεση των αξιώσεων για όσους δεν είχαν ασκήσει αγωγές μέχρι τη δημοσίευση του άρθρου 33 του Ν. 4734/2020 αντίκειται στο Σύνταγμα και στην ΕΣΔΑ ή όχι.

3. Συνταξιούχοι παράλληλης ασφάλισης: Με μεγάλη καθυστέρηση αναμένεται το «ξεπάγωμα» περίπου 50.000 εκκρεμών συντάξεων παράλληλης ασφάλισης με τα αναδρομικά 6 ετών (από το 2016). Ειδικότερα τον Φεβρουάριο αναμένεται να έχουν εκπληρωθεί εκείνες οι τεχνικές προϋποθέσεις στον e-ΕΦΚΑ (δηλαδή θα έχει τοποθετηθεί το κατάλληλο λογισμικό), έτσι ώστε να δοθεί η προσαύξηση της σύνταξης -μαζί και τα αναδρομικά – σε όσους συνταξιούχους με παράλληλη ασφάλιση έχουν λάβει μόνο την πρώτη έως τώρα. Σε πρώτη φάση η πλατφόρμα θα εξυπηρετεί τις νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης για τη συγκεκριμένη κατηγορία (παράλληλης ασφάλισης).

Οι συνταξιούχοι αυτοί ανήκουν σε δύο βασικές κατηγορίες:

Στην πρώτη ανήκουν ασφαλισμένοι του τέως ΙΚΑ με παράλληλη ασφάλιση στον τέως ΟΑΕΕ.

Στη δεύτερη αυτοαπασχολούμενοι γιατροί και μηχανικοί (ασφάλιση στο τέως ΕΤΑΑ) με παράλληλη ασφάλιση στο Δημόσιο.

Οι συνταξιούχοι αυτοί έχουν λάβει την πρώτη σύνταξή τους από το τέως ΙΚΑ ή το τέως ΕΤΑΑ αντίστοιχα, αλλά δεν έχουν λάβει την προσαύξηση της σύνταξης από τον τέως ΟΑΕΕ και το Δημόσιο. Οι εκκρεμείς αυτές προσαυξήσεις στις συντάξεις ασφαλισμένων που στο μεταξύ οι περισσότεροι εξ αυτών έχουν λάβει την πρώτη σύνταξή τους τρέχουν από τον Μάιο του 2016 και έπειτα, ανάλογα με τον χρόνο υποβολής της σχετικής συνταξιοδότησης.

4. Νέα αναδρομικά: Τους πρώτους μήνες του 2022 αναμένεται να πληρωθούν οι «ουρές» των αναδρομικών που αφορούν περίπου 28.000 δικαιούχους, καθώς σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ ουσιαστικά εκκαθαρίστηκε το σύνολο των αρχείων που εκκρεμούσαν εδώ και 26 μήνες. Οι αυξήσεις και τα αναδρομικά απορρέουν από τον νόμο Βρούτση, αλλά δεν αφορούν μόνο αυξήσεις λόγω βελτίωσης των συντελεστών. Αφορούν αναδρομικά από τη μείωση του «πέναλτι» των εργαζόμενων συνταξιούχων, αυξήσεις συντάξεων χηρείας, επαναχορήγηση αναπηρικών συντάξεων, ακόμα και αναδρομικά από τη 13η σύνταξη που δεν είχαν δοθεί σε κάποιους τον Δεκέμβριο του 2019.

Οι εναπομείναντες είναι περίπου 26.000 παλαιοί συνταξιούχοι με ελλιπή καταχωρισμένα στοιχεία στα αρχεία, τα οποία αναζητούνται. Σύμφωνα με πηγές του ΕΦΚΑ, ίσως οι εν λόγω συνταξιούχοι θα χρειαστεί να προσκομίσουν έγγραφα προκειμένου να πάρουν τα αναδρομικά τους. Περίπου 2.000 κληρονόμοι αποθανόντων δικαιούχων αναδρομικών οι οποίοι καλούνται από τον ΕΦΚΑ να υποβάλουν αίτηση στην πλατφόρμα του φορέα για τους κληρονόμους, η οποία παραμένει ανοιχτή.

Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2022

Αναδρομικά έως και 70 μηνών σε 50.000 συνταξιούχους












































Λύση στο αδιέξοδο της καταβολής παράλληλης σύνταξης για περισσότερους από 50.000 ασφαλισμένους, οι οποίοι δεν έχουν λάβει τα ποσά που δικαιούνται από τον Μάιο του 2016 και μετά, αναμένεται να δώσει εντός Φεβρουαρίου η διοίκηση του ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ). Πρόκειται για γιατρούς του ΕΣΥ που έχουν ασφάλιση Δημοσίου και ΤΣΑΥ, δικηγόρους ή μηχανικούς του Δημοσίου ή εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα που ασφαλίζονταν στο πρώην ΙΚΑ και στον πρώην ΟΑΕΕ.

Το απαιτούμενο λογισμικό θα είναι διαθέσιμο και σε πλήρη λειτουργία τον επόμενο μήνα, προκειμένου να ξεκινήσει ο υπολογισμός της προσαύξησης της σύνταξης των ασφαλισμένων, καθώς και η καταβολή των αναδρομικών, που φτάνουν και τους 70 μήνες, ήτοι 6 χρόνια αναμονής.

Ειδικοί στην κοινωνική ασφάλιση επισημαίνουν ότι η μηνιαία προσαύξηση κυμαίνεται από 100 έως και 300 ευρώ. Ωστόσο, υπάρχουν ασφαλισμένοι που δικαιούνται αναδρομικά λίγων μηνών, αλλά και περιπτώσεις που τα ποσά φτάνουν και τους 70 μήνες, ανάλογα με το πότε έχει υποβληθεί η αίτηση συνταξιοδότησης. Το ακριβές ποσό που οφείλεται στους συνταξιούχους είναι αδύνατον να υπολογιστεί, με τους ειδικούς στην κοινωνική ασφάλιση να αναφέρουν ότι η οφειλή του e-ΕΦΚΑ μπορεί να φτάνει και τα 300 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τους αρμόδιους του e-ΕΦΚΑ, εντός των επόμενων ημερών θα ξεκινήσουν να πραγματοποιούνται οι απαραίτητες δοκιμές στο νέο λογισμικό, με στόχο εντός Φεβρουαρίου να ξεμπλοκάρει και τυπικά η διαδικασία και να ξεκινήσει η απονομή των προσαυξήσεων και των αναδρομικών. Οσον αφορά στην εκκαθάριση των αναδρομικών που έχουν συσσωρευτεί, θα απαιτηθεί τουλάχιστον ένας μήνας για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Με σειρά παλαιότητας

Υπολογίζεται ότι οι συνταξιούχοι που λόγω παράλληλης ασφάλισης έχουν δικαίωμα να λάβουν προσαύξηση στη σύνταξή τους είναι περισσότεροι από 50.000. Η εκτίμηση αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων είναι ότι οι αυξήσεις που θα προκύψουν φτάνουν έως και τα 300 ευρώ τον μήνα.

Ο υπολογισμός των έξτρα ποσών για τους συνταξιούχους μεπαράλληλη ασφάλιση θα ξεκινήσει από τις παλαιότερες υποθέσεις, για αιτήσεις που έχουν υποβληθεί μετά τον Μάιο του 2016, και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Οσο θα περνούν οι μήνες, κατά τους οποίους θα εκκαθαρίζονται οι σχετικές εκκρεμότητες, τόσο θα μειώνεται και η συνολική δαπάνη. Πάντως, η επίλυση του προβλήματος δημιουργεί ένα επιπρόσθετο οικονομικό φορτίο, καθώς ο φορέας πρέπει να καταβάλει τα ποσά στους δικαιούχους.

Το ζήτημα με τους 50.000 δικαιούχους βαίνει προς επίλυση και οι πρώτες πληρωμές θα
γίνουν τον Φεβρουάριο Υπενθυμίζεται ότι το πρόβλημα αφορά στις αιτήσεις
συνταξιοδότησης ασφαλισμένων που πρόκειται να λάβουν ή έχουν ήδη λάβει σύνταξη με το καθεστώς της λεγόμενης παράλληλης ασφάλισης (άρ. 36 του Ν. 4387/2016).

Ο αλγόριθμος Πρόκειται, δηλαδή, για συνταξιούχους που ασφαλίστηκαν ταυτόχρονα και για το ίδιο διάστημα σε δύο ή περισσότερους φορείς κύριας ασφάλισης, που μετά την 1η/1/2017 εντάχθηκαν στον e-ΕΦΚΑ. Ο αλγόριθμος υπολογισμού της προσαύξησης είναι 0,075% για κάθε επιπλέον μονάδα ασφαλίστρων τον χρόνο σύμφωνα με τον νόμο 4387/16.

Η παλαιότερη νομοθεσία (Ν. 3232/2004) προέβλεπε τη διαγραφή του παράλληλου χρόνου ασφάλισης και την επιλογή από τον ασφαλισμένο του χρόνου που ήθελε να διατηρήσει, ώστε να προσμετρηθεί στη σύνταξή του.

Κάτι τέτοιο, όμως, οδηγούσε σε άδικο αποτέλεσμα για τους ασφαλισμένους, οι οποίοι έχαναν σημαντικό μέρος των εισφορών που είχαν καταβάλει στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, χωρίς να έχουν την παραμικρή ανταποδοτικότητα μέσω της σύνταξής τους.

Η διαδικασία άλλαξε, ο νόμος τροποποιήθηκε και έτσι πλέον προβλέπεται ότι για την προσμέτρηση του παράλληλου χρόνου για τον οποίο είχαν καταβληθεί εισφορές θα υπάρχει μια προσαύξηση 0,075% στον συντελεστή αναπλήρωσης βάσει του οποίου υπολογίζεται η σύνταξη.

Πλέον, για όσους έχουν παράλληλη ασφάλιση σε περισσότερα από ένα ασφαλιστικά ταμεία ισχύει διπλός τρόπος υπολογισμού της σύνταξης για τον χρόνο πριν και μετά το 2017.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο:

f Τα χρονικά διαστήματα που έχουν διανυθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2016 σε δύο

ή περισσότερους ασφαλιστικούς φορείς που εντάχθηκαν στον ε-ΕΦΚΑ θεωρούνται δια-

κριτοί, αυτοτελείς χρόνοι κύριας ασφάλισης.

f Από την 1η/1/2017 και εφεξής δεν υφίσταται παράλληλη ασφάλιση, εφόσον υπάρ-

χει μόνο ένας φορέας κύριας ασφάλισης, αλλά μόνο παράλληλη απασχόληση και πολλα-

πλή καταβολή εισφορών για τα χρονικά διαστήματα για τα οποία έχουν καταβληθεί πε-

ρισσότερες της μίας εισφορές στον e-ΕΦΚΑ.

Τα διαστήματα αυτά θεωρούνται ως ένας ενιαίος χρόνος ασφάλισης για κύρια σύνταξη.

Για τον παράλληλο χρόνο έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2016 διατηρείται στο νέο καθεστώς

η προσαύξηση 0,075% για καθεμία ποσοστιαία μονάδα (1%) επιπλέον εισφοράς, όπως

είχε για πρώτη φορά αποτυπωθεί στον νόμο Κατρούγκαλου.

Σύμφωνα με ειδικούς της κοινωνικής ασφάλισης, η οριοθέτηση του νέου καθεστώτος

αναμένεται να ξεμπλοκάρει σταδιακά αιτήσεις για σύνταξη με παράλληλη ασφάλιση, κα-

θώς η προσαύξηση της παράλληλης (0,075% για καθεμία ποσοστιαία μονάδα επιπλέον ει-

σφοράς) δεν έχει καταστεί εφικτό να υπολογιστεί μετά το 2017 και τον νόμο Κατρούγκα-

λου, λόγω έλλειψης της ανάλογης μηχανογραφικής εφαρμογής.

.real.gr/



Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2022

Συντάξεις: Όλες οι αλλαγές που φέρνει το 2022

 Συντάξεις: Όλες οι αλλαγές που φέρνει το 2022 - Τα σημεία-κλειδιά

Αυξήσεις στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για μερίδα ασφαλισμένων, αλλά και αυξήσεις συντάξεων για όσους συμπληρώσουν την 40ετία για τη συνταξιοδότησή τους, φέρνει το 2022 στο ασφαλιστικό, ενώ ξεκινά και η λειτουργία του νέου Ταμείου για την επικουρική ασφάλιση στο οποίο κατά το πρώτο έτος αναμένεται να ενταχθούν 40.000 νέοι ασφαλισμένοι που θα έχουν ατομικό κουμπαρά για τις μελλοντικές τους συντάξεις.

Τις αλλαγές του 2022 στο ασφαλιστικό παρουσιάζει με πίνακες και παραδείγματα ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής.

Με τις ρυθμίσεις που μπαίνουν σε εφαρμογή από 1/1/2022:

1. Στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης τίθεται σε ισχύ ο γενικός κανόνας για σύνταξη στο 62ο έτος, εφόσον οι ασφαλισμένοι συμπληρώνουν και 40 έτη ασφάλισης. Με λιγότερα έτη ασφάλισης (και, πάντως, με 15 έτη κατ’ ελάχιστον) θα χορηγείται πλήρης σύνταξη στο 67ο έτος, ενώ στα 62 θα καταβάλλεται μειωμένη σύνταξη. Με τον γενικό κανόνα του «62 και 40» θα παρατηρηθεί το φαινόμενο να παίρνουν σύνταξη στα 67 ακόμη και ασφαλισμένοι με 35ετία!

Διέξοδος από τη σύνταξη στα 62 με 40 έτη ή στα 67 με λιγότερα έτη υπάρχει για όσους έχουν συμπληρώσει τις προϋποθέσεις με τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης που ήταν σε ισχύ έως 31/12/2021, αλλά και για όσους προβούν σε εξαγορές πλασματικού χρόνου ασφάλισης, τον οποίο θα χρησιμοποιήσουν για τα προηγούμενα έτη, ώστε να συμπληρώσουν τις προϋποθέσεις αυτές μέχρι το 2021.

2. Οι συντάξεις αυξάνονται για όσους αποχωρούν από 1/10/2019, καθώς υπολογίζονται από τα 30 έτη ασφάλισης και πάνω με βελτιωμένους συντελεστές αναπλήρωσης. Είναι οι συντελεστές του νόμου 4670/2020 (νόμος Βρούτση) που αντικατέστησαν τους συντελεστές του νόμου 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου).

Ειδικά από το 2022 οι αυξήσεις σε σύγκριση με τις συντάξεις που θα έπαιρναν οι ασφαλισμένοι με τον νόμο Κατρούγκαλου γίνονται αισθητές, καθώς όλο και περισσότεροι θα αποχωρούν με 40ετία όπου οι νέοι συντελεστές είναι βελτιωμένοι κατά 16,8%. Αυτό το ποσοστό είναι και η αύξηση που θα έχει η ανταποδοτική σύνταξη.

Αυξήσεις δίνουν όμως και τα λιγότερα χρόνια, αλλά η καλύτερη επιλογή αποχώρησης είναι μεταξύ των 36 και 40 ετών ασφάλισης. Από τα 40 έτη και άνω οι αυξήσεις κόβουν ταχύτητα, καθώς η ετήσια προσαύξηση κατά 2,55%, που ισχύει από το 36ο έτος ως το 40ό έτος ασφάλισης, πέφτει στο 0,5%. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι που θα αποχωρήσουν για παράδειγμα με 42 έτη να πάρουν μεν μεγαλύτερη σύνταξη από αυτήν της 40ετίας, πλην όμως η αύξηση σε σχέση με τον παλαιό νόμο είναι μικρότερη.

3. Στην επικουρική ασφάλιση αλλάζει πλήρως το τοπίο, καθώς για τους πρωτοασφαλισμένους, που θα ξεκινήσουν την επαγγελματική τους πορεία από τη νέα χρονιά, θα λειτουργεί το νέο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης στο οποίο ο κάθε ασφαλισμένος θα «χτίζει» τη σύνταξή του με τις δικές του εισφορές, τις οποίες θα αποταμιεύει και θα μπορεί να επενδύσει μέσα από τον ατομικό του κουμπαρά.

Το νέο ταμείο (ΤΕΚΑ) θα λειτουργεί με κεφαλαιοποιητικό σύστημα, που διαφέρει από το διανεμητικό. Με το διανεμητικό σύστημα, το οποίο παραμένει για τους παλαιούς ασφαλισμένους, οι εργαζόμενοι πληρώνουν με τις εισφορές τους τις συντάξεις των παλαιότερων, ενώ με το κεφαλαιοποιητικό σύστημα οι νέοι θα πληρώνουν με τις εισφορές τους τις συντάξεις που θα πάρουν οι ίδιοι στο μέλλον.

Εξοδος στα 62 με 40 έτη ασφάλισης: Ποιοι θίγονται και ποιοι την γλιτώνουν

Η ουσιώδης διαφορά των δύο συστημάτων είναι ότι οι συντάξεις του κεφαλαιοποιητικού συστήματος δεν κινδυνεύουν από το δημογραφικό πρόβλημα, που αντίθετα αποτελεί το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα του διανεμητικού συστήματος. Για παράδειγμα, ένας 25άρης που θα ασφαλιστεί στο νέο Ταμείο θα πάρει στα 65-67 του επικουρική σύνταξη που θα την έχει «χτίσει» ο ίδιος με τα χρήματα του ατομικού του κουμπαρά, ανεξάρτητα από την εξέλιξη του δημογραφικού προβλήματος.

Με το διανεμητικό σύστημα όμως το ύψος της σύνταξης θα καθοριζόταν από το πόσο οξύ ή ήπιο θα ήταν το δημογραφικό πρόβλημα, από το ύψος εισφορών που θα είχαν πληρώσει οι παλαιότεροι εργαζόμενοι και από το ύψος των μισθών βάσει των οποίων θα υπολογίζονταν οι εισφορές.

Για να μην ξεμείνουν οι νέοι από σύνταξη, η κυβέρνηση αποφάσισε να μηδενίσει για αυτούς τον δημογραφικό κίνδυνο, ώστε να είναι πιο εύκολα διαχειρίσιμος στους παλαιότερους ασφαλισμένους. Για αυτόν τον λόγο έχει προβλεφθεί ρητά στον νόμο για το ΤΕΚΑ (ν. 4826/2021) ότι τα ελλείμματα που θα προκύψουν στην παλαιά επικουρική ασφάλιση, επειδή κάθε χρόνο οι εισφορές των νέων θα πηγαίνουν στο νέο Ταμείο, θα καλύπτονται από το κράτος, ώστε να μη γίνουν μειώσεις συντάξεων.

1. Δεν θίγονται οι ασφαλισμένοι που συμπληρώνουν το όριο ηλικίας και τον απαιτούμενο για τη συνταξιοδότηση χρόνο ασφάλισης με τις παλαιές διατάξεις από τις 19/8/2015 έως το τέλος του 2021. Οι ασφαλισμένοι αυτής της κατηγορίας μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με το νέο ηλικιακό όριο, ακόμη και εάν το συμπληρώνουν μετά την 1/1/2022.

2. Δεν θίγονται οι ασφαλισμένοι που συμπληρώνουν τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης έως και την 31-12-2021 με εξαγορά πλασματικών ετών κατόπιν αίτησης εντός του 2022 και μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με το ηλικιακό όριο που καθορίζεται στο έτος εντός του οποίου συμπληρώνουν τον απαιτούμενο συνολικό χρόνο ασφάλισης μαζί με την αναγνώριση των πλασματικών ετών.

3. Θίγονται οι ασφαλισμένοι που συμπληρώνουν τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης μετά την 1/1/2022 ή οι ασφαλισμένοι που συμπληρώνουν το παλαιό ηλικιακό όριο μετά την ημερομηνία αυτή, οι οποίοι θα μπορούν να λάβουν πλήρη σύνταξη στο 62ο έτος με 40 έτη ασφάλισης είτε στο 67ο έτος της ηλικίας τους εφόσον δεν έχουν 40 έτη ασφάλισης.

Αναλυτικά παραδείγματα

1. Ασφαλισμένος πριν από το 1983 σε ΔΕΚΟ που κλείνει την 35ετία το 2022 θα βγει στα 62 και θα θέλει άλλα 5 έτη, δηλαδή 40ετία. Με πλασματικά έτη μπορεί να αναγνωρίσει 2 έτη που δίνει ο νόμος για την κατηγορία του, ώστε να έχει τα 35 έτη το 2020, που το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης είναι στα 61, χωρίς 40ετία. Με τις προηγούμενες οδηγίες, θιγόταν από τις αλλαγές, ενώ με την παράταση των πλασματικών ετών γλιτώνει την ανατροπή, για σύνταξη με 40 χρόνια στα 62.

2. Ασφαλισμένη στο ΙΚΑ πριν από το 1992, που είχε 5.500 ημέρες ασφάλισης το 2010 και ανήλικο τέκνο τότε, συμπλήρωσε το 55ο έτος της ηλικίας της το 2018 και θα συνταξιοδοτηθεί με το νέο όριο ηλικίας που προβλέπεται για την κατηγορία της, που είναι το 61ο έτος, το οποίο το συμπληρώνει μετά το 2022. Η ασφαλισμένη δεν θίγεται από τις αλλαγές, γιατί έχει «κλειδωμένη» την ηλικία συνταξιοδότησης πριν από το 2022.

3. Δημόσιος υπάλληλος που κλείνει τα 58 το 2022, ενώ είχε την 35ετία το 2020, θίγεται από τις αλλαγές και θα συνταξιοδοτηθεί στα 62 με 40 έτη επειδή η θεμελιωτική προϋπόθεση, που είναι να έχει ταυτόχρονα και την ηλικία των 58 και την 35ετία, πληρούται το 2022.

Συντάξεις / Μείωση έως και 268 ευρώ για όσους δικαιούνται περισσότερες της μίας συντάξεις

 ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ

Με την εγκύκλιο του υφυπουργού Κοινωνικών Υποθέσεων Π.Τσακλόγλου, μειώνεται η Εθνική Σύνταξη και περιορίζεται έως του ποσού των 384 ευρώ, αν ο συνταξιούχος έχει πολλαπλά δικαιώματα, δηλαδή λαμβάνει για παράδειγμα Αναπηρική Σύνταξη και Σύνταξη Χηρείας. Μέχρι τώρα ο συνταξιούχος με αυτό το διπλό ασφαλιστικό δικαίωμα ελάμβανε το πλήρες ποσό της Εθνικής Σύνταξης από την Αναπηρική Σύνταξη και το 70% (της Εθνικής Σύνταξης) που απορρέει από την Σύνταξη Χηρείας.

Ανώτατο όριο τα 384 ευρώ

Στο εξής με την εγκύκλιο Τσακλόγλου ο συνταξιούχος θα λαμβάνει στο εξής (από 1.1.2022) την Εθνική Σύνταξη που απορρέει από το ένα ασφαλιστικό του δικαίωμα (Αναπηρική Σύνταξη) αλλά θα χάνει το ποσοστό του 70% αν είναι ταυτόχρονα και δικαιούχος χηρείας. Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι χαμηλοσυνταξιούχοι που λαμβάνουν συντάξεις από πολλαπλά δικαιώματα (χηρείας και αναπηρίας, χηρείας και γήρατος) θα έχουν μείωση στις συνταξιοδοτικές απολαβές τους από λίγα ευρώ έως και 268 ευρώ το μήνα ανάλογα με το ύψος των συντάξεων και την αναλογία του υπολογισμού της (δεύτερης) Εθνικής Σύνταξης.

Ειδικότερα η επίμαχη πρόβλεψη που οδηγεί στη μείωση των συντάξεων, έχει ως εξής:

“...όταν ένας ασφαλισμένος δικαιούται περισσότερες της μιας συντάξεις από οποιαδήποτε αιτία (γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου), του χορηγείται μια μόνο εθνική σύνταξη που δεν μπορεί να υπερβαίνει (μεμονωμένα ή ως άθροισμα εθνικών συντάξεων από διαφορετικές αιτίες) το ανώτατο όριο μιας πλήρους εθνικής σύνταξης (384 ευρώ). Ο κανόνας αυτός ισχύει και εφαρμόζεται, ανεξαρτήτως της προέλευσης του συνταξιοδοτικού δικαιώματος (εξ ιδίου δικαιώματος ή κατά μεταβίβαση) και σε οποιονδήποτε συνδυασμό σώρευσης”.

Η εγκύκλιος

Με εγκύκλιο του Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Πάνου Τσακλόγλου παρέχονται ουσιώδεις διευκρινίσεις επί υφιστάμενων νομοθετικών ρυθμίσεων του ν.4387/2016 σχετικά με τέσσερα (4) διακριτά και, ταυτόχρονα, συνδεόμενα  μεταξύ τους ζητήματα.

Βασικός σκοπός της εγκυκλίου, η οποία δεν έχει αναδρομική ισχύ, είναι η αποσαφήνιση των κειμένων διατάξεων, για να δοθούν διευκρινήσεις σε ερωτήματα του e-ΕΦΚΑ και ολοκληρωμένες οδηγίες για την αποτελεσματική ανάπτυξη των πληροφοριακών συστημάτων και λογισμικών του Φορέα, ούτως ώστε να διασφαλίζεται η άρτια εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων και η εύρυθμη λειτουργία του κοινωνικοασφαλιστικού μας συστήματος.

Πιο συγκεκριμένα, η εγκύκλιος θίγει τα ακόλουθα ζητήματα:

1.  Τον τρόπο χειρισμού της εθνικής σύνταξης όταν συντρέχει σώρευση περισσότερων της μιας εθνικών συντάξεων από ίδιες ή διαφορετικές αιτίες. 

Με την εγκύκλιο διευκρινίζεται  ότι, βάσει του νόμου, η θέσπιση της εθνικής σύνταξης (επιπλέον της ανταποδοτικής σύνταξης) αποσκοπεί στη διασφάλιση ενός κατώτατου ποσού σύνταξης για κάθε κατηγορία συνταξιούχων του e-ΕΦΚΑ. Στο πνεύμα αυτό, η εθνική σύνταξη χρηματοδοτείται απευθείας από τον κρατικό προϋπολογισμό. Συνεπώς, εκ της ίδιας της φιλοσοφίας και αρχιτεκτονικής της εθνικής σύνταξης και, πάντα, σύμφωνα με το νόμο, δεν επιτρέπεται η σώρευση περισσοτέρων της μιας εθνικών συντάξεων στο ίδιο άτομο.

Σε εφαρμοστικό επίπεδο, όταν ένας ασφαλισμένος δικαιούται περισσότερες της μιας συντάξεις από οποιαδήποτε αιτία (γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου), του χορηγείται μια μόνο εθνική σύνταξη που δεν μπορεί να υπερβαίνει (μεμονωμένα ή ως άθροισμα εθνικών συντάξεων από διαφορετικές αιτίες) το ανώτατο όριο μιας πλήρους εθνικής σύνταξης (384 ευρώ). Ο κανόνας αυτός ισχύει και εφαρμόζεται, ανεξαρτήτως της προέλευσης του συνταξιοδοτικού δικαιώματος (εξ ιδίου δικαιώματος ή κατά μεταβίβαση) και σε οποιονδήποτε συνδυασμό σώρευσης.

2. Το ανώτατο και το κατώτατο όριο σύνταξης λόγω θανάτου

Το συνολικό ποσό των κατά μεταβίβαση συντάξεων που καταβάλλονται στα δικαιοδόχα πρόσωπα (σύζυγος, τέκνα) λόγω θανάτου του συνταξιούχου δεν μπορεί να υπερβαίνει τη σύνταξη του θανόντος. Αντιστοίχως, το ποσό του συνόλου των κατά μεταβίβαση συντάξεων που καταβάλλονται στα δικαιοδόχα πρόσωπα δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο των 360 ευρώ.

Εξαίρεση αποτελούν τα ορφανά τέκνα και από τους δύο γονείς στα οποία το κατώτατο όριο δεν επιμερίζεται αλλά το καθένα λαμβάνει τουλάχιστον το κατώτατο όριο.

3. Το πλήθος δικαιωμάτων σε ανταποδοτική σύνταξη επί σώρευσης συντάξεων διαφορετικής αιτίας στο πρόσωπο του θανόντος.

Σε περίπτωση θανάτου συνταξιούχου που ελάμβανε δύο ανταποδοτικές συντάξεις, το δικαίωμα των δικαιοδόχων στη σύνταξη του θανόντος είναι ενιαίο και αδιαίρετο, ανεξαρτήτως του πλήθους και του είδους των δικαιωμάτων που μεταβιβάζονται από τον θανόντα.

4. Για τις συντάξεις χηρείας μετά την πρώτη τριετία.

Για τα τρία πρώτα χρόνια μετά το θάνατο του συνταξιούχου, καταβάλλεται στον επιζώντα σύζυγο ολόκληρη η σύνταξη χηρείας, η οποία ισούται με το 70% της σύνταξης του θανόντος.  Οι κανόνες σώρευσης της εθνικής σύνταξης, όπως αναλύθηκαν παραπάνω, εφαρμόζονται απαρέγκλιτα.

Με το πέρας της πρώτης τριετίας, πάντα σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου, η σύνταξη προσαρμόζεται και  καταβάλλεται το ήμισυ αυτής (δηλαδή, το 35% της σύνταξης του θανόντος), εφόσον ο επιζών εργάζεται ή αυτοαπασχολείται ή λαμβάνει σύνταξη από οποιαδήποτε άλλη πηγή. Εάν ο επιζών σύζυγος είναι ανάπηρος σε ποσοστό τουλάχιστον 67%, εξακολουθεί να λαμβάνει ολόκληρη τη σύνταξη χηρείας, χωρίς περικοπή, για όσο διαρκεί η αναπηρία.

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)