Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Δευτέρα 22 Απριλίου 2019

Τι να προσέξετε στη συμπλήρωση της φορολογικής δήλωσης !!!



Η υποβολή της φορολογικής δήλωσης έχει «παγίδες» τις οποίες οι φορολογούμενοι πρέπει να προσέξουν προκειμένου να εκπληρώσουν έγκαιρα αλλά και σωστά τη σχετική υποχρέωση. Ειδικότερα, τα βασικά σημεία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων είναι τα εξής:



1. η προθεσμία για την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων λήγει στις 30 Ιουνίου. Ανοικτό βέβαια είναι το ενδεχόμενο να δοθεί και φέτος μια παράταση έως τα τέλη Ιουλίου χωρίς, όμως, αλλαγή του ημερολογίου πληρωμής του φόρου εισοδήματος για όσους λάβουν χρεωστικό εκκαθαριστικό

2. ο φόρος εισοδήματος θα πρέπει να πληρωθεί σε τρεις διμηνιαίες δόσεις, δηλαδή τον Ιούλιο, Σεπτέμβριο και Νοέμβριο χωρίς έκπτωση στην εφάπαξ εξόφληση του φόρου

3. οι φορολογούμενοι θα πρέπει, εκτός από τη βασική φόρμα της φορολογικής δήλωσης, δηλαδή το Ε1 να υποβάλλουν έως και δυο συνοδευτικά έντυπα, δηλαδή την αναλυτική κατάσταση ενοικίων (Ε2) και τα πληροφοριακά στοιχεία επιχειρηματικής δραστηριότητας (Ε3). Για όσους έχουν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα ή ακίνητα οι συνοδευτικές φόρμες θα πρέπει να υποβληθούν πριν την υποβολή του Ε1

4. η υποβολή της φορολογικής δήλωσης γίνεται αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο μέσω taxisnet με τη χρήση των ειδικών προσωπικών κωδικών που διαθέτει κάθε φορολογούμενος. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις επιτρέπεται η χειρόγραφη υποβολή (π.χ. όταν δεν υπάρχει στην περιοχή κατοικίας του φορολογούμενου  η απαιτούμενη υποδομή για την πρόσβαση στο ίντερνετ)

5. τα έγγαμα ζευγάρια υποβάλλουν κοινή φορολογική δήλωση (εκτός και αν έχει ένας ή και οι δυο σύζυγοι δηλώσει ότι επιθυμούν να υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση)

6. κάθε σύζυγος θα λάβει φέτος ξεχωριστό εκκαθαριστικό σημείωμα και θα εισπράξει τη δική του επιστροφή φόρου ή θα πληρώσει το δικό του φόρο. Με άλλα λόγια δεν πρόκειται να γίνει συμψηφισμός μεταξύ του φόρου ή της επιστροφής φόρου κάθε συζύγου. Στη πράξη, στη φετινή φορολογική δήλωση κάθε σύζυγος θα πρέπει να δηλώσει δικό του τραπεζικό λογαριασμό που μπορεί να είναι και κοινός με τον σύζυγο

Προσυμπλήρωση πινάκων

Στη φορολογική δήλωση έχουν προσυμπληρωθεί μια σειρά από κωδικούς ενώ προσφέρεται και ηλεκτρονική πληροφόρηση για μια σειρά από δεδομένα που βοηθούν τους φορολογούμενους στην σωστή συμπλήρωση. Πιο συγκεκριμένα έχουν προσυμπληρωθεί οι εξής πίνακες και κωδικοί:

τα στοιχεία των φορολογούμενων στον πίνακα 1, που περιλαμβάνουν τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ

7. οι κωδικοί 301-302, 303-304, 321-322, 325-326, 309-310, 313-314, 315-316, 333-334, 393-394 (πίνακας 4). Οι συγκεκριμένοι κωδικοί αφορούν τα εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες αλλά και άλλες αμοιβές που έχουν εισπράξει οι φορολογούμενοι. Επίσης αφορούν και κάθε είδους φόρο που παρακρατήθηκε, όπως είναι ο φόρος μισθωτών υπηρεσιών

8. οι κωδικοί 255-256, 257-258. Αφορούν τα εισοδήματα αξιωματικών και κατώτατου πληρώματος εμπορικού ναυτικού και τον φόρο που τους παρακρατήθηκε

9. οι κωδικοί 601-602,605-606. Αφορούν το ακαθάριστο εισόδημα από άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας καθώς και τον σχετικό φόρο που έχει παρακρατηθεί (π.χ. ο φόρος 20% από την παροχή υπηρεσιών από εργασία με μπλοκάκι)

10. οι κωδικοί 619-620, 617-618, 613-614, 335-336 (πίνακας 6). Αφορούν στα εισοδήματα που φορολογούνται με ειδικό τρόπο ή απαλλάσσονται της φορολογίας, όπως είναι το ΕΚΑΣ καθώς και οι αποζημιώσεις καταγγελίας σύμβασης εργασίας

Παράλληλα η φορολογική διοίκηση θα προχωρήσει στην παροχή ηλεκτρονικής πληροφόρησης στους φορολογούμενους με βάση στοιχεία που αντλεί από τις τράπεζες αλλά και άλλες πηγές:

11. τα ακίνητα που διαθέτει και χρησιμοποιεί ο φορολογούμενος. Η άντληση των στοιχείων θα γίνει από τις δηλώσεις Ε9 των ιδιοκτητών

12. τα οχήματα που διαθέτει κάθε φορολογούμενος. Η άντληση των στοιχείων γίνεται από το αρχείο οχημάτων της ΑΑΔΕ

13. τους τόκους που εισέπραξε ο φορολογούμενος από καταθέσεις μαζί με τον φόρο που έχει παρακρατηθεί

14. τις δαπάνες που έχει πραγματοποιήσει με τραπεζικό μέσο κάθε φορολογούμενος

15. τις δαπάνες για την εξυπηρέτηση κάθε είδους τραπεζικού δανείου που έχει πραγματοποιήσει ο φορολογούμενος.

(ΠΗΓΗ: forologikanea.gr)

Παρασκευή 19 Απριλίου 2019

Καθυστερεί η ρύθμιση για τις 120 δόσεις στα Ταμεία – Εγκλωβισμένοι 80.000 ασφαλισμένοι



Εγκλωβισμένοι στις οφειλές τους περιμένοντας τη ρύθμιση για τις 120 δόσεις είναι περίπου 80.000 ασφαλισμένοι που πληρούν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, αλλά δεν μπορούν να λάβουν σύνταξη λόγω των αυξημένων χρεών τους προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
Παρότι η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί να φέρει τη νέα ρύθμιση στη Βουλή εδώ και πολλούς μήνες, η έως τώρα σημαντική καθυστέρηση αποτελεί εμπόδιο για την έξοδο στη σύνταξη για δεκάδες χιλιάδες επαγγελματίες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η καθυστέρηση στην κατάθεση του νομοσχεδίου για τα ασφαλιστικά ταμεία αποδίδεται τόσο σε «τεχνικές αλλαγές» του νομοσχεδίου όσο και στο ενδεχόμενο η κατάθεσή του στη Βουλή να συμπέσει με την κατάθεση της αντίστοιχης ρύθμισης για τα χρέη προς την εφορία.
Οι εκπρόσωποι κυρίως των ελευθέρων επαγγελματιών έχουν ζητήσει από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης -έστω και στο παρά πέντε- να ληφθούν υπ’ όψιν οι ενστάσεις τους για την υποχρέωση καταβολής των ληξιπρόθεσμων οφειλών που αφορούν την ιατροφαρμακευτική κάλυψη όσων είχαν κλείσει τις επιχειρήσεις τους, με δεδομένο ότι στην αντίστοιχη χρονική περίοδο δεν είχαν ασφαλιστική ενημερότητα και ιατροφαρμακευτική κάλυψη.
Με τον επανυπολογισμό και το κούρεμα της αρχικής οφειλής έως και 65% και των προσαυξήσεων έως και 85%, ο εγκλωβισμένος ασφαλισμένος θα μπορέσει να μειώσει την οφειλή κάτω από 20.000 ευρώ και να υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης.
Ο οφειλέτης που σήμερα δεν δικαιούται σύνταξη μπορεί να ενταχθεί στη ρύθμιση των 120 δόσεων ως εξής:
– Η οφειλή κουρεύεται μέσω του επανυπολογισμού με το νέο καθεστώς. Αν η νέα οφειλή είναι κάτω από 20.000, ο οφειλέτης δικαιούται απονομή σύνταξης, εφόσον πληρούνται και οι λοιπές συνταξιοδοτικές προϋποθέσεις.
Οι οφειλές του καταβάλλονται σε μηνιαίες δόσεις που δεν μπορούν να ξεπερνούν τις 120.

Τετάρτη 17 Απριλίου 2019

«Παράθυρο» για σύνταξη από τα 55-60 έτη αντί τα 62 για χιλιάδες ασφαλισμένους

ΜΕ ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΤΟΥ ΕΦΚΑ
Ξεμπλοκάρει η έκδοση 80.000 συντάξεων με διαδοχική ασφάλιση που ήταν στον
πάγο μέχρι οι ασφαλισμένοι να πιάσουν το 62ο έτος καθώς με εγκύκλιο του
ΕΦΚΑ ανοίγει ο δρόμος για να αποχωρήσουν με ευνοϊκότερα όρια ηλικίας από
 55 ως 60 ετών.
Για όσους έχουν πάρει ήδη σύνταξη από 13/5/2016 και μετά, έχοντας
 διαδοχική ή και παράλληλη ασφάλιση, έρχονται και αναδρομικά καθώς 
αποκτούν το δικαίωμα επανυπολογισμού της σύνταξης από τον ΕΦΚΑ 
λαμβάνοντας προσαύξηση που φτάνει ως και τα 110 ευρώ το μήνα, από την 
ημερομηνία που συνταξιοδοτήθηκαν.
Συγκεκριμένα, στο έγγραφο με τίτλο «Όριο ηλικίας που απαιτείται για κρίση συνταξιοδοτικού αιτήματος λόγω γήρατος με τις διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης από τον προηγούμενο ενταχθέντα στον ΕΦΚΑ φορέα, όταν ο τελευταίος ενταχθείς φορέας είναι φορέας αυτοτελώς απασχολούμενων ή ελεύθερων επαγγελματιών», ξεκαθαρίζεται ότι είναι εφικτή η συνταξιοδότηση στο 60ο αντί στο 62ο έτος ηλικίας, σε ασφαλισμένους του πρώην ΟΑΕΕ που είχαν χρόνο διαδοχικής ή και παράλληλης ασφάλισης στο πρώην ΙΚΑ. 

Μάλιστα, με το νέο αυτό έγγραφο, ο ΕΦΚΑ ξεκαθαρίζει ότι όσων η αίτηση συνταξιοδότησης απορρίφθηκε λόγω του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης πλέον μπορούν να την επανυποβάλουν, επισημαίνοντας, βέβαια, ότι το συνταξιοδοτικό δικαίωμα θα ξεκινάει από την ημερομηνία υποβολής της νέας αυτής αίτησης. 

Αναλυτικά, το νέο έγγραφο, που έρχεται σε συνέχεια της εγκυκλίου του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσου Πετρόπουλου για τη διαδοχική και παράλληλη ασφάλιση, επισημαίνει ότι, όταν το δικαίωμα συνταξιοδότησης κρίνεται με τις διατάξεις της νομοθεσίας του πρώην ΟΑΕΕ και διαπιστώνεται ότι δεν είναι αρμόδιος φορέας, ή ότι δεν πληρούνται οι διατάξεις της νομοθεσίας του, θα κρίνεται με τις διατάξεις του προηγούμενου Ταμείου, με τον περισσότερο χρόνο ασφάλισης, εφόσον ο αιτών έχει συμπληρώσει το 60ο έτος της ηλικίας του ή μικρότερο όριο ηλικίας αν το προβλέπει η νομοθεσία του τελευταίου. 

Στην πράξη, αποσαφηνίζει ότι το όριο ηλικίας με το οποίο ο ΟΑΕΕ, ως τελευταίο Ταμείο, δεν απορρίπτει την αίτηση συνταξιοδότησης αλλά τη «διαβιβάζει» σε άλλο πρώην Ταμείο είναι το 60ο και όχι το 62ο έτος. Υπό την προϋπόθεση, βέβαια, ότι οι ασφαλισμένου έχουν και χρόνο ασφάλισης στο πρώην ΙΚΑ, ώστε να θεμελιώνουν με τις ειδικές διατάξεις που ίσχυαν στο Ταμείο των μισθωτών.

Το έγγραφο αναφέρει ότι οι οδηγίες εφαρμόζονται αναδρομικά για συνταξιοδοτικά αιτήματα που έχουν υποβληθεί από την έναρξη του νόμου Κατρούγκαλου και μετά, ήτοι τις 13 Μαΐου 2016 και μετά, καθώς και για όσα είναι σε εκκρεμότητα. 

Όπως εξηγούν οι ειδικοί, δύο είναι οι βασικές κατηγορίες ασφαλισμένων που μπορούν να κάνουν χρήση των νέων δεδομένων. Ασφαλισμένοι που είχαν συμπληρώσει 35ετία έως το 2012, αλλά δεν είχαν συμπληρώσει τα 60 έτη της ηλικίας τους στις 18 Αυγούστου του 2015 και συνεπώς δεν θεμελίωσαν τότε δικαίωμα με τις διατάξεις του ΟΑΕΕ, καθώς και μητέρες ανηλίκων που είχαν ανήλικο παιδί και 5.500 ημέρες ασφάλισης (18,4 έτη ασφάλισης) μέχρι τις 31/12/2012. Εφόσον έχουν τελευταίο φορέα ασφάλισης τον πρώην ΟΑΕΕ νυν ΕΦΚΑ, μπορούν πλέον να αποχωρήσουν νωρίτερα από τα 62. 

Η έμμεση αυτή μείωση προέκυπτε ξεκάθαρα και από την εγκύκλιο του υπουργείου, καθώς στο παράδειγμα που παρέθετε φαινόταν πως μητέρα με ανήλικο τέκνο το 2010, ασφαλισμένη στον πρώην ΤΕΒΕ-ΟΑΕΕ από το 1992 έως το 2016 και από το 2017 έως το 2018 στον ΕΦΚΑ (27 έτη ασφάλισης) με παράλληλη ασφάλιση από το 2008 έως το 2016 στο ΙΚΑ και όλο το 2017 στον ΕΦΚΑ ως μισθωτή (9 έτη ασφάλισης), λαμβάνει σύνταξη έχοντας συμπληρώσει το 2019 το 60ο έτος της ηλικίας της. 

Μάλιστα, η συγκεκριμένη ασφαλισμένη δεν θεμελιώνει αυτοτελές συνταξιοδοτικό δικαίωμα με βάση τις διατάξεις κανενός εκ των δύο πρώην φορέων. Όμως, μπορεί να συνυπολογίζει στον χρόνο του πρώην ΙΚΑ τον μη παράλληλο χρόνο του πρώην ΤΕΒΕ και να συμπληρώσει τις απαιτούμενες 5.500 ημέρες ασφάλισης. 

Η νέα εγκύκλιος λοιπόν,που εξέδωσε ο ΕΦΚΑ έρχεται να διορθώσει
αδικίες στις .....
...συντάξεις διαδοχικής ασφάλισης για όσους είχαν τελευταίο φορέα τον ΟΑΕΕ,
ή το ΕΤΑΑ, καθώς ανακαλούνται οι παλαιότερες οδηγίες που όριζαν ότι για να
πάρουν πλήρη σύνταξη θα έπρεπε να έχουν συνολικό χρόνο 40 ετών και το
62ο έτος, ενώ, με λιγότερα από 40 χρόνια θα έπρεπε πάλι να περιμένουν το
 62ο έτος, για να διαβιβάσουν ο ΟΑΕΕ, ή το ΕΤΑΑ την αίτηση στο φορέα που
είχαν τα περισσότερα ένσημα, ώστε να βγάλουν σύνταξη.
Οι νέες οδηγίες έρχονται σε συνέχεια σχετικής εγκυκλίου του υπουργείου
Εργασίας (18/3/2019), η οποία επέφερε σημαντικές τροποποιήσεις τόσο στο
θέμα της θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος με χρόνο διαδοχικής ή
και παράλληλης ασφάλισης όσο και στον υπολογισμό της ανταποδοτικής
 σύνταξης για όσους πήραν σύνταξη μετά τις 13/5/2016 έχοντας διαδοχική,
ή και παράλληλη ασφάλιση.
Ο ΕΦΚΑ αναφέρει στη δική του εγκύκλιο το ένα σκέλος, δηλαδή τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος με όρια ηλικίας που ουσιαστικά ανοίγουν
παράθυρο για σύνταξη από 55 ως 60 ετών, ενώ αναμένονται οδηγίες για την προσαύξηση των συντάξεων όσων βγήκαν ήδη στη σύνταξη μετά το νόμο Κατρούγκαλου.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο:
1. Όσοι είχαν διαδοχική με τελευταίο φορέα τον ΟΑΕΕ, ή το ΕΤΑΑ και έκαναν
αίτηση για σύνταξη μετά τις 13/5/2016 αλλά απορρίφθηκε, θα πρέπει να
επανέλθουν με νέα αίτηση και ο φάκελός τους θα διαβιβαστεί στον
προηγούμενο φορέα εφόσον έχουν κλείσει το 60ό έτος (αντί 62).
2. Όσες αιτήσεις συνταξιοδότησης με διαδοχική ασφάλιση σε ΟΑΕΕ ή ΕΤΑΑ
είναι σε εκκρεμότητα από 13/5/2016 και μετά, επειδή οι ασφαλισμένοι δεν
είχαν πιάσει το 62ο έτος, για να εξεταστούν οι προϋποθέσεις από τους
προηγούμενους φορείς ξεπαγώνουν άμεσα για όσους έχουν κλείσει το 60ό έτος.
3. Όσοι σκοπεύουν να κάνουν αίτηση και ως το 2016 είχαν διαδοχική ασφάλιση
 με τελευταίο ταμείο τον ΟΑΕΕ και προηγούμενο το ΙΚΑ, θα εξεταστούν με τα
όρια ηλικίας του ΙΚΑ, εφόσον δεν πιάνουν τις προϋποθέσεις του ΟΑΕΕ. Ειδικά
σε αυτή την κατηγορία ασφαλισμένων, με το προηγούμενο καθεστώς ο ΟΑΕΕ
 θα έστελνε την αίτηση στο ΙΚΑ μετά το 62ο έτος, ενώ τώρα θα τη στείλει μόλις συμπληρώνουν το 60ό έτος.
4. Όσοι είχαν διαδοχική ασφάλιση με εναλλαγή ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και ΙΚΑ ως τελευταίο
Ταμείο, γλιτώνουν και το 60ό έτος, καθώς η σύνταξή τους θα υπολογιστεί με
 ένα από τα όρια ηλικίας που ισχύουν για ασφαλισμένους του ΙΚΑ, τα οποία
ξεκινούν από τα 55 για μειωμένη και από τα 58,5 για πλήρη.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Παρασκευή 5 Απριλίου 2019

H νέα απόφαση για «χτίσιμο» αφορολόγητου. Ποιες δαπάνες μετράνε-ποιοι εξαιρούνται



Τι λέει η νέα απόφαση

Δημοσιεύθηκε η νέα απόφαση ΦΕΚ Β' 1109/03-04-2019 «Καθορισμός δαπανών για τις οποίες απαιτείται η χρήση ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής ή/και συλλογής αποδείξεων.»

Η νέα απόφαση ορίζει τα εξής:

Άρθρο 1

Για να διατηρηθεί η μείωση φόρου σύμφωνα με το άρθρο 16 του ν. 4172/2013, ο φορολογούμενος απαιτείται να πραγματοποιήσει δαπάνες απόκτησης αγαθών και λήψης υπηρεσιών στην ημεδαπή ή σε κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του Ε.Ο.Χ., οι οποίες να έχουν εξοφληθεί με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, δηλαδή κάρτες και μέσα πληρωμής με κάρτες, πληρωμή μέσω λογαριασμού πληρωμών Παροχών Υπηρεσιών Πληρωμών του ν. 3862/2010 ((νυν. ν. 4537/2018) (μεταφορά πίστωσης, εντολές άμεσης χρέωσης, πάγιες εντολές)), και διενεργούνται μέσω ηλεκτρονικής τραπεζικής (e-banking), ηλεκτρονικού πορτοφολιού (e-wallet) κ.λπ., το ελάχιστο ποσό των οποίων προσδιορίζεται ως ποσοστό του φορολογητέου εισοδήματος του, σύμφωνα με την ακόλουθη κλίμακα:


Η κλίμακα της προηγούμενης παραγράφου εφαρμόζεται προοδευτικά, έτσι ώστε ο συντελεστής του επόμενου κλιμακίου να υπολογίζεται μόνον στο υπερβάλλον ποσό του εισοδήματος.

Άρθρο 2

Οι δαπάνες αγοράς αγαθών και λήψης υπηρεσιών λαμβάνονται υπόψη, εφόσον περιλαμβάνονται στις ακόλουθες ομάδες του δείκτη τιμών καταναλωτή της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής:

 Ομάδα 1 (Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά).
 Ομάδα 2 (Αλκοολούχα ποτά και καπνός).
 Ομάδα 3 (Ένδυση και υπόδηση).
 Ομάδα 4 (Στέγαση), εξαιρουμένων των ενοικίων.
 Ομάδα 5 (Διαρκή αγαθά, είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες).
 Ομάδα 6 (Υγεία).
 Ομάδα 7 (Μεταφορές), εξαιρουμένης της δαπάνης για τέλη κυκλοφορίας και της αγοράς οχημάτων, πλην των ποδηλάτων.
 Ομάδα 8 (Επικοινωνίες).
 Ομάδα 9 (Αναψυχή, πολιτιστικές δραστηριότητες), εξαιρουμένης της αγοράς σκαφών, αεροπλάνων και αεροσκαφών.
 Ομάδα 10 (Εκπαίδευση).
 Ομάδα 11 (Ξενοδοχεία, καφέ, εστιατόρια).
 Ομάδα 12 (Άλλα αγαθά και υπηρεσίες).

Άρθρο 3

1. Εξαιρούνται από την υποχρέωση χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής, σύμφωνα με την περ. β’ της παρ. 3 του άρθρου 16 του ν. 4172/2013, οι φορολογούμενοι εβδομήντα (70) ετών και άνω, άτομα με ποσοστό αναπηρίας ογδόντα τοις εκατό (80%) και άνω, όσοι βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση, οι φορολογικοί κάτοικοι της Ε.Ε. ή του Ε.Ο.Χ., υπό τις προϋποθέσεις του άρθρου 20 του ν. 4172/2013, που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα και φορολογούνται με την κλίμακα από μισθωτή εργασία και συντάξεις.

2. Εξαιρούνται από την υποχρέωση χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής και οι παρακάτω κατηγορίες φορολογουμένων:



α. Δημόσιοι λειτουργοί και δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στην αλλοδαπή, καθώς και φορολογικοί κά-τοικοι Ελλάδας που διαβιούν ή εργάζονται στην αλλοδαπή, με την επιφύλαξη του άρθρου 4 της παρούσας.

β. Ανήλικοι που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος και φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων.

γ. Φορολογούμενοι που κατοικούν μόνιμα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, εκτός αν πρόκειται για τουριστικούς τόπους.

δ. Οι φορολογούμενοι που δεν έχουν εισόδημα από καμία κατηγορία ή έχουν εισόδημα μόνο από κεφάλαιο ή/και από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου και το τεκμαρτό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 9.500 ευρώ, σύμφωνα με την περ. α’ της παρ. 1 του άρθρου 34 του ν. 4172/2013.

ε. Οι φορολογούμενοι που είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ, για τη διαφορά που προ-κύπτει μεταξύ του τεκμαρτού και του συνολικού εισοδήματος τους, σύμφωνα με την περ. δ’ της παρ. 1 του άρθρου 34 του ν. 4172/2013.

στ. Οι φορολογούμενοι που είναι δικαιούχοι Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).

ζ. Οι υπηρετούντες την υποχρεωτική στρατιωτική τους θητεία.

η. Οι φορολογούμενοι που βρίσκονται σε κατάσταση μακροχρόνιας νοσηλείας (πέραν των 6 μηνών).

θ. Οι υπήκοοι τρίτων χώρων που αιτούνται ή/ και λαμβάνουν διεθνή προστασία από την Ύπατη Αρμοστεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.) για τους Πρόσφυγες και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

ι. Οι φορολογούμενοι των οποίων το πραγματικό εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των έξι χιλιάδων (6.000) ευρώ, το τεκμαρτό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των εννέα χιλιάδων πεντακοσίων (9.500) ευρώ και εφόσον πληρούνται οι λοιπές προϋποθέσεις της παρ. 1 του άρθρου 15 του ν. 4172/2013.

3. Οι φορολογούμενοι των παραγράφων 1 και 2 του παρόντος άρθρου υποχρεούνται να προσκομίσουν αποδείξεις ίσης αξίας, σύμφωνα με τα οριζόμενα στα άρθρα 1 και 2 της παρούσας. Οι αποδείξεις φυλάσσονται για μελλοντικό έλεγχο.

Άρθρο 4

Εξαιρούνται από την υποχρέωση χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής και προσκόμισης αποδείξεων για την πραγματοποίηση δαπανών, οι υπάλληλοι του Υπουργείου Εξωτερικών, οι στρατιωτικοί, εφόσον υπηρετούν στην αλλοδαπή, οι υπηρετούντες στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσοι διαμένουν σε οίκο ευγηρίας και σε ψυχιατρικό κατάστημα και οι φυλακισμένοι.

Άρθρο 5

Το ποσό των δαπανών δηλώνεται ατομικά από κάθε σύζυγο ή από κάθε μέρος συμφώνου συμβίωσης. Σε περίπτωση κοινής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, όπου καλύπτεται το απαιτούμενο ποσό δαπανών από οποιονδήποτε εκ των δυο συζύγων ή μερών συμφώνου συμβίωσης, το τυχόν πλεονάζον ποσό δύναται κατά την εκκαθάριση να μεταφερθεί στον άλλο σύζυγο ή στο άλλο μέρος συμφώνου συμβίωσης για τυχόν κάλυψη του ελάχιστα απαιτούμενου ποσού δαπανών.

Εάν δεν καλύπτεται το ελάχιστο απαιτούμενο ποσό της κλίμακας του άρθρου 1 της παρούσας, τότε ο φόρος προσαυξάνεται κατά το ποσό που προκύπτει από τη θετική διαφορά μεταξύ του απαιτούμενου και του δηλωθέντος ποσού, πολλαπλασιαζόμενης με συντελεστή είκοσι δύο τοις εκατό (22%).

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)