Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2018

Κοινωνικό μέρισμα 2018: Κατατέθηκε η τροπολογία


Α. Με την υπόψη τροπολογία, προβλέπεται η καταβολή, κατά το έτος 2018, εφάπαξ παροχής κοινωνικού χαρακτήρα ύψους επτακοσίων δέκα εκατομμυρίων (710.000.000) ευρώ, ως διανομή Κοινωνικού Μερίσματος προς στήριξη των οικονομικά αδύναμων προσώπων και ευάλωτων νοικοκυριών.
Το κοινωνικό μέρισμα είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης αντίθετης διάταξης, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη στη Φορολογική Διοίκηση και στο υπόλοιπο Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.
Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το καταβαλλόμενο ποσό δύναται να αυξηθεί, εφόσον το επιτρέπουν οι δημοσιονομικές συνθήκες κατά τον χρόνο έκδοσής της. Με την ίδια ή όμοια απόφαση καθορίζονται τα κριτήρια εισοδήματος, οι κατηγορίες των δικαιούχων, η βάση και ο τρόπος υπολογισμού του, το ακριβές ποσό του διανεμόμενου Κοινωνικού Μερίσματος ανά κατηγορία δικαιούχου, κ.λπ.

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΜΕ ΤΙΤΛΟ
«Υποχρεώσεις αερομεταφορέων σχετικά με τα αρχεία επιβατών - προσαρμογή της νομοθεσίας στην Οδηγία (EE) 2016/681.»

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Με την προτεινόμενη διάταξη καταβάλλεται κατά το έτος 2018 ποσό επτακοσίων δέκα εκατομμυρίων (710.000.000) ευρώ για την εφάπαξ παροχή κοινωνικού χαρακτήρα προς στήριξη των οικονομικά αδύναμων προσώπων και ευάλωτων νοικοκυριών. Η επιτυχής εκτέλεση του προϋπολογισμού κατά το έτος 2018 και η σημαντική υπέρβαση του δημοσιονομικού στόχου επιτρέπουν τη διανομή κοινωνικού μερίσματος στη βάση αυστηρών και καλά στοχευμένων εισοδηματικών, περιουσιακών και άλλων κριτηρίων και με στόχο την ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των οικονομικά ασθενέστερων.

Άρθρο
«Διανομή Κοινωνικού Μερίσματος»
1.    Κατά το έτος 2018 καταβάλλεται ποσό επτακοσίων δέκα εκατομμυρίων (710.000.000) ευρώ yia την εφάπαξ παροχή κοινωνικού χαρακτήρα, ως διανομή Κοινωνικού Μερίσματος προς στήριξη των οικονομικά αδύναμων προσώπων και ευάλωτων νοικοκυριών.
2.    Το κοινωνικό μέρισμα, είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων κατά παρέκκλιση κάθε άλλης αντίθετης διάταξης, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη στη Φορολονική Διοίκηση και στο υπόλοιπο Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.
3.    Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης το καταβαλλόμενο ποσό δύναται να αυξηθεί, εφόσον το επιτρέπουν οι δημοσιονομικές συνθήκες κατά τον χρόνο έκδοσής της. Με την ίδια ή όμοια απόφαση καθορίζονται τα κριτήρια εισοδήματος, περιουσίας, διαμονής ή άλλα για την καταβολή του Κοινωνικού Μερίσματος, οι κατηγορίες των δικαιούχων, η βάση, ο τρόπος υπολογισμού και το ακριβές ποσό του διανεμόμενου Κοινωνικού Μερίσματος ανά κατηγορία δικαιούχου, οι προϋποθέσεις, ο φορέας, οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες και οι επιμέρους αρμοδιότητές τους, η διαδικασία, ο χρόνος και ο τρόπος καταβολής, ο χρόνος και ο τρόπος ελέγχου των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων για τη χορήγησή του ανά κατηγορία δικαιούχων, καθώς και κάθε άλλο ζήτημα τεχνικού ή λεπτομερειακού χαρακτήρα.

Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2018

Κοινωνικό Μέρισμα: Η υποβολή της αίτησης σε 6 βήματα - Κριτήρια



«Με το δάκτυλο στο πληκτρολόγιο» θα πρέπει να είναι οι δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος, καθώς είναι πλέον θέμα ημερών το άνοιγμα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας www.koinonikomerisma.gr για την υποβολή των σχετικών αιτήσεων.

Οι αρμόδιοι φορείς, τροποποιούν συνεχώς τον ιστότοπο που θα φιλοξενήσει τις αιτήσεις εκατομμύρια πολιτών. Στην ιστοσελίδα koinonikomerisma.gr προς το παρόν αναγράφεται το μήνυμα: «Η πλατφόρμα δεν είναι διαθέσιμη. Η ημερομηνία έναρξης λειτουργίας της θα ανακοινωθεί σε μελλοντικά δελτία τύπου».

Ήδη η κυβέρνηση ανακοίνωσε καταθέτοντας τον προϋπολογισμό 2019 πως μέρος του υπερπλεονάσματος των 885 εκατ. ευρώ θα δοθεί στα οικονομικά ασθενέστερα νοικοκυριά μέχρι τα τέλη του έτους ως κοινωνικό μέρισμα.

Το τελικό ποσό θα κλειδώσει τις επόμενες ημέρες καθώς είναι ακόμη υπό συζήτηση μεταξύ κυβέρνησης και Κομισιόν. Η κυβέρνηση φέρεται να επιθυμεί να χορηγήσει περίπου 720 εκατ. ευρώ, όπως και πέρυσι. Αυτό είναι και το επικρατέστερο σενάριο, αρκεί να μην τεθεί θέμα διαχείρισης δαπανών από την ΕΕ. Εάν δεν αλλάξει τίποτα, τότε το μέσο μέρισμα θα ανέλθει σε 570 ευρώ και το ανώτατο μέρισμα στα 1.400 ευρώ.

Βασικό κριτήριο για την ένταξη του νοικοκυριού στους δικαιούχους, όπως και για το ύψος του δικαιούμενου μερίσματος, θα είναι και φέτος το φορολογητέο εισόδημα όλων των μελών του, όπως προκύπτει από τις φορολογικές δηλώσεις του 2017.

Περιουσιακά κριτήρια

Η ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα ή και στο εξωτερικό θα πρέπει να είναι συνολικής φορολογητέας αξίας μέχρι 120.000 ευρώ για νοικοκυριά με ένα μέλος.

Το όριο των 120.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και μέχρι του ποσού των 180.000 ευρώ.

Εξαιρέσεις

Από τη χορήγηση του κοινωνικού μερίσματος θα εξαιρεθούν νοικοκυριά με μέλη των οποίων στις τελευταίες τους δηλώσεις είχαν δηλώσει ότι έχουν:

- ΙΧ αυτοκίνητα άνω των 1.928 κυβικών

- σκάφη αναψυχής

- δίδακτρα από ιδιωτικά σχολεία

- δαπάνες από αμοιβές υπηρετικού προσωπικού.



Όσοι δεν είναι εξοικειωμένοι με την ηλεκτρονική πλατφόρμαwww.koinonikomerisma.gr πρέπει να γνωρίζουν πως η αίτηση υποβάλλεται σε έξι βήματα. Αυτά είναι τα εξής:

Βήμα 1

Με την είσοδό στο σύστημα θα σας ζητηθεί να επιβεβαιώσετε τον ΑΜΚΑ σας και να εισάγετε ένα e-mail και τον αριθμό ενός κινητού τηλεφώνου που θα χρησιμοποιηθούν για αποστολή τυχόν ειδοποιήσεων. Επίσης, θα πρέπει να συναινέσετε στην επεξεργασία των στοιχείων που απαιτούνται, δηλαδή των στοιχείων που αφορούν εσάς, την/τον σύζυγό σας ή/και τα προστατευόμενα τέκνα σας.

Αν το σύστημα δεν πιστοποιεί τον συνδυασμό ΑΦΜ και ΑΜΚΑ που έχετε εισάγει, θα εμφανιστεί αντίστοιχο μήνυμα. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να πάτε σε ένα ΚΕΠ και να ζητήσετε να ενημερώσετε την εγγραφή του ΑΜΚΑ σας ως προς το πεδίο του ΑΦΜ. Για το σκοπό αυτό θα χρειαστείτε ένα έγγραφο που να αποδεικνύει την ταυτότητά σας (ΑΔΤ, Διαβατήριο, κ.τ.λ.) και ένα έγγραφο που να αναγράφει το ΑΦΜ μαζί με τα προσωπικά στοιχεία σας (π.χ. εκκαθαριστικό εφορίας). Μόλις γίνει η διόρθωση μπορείτε να ξεκινήσετε εκ νέου τη διαδικασία (Βήμα 1) προκειμένου να διαπιστώσετε αν είστε δικαιούχος του κοινωνικού μερίσματος.

Βήμα 2

Αφού συναινέσετε στην επεξεργασία προσωπικών και λοιπών στοιχείων, θα εμφανιστεί μια φόρμα που αναφέρει τα προσωπικά σας στοιχεία(ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης, φύλο κτλ), οικονομικά στοιχεία (φορολογητέο  και αφορολόγητο ετήσιο εισόδημα), περιουσιακά στοιχεία (αξία ακίνητης περιουσίας, τόκους καταθέσεων), μια ένδειξη για το αν πληρούται το κριτήριο της μόνιμης κατοικίας στην Ελλάδα την τελευταία πενταετία, μια ένδειξη για το αν ικανοποιείται το κριτήριο της ύπαρξης έστω και ενός μήνα ασφάλισης φορέα κύριας ασφάλισης και τέλος, μια λίστα με τα μέλη του νοικοκυριού σας.

Αν κάποια από τα προσωπικά σας στοιχεία εμφανίζονται λανθασμένα στο σύστημα θα πρέπει να μεταβείτε σε ένα ΚΕΠ και να διορθώσετε το στοιχείο που εμφανίζεται εσφαλμένα χρησιμοποιώντας κάθε πρόσφορο έγγραφο που μπορεί να αποδείξει την αλλαγή που θέλετε να κάνετε. Αν το σύστημα δεν έχει σωστή ένδειξη για το κριτήριο ύπαρξης έστω και ενός μήνα ασφάλισης σε φορέα κοινωνικής ασφάλισης, θα πρέπει να μεταβείτε σε υποκατάστημα του ΕΦΚΑ και να ζητήσετε να διορθωθούν τα στοιχεία σας προσκομίζοντας κάθε αναγκαίο έγγραφο.

Βήμα 3

Αμέσως μετά είναι απαραίτητη η συμπλήρωση αριθμού λογαριασμού IBAN στον οποίον είστε δικαιούχος ή συνδικαιούχος. Θα πρέπει να δηλώσετε έγκυρο και ενεργό IBAN, στον οποίο είστε υποχρεωτικά είτε αποκλειστικός δικαιούχος είτε συνδικαιούχος. Σε αντίθετη περίπτωση, δε θα πραγματοποιηθεί η πληρωμή ακόμα και αν πληρούνται τα κριτήρια. Για τον λόγο αυτό, προτείνουμε να χρησιμοποιήσετε τυχόν δηλωμένο ακατάσχετο λογαριασμό, τον λογαριασμό μισθοδοσίας ή είσπραξης σύνταξης ή επιδομάτων (ανεργίας, ΚΕΑ κ.τ.λ.).

Βήμα 4

Σε περίπτωση που το νοικοκυριό σας περιλαμβάνει και ενήλικα φιλοξενούμενα μέλη, απαιτείται η συγκατάθεση των φιλοξενούμενων ατόμων, μέσω των κωδικών τους στο Taxisnet, για την προσπέλαση των στοιχείων τους από την ΓΓΠΣ προκειμένου να διαπιστώσετε αν πληρούνται τα κριτήρια χορήγησης. Η θετική συγκατάθεση όλων των φιλοξενούμενων ενηλίκων εντός της προθεσμίας είναι απαραίτητη προϋπόθεση ολοκλήρωσης της αίτησης.

Αν διαπιστώσετε ότι άγνωστο σε εσάς άτομο απεικονίζεται ως φιλοξενούμενός σας, μπορείτε να το εξαιρέσετε χρησιμοποιώντας την αντίστοιχη επιλογή που είναι διαθέσιμη δίπλα στο όνομα του. Η επιλογή αυτή συνιστά καταγγελία προς τη ΔΟΥ σε βάρος του εμφαινόμενου ως φιλοξενούμενου, περί ψευδούς υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

Αν έχετε αποκτήσει τέκνο μετά την 1/1/2018 μπορείτε να το δηλώσετε εισάγοντας τον αριθμό ΑΜΚΑ. Καμία άλλη αλλαγή στη σύνθεση του νοικοκυριού δεν θα είναι δυνατή.

Βήμα 5

Στο βήμα αυτό εμφανίζεται η ένδειξη που αναφέρει αν πληρούνται τακριτήρια χορήγησης. Σε θετική περίπτωση, ενημερώνεστε αμέσως για το ποσό του κοινωνικού μερίσματος που αντιστοιχεί στο νοικοκυριό σας. Διαφορετικά, εμφανίζονται αναλυτικά οι λόγοι για τους οποίους δεν είστε δικαιούχος του μερίσματος. Εάν δεν εμφανιστεί αυτή η πληροφορία, κάποιο από τα μέλη του νοικοκυριού δεν έχει δώσει ακόμα την συναίνεση του ή έχει αρνηθεί να την δώσει.


20.250 ευρώ για νοικοκυριά με δύο ενήλικα τέκνα και τρία ανήλικα τέκνα ή τρία ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο παιδί

22.550 ευρώ για νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη και τέσσερα ανήλικα τέκνα ή με τέσσερα ενήλικα μέλη

27.000 ευρώ για νοικοκυριά με πέντε ή περισσότερα ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα μέλη με έξι ή περισσότερα ανήλικα τέκνα

Βήμα 6

Εφόσον πληρούνται τα κριτήρια, θα πρέπει να κάνετε την επιλογή [Αποδέχομαι το κοινωνικό μέρισμα] ώστε να καταστείτε δικαιούχος του κοινωνικού μερίσματος. Σε περίπτωση μη αποδοχής δεν θα καταστείτε δικαιούχος ακόμα και αν πληρούνται τα κριτήρια.

Αν κατά τα τέσσερα πρώτα βήματα έχει προκύψει η ανάγκη να διορθώσετε τα στοιχεία σας σε ΚΕΠ ή στον ΕΦΚΑ, για να ενημερωθεί η πλατφόρμα με τις αλλαγές που κάνατε, πρέπει να ζητήσετε να γίνει επαναξιολόγηση του νοικοκυριού σας κάνοντας την επιλογή στην οθόνη «Αξιολόγηση επιλεξιμότητας κοινωνικού μερίσματος». Η διαδικασία θα πρέπει πάντως να ολοκληρωθεί εντός της σχετικής προθεσμίας αποδοχής του κοινωνικού μερίσματος, ήτοι έως τις 15 Δεκεμβρίου.

(ΠΗΓΗ: cnn.gr - Θανάσης Κουκάκης - Πηγή πίνακα: Εφημερίδα «Ναυτεμπορική»-)
staratalogia.gr

Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2018

Πως θα διαμορφωθουν οι συντάξεις από 1-1-2019 (χωρις περικοπές)

Αποτέλεσμα εικόνας για νεες συνταξεις


Στο ερώτημα «τι θα γίνει με τον επανυπολογισμό των συντάξεων και τα ποσά που θα λάβουν από τον Ιανουάριο οι συνταξιούχοι», σύμφωνα με απόλυτα ασφαλείς πληροφορίες που προέρχονται από το υπουργείο Εργασίας, η απάντηση συμπυκνώνεται στα εξής: «Περίπου 570.000 χαμηλοσυνταξιούχοι που πήραν σύνταξη πριν από τις 13 Μαΐου του 2016 θα δουν αυξήσεις στις συντάξεις τους λόγω της ενσωμάτωσης του επιπλέον ποσού που προκύπτει από τον επανυπολογισμό των συντάξεων». Ο νόμος Κατρούγκαλου έλεγε ότι οι συντάξεις επανυπολογίζονται και αν είναι μικρότερες με τον νέο νόμο, τότε το επιπλέον ποσό της διαφοράς θα καταβάλλεται ως προσωπική διαφορά. Το ποσό αυτό θα επιμεριστεί σε 5 ισόποσες δόσεις.

Τι θα γίνει με όσες συντάξεις ο επανυπολογισμός βγάζει περικοπές;Σε αυτές τις περιπτώσεις των περίπου 1.400.000 συντάξεων τα ποσά θα συνεχίσουν να καταβάλλονται κανονικά και μετά την 1/1/2019 μέχρι και το τέλος του 2022 και θα αναγράφεται στα εκκαθαριστικά η «αρνητική διαφορά». Τι σημαίνει αυτό; Ότι με βάση τη νομοθεσία, μετά την 1/1/2023 αυτοί που θα έπρεπε να υποστούν τις περικοπές από τον επανυπολογισμό δεν θα λάβουν καμία τιμαριθμική αύξηση στις συντάξεις τους μέχρι αυτές να εξομοιωθούν με το ποσό του επανυπολογισμού.

Προσοχή! Η επισήμανση αφορά μόνο όσες συντάξεις εκδόθηκαν πριν από τις 13 Μαΐου του 2016. Γιατί; Επειδή μετά τη συγκεκριμένη ημερομηνία ετέθη σε ισχύ ο νόμος 4387/16 (νόμος Κατρούγκαλου). Άρα, υπολογίστηκαν με βάση τις νέες διατάξεις και δεν εμπίπτουν στο επίμαχο θέμα της προσωπικής διαφοράς. Επισημαίνουμε ότι το μείζον ζήτημα των τελευταίων μηνών που αφορά την περικοπή έως και 18% της προσωπικής διαφοράς από τον επανυπολογισμό των συντάξεων δεν αποτελεί ρύθμιση του νόμου Κατρούγκαλου 4387/16, αλλά είναι ρύθμιση του νόμου 4472/2017 που δημοσιεύθηκε έναν χρόνο αργότερα (19/5/2017) και εκτός των άλλων ρυθμίσεων τροποποιεί διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου (Συνταξιοδοτικές διατάξεις Δημοσίου και τροποποίηση διατάξεων του ν. 4387/2016, μέτρα εφαρμογής των δημοσιονομικών στόχων και μεταρρυθμίσεων, μέτρα κοινωνικής στήριξης και εργασιακές ρυθμίσεις, Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018-2021 και λοιπές διατάξεις- ΦΕΚ Α’ 74/19-5-2017).

Η τροποποίηση του νόμου Κατρούγκαλου που προβλέφθηκε στον νόμο 4472/2017 αναφέρεται σε κατάργηση των προσωπικών διαφορών *. Το άρθρο 1 παρ. 2β του νόμου 4472/2017 που άλλαξε το άρθρο 14 του νόμου 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου) λέει ότι η προσωπική διαφορά περικόπτεται ολόκληρη από τη σύνταξη του Ιανουαρίου του 2019 που πληρώνεται Δεκέμβριο του 2018.
*
 Από 1.1.2019 λήγει πάντως και  το πλαφόν των 2.000 ευρώ.

Τι έλεγε ο νόμος για τη μείωση έως 18%

Ο νόμος Κατρούγκαλου έλεγε ότι οι συντάξεις επανυπολογίζονται και αν είναι μικρότερες, τότε το επιπλέον ποσό καταβάλλεται ως προσωπική διαφορά. Η προσωπική διαφορά καταργείται με τον νόμο 4472. Ο ίδιος νόμος στο δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 2β’ του άρθρου 1 λέει ότι μετά την περικοπή της προσωπικής διαφοράς η μείωση του συνόλου της σύνταξης δεν θα υπερβαίνει το 18%.

Επί λέξει αναφέρει το δεύτερο εδάφιο ότι: «Το ποσό που περικόπτεται κατά τα ανωτέρω δεν μπορεί να υπερβαίνει το δεκαοκτώ τοις εκατό (18%) της καταβαλλόμενης κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος κύριας σύνταξης του δικαιούχου. Αν, μετά την εφαρμογή της ρύθμισης του ανωτέρω εδαφίου, το καταβαλλόμενο ποσό των συντάξεων είναι μεγαλύτερο από αυτό που προκύπτει από τον υπολογισμό τους βάσει της παραγράφου 1, το επιπλέον ποσό εξακολουθεί να καταβάλλεται στον δικαιούχο ως προσωπική διαφορά, συμψηφιζόμενο κατ’ έτος και μέχρι την πλήρη εξάλειψή του με την εκάστοτε αναπροσαρμογή των συντάξεων, όπως αυτή προκύπτει κατ’ εφαρμογή της παραγράφου 3».naftemporiki.gr

Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2018

Προσαύξηση σύνταξης όσων κατέβαλλαν αυξημένες εισφορές -Οδηγίες ΕΦΚΑ



Με το Γενικό Έγγραφο 1358076/2018 του ΕΦΚΑ κοινοποιείται το Φ.80000/οικ.51391/1153/2018 έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Κοινωνικών Ασφαλίσεων του ΥΠΕΚΑΑ, με το οποίο παρέχονται συμπληρωματικές οδηγίες για την εφαρμογή του άρθρου 30 του ν. 4387/2016 (σχετ. το Φ.80000/οικ.60271/2195/23-12-2016 έγγραφο του ΥΠΕΚΑΑ, που κοινοποιήθηκε με την εγκύκλιο 24/2017).

Προσαύξηση κύριας σύνταξης

α) Όπως είναι γνωστό1, για τους ασφαλισμένους που υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης μετά την έναρξη ισχύος του Ν. 4387/2016 (3.5.2016) και οι οποίοι, σύμφωνα με το προϊσχύον νομοθετικό καθεστώς, κατέβαλλαν εισφορές ανώτερες από αυτές του τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, το ανταποδοτικό μέρος της σύνταξης, για κάθε έτος που έχει καταβληθεί επιπλέον εισφορά, θα υπολογίζεται με ετήσιο συντελεστή αναπλήρωσης 0,075% για καθεμία ποσοστιαία μονάδα (1%) επιπλέον εισφοράς. Ο συντάξιμος μισθός σε αυτή την περίπτωση θα προκύπτει λαμβάνοντας υπόψη τη βάση υπολογισμού της επιπλέον εισφοράς, σε συνδυασμό με τις διατάξεις του άρθρου 28 του νόμου αυτού.
Εκτός από τις γενικές κατηγορίες ασφαλισμένων που περιγράφονται στην εν λόγω διάταξη, η δυνατότητα αυτή παρέχεται και στις εξής κατηγορίες ασφαλισμένων2:
i. στους παλαιούς ασφαλισμένους (για πρώτη φορά πριν από την 1.1.1993) που υπάγονται στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα του ΤΑΠ-ΔΕΗ, οι οποίοι δικαιούνται την εν λόγω προσαύξηση για καθεμία ποσοστιαία μονάδα (1%) εισφοράς που υπερβαίνει το συνολικό ποσοστό εισφορών ασφαλισμένου και εργοδότη Κλάδου Σύνταξης και επασφαλίστρου βαρέων επαγγελμάτων των αντίστοιχων κατηγοριών εργαζομένων- υπαγομένων στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.
ii. Επίσης, η προσαύξηση υπολογίζεται και στις συντάξεις των ασφαλισμένων που δεν συνταξιοδοτούνται με τις διατάξεις του άρθρου 3 της με αριθμ. Φ11321/οικ.47523/1570/23.10.2015 απόφασης του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Β' 2311).
Οι κατηγορίες συνταξιοδότησης που εξαιρούνται της εν λόγω προσαύξησης αναφέρονται και στην εγκύκλιο 24/2017 (σελ. 8). Στις κατηγορίες αυτές περιλαμβάνονται πλέον και τα πρόσωπα που υπάγονται στις διατάξεις των περιπτώσεων ε' και στ' της παρ. 2 του άρθρου 46 του Ν. 2084/1992.3

β) Έχοντας υπόψη ότι ο συντάξιμος μισθός στην περίπτωση εφαρμογής του άρθρου 30 του Ν. 4387/2016 συνδυάζεται με τις διατάξεις του άρθρου 28 του νόμου αυτού, αν κατά την περίοδο αναφοράς μεταξύ του διαστήματος 1.1.2002 και έως την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης δεν προκύπτει χρόνος ασφάλισης τουλάχιστον πέντε (5) ετών (πραγματικός, πλασματικός, χρόνος προαιρετικής ασφάλισης ή άλλος που λογίζεται ως συντάξιμος), τότε για τον υπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών αναζητείται χρόνος ασφάλισης (πραγματικός, πλασματικός, χρόνος προαιρετικής ή άλλος που λογίζεται ως συντάξιμος) και κατά το πριν την 1.1.2002 χρονικό διάστημα και μέχρι τη συμπλήρωση έως πέντε (5) ετών ασφάλισης4.

Προσαύξηση επικουρικής σύνταξης

Αντίστοιχη προσαύξηση θα υπολογίζεται και στην επικουρική σύνταξη, για την οποία θα ακολουθήσουν αναλυτικές οδηγίες με ξεχωριστό έγγραφο.

1 Παρ. 1 του άρθρου 30 του Ν. 4387/2016
2 Άρθρο 24 του Ν. 4445/2016 (ΦΕΚ-236Α)
3 Άρθρο 7 του Ν. 4488/2017 (ΦΕΚ-137Α)
4 Άρθρο 6 παρ. 1 Ν. 4488/2017 (Εγκύκλιος 47/2017)

Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2018

Επιχείρηση «φρέσκο χρήμα» με αναδρομικά και έκτακτο μέρισμα

Επιχείρηση «φρέσκο χρήμα» με αναδρομικά και έκτακτο μέρισμα

Επιχείρηση «φρέσκο χρήμα» οργανώνει το υπουργείο Οικονομικών σε μια προσπάθεια να τονώσει την ιδιωτική κατανάλωση αλλά και την… ψυχολογία της αγοράς μέσα στις τελευταίες εβδομάδες του χρόνου. 

To σχέδιο περιλαμβάνει την καταβολή με χρονικό διάστημα ολίγων ημερών τόσο των αναδρομικών στους ένστολους και στους υπόλοιπους εργαζόμενους των ειδικών μισθολογίων όσο και την πίστωση του έκτακτου μερίσματος που θα διανεμηθεί και φέτος με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Το συνολικό ποσό, θα προσεγγίσει το 1% του ΑΕΠ ή τα 1,8 δις. ευρώ ενώ στο πλαίσιο της επιχείρησης «φρέσκο χρήμα» θα ενσωματωθεί και η αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου όπως επίσης και η πρόωρη καταβολή των συντάξεων του Ιανουαρίου κάτι που θα πρέπει να θεωρηθεί δεδομένο από τη στιγμή που θα «κλειδώσει» η μη περικοπή των συντάξεων. 

Στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν από την μεγάλη ένεση ρευστότητας, θα υπάρξουν οφέλη για την οικονομία αλλά και για τον προϋπολογισμό καθώς σημαντικό μέρος των χρημάτων που θα δοθούν θα επιστρέψουν υπό μορφή έμμεσων φόρων. Άλλωστε, δεδομένου ότι τα χρήματα θα κατευθυνθούν στις τσέπες κυρίως ανέργων, ευπαθών κοινωνικών ομάδων ή και εργαζόμενων, ενισχύει την εκτίμηση ότι το μεγαλύτερο μέρος θα διοχετευτεί στην κατανάλωση. 

Ο στόχος είναι οι μεγάλες ενέσεις ρευστότητας στην αγορά, να γίνουν μέσα στον Δεκέμβριο, μήνα που ούτως ή άλλως κυριαρχεί το καταναλωτικό ένστικτο λόγω και των εορτών των Χριστουγέννων. 

Για να υλοποιηθεί το σχέδιο, θα πρέπει να λυθούν και οι ακόλουθες εκκρεμότητες:
1. Να εκδοθούν οι υπουργικές αποφάσεις ώστε να προετοιμαστεί και σε τεχνικό επίπεδο η καταβολή των αναδρομικών στους ένστολους και στους υπόλοιπους εργαζομένους των ειδικών μισθολογίων. Το μόνο «σύννεφο» έχει να κάνει με το ενδεχόμενο να συμψηφιστούν τα αναδρομικά με τυχόν οφειλές στην εφορία. Όλα θα πρέπει να είναι έτοιμα στις αρχές Δεκεμβρίου για την καταβολή 820 εκατ. ευρώ εφάπαξ. Αυτό, εκτιμάται ότι είναι και το καθαρό ποσό που θα εισρεύσει στις τσέπες των δικαιούχων καθώς το μεικτό κόστος του μέτρου, ανέρχεται στα 1,4 δις. ευρώ. 

2. Η οριστικοποίηση των δικαιούχων του έκτακτου κοινωνικού μερίσματος που θα διανεμηθεί επίσης μέσα στον Δεκέμβριο. Η προσπάθεια είναι το ποσό να φτάσει στα 900 εκατ. ευρώ συνολικά. Αφορολόγητο και μη συμψηφιζόμενο με χρέη ποσό θα εισπράξουν μακροχρόνια άνεργοι, χαμηλοσυνταξιούχοι αλλά και όσοι πληρούν τα συγκεκριμένα περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια που θα τεθούν. Το πιθανότερο είναι ότι θα χρησιμοποιηθεί και πάλι η πλατφόρμα του κοινωνικού μερίσματος ενώ ένα τμήμα του πρωτογενούς υπερπλεονάσματος θα δοθεί και για την ενίσχυση του επιδόματος θέρμανσης. 

3. Το τρίτο μέτρο έχει να κάνει με την πρόωρη καταβολή των συντάξεων για τον μήνα Δεκέμβριο. Η λογική είναι με το που θα ανάψει το πράσινο φως από τους Ευρωπαίους για την μη περικοπή των συντάξεων, ο ΕΦΚΑ να κινήσει ταχύτατα τις διαδικασίες για την όσο το δυνατόν νωρίτερα καταβολή των συντάξεων του Ιανουαρίου. 

4. Το τέταρτο μέτρο, αφορά στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου. Από τα 2,5 δις. ευρώ περίπου που εξακολουθούν να είναι απλήρωτα, το οικονομικό επιτελείο θέλει να διαθέσει πάνω από 500 εκατ. ευρώ «καθαρά» ώστε η χρονιά να κλείσει με ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις κάτω των 2 δις. ευρώ. 

Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2018

Πρωταθλήτρια υπερφορολόγησης η Ελλάδα



Το ελληνικό Δημόσιο εξοντώνει τις επιχειρήσεις εξαιτίας των υψηλών φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών, αλλά και του ασταθούς φορολογικού συστήματος που τροποποιείται διαρκώς.
Είναι ενδεικτικό ότι η Ελλάδα κατατάσσεται στην 29η θέση ανάμεσα στις 35 χώρες του ΟΟΣΑ στον φετινό Δείκτη Διεθνούς Φορολογικής Ανταγωνιστικότητας του Tax Foundation που αξιοποιεί στοιχεία του 2018 και παρουσιάζεται από το ΚΕΦίΜ.
Ο δείκτης συνυπολογίζει, μεταξύ άλλων, τις επιδόσεις κάθε χώρας στους εταιρικούς φόρους, στους φόρους ατομικού εισοδήματος, στους καταναλωτικούς φόρους και στους φόρους ακίνητης περιουσίας.
Σε σχέση με το 2017, η Ελλάδα υποχώρησε σε τρεις επιμέρους τομείς του δείκτη: τους εταιρικούς φόρους, τους φόρους επί της ιδιοκτησίας και τη φορολογία της κατανάλωσης.
Συγκεκριμένα και σε ό,τι αφορά την εταιρική φορολόγηση, η οποία, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, έχει τη σημαντικότερη επίδραση στην οικονομική μεγέθυνση, κατά την τελευταία πενταετία η Ελλάδα έχει υποχωρήσει 10 θέσεις – από την 15η θέση το 2014, σήμερα βρίσκεται στην 25η. Οπως μάλιστα υπογραμμίζεται στη μελέτη, ο συντελεστής της εταιρικής φορολόγησης στην Ελλάδα βρίσκεται στο 29% ή διαφορετικά 5,1 μονάδες πάνω από τον μέσον όρο των χωρών του ΟΟΣΑ.
Η Ελλάδα έχει από τους υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές στην Ευρώπη που φθάνουν το 39,65% , εξέλιξη που υπονομεύει προφανώς την ανάπτυξη των επιχειρήσεων.
Από το 26% που ήταν το 2014 ο συντελεστής εταιρικής φορολόγησης έφθασε το 29%, ενώ ο φόρος στα μερίσματα εκτινάχθηκε από το 10% στο 15%.
Πάντως, συγκριτικά με το περυσινό έτος η θέση της χώρας μας βελτιώθηκε κατά μία θέση, εξέλιξη που προφανώς δεν είναι για πανηγυρισμούς. Κάτω από την Ελλάδα βρίσκονται το Ισραήλ, η Πορτογαλία, η Πολωνία, η Ιταλία και η Γαλλία. Μάλιστα, η Γαλλία (για πέμπτο συνεχόμενο έτος) έχει το λιγότερο ανταγωνιστικό φορολογικό σύστημα στον ΟΟΣΑ, καθώς έχει από τους υψηλότερους συντελεστές φόρου εισοδήματος στον ΟΟΣΑ, υψηλό φόρο ακίνητης περιουσίας, ενώ ταυτόχρονα έχει υψηλούς συντελεστές στα μερίσματα αλλά και στα κεφαλαιουχικά κέρδη.
Ο ΦΠΑ
Όπως προκύπτει από την έκθεση, η χώρα μας υποχώρησε έξι θέσεις σε ό,τι αφορά τη φορολόγηση επί της ιδιοκτησίας και δύο θέσεις στη φορολόγηση της κατανάλωσης, έχοντας έναν από τους υψηλότερους φόρους προστιθέμενης αξίας (24%) μεταξύ των χωρών τον ΟΟΣΑ, υψηλότερο από τον μέσο όρο του οργανισμού κατά 4,9%.
«Η αναμενόμενα απογοητευτική επίδοση της Ελλάδας είναι ακόμη ένα ηχηρό καμπανάκι ότι, αν θέλουμε να ξεφύγουμε επιτέλους από την κρίση και να διασφαλίσουμε ισχυρή, βιώσιμη ανάπτυξη και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, θα πρέπει να προχωρήσουμε αποφασιστικά στην κατεύθυνση της δραστικής μείωσης της φορολογικής επιβάρυνσης στα άτομα και στις επιχειρήσεις, μια μείωση που μπορεί να γίνει εφικτή μόνο μέσω της αντίστοιχης μείωσης του μεγέθους του κράτους», ανέφερε ο επικεφαλής ερευνητής του ΚΕΦίΜ Κωσταντίνος Σαραβάκος.
Πηγή: Η Καθημερινή

Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2018

Τι εισφορές θα πληρώνουν οι επαγγελματίες το 2019 σε πίνακες

asfalistikes-eisfores

Τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται με το νομοσχέδιο που κατατίθεται τις επόμενες ημέρες στη Βουλή

Αλλάζουν τα δεδομένα για τις εισφορές τουλάχιστον 250.000 επαγγελματιών από την
1η Ιανουαρίου 2019 με το νομοσχέδιο που κατατίθεται τις επόμενες ημέρες στη Βουλή.

Για την μεγάλη κατηγορία των μη μισθωτών που ασφαλίζονταν στον πρώην ΟΑΕΕ το
ασφάλιστρο για σύνταξη πέφτει στο 13,33% από τα ειδοποιητήρια Ιανουαρίου. 
Αντίστοιχα θα διαμορφωθούν και τα ασφάλιστρα και για τους τίτλους κτήσης, όπως και 
για τα μπλοκάκια που ασφαλίζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες και όχι ως οιονεί μισθωτοί.

Από τον Γενάρη του 2019 αναμένεται να ξεκινήσει και η εισφοροδότηση των τίτλων 
κτήσης με το νέο πλέον ασφάλιστρο του 13,33% αφού αναμένεται να εκδοθεί η υπουργική
απόφαση που θα ρυθμίζει τα διαδικαστικά για την παρακράτηση των εν λόγω εισφορών 
στις πρώην αποδείξεις επαγγελματικής δαπάνης.

Με τις αλλαγές διαμορφώνονται τέσσερις διαφορετικές ταχύτητες εισφορών  από 1/1/2019
για τους μη μισθωτούς, δηλαδή για ελεύθερους επαγγελματίες, μπλοκάκια και όλους όσοι
αμείβονται με τίτλο κτήσης. 


  • Οι τίτλοι κτήσης θα έχουν ασφάλιστρο για σύνταξη στο 13,33% και όχι στο 20%.
  • Τα μπλοκάκια που ασφαλίζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες εκτός της πλατφόρμας του
     νόμου Κατρούγκαλου θα καταβάλλουν 13,33% για σύνταξη. Αντίθετα τα μπλοκάκια που
     ασφαλίζονται ως οιονεί μισθωτοί θα συνεχίσουν να καταβάλλουν τις εισφορές τους όπως
     σήμερα.
  • Ελεύθεροι επαγγελματίες θα καταβάλλουν για κύρια σύνταξη το 13,33% έναντι του 20%.
    Διατηρείται η γενική ελάχιστη εισφορά υπέρ ΕΦΚΑ στο σημερινό ύψος, δηλαδή στο 20%
    του κατώτατου μισθού.
  • Το ποσοστό υπολογισμού της εισφοράς για υγεία παραμένει στο 6,95% ως ισχύει.
  • Ως βάση υπολογισμού λαμβάνεται το 100% του αθροίσματος του καθαρού φορολογητέου
    αποτελέσματος από την άσκηση δραστηριότητας ελεύθερου επαγγέλματος και των
    καταβλητέων ανά περίπτωση εισφορών. Υπενθυμίζεται πως το σύστημα αυτό της νέας
    βάσης υπολογισμού εφαρμόστηκε για πρώτη φορά φέτος με έκπτωση 15% στο συνολικό
    άθροισμα. Στην εξίσωση δηλαδή μπαίνει το 85% του αθροίσματος ενώ από το 2019 θα
    μπαίνει το 100%.
ΝΕΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ πρ. ΟΑΕΕ
Ετήσιες αποδοχές (καθαρό φορολογητέο εισόδημα συν καταβλητέες εισφορές)Μηνιαίο εισόδημαεισφορά για κύρια σύνταξη (13,33%)εισφορά υγείας (6,95%)ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΕΙΣΦΟΡΑ
800066711746,35163,35
9.00075011752,12169
10.00083311757,89175
11.00091612363,66187
12.0001.00013469,5204
16.0001.33317892,64271
20.0001.666223115,7339
25.0002.083278144,76423
30.0002.500334173,75508
40.0003.330445231,43676
50.0004.160556289,12845
60.0005.000667347,51.015

ΜΠΛΟΚΑΚΙ ΜΕ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΜΙΣΘΩΤΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΠΟΥ ΑΣΦΑΛΙΖΕΤΑΙ ΩΣ ΟΙΟΝΕΙ ΜΙΣΘΩΤΟΣ

ΕΤΗΣΙΑ ΕΙΣΦΟΡΑ ΚΥΡΙΑΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ 20%
ΕΤΗΣΙΑ ΕΙΣΦΟΡΑ ΥΓΕΙΑΣ 7,10%
ΕΙΣΟΔΗΜΑΦΟΡΟΣ 20%ΜΕΡΟΣ ΕΡΓΟΔΟΤΗ 13,33%ΜΕΡΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ 6,67%ΜΕΡΟΣ ΕΡΓΟΔΟΤΗ 4,55%ΜΕΡΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ 2,55%
3.000600399,9200,1136,576,5
5.0001.000666,5333,5227,5127,5
8.0001.6001.066,4533,6364,0204,0
10.0002.0001.333,0667,0455,0255,0
15.0003.0001.999,51.000,5682,5382,5
20.0004.0002.666,01.334,0910,0510,0


ΜΠΛΟΚΑΚΙ ΜΕ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΜΙΣΘΩΤΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΠΟΥ ΑΣΦΑΛΙΖΕΤΑΙ ΩΣ ΕΛ. ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ
ΕΙΣΟΔΗΜΑΦΟΡΟΣ 20%ΕΤΗΣΙΑ ΕΙΣΦΟΡΑ ΚΥΡΙΑΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ 13,33%ΕΤΗΣΙΑ ΕΙΣΦΟΡΑ ΥΓΕΙΑΣ 6,95%
3.000600319,9166,8
5.0001.000533,2278,0
8.0001.600853,144,8
10.0002.0001.066,4556,0
15.0003.0001.599,6834,0
20.0004.0002.132,81.112,0

ΤΙΤΛΟΣ ΚΤΗΣΗΣ – ΝΕΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ
(ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ 20,28%)
ΕΙΣΟΔΗΜΑ
ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΣ ΦΟΡΟΣ 20%
ΤΕΛΗ ΧΑΡΤΟΣΗΜΟΥ 3,6%
ΕΙΣΦΟΡΑ ΚΛΑΔΟΥ ΣΥΝΤΑΞΗΣ 13,3%
ΕΙΣΦΟΡΑ ΚΛΑΔΟΥ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ 6,95%
ΣΥΝΟΛΟ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΕΩΝ
3.000 €600 €108 €305,52 €159,29 €1.172,81 €
4.000 €800 €144 €407,36 €212,39 €1.563,75 €
5.000 €1.000 €180 €509,20 €265,49 €1.954,69 €
6.000 €1.200 €216 €611,04 €318,59 €2.345,63 €
7.000 €1.400 €252 €712,88 €371,69 €2.736,57 €
8.000 €1.600 €288 €814,72 €424,78 €3.127,50 €
9.000 €1.800 €324 €916,57 €477,88 €3.518,45 €
10.000 €2.000 €360 €1.018,41 €530,98 €3.909,39 €

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)