Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2020

Αναδρομικά συντάξεων:Με την επιβολή φόρου 20%, καθώς και την επιβολή τόκων στο 20% επί του φόρου οι συνταξιούχοι που έλαβαν ή θα λάβουν αναδρομικά παλαιότερων ετών ξεμπερδεύουν με την Εφορία

 Σύμφωνα με την εγκύκλιο της ΑΑΔΕ επιστρέφονται φόροι, τόκοι και πρόστιμα που έχουν καταβληθεί και είναι υψηλότεροι, σε σχέση με τα ποσά που προβλέπει η τελική ρύθμιση

Με την επιβολή φόρου 20%, καθώς και την επιβολή τόκων στο 20% επί του φόρου οι συνταξιούχοι που έλαβαν ή θα λάβουν αναδρομικά παλαιότερων ετών ξεμπερδεύουν με την Εφορία.

Η ρύθμιση αφορά τόσο σε κύριες όσο και σε επικουρικές συντάξιμες αποδοχές που εισπράχθηκαν, αλλά δεν έχουν φορολογηθεί.

Δηλαδή, στους συνταξιούχους που έλαβαν αναδρομικά (ή θα λάβουν προσεχώς με βάση την απόφαση του ΣτΕ ή Ελεγκτικού Συνεδρίου), θα φορολογηθούν με 20% επί των ποσών που έλαβαν συν τόκους οι οποίοι θα ανέλθουν στο 20% επί του ποσού του φόρου, ενώ γλιτώνουν και το πρόστιμο των 100 ευρώ για την υποβολή τροποιητικής δήλωσης.

Όσοι έχουν πληρώσει υψηλότερο φόρο, τόκους και πρόστιμα, σε σχέση με τα ποσά που καθορίζει η νέα εγκύκλιος, μπορούν να ζητήσουν την επιστροφή τους, από την Εφορία.

Αυτά προβλέπει η νέα εγκύκλιος του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ και ισχύει από σήμερα (30 Σεπτεμβρίου), με την οποία επιχειρείται να δοθεί μια λύση στο πρόβλημα της φορολόγησης των αναδρομικών αποδοχών, που εισπράχθηκαν σε εφαρμογή δικαστικών αποφάσεων. Οι οδηγίες της ΑΑΔΕ, αφορούν ειδικότερα στα εκκαθαριστικά σημειώματα που εκδόθηκαν και εστάλησαν από 1.1.2020 για αναδρομικά ποσά πρώτων συντάξεων.

Αναλυτικότερα η εγκύκλιος της ΑΑΔΕ αναφέρει ότι η νομοθεσία προβλέπει ότι για αναδρομικά εισοδήματα από συντάξεις που αφορούν τα φορολογικά έτη 2014 έως και 2017, ανάγονται σε έτος άλλο από εκείνο στο οποίο εισπράχθηκαν και καταβλήθηκαν στον φορολογούμενο από 1.1.2015 έως και 31.12.2018, για τα οποία εκδίδεται από την 1.1.2020 και μετά:

1. Πράξη διοικητικού προσδιορισμού με βάση εκπρόθεσμη αρχική δήλωση που υποβλήθηκε από τον φορολογούμενο ή με βάση στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Φορολογική Διοίκηση, σύμφωνα με την παρ.2 του άρθρου 32 ΚΦΔ (οίκοθεν εκκαθάριση), ή

2. Πράξη διορθωτικού προσδιορισμού φόρου κατόπιν εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης, σύμφωνα με το άρθρο 34 ΚΦΔ, το διαδικαστικό πρόστιμο του άρθρου 54 ΚΦΔ δεν εφαρμόζεται και οι τόκοι εκπρόθεσμης καταβολής του άρθρου 53 ΚΦΔ δεν μπορούν να υπερβούν το 20% του κύριου φόρου που προσδιορίζεται με την πράξη, εφόσον πρόκειται για το πρώτο έτος καταβολής σύνταξης, η οποία έγινε καθυστερημένα από τον οικείο ασφαλιστικό φορέα.

Σε περίπτωση που τα ανωτέρω εισοδήματα συντάξεων καταβλήθηκαν αναδρομικά από την 1.1.2014 έως και 31.12.2018, αφορούν σε χρήσεις έως και τις 31.12.2013 και εκδίδεται πράξη διοικητικού/διορθωτικού προσδιορισμού φόρου κατόπιν εκπρόθεσμης δήλωσης από τον φορολογούμενο ή εκδίδεται πράξη διοικητικού προσδιορισμού, από την 1.1.2020 και μετά, οι επιβαλλόμενες κυρώσεις δεν δύναται να υπερβούν το 20% του κυρίου φόρου που προσδιορίζεται κατά την έκδοση της πράξης διοικητικού/διορθωτικού προσδιορισμού φόρου και το πρόστιμο του άρθρου 54 ΚΦΔ (100 ευρώ) δεν εφαρμόζεται.

Η ΑΑΔΕ, διευκρινίζει ότι στον νόμο δεν γίνεται αναφορά στο είδος της σύνταξης (κύρια, επικουρική κλπ). Συνεπώς, η ευεργετική αυτή ρύθμιση καταλαμβάνει το πρώτο έτος καταβολής της σύνταξης για όλες τις συντάξεις, ανεξαρτήτως αν είναι κύριες ή επικουρικές ή άλλης μορφής.

Τι πρέπει να κάνουν οι συνταξιούχοι

Προκειμένου οι φορολογούμενοι να τύχουν της ρύθμισης αυτής, κατά την υποβολή της εκπρόθεσμης δήλωσης των αναδρομικών συντάξεων, μαζί με τη φορολογική δήλωση υποβάλλουν αίτηση για τη μη εφαρμογή του προστίμου του άρθρου 54 ΚΦΔ, καθώς και για τον περιορισμό των τόκων στο 20% του κύριου φόρου, η οποία συνοδεύεται από κάθε πρόσφορο μέσο (όπως για παράδειγμα την απόφαση της συνταξιοδότησης συμπεριλαμβανομένης της προσωρινής), με το οποίο πρέπει να αποδεικνύεται το έτος κατά το οποίο ο φορολογούμενος εισέπραξε καθυστερημένα για πρώτη φόρα σύνταξη (κύρια, επικουρική, μερίσματα κλπ) από τον ασφαλιστικό του φορέα.

Στην περίπτωση που τα αναδρομικά ποσά της σύνταξης ανάγονται σε περισσότερα έτη, συνυποβάλλονται με την αίτηση και δικαιολογητικά από τα οποία να προκύπτουν τα έτη, όπως για παράδειγμα την ετήσια βεβαίωση του φορέα στην οποία αναφέρονται διακεκριμένα τα εισοδήματα ανά έτος ή τα ενημερωτικά σημειώματα συντάξεων.

Οι εκπρόθεσμες δηλώσεις αναδρομικών συντάξεων με τα συνοδευτικά έγγραφα υποβάλλονται με ψηφιακή απεικόνιση (scan) μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στον Προϊστάμενο της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. ή (με φυσικό φάκελο) ταχυδρομικά είτε με συστημένη επιστολή ή με υπηρεσία ταχυμεταφοράς ή η κατάθεση των δηλώσεων και στο γραφείο πρωτοκόλλου της Δ.Ο.Υ..

Επιστροφή όσων έχουν πληρωθεί

Σε περίπτωση που έχουν ήδη εκδοθεί από 1.1.2020 πράξεις προσδιορισμού φόρου μέχρι τη δημοσίευση της παρούσας (30/09/2020) και αφορούν ποσά «πρώτων» συντάξεων που καταβλήθηκαν αναδρομικά από την 1.1.2014 έως και 31.12.2018 και αφορούν σε χρήσεις έως και τις 31.12.2013 ή ποσά «πρώτων» συντάξεων που καταβλήθηκαν στον φορολογούμενο από 1.1.2015 έως και 31.12.2018 και αφορούν τα φορολογικά έτη 2014 έως και 2017, οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα υποβολής αιτήματος συνυποβαλλομένων των δικαιολογητικών και τα επιπλέον ποσά που βεβαιώθηκαν διαγράφονται και ποσά που καταβλήθηκαν αχρεωστήτως επιστρέφονται.

ΠΗΓΗ: sofokleousin.gr

Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2020

Νέο ασφαλιστικό: Τι φέρνει το «Σουηδικό μοντέλο» στις συντάξεις Αναμένεται να ψηφιστεί μέχρι το τέλος του έτους

 Κοροναϊός - Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Αποφεύγετε τα χαρτονομίσματα

Σουηδικό μοντέλο» (για όσους τάσσονται υπέρ) ή «Ασφαλιστικό Πινοτσέτ» (για τους επικριτές του). Όπως και να το «βαφτίσει» κανείς, το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί μέχρι το τέλος του έτους αλλάζει το τοπίο, με ορισμένους να το θεωρούν σωτηρία για το σύστημα και άλλους να προεξοφλούν την αποτυχία του.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα γνωστά, το νέο σύστημα θα αφορά στις επικουρικές συντάξεις και όχι τις κύριες, ενώ αυτό θα έχει υποχρεωτική ισχύ για όλους τους νεοεισελθόντες στην αγορά εργασίας, δηλαδή για όλους όσοι θα προσληφθούν για πρώτη φορά μετά την ψήφιση του συγκεκριμένου νόμου.

Παράλληλα οι νέοι μέχρι ηλικίας 35 ετών θα έχουν την δυνατότητα να συμμετάσχουν προαιρετικά, εφόσον δεν έχουν ένσημα για περισσότερα από 5 ή 10 χρόνια, με τον ακριβή αριθμό προϋπηρεσίας να παραμένει πάντως θέμα προς συζήτηση.

Τέλος –και πιθανότατα ανεξάρτητα από την ηλικία ή τα χρόνια ασφάλισης- σε αυτό το νέο σύστημα πρόσβαση θα μπορούν να έχουν και οι επαγγελματικές κατηγορίες που μέχρι σήμερα λόγω του αντικειμένου εργασίας τους δεν είχαν την δυνατότητα για επικουρική ασφάλιση.

Αλλά τι είναι αυτό το νέο μοντέλο που άλλοι αποκαλούν «σουηδικό» και άλλοι «Πινοτσέτ»;

Στην πραγματικότητα είναι ένα σύστημα που με παραλλαγές του συναντά κανείς σε αρκετές χώρες αφού είναι δεδομένο (και δεν περιορίζεται μόνο στην Ελλάδα) ότι τα δημόσια ταμεία στον δυτικό κόσμο αδειάζουν υπό το βάρος των δημογραφικών εξελίξεων. Ειδικά στην Ευρώπη των γηρασμένων πληθυσμών, οι εισφορές του νέου εργατικού δυναμικού δεν αρκούν και οι μελέτες δείχνουν ότι η σύνταξη και φυσικά το ύψος της δεν θα είναι εγγυημένη για αυτούς όταν μετά από χρόνια εγκαταλείψουν τον εργασιακό βίο και μετατραπούν σε συνταξιούχους.

Το βασικό στοιχείο αυτής της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης είναι ότι τα χρήματα τα οποία θα καταβάλλουν οι ασφαλισμένοι δεν θα χρησιμοποιούνται προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των σημερινών συνταξιούχων, αλλά αποκλειστικά για εκείνον που θα πληρώνει τις εισφορές. Θα δημιουργείται, δηλαδή, ένα είδος ατομικού κουμπαρά, με καθαρά προσωπικό χαρακτήρα.

Ποιο είναι το «τρικ» της υπόθεσης; Στην ουσία όλο το… παιχνίδι παίζεται στο επενδυτικό ύφος και τις προσδοκίες του κάθε ασφαλισμένου ο οποίος θα επιλέγει το πρόγραμμα που ο ίδιος επιθυμεί και φυσικά θα αναλαμβάνει και το ανάλογο ρίσκο ανάλογα με αυτό. Σε περίπτωση που δεν θέλει να μετατραπεί σε… επενδυτή τότε αυτόματα το σύστημα θα συνδέει τον «κουμπαρά» του στο χαρτοφυλάκιο με το μικρότερο δυνατό ρίσκο. Ωστόσο αναμένεται –σύμφωνα με τα μοντέλα που ισχύουν στον υπόλοιπο κόσμο- να έχει ο κάθε ασφαλισμένος την δυνατότητα να αλλάζει κατηγορία ανά χρονικά διαστήματα (πιθανότατα μια φορά κάθε τρία χρόνια) και να μεταπηδά μεταξύ των προγραμμάτων χαμηλού, μεσαίου και υψηλού ρίσκου.

Το σχέδιο, το οποίο συζητείται εδώ και αρκετό καιρό (προκαλώντας και αντιδράσεις λόγω της εισαγωγής του από τον πρώην δικτάτορα της Χιλής Πινοτσέτ), επανήλθε στην επικαιρότητα μετά την έκθεση της «Επιτροπής Πισσαρίδη» στην οποία γινόταν λόγος για ραγδαία επιδείνωση των δημογραφικών στοιχείων και γινόταν ισχυρή σύσταση για άμεση και ευρεία εφαρμογή του νέου συστήματος για το ασφαλιστικό.

Οι υποστηρικτές του προτεινόμενου συστήματος θεωρούν ότι θα δώσει την ευκαιρία στο τρέχον να «ανασάνει» και παράλληλα τονίζουν ότι σε βάθος 30ετίας θα έχουν επιτευχθεί αποδόσεις υψηλότερες από αυτές που υφίστανται σήμερα, υπολογίζοντας κάτι ανάμεσα στο 1,2 και στο 1,3% και επιπλέον πιστεύουν ότι με τον ατομικό κουμπαρά θα αποκατασταθεί σε μεγάλο βαθμό η εμπιστοσύνη των ασφαλισμένων, αφού θα νιώθουν ότι θα έχουν οι ίδιοι σημαντικό έλεγχο στο τι γίνεται και στο πού καταλήγουν οι εισφορές τους.

Ωστόσο ακόμη και οι πιο ένθερμοι θιασώτες του παραδέχονται ότι υπάρχει ένα σημαντικό κόστος που συνεπάγεται η μετάβαση από το σημερινό υφιστάμενο σύστημα επικουρικής στο νέο. Ορισμένοι ειδικοί κάνουν λόγο για 35 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ άλλοι ανεβάζουν κατά πολύ αυτό το ποσό θεωρώντας ότι θα αγγίξει τα 60 δις!

Ειδικότερα, ο Ομότιμος Καθηγητή Οικονομικών Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου, Σάββας Ρομπόλης, τονίζει ότι το κόστος μετάβασης μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 57 δις. σε ένα χρονικό ορίζοντα 50 ετών. Ένα πολύ μεγάλο ποσό, που σύμφωνα με τα λεγόμενά του έρθει να προστεθεί στο δημόσιο χρέος της Ελλάδας, επιδεινώνοντας  ακόμη περισσότερο την πραγματική οικονομία και τα δημοσιονομικά της χώρας, την ίδια ώρα που υπολογίζει ότι ακόμη και στο πιο αισιόδοξο σενάριο, το ύψος της επικουρικής σύνταξης δεν θα ξεπερνά τα 80 ευρώ ανά ασφαλισμένο….

Σε κάθε περίπτωση το νέο σχέδιο νόμου για την υποχρεωτική είσοδο των νέων εργαζομένων στο προταθέν μοντέλο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση όπου αναμένεται να αποτελέσει αντικείμενο σύγκρουσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης που έχουν μεγάλες αποστάσεις στις ιδέες τους για το ασφαλιστικό.


Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2020

Τα μυστικά για να βγείτε στη σύνταξη – 8 ερωταπαντήσεις

 Κλειδί για τη συντόμευση του χρόνου απονομής της σύνταξης είναι η έκδοση πριν από την αίτηση συνταξιοδότησης βεβαιώσεων για τον χρόνο ασφάλισης



Eναν χρήσιμο οδηγό για όλους τους υποψήφιους συνταξιούχους με 8 ερωτήσεις – απαντήσεις παρουσιάζουν «ΤΑ ΝΕΑ» με αφορμή το επερχόμενο νέο κύμα φυγής στη σύνταξη.

Κλειδί για τη συντόμευση του χρόνου απονομής της σύνταξης είναι η έκδοση πριν από την αίτηση συνταξιοδότησης βεβαιώσεων για τον χρόνο ασφάλισης. Με τις βεβαιώσεις ασφάλισης πιστοποιείται ο χρόνος που έχουν διανύσει οι ασφαλισμένοι σε ένα ή σε περισσότερα Ταμεία κι έτσι εξασφαλίζεται η άμεση έκδοση της προσωρινής σύνταξης και η ταχεία ολοκλήρωση της ανακεφαλαίωσης χρόνου για την έκδοση της οριστικής απόφασης. Ειδικότερα:

1.Τι σημαίνει θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος;

Θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος σημαίνει ότι ταυτόχρονα έχουν συμπληρωθεί τόσο οι ελάχιστες απαιτούμενες από τη συνταξιοδοτική νομοθεσία ημέρες ασφάλισης όσο και η ηλικία. Από την ημερομηνία κατά την οποία συντρέχουν οι προϋποθέσεις αυτές, το θεμελιωμένο δικαίωμα μπορεί να ασκηθεί με αίτηση συνταξιοδότησης, προκειμένου να χορηγηθεί η σύνταξη.

Σημαντικό είναι τη στιγμή της υποβολής της αίτησης να πληρούνται οι συνδυαστικές προϋποθέσεις – χρόνος ασφάλισης και όριο ηλικίας – για να μην απορριφθεί η αίτηση. Σημειώνεται πως παγίως περίπου το 10% των αιτήσεων απορρίπτονται λόγω μη συμπλήρωσης των απαραίτητων προϋποθέσεων. Οι αιτήσεις συνταξιοδότησης υποβάλλονται πλέον ηλεκτρονικά στην υπηρεσία που είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ. Η ηλεκτρονική αίτηση περιλαμβάνει αναφορά στο σύνολο του χρόνου ασφάλισης, στο αν υπάρχει επιθυμία για εξαγορά πλασματικών χρόνων και κάθε άλλη λεπτομέρεια, όπως π.χ. αν διέκοψε την εργασία του ο ασφαλισμένος και πότε.

2.Πώς υπολογίζονται οι συντάξεις;
Το ποσό της σύνταξης εξαρτάται:
– Για την εθνική σύνταξη (384 ευρώ) απαιτούνται 20 έτη ασφάλισης και 40 έτη παραμονής στην Ελλάδα ή 15 έτη ασφάλισης (345,60 ευρώ).
– Για την ανταποδοτική, βάσει (συντελεστή) του συνολικού χρόνου ασφάλισης και του μέσου μισθού των αποδοχών από το 2002 έως τη συνταξιοδότηση. Και επιπλέον, προσαυξήσεις για όσους καταβάλλουν μεγαλύτερες του 20% ασφαλιστικές εισφορές (βαρέα, ΔΕΚΟ – τράπεζες, 13ος-14ος μισθός, παράλληλη ασφάλιση).

3.Ποιο είναι το καθεστώς των πλασματικών ετών;
Οι ασφαλισμένοι μπορούν να κερδίσουν με εξαγορά μέχρι και 10 πλασματικά έτη ασφάλισης. Η αναγνώριση και η εξαγορά πλασματικών ετών ασφάλισης που προβλέπεται από τη νομοθεσία αποτελεί μια επιλογή για να μπορέσει κάποιος όχι μόνο να βγει νωρίτερα στη σύνταξη, αλλά και να αυξήσει το ποσό της σύνταξης που θα πάρει. Οι πλασματικοί χρόνοι που αναγνωρίζονται με εξαγορά συνυπολογίζονται για την αύξηση της ανταποδοτικής (επηρεάζουν τα ποσοστά αναπλήρωσης αλλά και το ύψος των συντάξιμων αποδοχών) και για τη διαμόρφωση της εθνικής σύνταξης (σε περίπτωση που αφορούν έτη ασφάλισης μεταξύ 15 και 20 ετών). Οι χρόνοι χωρίς εξαγορά αφορούν μόνο τη συμπλήρωση του απαιτούμενου για τη συνταξιοδότηση χρόνου ασφάλισης.
Οι πιο συνηθισμένες περιπτώσεις αναγνώρισης πλασματικών ετών είναι οι εξής:
– Στρατιωτική θητεία ασφαλισμένου.
– Γονική άδεια.
– Εκπαιδευτική άδεια.
– Στρατιωτική θητεία υποψήφιου συνταξιούχου.
– Στρατιωτική θητεία ασφαλισμένου -30% (θεμελίωση 2011-2014).
– Στρατιωτική θητεία υποψήφιου συνταξιούχου -30% (θεμελίωση 2011-2014).
– Χρόνος σπουδών.
– Αναγνώριση τέκνων.
– Κενός χρόνος.

4.Με βάση ποιες αποδοχές υπολογίζονται οι εξαγορές πλασματικών ετών;
Με βάση τις αποδοχές του ασφαλισμένου κατά τον τελευταίο μήνα απασχόλησης που προηγείται του μήνα υποβολής της αίτησης εξαγοράς. Στην περίπτωση που η απασχόληση δεν είναι πλήρης, τότε ανάγεται σε πλήρη απασχόληση και υπολογίζεται στις αποδοχές που αντιστοιχούν σε αυτήν. Η καταβολή του ποσού της εξαγοράς γίνεται:
α) Εφάπαξ, μέσα σε τρεις μήνες από την κοινοποίηση της απόφασης αναγνώρισης με έκπτωση 2% για κάθε έτος εξαγοράς. Εξαγορά χρόνου που υπολείπεται του ενός έτους δεν τυγχάνει έκπτωσης.
β) Σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις, ανάλογα με τον αριθμό των μηνών που αναγνωρίζονται (τόσες δόσεις όσοι οι μήνες που αναγνωρίζονται). Σε περίπτωση εκπρόθεσμης καταβολής δόσης, το ποσό αυτής επιβαρύνεται με τα προβλεπόμενα πρόσθετα τέλη.
γ) Σε περίπτωση θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος ή προσαύξησης του ποσού της σύνταξης, το ποσό εξαγοράς παρακρατείται κάθε μήνα από τη σύνταξη και μέχρι την εξόφληση ποσού ίσου με το 25% του ποσού της σύνταξης.

5.Ποιο είναι το καθεστώς για τη συνταξιοδότηση μητέρων ανηλίκων;
Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, χιλιάδες μητέρες με ανήλικο τέκνο μπορούν να αξιοποιήσουν τα μεταβατικά όρια ηλικίας για να κλειδώσουν το δικαίωμα συνταξιοδότησης πριν από τα 67 και πριν από τα 62 μέσα στο 2020.
Αυτές οι κατηγορίες είναι:
– Στο ΙΚΑ το ανήλικο τέκνο πρέπει να υπάρχει ως το 2012 και η ασφαλισμένη να έχει 5.500 ημέρες ασφάλισης ως το 2012.
– Στα Ταμεία ΔΕΚΟ – τραπεζών το ανήλικο χρειάζεται ως το 2012 και οι ασφαλισμένες να έχουν 25ετία ως το 2012.
– Στο Δημόσιο η σύνταξη με ανήλικο τέκνο ισχύει και για τους δύο γονείς και εφαρμόζεται ακόμη και αν το τέκνο γεννήθηκε μετά το 2012, αρκεί οι γονείς να είχαν 25ετία ως το 2012. Τονίζεται ότι οι ηλικίες συνταξιοδότησης διαφέρουν σε ΙΚΑ, ΔΕΚΟ, τράπεζες και Δημόσιο.

6. Ποιες αλλαγές επέρχονται στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης από το 2022;
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, μέχρι το 2022 υπάρχουν δυνατότητες για ευνοϊκότερα όρια ηλικίας εφόσον έχουν κατοχυρωθεί κάποια συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Από το 2022 και μετά έχουμε 67 όριο ηλικίας για 15 έτη ασφάλισης και 62 για 40 έτη ασφάλισης. Θα πρέπει να διευκρινιστούν τα εξής:
α) Οι ασφαλισμένοι οι οποίοι μέχρι 31/12/21 έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης (δηλαδή όριο ηλικίας και έτη ασφάλισης) δεν θίγονται από τις ρυθμίσεις που επιβάλλει η ισχύουσα νομοθεσία και μπορούν να συνταξιοδοτηθούν και μετά την 1/1/2022 οποτεδήποτε, χωρίς κανέναν περιορισμό.
β) Η κατάργηση αφορά όσους δεν έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης μέχρι 31/12/2021 (όριο ηλικίας και έτη ασφάλισης).

7 .Ποιες είναι οι αλλαγές στις νέες συντάξεις (ποσοστά αναπλήρωσης);
Τα ποσοστά αναπλήρωσης των κύριων συντάξεων για παλιούς και νέους ασφαλισμένους και για τα έτη ασφάλισης από 30,1 και πάνω αυξάνονται. Οι αλλαγές έρχονται αναδρομικά (Δεκέμβριος) από 1η Οκτωβρίου 2019 και καταλαμβάνουν όλες τις συντάξεις, παλαιές και νέες, πριν και μετά τον νόμο Κατρούγκαλου. Eπισημαίνεται ότι όσοι παλαιοί συνταξιούχοι είχαν συνταξιοδοτηθεί πριν από τον νόμο Κατρούγκαλου και έχουν στην κύρια σύνταξή τους αρνητική προσωπική διαφορά ή πολύ μικρή θετική προσωπική διαφορά θα λάβουν αυξήσεις, οι οποίες όμως θα δοθούν σε 5 δόσεις (από φέτος έως το 2024). Και βέβαια όλοι οι υπόλοιποι παλαιοί συνταξιούχοι, που έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης και προσωπική διαφορά, θα δουν την προσωπική τους διαφορά να μειώνεται και τις μελλοντικές αυξήσεις συντάξεων να έρχονται πιο κοντά.
Οι περισσότεροι συνταξιούχοι, πάντως, απλώς θα διαπιστώσουν μείωση της προσωπικής διαφοράς τους, δηλαδή λογιστικό συμψηφισμό της όποιας αύξησης επρόκειτο να λάβουν από τον νόμο Βρούτση και όχι χρήματα στο χέρι.

8. Ποιες αλλαγές έρχονται στην καταβολή του εφάπαξ και της προσωρινής σύνταξης;
Θα παρέχεται για πρώτη φορά προκαταβολή στους φορείς απονομής όλων των 31 πρώην Ταμείων πρόνοιας, τα οποία έχουν συγχωνευθεί στο ΕΤΕΑΕΠ. Το ακριβές ποσοστό της προκαταβολής του εφάπαξ – το οποίο εκτιμάται ότι θα κυμαίνεται από 50% έως 80% – θα καθοριστεί το επόμενο διάστημα με υπουργική απόφαση από τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση. Οι προκαταβολές θα χορηγούνται μέσα στο τρίμηνο από την υποβολή της σχετικής αίτησης και σε κάθε περίπτωση το συντομότερο μόλις βγει η συνταξιοδοτική απόφαση. Επίσης τον επόμενο μήνα θα τεθεί σε εφαρμογή η καταβολή της αυξημένης προσωρινής σύνταξης. Η προσωρινή σύνταξη στα Ταμεία μισθωτών αυξάνεται στο 80% του μέσου μισθού του τελευταίου έτους, αντί 50% που είχε υπολογιστεί στις αιτήσεις από 13/5/2016. Στους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολουμένους και τους αγρότες αυξάνεται στο 70% του μέσου μηνιαίου εισοδήματος του τελευταίου 12μήνου, αντί 50% που είχε υπολογιστεί στις αιτήσεις από 13/5/2016.

Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2020

Αναδρομικά Συνταξιούχων & Αποστράτων: Τα καθαρά ποσά και οι εκπλήξεις για κάθε ταμείο [πίνακες και παραδείγματα]

 Αναδρομικά: Τα καθαρά ποσά και οι εκπλήξεις για κάθε ταμείο [πίνακες και παραδείγματα]

Αφορολόγητα για φέτος θα είναι τα αναδρομικά που θα πληρωθούν οι συνταξιούχοι στις κύριες συντάξεις για τις παράνομες μειώσεις που είχαν στο 11μηνο 2015-2016. Τα τελικά καθαρά ποσά κυμαίνονται μεταξύ 600 ευρώ και 8.655 ευρώ.

Οι πληρωμές επισπεύδονται για αρχές με μέσα Οκτωβρίου και σε κάθε περίπτωση ο χρόνος μετρά αντίστροφα μετά την τροπολογία για τα αναδρομικά του Δημοσίου που κατατίθεται στη Βουλή.

Τα ποσά που θα λάβουν οι συνταξιούχοι όπως αποκαλύπτει σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής έχουν μόνο την κράτηση 6% για ασθένεια και δεν θα έχουν φόρο 20%.

Η φορολογική διευθέτηση θα γίνει την άνοιξη-καλοκαίρι του 2021 όπου οι συνταξιούχοι θα προβούν σε τροποποιητικές δηλώσεις για τα έτη 2015 και 2016 που ανάγονται τα αναδρομικά του 11μήνου. Με τον τρόπο αυτόν θα βγει αναλογικά η όποια επιβάρυνση προκύπτει για τον κάθε συνταξιούχο ενώ αν επιβαλλόταν τώρα ο φόρος θα ήταν με οριζόντιο συντελεστή 20% ο οποίος θα συμψηφιζόταν στη συνέχεια με τροποποιητικές δηλώσεις για τα έτη 2015 και 2016.

Στις πληρωμές υπάρχει και μια έκπληξη για το Δημόσιο καθώς μένουν εκτός τα αναδρομικά του νόμου 4051 (μειώσεις 12% πάνω από τα 1.300 ευρώ σύνταξης) διότι η περικοπή αυτή κρίθηκε συνταγματική για τις συντάξεις του Δημοσίου από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Επομένως τα αναδρομικά 11μήνου για τις κύριες συντάξεις του Δημοσίου θα έχουν μόνο την επιστροφή του νόμου 4093, που κρίθηκε αντισυνταγματική από το Ελεγκτικό Συνέδριο, δηλαδή θα επιστραφούν οι μειώσεις 5% ως 20% που επιβλήθηκαν σε κύριες συντάξεις πάνω από τα 1.000 ευρώ ή σε άθροισμα κύριων και άλλων συντάξεων πάνω από τα 1.000 ευρώ.

Οι συνταξιούχοι των ταμείων του ιδιωτικού τομέα θα έχουν αναδρομικά 11μήνου στις κύριες συντάξεις και από τις δυο περικοπές, δηλαδή και από τον νόμο 4051 και από τον νόμο 4093 διότι οι εν λόγω περικοπές κρίθηκαν αντισυνταγμαιτκές από το Συμβούλιο της Επικρατείας με την απόφαση 1439/2020.

Ενώ λοιπόν οι περικοπές επιβλήθηκαν σε όλους τους συνταξιούχους, τώρα που έφτασε η ώρα των αναδρομικών, οι μεν του ιδιωτικού τομέα δικαιώνονται για δυο μειώσεις, οι δε, του Δημοσίου, για μία διότι αλλιώς έκρινε το ΣτΕ που έχει δικαιοδοσία για τις συντάξεις του ιδιωτικού τομέα και αλλιώς έκρινε το Ελεγκτικό Συνέδριο που έχει τη δικαιοδοσία για τις συντάξεις του Δημοσίου.

Αποκάλυψη

Η τροπολογία για τις πληρωμές είναι έτοιμη και όπως αποκαλύπτει ο «Ε.Τ.» της Κυριακής, καταλαμβάνει:

  • Τους συνταξιούχους λόγω γήρατος, αναπηρίας και θανάτου με κύρια σύνταξη πάνω από τα 1.000 ευρώ, που είχαν τις μειώσεις των νόμων 4051 και 4093 και προέρχονται από το πρώην ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, Ταμεία ΔΕΚΟ, Τραπεζών και ΤτΕ, πλην ΟΓΑ (γιατί οι συντάξεις είναι κάτω από 1.000 ευρώ).
  • Τους συνταξιούχους του Δημοσίου στους οποίους ανήκουν οι πολιτικοί συνταξιούχοι, οι απόστρατοι, καθώς και οι συνταξιούχοι όλων των ειδικών μισθολογίων (δικαστές, καθηγητές, γιατροί ΕΣΥ, κ.ά.). Στους συνταξιούχους του Δημοσίου επιστρέφονται αναδρομικά 11 μηνών στις κύριες συντάξεις μόνο από την περικοπή του νόμου 4093/2012.

Παρά ταύτα, οι συνταξιούχοι του Δημοσίου θα έχουν και ένα νέο γύρο αναδρομικών που κατά τα φαινόμενα και τις τελευταίες πληροφορίες μας, θα αφορά στην επιστροφή της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) που επιβλήθηκε με ποσοστά 3% ως 14% σε κύριες συντάξεις πάνω από τα 1.400 ευρώ.

Στην ΕΑΣ συνέβη το αντίθετο με αυτό που γίνεται τώρα, καθώς το Ελεγκτικό Συνέδριο την έβγαλε αντισυνταγματική για τους συνταξιούχους του Δημοσίου, ενώ το ΣτΕ την έκρινε συνταγματική για τους υπόλοιπους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα, με το πρώτο Μνημόνιο.

Η ΕΑΣ ξαναδικάστηκε στο Ελεγκτικό Συνέδριο τον Μάιο του 2020 και επίκειται η δημοσίευση της απόφασης που σύμφωνα με πληροφορίες είναι θετική για τους συνταξιούχους που προσέφυγαν και επιδικάζει αναδρομικά 23 μηνών!

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΑΝΑ ΤΑΜΕΙΟ με τα χρήματα που θα δείτε στο λογαριασμό σας

Τα τελικά αναδρομικά ανά ταμείο μετά την κράτηση 6% είναι:

› ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΙΚΑ: Για συνταξιούχους με κύρια σύνταξη 1.752 ευρώ αναδρομικά 4.663 ευρώ. • Για συνταξιούχους με 1.314 ευρώ προ φόρου αναδρομικά 3.040 ευρώ. • Για συνταξιούχους με κύρια σύνταξη 1.163 ευρώ προ φόρου, αναδρομικά 1.520 ευρώ.

› ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΔΕΚΟ-ΤΡΑΠΕΖΩΝ: Αναδρομικά 8.655 ευρώ για συνταξιούχους που σήμερα λαμβάνουν 2.269 ευρώ προ φόρου. • Αναδρομικά 3.971 ευρώ για συνταξιούχους που λαμβάνουν 1.565 ευρώ προ φόρου. • Αναδρομικά 1.685 ευρώ για συνταξιούχους που λαμβάνουν 1.219 ευρώ προ φόρου.

› ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΥ (επιστρέφεται η μείωση ν. 4093): Για συνταξιούχους με κύρια σύνταξη 2.439 ευρώ αναδρομικά 6.711 ευρώ. • Για συνταξιούχους με 1.582 ευρώ προ φόρου αναδρομικά 3.071 ευρώ. • Για συνταξιούχους με κύρια σύνταξη 1.098 ευρώ προ φόρου, αναδρομικά 1.344 ευρώ.

› ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΙ (επιστρέφεται η μείωση ν. 4093): Απόστρατοι με κύρια σύνταξη 2.035 ευρώ έχουν αναδρομικά περίπου 3.950 ευρώ. • Απόστρατοι με σύνταξη 1.358 ευρώ θα έχουν αναδρομικά περίπου 1.665 ευρώ. • Απόστρατοι με κύρια σύνταξη 1.128 ευρώ προ φόρου, θα έχουν αναδρομικά 1.375 ευρώ.

› ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΟΑΕΕ: Αναδρομικά 2.637 ευρώ για συνταξιούχους που σήμερα λαμβάνουν 1.547 ευρώ προ φόρου. • Αναδρομικά 1.996 ευρώ για συνταξιούχους οι οποίοι σήμερα λαμβάνουν 1.326 ευρώ προ φόρου. • Αναδρομικά 662 ευρώ για συνταξιούχους που σήμερα λαμβάνουν 1.134 ευρώ προ φόρου.

› ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΕΤΑΑ: Αναδρομικά 4.694 ευρώ για συνταξιούχους που σήμερα λαμβάνουν 1.762 ευρώ προ φόρου. • Αναδρομικά 2.130 ευρώ για συνταξιούχους οι οποίοι σήμερα λαμβάνουν 1.374 ευρώ προ φόρου. • Αναδρομικά 900 ευρώ για συνταξιούχους που σήμερα λαμβάνουν 1.267 ευρώ προ φόρου.

› ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΝΑΤ (επιστρέφεται η μείωση νόμου 4093): Συνταξιούχος με 1.636 ευρώ προ φόρου σήμερα, δικαιούνται αναδρομικά 3.174 ευρώ. • Συνταξιούχος με κύρια σύνταξη 1.221 ευρώ προ φόρου, δικαιούνται αναδρομικά 1.489 ευρώ. • Συνταξιούχος με κύρια σύνταξη 1.088 ευρώ προ φόρου, δικαιούνται αναδρομικά 1.334 ευρώ.

ΤΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΚΥΡΙΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΙΚΑ *

Κύρια σύνταξη προ φόρου σήμεραΜειώσεις που επιστρέφονται (ανά μήνα)ΚΑΘΑΡΑ ΠΟΣΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΩΝ 11 ΜΗΝΩΝ
Από ν. 4051Από ν. 4093Σύνολο
1.7521223294514.663
1.7211163234394.539
1.6561053114164.301
1.606973023994.126
1.541862893753.878
1.476752773523.640
1.369562573133.236
1.314472472943.040
1.280412402812.906
1.163101371471.520
1.02705858600

* Για τη μείωση ν. 4093 ελήφθη υπόψη κατά προσέγγιση το άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης από ΙΚΑ και ΙΚΑ-ΕΤΕΑΜ ή άλλο φορέα.

ΤΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΚΥΡΙΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΔΕΚΟ-ΤΡΑΠΕΖΩΝ *

Κύρια σύνταξη προ φόρου σήμεραΜειώσεις που επιστρέφονται (ανά μήνα)ΚΑΘΑΡΑ ΠΟΣΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΩΝ 11 ΜΗΝΩΝ
Από ν. 4051Από ν. 4093Σύνολο
2.2692346038378.655
1.7491213284494.643
1.565902943843.971
1.457581722302.378
1.423521682202.275
1.284301521821.882
1.267271501771.830
1.219191441631.685
1.171111381491.541
1.09801301301.344
1.04201231231.272

* Για τη μείωση ν. 4093 ελήφθη υπόψη κατά προσέγγιση το άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης από ταμεία ΔΕΚΟ-Τραπεζών ή άλλου φορέα.

ΤΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΚΥΡΙΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΕΤΑΑ (ΤΣΜΕΔΕ, ΤΣΑΥ, ΤΑΜΕΙΟ ΝΟΜΙΚΩΝ) *

Κύρια σύνταξη προ φόρου σήμερα Μειώσεις που επιστρέφονται (ανά μήνα)ΚΑΘΑΡΑ ΠΟΣΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΩΝ 11 ΜΗΝΩΝ
Από ν. 4051Από ν. 4093 Σύνολο
1.7621233314544.694
1.425521682202.275
1.374441622062.130
1.34028801081.117
1.3222574991.024
1.267167187900
1.21286876786
1.18336669713

* Για τη μείωση ν. 4093 ελήφθη υπόψη κατά προσέγγιση το άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης.

ΤΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΚΥΡΙΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΝΑΤ *

Κύρια σύνταξη προ φόρου σήμεραΜείωση ν. 4093 που επιστρέφεταιΚΑΘΑΡΑ ΠΟΣΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΩΝ 11 ΜΗΝΩΝ
1.6363073.174
1.4412712.802
1.3422522.606
1.3042452.533
1.3271571.623
1.2741511.561
1.2211441.489
1.1981421.468
1.1431351.396
1.0881291.334
1.0591251.293

(*) Επιστρέφεται μόνο η μείωση νόμου 4093 που υπολογίστηκε βάσει αθροίσματος με επικουρική ΝΑΤ. Η μείωση του νόμου 4051 δεν εφαρμόστηκε.

ΤΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΚΥΡΙΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ OAEE *

Κύρια σύνταξη προ φόρου σήμεραΜειώσεις που επιστρέφονται (ανά μήνα)ΚΑΘΑΡΑ ΠΟΣΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΩΝ 11 ΜΗΝΩΝ
Από ν. 4051Από ν. 4093Σύνολο
1.547721832552.637
1.489631762392.471
1.431531692232.306
1.384461642102.171
1.326361571931.996
1.33727751021.055
1.305227395982
1.241127082848
1.20476774765
1.13406464662

(*) Για τη μείωση ν. 4093 ελήφθη υπόψη μόνο η κύρια σύνταξη.

 ΤΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΚΥΡΙΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ (ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ) *

Κύρια σύνταξη προ φόρου σήμερα Μείωση που επιστρέφεται (ανά μήνα) από ν. 4093 ΚΑΘΑΡΑ ΠΟΣΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΩΝ 11 ΜΗΝΩΝ
2.4396496.711
1.8313443.557
1.5822973.071
1.4572732.823
1.3301571.623
1.2641491.541
1.2171441.489
1.1711381.427
1.1221331.375
1.0981301.344
1.0681261.303
1.0421231.272

(*) Για τη μείωση ν. 4093 ελήφθη υπόψη κατά προσέγγιση το άθροισμα κύριας, επικουρικής σύνταξης και μερίσματος.

ΤΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΚΥΡΙΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΥΣ *

Κύρια σύνταξη προ φόρου σήμερα Μείωση που επιστρέφεται (ανά μήνα) από ν. 4093 ΚΑΘΑΡΑ ΠΟΣΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΩΝ 11 ΜΗΝΩΝ
2.0353823.950
1.8733523.640
1.7293253.361
1.5952993.092
1.3581611.665
1.3121551.603
1.2651501.551
1.2731501.551
1.2251451.499
1.1521361.406
1.1281331.375
1.0201211.251

(*) Για τη μείωση ν. 4093 ελήφθη υπόψη κατά προσέγγιση το άθροισμα κύριας, επικουρικής σύνταξης και μερίσματος μετοχικών ταμείων ενστόλων.

Από την έντυπη έκδοση

 EleftherosTypos.gr

Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2020

Τα μυστικά για να βγείτε στη σύνταξη - Τι ισχύει για τα πλασματικά έτη και τα όρια ηλικίας

 

 "Κύμα" φυγής στη σύνταξη αναμένεται το επόμενο διάστημα. Κλειδί για τη συντόμευση του χρόνου απονομής της σύνταξης είναι η έκδοση πριν από την αίτηση συνταξιοδότησης βεβαιώσεων για τον χρόνο ασφάλισης, όπως αναφέρει η εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ", η οποία απαντά σε σημαντικές ερωτήσεις που αφορούν στους υποψήφιους συνταξιούχους. Μεταξύ αυτών των ερωτήσεων είναι οι εξής:

1. Πώς υπολογίζονται οι συντάξεις;

Το ποσό της σύνταξης εξαρτάται:

- Για την εθνική σύνταξη (384 ευρώ) απαιτούνται 20 έτη ασφάλισης και 40 έτη παραμονής στην Ελλάδα ή 15 έτη ασφάλισης (345,60 ευρώ).

- Για την ανταποδοτική σύνταξη βάσει του συνολικού χρόνου ασφάλισης και του μέσου μισθού των αποδοχών από το 2002 έως τη συνταξιοδότηση. Και επιπλέον προσαυξήσεις για όσους καταβάλλουν μεγαλύτερες του 20% ασφαλιστικές εισφορές (βαρέα, ΔΕΚΟ- τράπεζες, 13ος- 14ος μισθός, παράλληλη ασφάλιση).

2. Ποιο είναι το καθεστώς των πλασματικών ετών;

Οι ασφαλισμένοι μπορούν να κερδίσουν με εξαγορά έως και 10 πλασματικά έτη ασφάλισης. Η αναγνώριση και η εξαγορά πλασματικών ετών ασφάλισης που προβλέπεται από τη νομοθεσία αποτελεί μια επιλογή για να μπορέσει όχι μόνο να βγει νωρίτερα στη σύνταξη κάποιος, αλλά και να αυξήσει το ποσό της σύνταξης που θα πάρει. Οι πιο συνηθισμένες περιπτώσεις αναγνώρισης πλασματικών ετών είναι οι εξής:

- Στρατιωτική θητεία ασφαλισμένου

- Γονική άδεια

- Εκπαιδευτική άδεια

- Στρατιωτική θητεία υποψήφιου συνταξιούχου

- Στρατιωτική θητεία ασφαλισμένου -30% (θεμελίωση 2011-2014)

- Στρατιωτική θητεία υποψήφιου συνταξιούχου -30% (θεμελίωση 2011-2014)

- Χρόνος σπουδών

- Αναγνώριση τέκνων

- Κενός χρόνος

3. Με βάση ποιες αποδοχές υπολογίζονται οι εξαγορές πλασματικών ετών;

Με βάση τις αποδοχές του ασφαλισμένου κατά τον τελευταίο μήνα απασχόλησης που προηγείται του μήνα υποβολής της αίτησης εξαγοράς. Στην περίπτωση που η απασχόληση δεν είναι πλήρης, τότε ανάγεται σε πλήρη απασχόληση και υπολογίζεται στις αποδοχές που αντιστοιχούν σε αυτή. Η καταβολή του ποσού της εξαγοράς γίνεται:

α) εφάπαξ, μέσα σε τρεις μήνες από την κοινοποίηση της απόφασης αναγνώρισης με έκπτωση 2% για κάθε έτος εξαγοράς. Εξαγορά χρόνου που υπολείπεται του έτους δεν τυγχάνει έκπτωσης.

β) Σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις, ανάλογα με τον αριθμό μηνών που αναγνωρίζονται. Σε περίπτωση εκπρόθεσμης καταβολής δόσης, το ποσό αυτής επιβαρύνεται με τα προβλεπόμενα πρόσθετα τέλη.

γ) Σε περίπτωση θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος ή προσαύξησης του ποσού της σύνταξης, το ποσό εξαγοράς παρακρατείται κάθε μήνα από τη σύνταξη και μέχρι την εξόφληση ποσού ίσου με το 25% του ποσού της σύνταξης.

4. Ποιες αλλαγές επέρχονται στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης από το 2022;

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, έως το 2022 υπάρχουν δυνατότητες για ευνοϊκότερα όρια ηλικίας εφόσον έχουν κατοχυρωθεί κάποια συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Από το 2022 και μετά έχουμε 67 όριο ηλικίας για 15 έτη ασφάλισης και 62 για 40 έτη ασφάλισης. Θα πρέπει να διευκρινιστούν τα εξής:

α)Οι ασφαλισμένοι οι οποίοι μέχρι 31/12/21 έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης δεν θίγονται από τις ρυθμίσεις που επιβάλλει η ισχύουσα νομοθεσία και μπορούν να συνταξιοδοτηθούν και μετά την 1/1/2022 οποτεδήποτε, χωρίς κανέναν περιορισμό.

β) Η κατάργηση αφορά όσους δεν έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης μέχρι 31/12/2021 (όριο ηλικίας και έτη ασφάλισης).

5. Ποιες είναι οι αλλαγές στις νέες συντάξεις;

Τα ποσοστά αναπλήρωσης των κύριων συντάξεων για παλιούς και νέους ασφαλισμένους και για τα έτη ασφάλισης από 30,1 και πάνω αυξάνονται. Οι αλλαγές έρχονται αναδρομικά (Δεκέμβριος) από 1η Οκτωβρίου 2019 και καταλαμβάνουν όλες τις συντάξεις, παλαιές και νέες, πριν και μετά τον νόμο Κατρούγκαλου και έχουν στην κύρια σύνταξή τους αρνητική προσωπική διαφορά ή πολύ μικρή θετική προσωπική διαφορά θα λάβουν αυξήσεις, οι οποίες όμως θα δοθούν σε πέντε δόσεις (από φέτος έως το 2024). Και βέβαια, όλοι οι υπόλοιποι παλαιοί συνταξιούχοι, που έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης και προσωπική διαφορά, θα δουν την προσωπική διαφορά τους να μειώνεται και τις μελλοντικές αυξήσεις συντάξεων να έρχονται πιο κοντά. Οι περισσότεροι συνταξιούχοι, πάντως, απλώς θα διαπιστώσουν μείωση της προσωπικής τους διαφοράς, δηλ. λογιστικό συμψηφισμό της όποιας αύξησης επρόκειτο να λάβουν από τον νόμο Βρούτση και όχι χρήματα στο χέρι.

Πηγή πληροφοριών εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ"

 

Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2020

Αναδρομικά συνταξιούχων. Ανακοινώθηκε επίσημα πότε θα καταβληθούν

 Τον Οκτώβριο τα αναδρομικά σε 1 εκατ. συνταξιούχους | tanea.gr

Η καταβολή των αναδρομικών θα γίνει εφάπαξ και σε όλους τους συνταξιούχους

Συγκεκριμένα όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός μιλώντας στην ΔΕΘ (12.9.2020), τα αναδρομικά για όλους τους συνταξιούχους, σύμφωνα με τις πρόσφατες αποφάσεις του ΣτΕ, θα καταβληθούν εφάπαξ, τον Οκτώβριο 2020

Η σχετική διάταξη του νόμου 4714/2020

Νόμος 4714/2020 – ΦΕΚ Τεύχος A’ 148/31.07.2020
Φορολογικές παρεμβάσεις για την ενίσχυση της αναπτυξιακής διαδικασίας της ελληνικής οικονομίας, ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία των Οδηγιών (ΕΕ) 2017/1852, (ΕΕ) 2018/822, (ΕΕ) 2020/876, (ΕΕ)2016/1164, (ΕΕ) 2018/1910 και (ΕΕ) 2019/475, συνεισφορά Δημοσίου για την αποπληρωμή δανείων πληγέντων δανειοληπτών λόγω των δυσμενών συνεπειών της νόσου COVID-19 και άλλες διατάξεις.

Άρθρο 114
Καταβολή ποσών μειώσεων συντάξεων ιδιωτικού τομέα

1.  Ποσά, τα οποία αντιστοιχούν σε περικοπές και μειώσεις κύριων συντάξεων συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης, οι οποίες επιβλήθηκαν κατ’ εφαρμογή του άρθρου 6 παρ. 1 ν. 4051/2012 (Α’ 40) και του άρθρου πρώτου παρ. ΙΑ υποπαρ. ΙΑ.5 περ. 1 του ν. 4093/2012 (Α’ 222) και αφορούν το χρονικό διάστημα από 11.6.2015 και μέχρι την δημοσίευση του ν. 4387/2016 (Α’ 85), καταβάλλονται άτοκα στους δικαιούχους.

2.  Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ρυθμίζονται ο τρόπος, η διαδικασία και οι λεπτομέρειες καταβολής των προς επιστροφή ποσών, η οποία ολοκληρώνεται εντός έξι (6) μηνών από τη δημοσίευση του παρόντος.

3. Με την καταβολή των ποσών της παρ. 1 οι αξιώσεις των συνταξιούχων των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης για ποσά που αντιστοιχούν σε περικοπές, μειώσεις και καταργήσεις κύριων, επικουρικών συντάξεων, επιδομάτων αδείας και εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα, κατά το χρονικό διάστημα από 11.6.2015 έως τη δημοσίευση του ν. 4387/2016 δυνάμει των ν. 4051/2012 και 4093/2012, αποσβέννυνται.

4. Η ρύθμιση της παρ. 3 δεν καταλαμβάνει τις εκκρεμείς ενώπιον των δικαστηρίων δίκες, ως προς τις αξιώσεις που υπερβαίνουν το καταβαλλόμενο ποσό της παρ. 1

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με πέντε αποφάσεις της (εκδόθηκαν 14.7.2020) έκρινε ότι για το χρονικό διάστημα Ιουνίου 2015 μέχρι Μάιο του 2016, οι συνταξιούχοι που είχαν υποστεί περικοπές στις συντάξεις τους δικαιούνται αναδρομικά

Οι αποφάσεις αυτές δικαιώνουν τους συνταξιούχους που ήδη έχουν προσφύγει διεκδικώντας αναδρομικά για τις περικοπές αυτές που έγιναν στο παραπάνω χρονικό διάστημα και ως εκ τούτου θα τους καταβληθούν τα αναδρομικά

Ωστόσο οι συνταξιούχοι που δεν έχουν προσφύγει ακόμα, δεν χάνουν το δικαίωμα διεκδίκησης και μπορούν να προσφύγουν στο μέλλον.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση έχει δυνατότητα να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση και να καταβάλει τα αναδρομικά για τους έντεκα μήνες και σε εκείνους που δεν έχουν ήδη προσφύγει στα δικαστήρια

Σε ότι αφορά τις αξιώσεις μετά το 2016, όταν ψηφίστηκε ο λεγόμενος και «νόμος Κατρούγκαλου», το ΣτΕ έκρινε ότι δεν μπορεί κανείς να διεκδικήσει αναδρομικά.

Όμως για το χρονικό διάστημα από το 2013 ως και τον Ιούνιο του 2015 που εκδόθηκε η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, που αποφάσισε ότι είναι αντισυνταγματικές οι περικοπές μόνον μετά το 2012, τα αναδρομικά μπορούν να πάρουν μόνον οι συνταξιούχοι που είχαν προσφύγει τότε, μέχρι τον Ιούνιο του 2015.

Οι περικοπές

Υπενθυμίζεται ότι οι περικοπές των Μνημονίων για τις οποίες οι συνταξιούχοι είχαν προσφύγει στα δικαστήρια ήταν οι ακόλουθες:

  • Μείωση 12% στο τμήμα της κύριας σύνταξης που υπερβαίνει τα 1.300 ευρώ (Ν. 4051/2012).
  • Μείωση που εφαρμόστηκε κλιμακωτά από 5% έως 20% για συντάξεις ή άθροισμα συντάξεων (κύριες και επικουρικές) από 1.000 ευρώ και άνω (Ν. 4093/2012).
  • Μείωση στις επικουρικές κλιμακωτά από 10% έως 20% από το πρώτο ευρώ (Ν. 4051/2012).
  • Πλήρης περικοπή δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας που για τις κύριες συντάξεις ήταν, αντίστοιχα, 400 ευρώ, 200 ευρώ και 200 ευρώ (Ν. 4093/2012).
  • Πλήρης περικοπή των δώρων στις επικουρικές (Ν. 4093/2012).

Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2020

Σήμερα η αποζημίωση ειδικού σκοπού σε 1.695 δικαιούχους

 


Συγκεκριμένα, σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, εγκρίθηκε η μεταφορά πίστωσης, ύψους 730.248 ευρώ, από τον Ε.Φ. 1033-501-0000000, ΑΛΕ 2310989899 οικονομικού έτους 2020, για 1.695 δικαιούχους, που αφορά αναλυτικά:

α) Σε αναστολές συμβάσεων εργασίας εργαζομένων κατά το μήνα Ιούνιο για την πληρωμή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, ύψους 8.790 ευρώ. Το σύνολο των δικαιούχων ανέρχεται σε 26.

β) Σε μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις εργαζομένων με δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης σε επιχειρήσεις-εργοδότες κύριων και μη κύριων ξενοδοχειακών και τουριστικών καταλυμάτων, καθώς και επιχειρήσεων-εργοδοτών τουριστικών λεωφορείων, για την πληρωμή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, ύψους 721.458 ευρώ. Το σύνολο των δικαιούχων ανέρχεται στους 1.669.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, εγκρίθηκε η μεταφορά πίστωσης, ύψους 730.248 ευρώ, από τον Ε.Φ. 1033-501-0000000, ΑΛΕ 2310989899 οικονομικού έτους 2020, για 1.695 δικαιούχους, που αφορά αναλυτικά:

α) Σε αναστολές συμβάσεων εργασίας εργαζομένων κατά το μήνα Ιούνιο για την πληρωμή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, ύψους 8.790 ευρώ. Το σύνολο των δικαιούχων ανέρχεται σε 26.

β) Σε μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις εργαζομένων με δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης σε επιχειρήσεις-εργοδότες κύριων και μη κύριων ξενοδοχειακών και τουριστικών καταλυμάτων, καθώς και επιχειρήσεων-εργοδοτών τουριστικών λεωφορείων, για την πληρωμή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, ύψους 721.458 ευρώ. Το σύνολο των δικαιούχων ανέρχεται στους 1.669.

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)