Γκολαντιές. menou
- Home
- Φορολογικό
- Νέες Συντάξεις ΕΦΚΑ
- Νέες Συντάξεις Δημοσίου
- Νέες Συντάξεις Ιδιωτικού Τομέα
- Νέες Συντάξεις Χηρείας
- Επικουρικές Συντάξεις
- Προσωπική Διαφορά
- Ασφαλιστικό ΙΚΑ
- Ασφαλιστικό ΔΕΚΟ-Αυτοαπασχολούμενων
- Συνταξιοδοτικό
- Στρατιωτικοί
- 6μηνα
- Σωματα Ασφαλείας
- Ιατροί/ΕΤΑΑ
- Eκπαιδευτικοί
- Δικηγόροι-Μηχανικοί
- Aποδείξεις Εφορίας
- Υπολογ.ΣύνταξηςΙΚΑ
- ΕΚΑΣ
- Εργασιακό
- Μητέρες
- Τεκμήρια
- Εντυπα ΙΚΑ
- ΦΠΑ Δικηγόρων
- Τaxisnet
- Oρια ΟΑΕΕ
- Πλασματικά
- Φ.Π.Α.
- Δημόσιο
- Φορολογικό
- Τεκμηρια
- Μισθοι-Συνταξεις 2011
- Δημόσιο και 65
- ΙΚΑ και Ενσημα
- Σύνταξη και Αναπηρία
- Διαδικασία Συντ/σης
- Αναγνώριση
- Μεταβίβαση
- Ερωταπαντήσεις
- About
Πέμπτη 30 Απριλίου 2015
Όλοι οι μεγάλοι σεισμοί των τελευταίων 20 χρόνων. Τι περιμένουμε από το ρήγμα της Ανατολίας
Από τον σεισμό μεγέθους 7,8 βαθμών τραυματίστηκαν περίπου 8.000 άνθρωποι. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, οκτώ από τα 28 εκατομμύρια των κατοίκων της χώρας έχον πληγεί από την καταστροφή.
Οι ειδικοί προειδοποιούν για τον κίνδυνο που διατρέχει ο πληθυσμός του Κατμαντού εδώ και δεκαετίες και ο απολογισμός της μεγάλης καταστροφής ήταν αναπότρεπτος, εάν συνυπολογισθούν τα τεκτονικά δεδομένα, η γεωλογική κατάστασης της περιοχής και οι συνθήκες δόμησης που καθιστούν τις οικοδομές ευάλωτες στις σεισμικές δονήσεις.
Το Κατμαντού και η ομώνυμη κοιλάδα βρίσκονται επάνω σε αποξηραμένη λίμνη, δηλαδή σε σαθρό έδαφος που μεγεθύνει τις σεισμικές δονήσεις. Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις του μη κερδοσκοπικού οργανισμού GeoHazards International, ισχυροί σεισμοί σημειώνονται στο Νεπάλ κάθε 75 περίπου χρόνια.
Όλοι οι μεγάλοι σεισμοί των τελευταίων 20 χρόνων:
Μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, ο οργανισμός GeoHazards International προειδοποιούσε ότι με την αύξηση του πληθυσμού με ρυθμό 6,5% ετησίως και μία από τις υψηλότερες πληθυσμιακές πυκνότητες στον κόσμο, το 1,5 εκατομμύριο του πληθυσμού της κοιλάδας του Κατμαντού αντιμετωπίζει σοβαρό και αυξημένο κίνδυνο σε περίπτωση σεισμού.
Το 1934 (81 χρόνια πριν) περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον σεισμό μεγέθους 8,1 βαθμών που έπληξε το ανατολικό Νεπάλ, ενώ ο σεισμός μεγέθους 6,8 βαθμών του 1988 άφησε πίσω του 1.000 νεκρούς.
Ο σεισμός σημειώθηκε βορειο-δυτικά του Κατμαντού και είχε μικρό εστιακό βάθος, γεγονός που προκάλεσε ισχυρότερη δόνηση στην επιφάνεια της γης, αλλά με μέγεθος 7,8 βαθμών, απελευθέρωσε λιγότερη ενέργεια από τον σεισμό του 1934.
Ο Μπράιαν Τάκερ, πρόεδρος και ιδρυτής του GeoHazards International, που προσπαθεί να βοηθήσει φτωχές περιοχές του κόσμου να οχυρωθούν απέναντι στους σεισμούς, δήλωσε στους New York Times ότι στη δεκαετία του '90 είχε προβλεφθεί ότι, εάν επαναλαμβανόταν ο σεισμός του 1934, 40.000 θα έχαναν τη ζωή τους στο Νεπάλ, εξαιτίας της αύξησης του πληθυσμού της πόλης του Κατμαντού και των συνθηκών δόμησης.
Σύμφωνα με τον Ρότζερ Μπίλχαμ, καθηγητή Γεωλογικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο που παρακολουθεί τη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή αυτή, η δόμηση διήρκεσε ένα έως δύο λεπτά και το ρήγμα μετακινήθηκε κατά περισσότερο από 3 μέτρα κατά μήκος της επικίνδυνης ζώνης μήκους 75 χιλιομέτρων που περνά κάτω από το Κατμαντού. Επιπλέον, ο σεισμός μετακίνησε ολόκληρη την πόλη κατά 3 περίπου μέτρα προς νότο.
Οι 10 μεγαλύτεροι σεισμοί στην ιστορία είναι:
1) 9,5 Ρίχτερ στη Χιλή στις 22 Μαΐου 1960 με 4.485 νεκρούς2) 9,2 Ρίχτερ στην Αλάσκα στις 28 Μαρτίου 1964 με 128 νεκρούς
3) 9,1 Ρίχτερ στο νησί Σουμάτρα της Ινδονησίας στις 28 Δεκεμβρίου 2004 με 230.000 νεκρούς
4) 9 Ρίχτερ στη Χερσόνησο Καμτσάτκας στις 4 Νοεμβρίου 1952
5) 9 Ρίχτερ στην πόλη Άρικα στο Περού στις 13 Αυγούστου 1868 με 25.000 νεκρούς
6) 9 Ρίχτερ στη Βόρεια ακτή του Ειρηνικού στην Αμερική στις 26 Ιανουαρίου 1700
7) 8,8 Ρίχτερ στο Bio- Bio της Χιλής στις 27 Φεβρουαρίου 2010 με 520 νεκρούς
8) 8,8 Ρίχτερ στο Εκουαδόρ στις 13 Ιανουαρίου 1906 με τους νεκρούς να υπολογίζονται γύρω στους 1.000 ανθρώπους
9) 8,7 Ρίχτερ στη Λισαβόνα την 1η Νοεμβρίου 1755
10) 8,6 στο Θιβέτ στις 15 Αυγούστου 1950
Άλλες επικίνδυνες πόλεις-ζώνες
Άλλες πυκνοκατοικημένες αστικές περιοχές που κινδυνεύουν από ισχυρούς σεισμούς, σύμφωνα με τους γεωλόγους, είναι η Τεχεράνη (Ιράν), η Αϊτή, η Λίμα (Περού), η Παντάνγκ (Ινδονησία) και η Κωνσταντινούπολη, που βρίσκονται κοντά σε μεγάλα τεκτονικά ρήγματα.Ωστόσο, η μακαριότητα απέναντι στον κίνδυνο από τους σεισμούς δεν κυριαρχεί παντού στις επικίνδυνες ζώνες, σύμφωνα με τον Τάκερ, που αναφέρεται στην Τουρκία και την απειλή που προέρχεται από το ρήγμα της Ανατολίας.
Τα τελευταία 76 χρόνια το ρήγμα αυτό που ξεκινά από την ανατολική πλευρά της χώρας και κατευθύνεται δυτικά προς την Κωνσταντινούπολη, έχει δώσει σειρά σεισμών.
Ο σεισμός του 1999 στο Ιζμίτ (Νικομήδεια) σκότωσε 17.000 ανθρώπους. Η πρόβλεψη είναι ότι το επίκεντρο του επόμενου μεγάλου σεισμού θα βρίσκεται κάτω από την Κωνσταντινούπολη ή στην ευρύτερη περιοχή της.
Όμως "η Κωνσταντινούπολη έχει υπάρξει πιο επιθετική στην εφαρμογή των κανόνων δόμησης. Θεωρώ ότι έχει γίνει καλή δουλειά" δήλωσε ο πρόεδρος του GeoHazards International .
(Με πληροφορίες από: Economist, U.S. Geological Survey)
Τετάρτη 29 Απριλίου 2015
Ιδιοκτήτης «Γιάντες»: Ηταν άγρια τα πράγματα, σε σοκ η Δανάη, ψύχραιμος ο Γιάνης
Όπως είπε, «πρώτα ήρθε η γυναίκα του με μια φίλη της. Γύρω στις δέκα έφτασε…
και ο Γιάνης Βαρουφάκης με τη μηχανή του και χωρίς ασφάλεια. Γύρω στις 12 ομάδα αντιεξουσιαστών αποτελούμενη από περίπου 40 άτομα, με καλυμμένα πρόσωπα, μπήκε στο μαγαζί. Πέταξαν ένα μπουκάλι νερού στον τοίχο κι έσπασαν ένα ποτήρι στο διάδρομο του μαγαζιού.
«Τα 2-3 πρώτα λεπτά ήταν άγρια και σοκαρίστηκα, μέχρι να καταλάβουμε τι ήθελαν. Η γυναίκα του κ. Βαρουφακη ήταν σοκαρισμένη και η πρώτη της κίνηση ήταν να τον πάρει αγκαλιά για να τον προστατεύσει», συνέχισε.
Σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη, «του φώναζαν «σήκω φύγε από τα Εξάρχεια» και «τι δουλειά έχεις εσύ εδώ;». Ο υπουργός Οικονομικών ήταν ψύχραιμος και σηκώθηκε να τους μιλήσει. Κάποιοι είχαν «παγώσει» και κάποιοι κατευθύνθηκαν στο τραπέζι του υπουργού για να ηρεμήσουν τα πνεύματα.
«Αυτό κράτησε περίπου δέκα λεπτά. Δεν ήθελαν να τον χτυπήσουν ούτε τον προπηλάκισαν. Ήρθε χωρίς φρουρά, θα μπορούσαν να τον χτυπήσουν αν ήθελαν» περιγράφει ο κ. Καρυάμης.
Και συνεχίζει: «Στη συνέχεια βγήκαν έξω από το μαγαζί και αρκετοί από αυτούς περίμεναν έξω στον πεζόδρομο. Μετά από 15 λεπτά αποχώρησε κι ο κ. Βαρουφάκης. Ανέβηκε στη μηχανή μαζί με τη γυναίκα του. Την ώρα που πήγε να φύγει κάποιοι του επιτέθηκαν φραστικά. Έσβησε τη μηχανή και κατέβηκε, λέγοντας τους «θέλετε να συζητήσουμε ή να με χτυπήσετε;». Άρχισε να συζητά μαζί τους για περίπου 20 λεπτά και λίγο πριν τη μία αποχώρησε».
«Ο Βαρουφάκης έφυγε περισσότερο γιατί υπήρχε κόσμος που έλεγε «αφήστε τον να φύγει δεν τον θέλουμε εδώ»», σημείωσε, τέλος ο ιδιοκτήτης, λέγοντας πως ο κ. Βαρουφάκης όσο είναι υπουργός έχει επισκεφθεί το μαγαζί του δυο-τρεις φορές, ενώ ήταν θαμώνας από παλιά.
Παραιτήθηκε από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου ΜΕΤΑΞΑ ο Νίκος Βλαχάκος
Σα βόμβα έσκασε η είδηση της παραίτησης από τη θέση του Διοικητή του Μεταξά, ενός εκ των ικανότερων διοικητών νοσοκομείων όλης της χώρας (βάσει της αξιολόγησης).
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, πριν λίγα 24ωρα, ο Υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής, ζήτησε τις παραιτήσεις των διοικήσεων των νοσοκομείων όλης της χώρας, όπως άλλωστε συμβαίνει πάντα ύστερα από την αλλαγή κυβέρνησης.
Η στάση που κρατούν οι περισσότεροι διοικητές περιγράφεται με δυο λέξεις ως εξής: "Απολύστε μας, δεν παραιτούμαστε"!
Ο Νίκος Βλαχάκος όμως, ως πετυχημένος Διοικητής απέστειλε πρώτος την παραίτησή του συνοδευόμενη από σύντομο απολογισμό του έργου του, επιδεικνύοντας στοιχειώδη ευθιξία και περίσσια αυτοπεποίθηση συνάμα!
Όλες οι παραιτήσεις-όσες υποβληθούν-θα τεθούν εκ νέου στην κρίση του Υπουργού Υγείας.
Σημειωτέον ότι ο κ. Κουρουμπλής έκανε πάντοτε λόγο για ακομμάτιστη υγεία και επιλογή των ικανών!
Εκατοντάδες Πειραιώτες στο άκουσμα της είδησης, έσπευσαν να πουν ένα ευχαριστώ μέσω του προσωπικού λογαριασμού του Νίκου Βλαχάκου στο Facebook, ως ελάχιστο δείγμα ευγνωμοσύνης στη συνολική του προσφορά στο χώρο της υγείας και ειδικά για την περίοδο που διετέλεσε Διοικητής στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Πειραιά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Νοσοκομείο Μεταξά είχε διακριθεί κατά την τελευταία αξιολόγηση των νοσοκομείων όλης της χώρας.
Τρίτη 28 Απριλίου 2015
Έφηβος στην Κίνα κουβαλούσε τον ανάπηρο συμμαθητή του στις πλάτες για τρία χρόνια.Τώρα θα χωρίσουν λόγω σπουδών
Ένας έφηβος θεωρείται ως ο «πιο όμορφος μαθητής στην Κίνα», καθώς επί τρία χρόνια κουβαλούσε στις πλάτες του τον ανάπηρο φίλο του για να πάνε μαζί στο σχολείο.
Η ιστορία του 18χρονου Xie Xu που φρόντιζε εθελοντικά τον 19χρονο συμμαθητή του, Zhang Chi, έχει αναδημοσιευτεί πάμπολλες φορές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και έχει μπει στο επίκεντρο των τοπικών μέσων ενημέρωσης.
Ο αναπληρωτής διευθυντής του λυκείου Daxu στην πόλη Xuzhou στο οποίο φοιτούσαν οι μαθητές, περιέγραψε την ιστορία ως εμψυχωτική και συγκινητική.
Ο Zhang πάσχει από μια μορφής μυικής δυστροφίας, όμως με την βοήθεια του φίλου του δεν έχει χάσει κανένα μάθημα. Σε ένα μήνα, οι δρόμοι των δύο αγοριών θα χωριστούν καθώς ο Xie θα ξεκινήσει τις σπουδές του στο Πολυτεχνικό Ινστιτούτο Nanjing. Τι θα γίνει λοιπόν όταν ο Zhang μείνει μόνος;
Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη αναφορά των Ηνωμένων Πολιτειών σχετικά με τα ανθρώπινα διακαιώματα στην Κίνα, υπάρχει μεγάλο κενό στα νομικά δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες και είναι δύσκολη η χορήγηση κάποιου επίσημου προγράμματος βοήθειας που να τους δίνει πλήρη ανεξαρτησία.
Τσίπρας: Η εξέλιξη της ρήξης θα ήταν αποτυχία για τη Μέρκελ. Σε ναρκοθετημένο πεδίο από την αρχή η κυβέρνηση
Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η γερμανίδα καγκελάριος έχει δείξει ότι είναι πρόθυμη για λύση, και συμπλήρωσε ότι η κ. Μέρκελ διαχειρίζεται δύο κρίσιμα θέματα, τόσο για την πορεία της Ευρώπης, όσο και για το δικό της πολιτικό μέλλον: τη συμφωνία για την Ουκρανία και τη συμφωνία για την Ελλάδα.
Αναφερόμενος στα κριτήρια της επιτυχίας και της αποτυχίας, είπε ότι μια εξέλιξη ρήξης θα ήταν αποτυχία για την καγκελάριο, την Ευρώπη αλλά και την Ελλάδα. Το κριτήριο της επιτυχίας όμως θα είναι διαφορετικό, πρόσθεσε, κάνοντας την εκτίμηση ότι η Άνγκελα Μέρκελ είναι «εγκλωβισμένη» στην πολιτική της αδυναμία να παραδεχθεί ότι το πρόγραμμα στην Ελλάδα ήταν αποτυχημένο.
Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για πιέσεις προς την κυβέρνηση για αναίρεση πολλών σημείων της συμφωνίας του Φεβρουαρίου και δήλωσε ότι η κυβέρνηση από τα πρώτα της βήματα βρισκόταν σε ναρκοθετημένο πεδίο. Παράλληλα, εξαπέλυσε επίθεση κατά των πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης, λέγοντας ότι επιχαίρουν την προοπτική αποτυχίας και καιροφυλακτούν, καθώς είχαν θέσει «παγίδα» - μαζί με ισχυρά κέντρα της Ευρώπης- την οποία και «προπαγάνδιζαν», ότι η νέα κυβέρνηση θα είναι κυβέρνηση παρένθεσης.
O κ. Τσίπρας τόνισε ότι «δεν μπλοφάρουμε στη διαπραγμάτευση» και αναφερόμενος στην Ευρώπη και τους εταίρους, είπε ότι δεν έχουν όλοι την ίδια στόχευση, φωνή και στάση, ενώ παράλληλα έκανε λόγο για «μονταζιέρα» που δουλεύει διαρκώς, με «διαρροή ψευδών ειδήσεων». Εν συνεχεία, τόνισε ότι οι δανειστές επιμένουν στο mail Χαρδούβελη, συμπληρώνοντας ότι δεν άλλαξαν τα πρόσωπα των τεχνικών κλιμακίων στη διαπραγμάτευση, ενώ πρόσθεσε ότι οι δανειστές έχουν θέσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης συντάξεις, ομαδικές απολύσεις και ΦΠΑ.
Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η κυβέρνησή του παρέλαβε τη χώρα σε κατάσταση απελπισίας, και μίλησε για έλλειμμα στα Δημόσια Ταμεία το οποίο στις 24 Φεβρουαρίου θα έφτανε στα 450 εκατ. ευρώ. Επίσης, μίλησε για ανορθόδοξη απόφαση από πλευράς της ΕΚΤ στις 18 Φεβρουαρίου, η οποία απέτρεψε τις τράπεζες από την αναχρηματοδότηση του χρέους. Στο ερώτημα αν έγιναν λάθη και γιατί τότε δεν πήρε χρήματα η Ελλάδα ο κ. Τσίπρας είπε: «υπάρχουν λάθη που είναι εγκληματικά, λάθη που γίνονται υπό την πίεση των χρόνου, και λάθη γιατί κάποιοι σε παραπλανούν. Ανήκουμε στην τρίτη κατηγορία», τόνισε χαρακτηριστικά έχοντας πρώτα προσθέσει «Και τα λάθη και οι παραλείψεις είναι ανθρώπινα».
Όσον αφορά στον Γιάνη Βαρουφάκη, είπε ότι είναι «σημαντικό asset, ένας οικονομολόγος που έχει ενοχλήσει επειδή μιλάει τη γλώσσα τους καλύτερα από αυτούς», έχοντας «ριζοσπαστικές θέσεις». Δεν κάνει πίσω εύκολα, επιμένει στις απόψεις του, τόνισε, προσθέτοντας, σε κάθε περίπτωση, ότι η διαπραγμάτευση να ξέρετε ότι δεν ανήκει σε άνθρωπο, ποτέ δεν ανήκε σε έναν άνθρωπο, και ότι ο πρωθυπουργός έχει πάντα την ευθύνη.
Όσον αφορά στο επίμαχο δείπνο στο Eurogroup και το tweet περί «μίσους» του κ. Βαρουφάκη, είπε ότι το δείπνο δεν ήταν δείπνο εργασίας και ότι η διαπραγματευτική στρατηγική διαμορφώνεται από τις θέσεις που παρουσιάζονται, όχι από το αν πήγε ή δεν πήγε κάποιος σε ένα δείπνο. «Σίγουρα δεν προτιμούν να έχουν απέναντί τους τον Βαρουφάκη», τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι «βρισκόμαστε σε αγαστή συνεργασία».
Ανοιχτό το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος
Ο πρωθυπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής στο λαό, όχι όμως με εκλογές («Ποιος ο λόγος να πάμε σε εκλογές;») αλλά με δημοψήφισμα, τονίζοντας ότι αν έχει μπροστά του μια συμφωνία που είναι έξω από την λαϊκή εντολή, δεν θα έχει το δικαίωμα να παραβιάσει την εντολή αυτή και θα αποφασίσει ο ελληνικός λαός, αν θα πρέπει να δεχθεί την συμφωνία.
Ωστόσο, όπως ο ίδιος εξήγησε δεν θα χρειαστεί δημοψήφισμα αφού είναι αισιόδοξος ότι θα υπάρξει συμφωνία. Ειδικότερα, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία, ότι τα πράγματα δεν θα φθάσουν σε αυτό το σημείο και πρόσθεσε ότι ελπίζει ότι θα επικρατήσει η λογική και θα πάμε σε έναν έντιμο συμβιβασμό.
Για την δήλωση προεκλογικά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα εφαρμόσει το πρόγραμμα της ΔΕΘ, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται σκληρά όπως υποσχέθηκε. Η κυβέρνηση έχει εντολή λύσης, πρόσθεσε, αλλά δεν θα επαναλάβει τον φαύλο κύκλο της λιτότητας. Είναι μικρόψυχοι όσοι νομίζουν ότι θα έχουν όφελος από μία ρήξη, είπε χαρακτηριστικά.
«Η ενδιάμεση συμφωνία βολεύει και τους πιστωτές και την Ελλάδα»
Για την στάση της προηγούμενης κυβέρνησης ο πρωθυπουργός, δήλωσε ότι υπήρχαν υπουργοί που περίμεναν επί 8 ώρες για να τους εξετάσουν οι υπάλληλοι της Τρόικας, ότι η Τρόικα θέλει να επιστρέψει , κάτι που η σημερινή κυβέρνηση αρνείται.
Ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι παραμένει στο τραπέζι το θέμα των συντάξεων αλλά και τω ομαδικών απολύσεων αλλά και το θέμα του ΦΠΑ. Για το ασφαλιστικό ο κ. Τσίπρας είπε πως θα το βρούμε μπροστά μας γιατί είναι δύσκολο θέμα, αλλά αυτό δεν μπορεί να επιλυθεί στο πλαίσιο μιάς ενδιάμεσης συμφωνίας, και πρόσθεσε ότι αυτό μπορεί να τεθεί τον Ιούνιο. Τώρα είπε απαιτείται ένα πρόγραμμα ανάπτυξης, γιατί το ασφαλιστικό επιδεινώθηκε λόγω μεγάλης αύξησης της ανεργίας και είναι ανάγκη να βρεθούν νέοι πόροι που θα έρθουν με την ανάπτυξη.
Στο ερώτημα γιατί να υπάρξει ενδιάμεση συμφωνία και όχι συνολική ο κ. Τσίπρας είπε ότι η ενδιάμεση βολεύει και την Ελλάδα και τους πιστωτές. Πρέπει να μπουν κάποιες βάσεις σε αυτά που μπορούμε να συμφωνήσουμε και αφού αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη να πάμε σε μεγάλη συμφωνία. Στόχος μας, είπε ο κ. Τσίπρας, ήταν μια ενδιάμεση γιατί τα δύσκολα δεν είναι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για τους άλλους. Γιατί δεν μπορεί να γίνει συζήτηση για το μέλλον χωρίς να συζητηθεί το χρέος. Σε πρώτη φάση, είπε ο πρωθυπουργός θέλαμε να θέσουμε ζητήματα που μπορούσαμε να συμφωνήσουμε, γιατί αν θέταμε εξαρχής το θέμα του χρέους, δεν θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία.
Η αναδιοργάνωση της διαπραγματευτικής ομάδας και οι κόκκινες γραμμές
Για την αναδιοργάνωση της διαπραγματευτικής ομάδας, ο κ. Τσίπρας είπε ότι έγινε προκειμένου να υπάρχει πλήρης έλεγχος και αποτελεσματικότητα και διαβεβαίωσε ότι τα τεχνικά κλιμάκια έχουν όσα στοιχεία ζητούν.
Διαφωνίες με τους εταίρους υπάρχουν στα εργασιακά θέματα, όπως στο θέμα των μαζικών απολύσεων, των συλλογικών διαπραγματεύσεων, της αύξησης του κατώτατου μισθού, του ΦΠΑ στα νησιά, ενώ υπάρχει η ιδέα να υπάρξει φόρος ανά διανυκτέρευση σε ξενοδοχεία. Επίσης υπάρχει η ιδέα σε δημοφιλή νησιά ή κλαμπ οι συναλλαγές από ένα ποσό και πάνω να γίνονται με πιστωτικές κάρτες.
«Συστράτευση για έξοδο από την κρίση»
Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ο κ. Τσίπρας επέκρινε την αντιπολίτευση για την στάση της και δήλωσε ότι δεν υπάρχει σοβαρή αντιπολίτευση, ενώ παράλληλα απηύθυνε πρόσκληση για συστράτευση.
«Ζητώ συστράτευση για έξοδο από την κρίση», είπε και πρόσθεσε «όχι για να κόψουμε μισθούς και συντάξεις».
Αμοιβαία εκτίμηση με τον κ. Καραμανλή
Αναφορικά με τις σχέσεις του με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, ο κ. Τσίπρας είπε ότι υπάρχει αμοιβαία εκτίμηση και όχι πολιτικό φλερτ, λέγοντας ότι έχει 1,5 χρόνο να τον συναντήσει και έκανε λόγο για «παραφιλολογία καφενείου».
«Η μοναδική πρόταση για την προεδρία της Δημοκρατίας έγινε στον Προκόπη Παυλόπουλο»
Ο πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι δεν έκανε πρόταση στον κ. Καραμανλή να γίνει πρόεδρος της Δημοκρατίας και ότι η μοναδική πρόταση ήταν στον κ. Παυλόπουλο.
«Δεν έχουν χαλάσει οι σχέσεις μας με τις ΗΠΑ»
Για την υπόθεση Ξηρού ο κ. Τσίπρας υπερασπίστηκε το νόμο για τις φυλακές και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει αρνητικό αποτέλεσμα , δεν έχουν χαλάσει οι σχέσεις με τις ΗΠΑ, σημειώνοντας επίσης ότι η προστριβή δεν επηρεάζει τις σχέσεις στην διαπραγμάτευση , ενώ δήλωσε ότι ο ίδιος ο Ξηρός δεν θέλει να κάνει χρήση και δεν θέλει να φύγει από την φυλακή.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τις συνθήκες κράτησης του κ. Ξηρού, ενώ αναφέρθηκε και σε ομιλία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη υπέρ της αποφυλάκισης των πρωταίτιων του πραξικοπήματος του 1967.
Δευτέρα 27 Απριλίου 2015
Πλήρης σύνταξη στα 62 για 12 κατηγορίες ασφαλισμένων
Με τις αλλαγές που έγιναν στο ασφαλιστικό, η πλήρης σύνταξη στα 62 συνδυάστηκε με τα 40 έτη ασφάλισης, εφόσον συμπληρώνονται τα απαιτούμενα έτη για κατοχύρωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος, από την 1η/1/2013 και μετά.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον αποκαλυπτικό οδηγό που δημοσιεύει σήμερα το ένθετο «Ασφάλιση και Συντάξεις» του Ε.Τ., υπάρχουν πολλές κατηγορίες ασφαλισμένων του ΙΚΑ, του Δημοσίου, των Ταμείων ΔΕΚΟ και Τραπεζών, του ΟΑΕΕ αλλά και του ΕΤΑΑ, οι οποίοι μπορούν να βγουν ως και 5 χρόνια νωρίτερα με πλήρη σύνταξη, δηλαδή στα 62 αντί για τα 67, ακόμη και χωρίς να έχουν 40ετία!
Περισσότεροι από 400.000 ασφαλισμένοι μπορούν να αξιοποιήσουν αυτές τις διατάξεις.
Οι 12 κατηγορίες που κλειδώνουν πλήρη σύνταξη στα 62 χωρίς 40 χρόνια ασφάλισης είναι:
1. Άνδρες ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ που συμπληρώνουν τις 10.000 ημέρες ως το 2010. Βγαίνουν στα 62 με πλήρη.
2. Γυναίκες ασφαλισμένες στο ΙΚΑ που συμπλήρωσαν το 60ό έτος της ηλικίας τους το 2012. Βγαίνουν στα 62 με πλήρη σύνταξη αρκεί να έχουν 4.500 ημέρες εργασίας.
3. Άνδρες ασφαλισμένοι στα βαρέα που συμπληρώνουν το 60ό έτος από το 2013 και μετά και έχουν 4.500 ημέρες ασφάλισης εκ των οποίων οι 3.600 στα βαρέα και από αυτές οι 1.000 μέσα στα 13 τελευταία χρόνια. Βγαίνουν στα 62 με πλήρη σύνταξη. Αν πρόκειται για βαρέα οικοδομικά ένσημα τότε βγαίνουν στα 60 εφόσον συμπληρώνουν το 58ο έτος μετά το 2013.
4. Γυναίκες με 4.500 ημέρες εκ των οποίων οι 3.600 στα βαρέα, μετά το 2013, παίρνουν πλήρη σύνταξη στα 62.
5. Άνδρες και γυναίκες με 10.500 ημέρες συνολικά, εκ των οποίων οι 7.500 στα βαρέα, το 2015 βγαίνουν στα 62 με πλήρη σύνταξη.
6. Άνδρες ασφαλισμένοι στο Δημόσιο πριν από το 1983 που συμπλήρωσαν την 25ετία το 2001. Βγαίνουν με πλήρη σύνταξη στα 62 εκτός και αν συμπληρώνουν σε μικρότερη ηλικία 34 έτη υπηρεσίας (μόνο στο Δημόσιο) οπότε αποχωρούν και χωρίς όριο ηλικίας.
7. Άνδρες και γυναίκες ασφαλισμένοι στο Δημόσιο με πρόσληψη μετά την 1η/1/1983 που συμπληρώνουν την 25ετία τα έτη 2011 και 2012. Βγαίνουν με πλήρη σύνταξη στα 61 αν έχουν 25ετία το 2011 και στα 63 αν έχουν 25ετία το 2012.
8. Γυναίκες ασφαλισμένες σε Ειδικά Ταμεία (ΔΕΚΟ, Τραπεζών κ.ά.) οι οποίες συμπλήρωσαν το 60ό έτος της ηλικίας τους το 2012. Μπορούν να αποχωρήσουν στα 62 αρκεί να έχουν 25 έτη ασφάλισης, είτε πριν από το 2012, είτε και μετά το 2013, καθώς η προϋπόθεση κατοχύρωσης του δικαιώματος συνταξιοδότησης συνδυάζεται με το έτος που συμπληρώθηκε η ηλικία των 60 ετών.
9. Γυναίκες ασφαλισμένες στα Ταμεία Μηχανικών (ΤΣΜΕΔΕ), Υγειονομικών (ΤΣΑΥ) και Νομικών (ΤΑΝ), οι οποίες συμπλήρωσαν το 60ό έτος της ηλικίας τους ως το 2012. Βγαίνουν με πλήρη σύνταξη στα 62, αρκεί να έχουν 23 ως 25 έτη ασφάλισης ανάλογα με το Ταμείο.
10. Γυναίκες ασφαλισμένες στο ΤΣΑ οι οποίες συμπλήρωσαν το 60ό έτος της ηλικίας τους το 2012. Βγαίνουν με πλήρη σύνταξη στα 62 και με 25 έτη ασφάλισης.
11. Άνδρες και γυναίκες με διαδοχική ασφάλιση και τελευταίο Ταμείο τον ΟΑΕΕ. Αν δεν θεμελιώνουν δικαίωμα στον ΟΑΕΕ, τότε ο φάκελός τους θα μεταφερθεί όταν κλείσουν το 62ο έτος της ηλικίας τους στον αμέσως προηγούμενο φορέα. Αν είναι το ΙΚΑ ο προηγούμενος φορέας και διαπιστωθεί ότι έχουν τις ανάλογες προϋποθέσεις (π.χ. 4.500 με 3.600 βαρέα ή 10.000 ημέρες συνολικά ως το 2010 ή 10.500 συνολικά με τα χρόνια του ΟΑΕΕ), τότε παίρνουν πλήρη σύνταξη στα 62.
12. Άνδρες ασφαλισμένοι για πρώτη φορά μετά την 1η/1/1993 στο ΙΚΑ, οι οποίοι συμπληρώνουν 4.500 ημέρες ασφάλισης εκ των οποίων οι 3.375 στα βαρέα. Βγαίνουν στα 62 με πλήρη σύνταξη. Εξυπακούεται ότι η βασική προϋπόθεση εξόδου στα 62 είναι να έχουν οπωσδήποτε τις 3.375 στα βαρέα, ανεξάρτητα από το αν ο συνολικός χρόνος είναι περισσότερος από τις 4.500 ημέρες.
«Κεραυνοί» Μπαλτάκου: Ο Σαμαράς φταίει για το Βατερλώ της ΝΔ
Με άρθρο-επιστολή του προς την κυριακάτικη εφημερίδα «Real News» ο πρώην στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά, Τάκης Μπαλτάκος επιτίθεται με δριμύτητα εναντίον του προέδρου της ΝΔ, κατηγορώντας τον για «πολιτικές εμμονές» που οδήγησαν στην ήττα του κόμματος στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.
Ο πρώην γ.γ. της κυβέρνησης σημειώνει ότι «η ΝΔ θα πρέπει να αποκτήσει συνιστώσες γιατί δεν μπορεί να φεύγουν όσα στελέχη διαφωνούν με την πορεία που έχει χαράξει ο Σαμαράς».
«Η ΝΔ είναι κόμμα λαϊκό. Όχι ελιτίστικο. Είναι αναγκαίο να παραδεχθούμε ότι και ο λαός, συνολικά, έχει πάντα δίκιο. Όταν μια πολιτική αποδοκιμάζεται πρέπει κάθε υπερασπιστική της φωνή να απομειώνεται ή να ματαιώνεται. Θα είχε νόημα για τον Ναπολέοντα να υπερασπιστεί τις επιλογές του στο Βατερλώ; Έχει νόημα να επιμένει κανείς σε λογικές που οδήγησαν σε ήττα;», γράφει χαρακτηριστικά στην επιστολή του.
Και επισημαίνει: «Η ΝΔ στις πρόσφατες εκλογές υιοθέτησε μια απόλυτα φιλομνημονιακή πολιτική, υπερασπίστηκε με σθένος το απεχθές και στήριξε κάθε της ελπίδα στο φόβο, που νόμιζε ότι θα προκαλέσει στους ψηφοφόρους ο ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι περικυκλώθηκε. Καμία έμφαση στη λαθρομετανάστευση, στους κουκουλοφόρους, την τρομοκρατία, την αθεΐα. Μετά τις εκλογές τα θυμήθηκε».
Μάλιστα, ο Μπαλτάκος προχωρά στην επιστολή του και σε ένα ιδιότυπο «crash test» ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ και αναφέρει: «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πολυσυλλεκτικός, η ΝΔ δεν είναι. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τάσεις, η ΝΔ δεν έχει. Ο ΣΥΡΙΖΑ αποδέχεται τις διαφοροποιημένες γνώμες, η ΝΔ όχι».
Στο ίδιο πλαίσιο, τονίζει: «Η ΝΔ είτε θα αποκτήσει θεσπισμένες και εσωκομματικά αποδεκτές τάσεις, είτε θα οδηγηθεί σε διάσπαση. Αντιμνημονιακές δυνάμεις υπάρχουν ισχυρές και στους κόλπους της. Πρέπει να εκφραστούν. Η μονοδιάστατη πολιτική συνεπάγεται πολιτικό μαρασμό. Οι πολυτελείς απόψεις για ευρωπαϊκό τόξο και φιλοευρωπαϊκές κομματικές δυνάμεις ακούγονται ευχάριστα στα αυτιά των αμέριμνων περιπατητών της Γλυφάδας, του Κολωνακίου και της Εκάλης, στην πράξη όμως λειτουργούν σαν υποστύλωμα της Ακροδεξιάς και του ΣΥΡΙΖΑ. Για τον επιούσιο παλεύει καθημερινά ο κόσμος. Ποια Ευρώπη;».
Και καταλήγοντας στην επιστολή του, ο Τ. Μπαλτάκος γράφει με νόημα: «Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμάχεται τους Γερμανούς, πρέπει να είσαι με το μέρος της χώρας σου. Αποφασιστικά. Δεν ειρωνεύεσαι, δεν προκαλείς, δεν σαρκάζεις, δεν χλευάζεις, δεν κομπορρημονείς, δεν ναρκισσεύεσαι, δεν επιχαίρεις για την αποτυχία, δεν λυπάσαι για την επιτυχία. Τίποτα από όλα αυτά. Δεν είναι λογικό να εκνευρίζεις τους ψηφοφόρους υπονοώντας ότι είναι ανόητοι ή αφελείς. Ο Καραμανλής δεν το έκανε μετά το “λεφτά υπάρχουν”. Τα γεγονότα τον δικαίωσαν σαρωτικά. Αν οι ψηφοφόροι λάθεψαν, πρέπει να κατανοήσουν το λάθος μόνοι τους, απερίσπαστοι, όχι κατόπιν “ιδιοτελών” αντιπολιτευτικών υποδείξεων. Τα γεγονότα θα τεκμηριώσουν το σφάλμα, όχι η ρητορική της ΝΔ. Η ζωή δικαιώνει, όχι τα λόγια»…
Εκοιμήθη ο μοναχός που ενέπνευσε στην Αρλέτα το «Μπάρ το Ναυάγιο»
Ένας από τους σημαντικότερους μοναστές της Αθωνικής πολιτείας, ο γέροντας Ιερόθεος Καρυώτης εκοιμήθη.
Άνθρωπος αφιερωμένος στον μοναχισμό, υπήρξε ο ιδρυτής του περιοδικού «Πρωτάτον» τον Οκτώβριο του 1982 το οποίο συνέχισε ο επίσης πρόσφατα εκλιπών γέροντας Μωυσής.
Υπήρξε ιδιαίτερα σημαντική προσωπικότητα και ξεχωριστός άνθρωπος. Λέγεται πως είναι ο άνθρωπος που ενέπνευσε την Αρλέτα να γράψει το τραγούδι « Το μπάρ ναυάγιο».
Προχθές αργά στο μπαρ το ναυάγιο Βρέθηκα να τα πίνω μ” έναν άγιο καθότανε στο διπλανό σκαμπό
Και κοινωνούσε με ουίσκι και νερό
Του είπά παππούλη τι ζητάς εδώ
Δεν είναι μέρος για έναν άγιο αυτό
μου λέει, τέκνον κάνεις μέγα λάθος
εδώ είναι ο φόβος των ανθρώπων και το πάθος
Κοίταξε γύρω του στεγνούς και μεθυσμένους
και μου είπε εγώ τους αγαπάω τους κολασμένους
αν θες ν” αγιάσεις πρέπει ν” αμαρτήσεις
Ε κι αν προλάβεις, ας μετανοήσεις
Προχθές αργά στο μπαρ το ναυάγιο
Βρέθηκα να τα πίνω μ έναν άγιο
καθότανε στο διπλανό σκαμπό
Και κοινωνούσε με ουίσκι και νερό
καθότανε στο διπλανό σκαμπό
Στο τέλος πλήρωσε και το λογαριασμό.
Μουσική / Στίχοι: Αρλέτα
Κυριακή 26 Απριλίου 2015
Το πρώτο γενετικά τροποποιημένο ανθρώπινο έμβρυο είναι γεγονός
Ακόμα μία είδηση που αφορά τις εξελίξεις στην Γενετική έρχεται να μας αποδείξει ότι γίνονται τεράστια άλματα στον τομέα με τη βοήθεια της τεχνολογίας, αλλά και να γεννήσει ηθικά (και όχι μόνο) ερωτήματα. Πριν από λίγες ημέρες δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Protein & Cell μια έρευνα από τον Πανεπιστήμιο Sun Yatsen (Guangzhou, Κίνα) στην οποία περιγράφεται η πρώτη επιτυχημένη δημιουργία γενετικά τροποποιημένων ανθρώπινων εμβρύων!
Οι ερευνητές εφάρμοσαν μια τεχνική που ονομάζεται CRISPR για να εντοπίσουν ποια γονίδια προκαλούν κληρονομικές ασθένειες. Με απλά λόγια, η διαδικασία ξεκινά με την έγχυση του συνενζύμου CRISPR/Cas9 στα έμβρυα, το οποίο “κολλά” και “κόβει” συγκεκριμένα τμήματα του DNA. Οι ερευνητές προγραμμάτισαν το συνένζυμο να εντοπίσει τα προβληματικά γονίδια και να τα αντικαταστήσει με διαφορετικά, με αποτέλεσμα να τα αδρανοποιήσει προτού καν γεννηθεί το έμβρυο. Αρχικά, τα πειράματα γινόταν σε έμβρυα ζώων, ωστόσο, τώρα έχουμε την πρώτη καταγεγγραμμένη περίπτωση σε ανθρώπινα έμβρυα.
Δραγασάκης: Μας στραγγαλίζουν, μπορεί να υποχρεωθούμε να πάρουμε μέτρα
Την ανάγκη να επιτευχθεί συμφωνία τέλος Απριλίου ή το αργότερο αρχές Μαϊου, επισημαίνει σε συνέντευξη του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.
Αναφερόμενος στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τα ταμειακά διαθέσιμα, λέει πως οι αντιδράσεις εξηγούνται και είναι μάλλον δικαιολογημένες, λόγω του ότι «δεν ενημερώσαμε έγκαιρα για το πρόβλημα, τις αιτίες και τις διαστάσεις του... οι πικρές εμπειρίες και οι μνήμες από το κούρεμα των αποθεματικών με το PSI είναι ακόμη νωπές».
Επανέλαβε ότι «δεν τίθεται θέμα νέων μνημονίων...δεν έχει ούτε πολιτική ούτε οικονομική λογική η συζήτηση για νέα μνημόνια». Τα ζητούμενα, κατά τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, είναι η ρύθμιση για βιώσιμο και εξυπηρετούμενο χρέος, δημοσιονομική πολιτική χωρίς εξωπραγματικά πλεονάσματα, μεταρρυθμίσεις που θα μειώνουν ανισότητες, ισχυρό πρόγραμμα επενδύσεων και πηγές χρηματοδότησής τους για τη μετάβαση σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο.
Και καταλήγει ο κ. Δραγασάκης: οι πιο σκληρές αντιδράσεις για τη νέα οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, ίσως να μην έρθουν από την Ευρώπη, αλλά από μέσα, «από τις εγχώριες ελίτ, τα "κακομαθημένα παιδιά της ιστορίας"».
Μαριάν Μακντόναλντ – Η μεγαλύτερη ελληνίστρια εν ζωή που ψηφιοποίησε τους αρχαίους συγγραφείς
Η Αμερικανίδα (ιρλανδικής καταγωγής) καθηγήτρια Κλασικών Σπουδών Μαριάν Μακντόναλντ ανέβασε στο internet όλη τη γραμματεία από τον Όμηρο έως το Βυζάντιο, αλλά πικράθηκε από την αδιαφορία της Πολιτείας
Η Μαριάν Μακντόναλντ είναι η σημαντικότερη εν ζωή ελληνίστρια. Αμερικανίδα πολίτης, ιρλανδικής καταγωγής, έχει ωφελήσει το έθνος μας όσο δεν θα μπορούσαν ποτέ να ονειρευτούν ότι μπορούν όλες οι ακαδημίες, τα υπουργεία και διάφοροι ζάπλουτοι – αστοιχείωτοι ιδιώτες, που σφετερίζονται δημοσιότητα δίχως να την αξίζουν…
Η κυρία Μακντόναλντ το 1972 είχε την ιδέα της ψηφιοποίηση της αρχαίας ελληνικής γραμματείας. Τότε, ενώ η λέξη «υπολογιστής» ήταν σχεδόν άγνωστη στη χώρα μας, εκείνη δεν περιορίστηκε στα λόγια. Προχώρησε σε θεαματικά έργα.
Δώρισε στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας Ιρβάιν 1.000.000 δολάρια για να ξεκινήσει το πρόγραμμα καταχώρισης της ελληνικής γραμματείας σε ψηφιακή βάση δεδομένων. Αυτό το έργο ονομάστηκε Thesaurus Linguae Graecae (TLG).
Η πρόσβαση
Σήμερα έχει προχωρήσει τόσο πολύ ώστε στην ηλεκτρονική διεύθυνση httpwww.tlg.uci.edu ο επισκέπτης, που έχει κάνει συνδρομή, μπορεί να έχει πρόσβαση στο σύνολο της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, από τον Όμηρο μέχρι και την πτώση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας!
Εκατομμύρια λέξεις, αναρίθμητες σελίδες, ανεκτίμητοι θησαυροί της ελληνικής σκέψης έχουν γίνει προσβάσιμα στην παγκόσμια κοινότητα εξαιτίας της αρχικής ιδέας, της αποφασιστικότητας και της γενναιοδωρίας της κυρίας Μακντόναλντ.
Σήμερα το TLG φιλοξενεί ελληνικά κείμενα ακόμα και του 20ού αιώνα, ενώ η έρευνα, ησυλλογή και η ψηφιοποίηση συνεχίζονται αδιάκοπα. Αυτή η σπουδαία γυναίκα έχει γράψει δεκάδες βιβλία και μελέτες για την αρχαία ελληνική τραγωδία, είναι καθηγήτρια Κλασικών Σπουδών και Θεάτρου στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας Σαν Ντιέγκο και έχει τιμηθεί με τη διάκριση του Τάγματος του Φοίνικα από το ελληνικό κράτος κατόπιν πρότασης του Ανδρέα Παπανδρέου.
Στο παρελθόν αποπειράθηκε να ιδρύσει παράρτημα του TLG στην Ελλάδα, αλλά η κατάληξη ταίριαξε απόλυτα με τα μεταπολιτευτικά, παρακμιακά, δεδομένα.
Η προχειρότητα, η αδιαφάνεια και η αναξιοκρατία εξουδετέρωσαν πλήρως τις καλές προθέσεις της και εκείνη υποχρεώθηκε σε παραίτηση.
Οι ηγεσίες του υπουργείου Πολιτισμού είχαν ενημερωθεί διεξοδικά στο παρελθόν γι” αυτή την υπόθεση, που διέσυρε τη χώρα μας διεθνώς, αλλά δεν καταδέχτηκαν να απαντήσουν – πολλώ δε μάλλον να πράξουν τα δέοντα.
«Εξομολόγηση»
Στη συνέντευξη που μας παραχώρησε, η κ. Μακντόναλντ μίλησε για την αγάπη της για τον Ελληνισμό, την ευμενή -έως σωτήρια- επίδραση που μπορεί να έχει στην καθημερινότητα μας η ελληνική γραμματεία, τη Γερμανία και την απληστία της και την απόφαση της να βαφτιστεί χριστιανή ορθόδοξη.
Σεν μας είπε, ωστόσο, την άποψη της για την παγερή αδιαφορία της Ακαδημίας Αθηνών απέναντι στο έργο της. Η Ιρλανδική Ακαδημία την έχει κάνει δεκτή στους κόλπους της, αλλά -καθώς φαίνεται-υπάρχει μια μερίδα Ελλήνων ακαδημαϊκών που δεν θα άντεχε τις σοβαρές συγκρίσεις…
«Η Γερμανία καθοδηγείται από την απληστία και δεν έχει την υπομονή να δώσει βιώσιμη λύση στην πατρίδα σας»
– Οι Δελφοί είναι τόπος ιερός. Στ΄ αλήθεια είναι ο ομφαλός του κόσμου –
– Μέσω της ορθόδοξης θείας λειτουργίας βρήκα όσα έψαχνα σε μία θρησκεία –
Πότε νιώσατε για πρώτη φορά ότι έχετε κλίση στην ελληνική γλώσσα και την αρχαία ελληνική γραμματεία;
Ήμουν μαθήτρια στο σχολείο θηλέων Convent of the Sacred Heart από την 1η Δημοτικού μέχρι τη 2α Γυμνασίου. Εκεί κάναμε Λατινικά. Στην3η Γυμνασίου, στο Λατινικό Γυμνάσιο και Λύκειο στο Σικάγο, είχα την ευκαιρία να μελετήσω ελληνικά. Αμέσως διαπίστωσα την ανωτερότητα των αρχαίων ελληνικών σε σύγκριση με τη λογοτεχνία των Λατίνων: Η ελληνική φιλοσοφία ήταν βαθύτερη και η καλλιτεχνική χρήση των λέξεων, ανώτερη. Αργότερα κατάλαβα ότι αυτή η λογοτεχνία διαμόρφωσε τον δυτικό κόσμο μας.
Ποιοι σας ενέπνευσαν να αφιερώσετε τη ζωή σας στην αρχαία ελληνική γραμματεία;
Ο Francis Lovett και ο Francis Brokaw στο Λατινικό Γυμνάσιο και Λύκειο με ενέπνευσαν να μελετήσω αυτή τη σπουδαία λογοτεχνική παραγωγή Ήμουν τυχερή που ξεκίνησα από μικρή.
Μπορούν η αρχαία ελληνική λογοτεχνία, η φιλοσοφία και το δράμα να μας βοηθήσουν στην καθημερινότητα μας, να τη βελτιώσουν, να μας οδηγήσουν στην ευτυχία ή απλώς αποτελούν «χόμπι» των ειδικών;
Δεν είναι χόμπι! Είναι ο αληθινός τόπος μας. Αποτελούν την οδό στη σωτηρία του μυαλού και της ψυχής.
Εσάς πώς σας βοήθησαν σε προσωπικό επίπεδο;
Συναπάντησα την ατυχία στη ζωή μου, όταν έχασα τη δεκαπεντάχρονη κόρη μου, σ” ένα βίαιο περιστατικό, όταν έδινα διάλεξη για την αρχαία ελληνική τραγωδία στην Ουάσινγκτον. Ι ελληνική τραγωδία με βοήθησε να επιβιώσω από τούτη την απώλεια: Σκέφτηκα τον Οιδίποδα και την Εκάβη. Τελικά ανακάλυψαν τους εαυτούς τους όταν έχασαν εκείνο που θεωρούσαν πολυτιμότερο όλων. Το να ανακαλύπτεις τον εαυτό σου είναι απερίγραπτα πολύτιμο. Επίσης, πρέπει πάντα να σκεφτόμαστε τις ηθικές αξίες που μας προσφέρει η ελληνική λογοτεχνία. Όπως έχει πει και ο Alfred North Whitehead, «ολόκληρη η φιλοσοφία της Δύσης είναι υποσημειώσεις στον Πλάτωνα».
Βαπτιστήκατε χριστιανή ορθόδοξη πριν από μερικά χρόνια. Γιατί πήρατε την απόφαση να κάνετε μια τόσο σημαντική κίνηση;
Βαφτίστηκα Ειρήνη. Η ειρήνη είναι ευλογία αλλά και ευχή Ήμουν μέλος της ελληνικής κοινότητας επί χρόνια και θεωρώ τους Έλληνες μέλη της οικογένειάς μου. Επίσης, αντιλήφθηκα τη διατήρηση και τη διάσωση της ελληνικής γλώσσας και μουσικής μέσω της ορθόδοξης λειτουργίας – ακριβώς όσα έψαχνα σε μία θρησκεία.
Τι σημαίνει η λέξη «Θεός» για εσάς;
Εδώ ίσως φανώ λίγο παγανίστρια. Όπως ο Θαλής ο Μιλήσιος, βλέπω παντού τον Θεό. Κάποτε έκανα, μαζί με ξεναγό, τη διαδρομή από τους Δελφούς μέχρι το Κωρύκειο Άντρο: Πρέπει να κάνουν τον περίπατο όλοι όσοι δεν πιστεύουν στον Θεό και τους θεούς, για να νιώσουν το πνεύμα των Δελφών, του δάσους και των βουνών που τα περιβάλλουν. Το μέρος είναι ιερό. Στ” αλήθεια είναι ο ομφαλός (το κέντρο) του κόσμου και ο Ζευς είχε δίκιο που το αποκάλεσε έτσι. Αν όλοι μας σεβόμασταν τη φύση, ως δημιούργημα του Θεού, θα ζούσαμε πολύ καλύτερα.
Πώς σας ήρθε η ιδέα να δημιουργήσετε μια ψηφιακή βάση δεδομένων με όλα τα αρχαία ελληνικά κείμενα, το περίφημο TLG;
Θεωρούσα και θεωρώ ότι η αρχαία ελληνική λογοτεχνία είναι μια ανεκτίμητη κληρονομιά της ανθρωπότητας. Ήθελα να την καταστήσω προσβάσιμη σε όλους, μέσω των υπολογιστών. Εύχομαι να επεκταθεί το έργο και να ενταχθεί σε αυτό και η σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία, αλλά είμαι πολύ ικανοποιημένη για όσα έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα.
Ποιοι ήταν εκείνοι που βοήθησαν αποφασιστικά στη δημιουργία του TLG;
Πρώτος απ” όλους ο πατέρας μου. Ήταν ο επικεφαλής της εταιρίας Zenith Radio και βοηθού την κυβέρνηση μας, προμηθεύοντάς τη με ραδιοφωνικό εξοπλισμό. Κι εκείνος ήθελε η ραδιοφωνική τεχνολογία να είναι προσβάσιμη ο όλους. Ήταν ένας εκ των πρωτοπόρων της ελεύθερης ραδιοφωνίας. Ο πατέρας μου, ήταν ο πρα τος άνθρωπος που εξέπεμψε σήμα από την Αρκτική στην Αυστραλία με τις ραδιοφωνικές συσκευές του. Με ενέπνευσε. Έπειτα υπέβαλα τη ιδέα νια μια ψηφιακή βάση δεδομένων της αρχαίας ελληνικής λογοτεχνία^ οτο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Ιρβάιν, και αφού έκανα τη δωρεά, ξεκίνησαν να το υλοποιούν. Εκείνη την εποχή ήταν η μεγαλύτερη δωρεά που είχε γίνει ποτέ στον τομέα των ανθρωπιστικών σπουδών. Ο David Packard (σ.σ.: συνιδρυτής της Hewlett-Packard) βοήθησε με την τεχνολογική υποδομή του εγχειρήματος.
Το ελληνικό κράτος σας βοήθησε;
Μου παραχώρησε ένα οίκημα στην Πλάκα για την περαιτέρω έρευνα και συνέχιση του TLG.
Προσπαθήσατε να ιδρύσετε παράρτημα του TLG στην Ελλάδα; Τι συνέβη με αυτό;
Βεβαίως, ναι. Όμως, ο Θανάσης Αναγνωστόπουλος, ο οποίος αρχικά προσφέρθηκε να βοηθήσει, ανέλαβε τα ηνία και έβαλε δικούς του ανθρώπους μέσα. Αρνήθηκε να λάβει τις συμβουλές εγνωσμένης αξίας ειδικών επιστημόνων. Αντιθέτως, προσέλαβε συγγενείς του και έκανε τρομακτικά, γελοία λάθη στην καταχώριση των δεδομένων. Εγώ παραιτήθηκα από το διοικητικό συμβούλιο, όπως έκαναν και όλοι οι υπόλοιποι σύμβουλοι – ειδικοί επιστήμονες.
Προσπαθήσατε να επικοινωνήσετε με την ελληνική κυβέρνηση και να τους πείτε του λόγου που σας οδήγησαν σε παραίτηση από το ελληνικό ίδρυμα;
Ναι.
Σας απάντησαν;
Όχι.
Γιατί η Ελλάδα υποφέρει τόσο πολύ από την οικονομική κρίση;
Διότι, όπως μας έχει αποδείξει η εμπειρία, επικράτησαν η διαφθορά και η αναξιοκρατία, όπως σε πολλές χώρες.
Και η λύση ποια είναι;
Λιγότερη απληστία, λιγότερη διαφθορά, περισσότερη τιμιότητα και σκληρή δουλειά. Κι αυτό είναι παγκόσμιο αιτούμενο, όχι μόνο ελληνικό.
Συμφωνείτε με τον τρόπο που συμπεριφέρεται η Γερμανία στην Ελλάδα;
Όχι. Φρονώ ότι, όπως γίνεται στις περισσότερες χώρες του κόσμου, η Γερμανία καθοδηγείται από την απληστία και δεν έχει την υπομονή να εργαστεί προς μια αληθινά βιώσιμη λύση για την τόσο σημαντική πατρίδα σας.
Είστε Αμερικανίδα πολίτης με ιρλανδικές ρίζες και λατρεύετε την Ελλάδα. Αυτά τα χαρακτηριστικά είναι «συγγενικά» μεταξύ τους;
Ζω εδώ στις ΗΠΑ, περικυκλωμένη από την ελληνική γραμματεία και ακόμα διδάσκω στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας. Τώρα συνεργάζομαι με μια φοιτήτρια που κάνει το διδακτορικό της στον Αριστοφάνη. Οι Ιρλανδοί και οι Έλληνες έχουν πολλά κοινά: αναζητούν την ποίηση της ψυχής.
Πώς σας φαίνεται η διακυβέρνηση Ομπάμα;
Ο Ομπάμα γνωρίζει ότι το σύστημα είναι διεφθαρμένο, αλλά είναι πολύ πρόθυμος να κάνει συμβιβασμούς. Δεν είμαι ιδιαίτερα ευχαριστημένη με τις λύσεις που προτείνει, ειδικά με όσες παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Επίσης πιστεύω ότι χρειάζεται μερικά μαθήματα κυβερνητικής διαφάνειας.
Ποιο είναι το καθημερινό πρόγραμμα σας; Οι ενασχολήσεις που σας χαλαρώνουν και σας ευχαριστούν;
Ξεκινώ τα περισσότερα πρωινά μου με τα ακόλουθα: βιβλιογραφική έρευνα και σύνταξη ενός κεφαλαίου για ένα βιβλίο που θα αναφέρεται στον χορό. Θα εκδοθεί από τις πανεπιστημιακές εκδόσεις της Οξφόρδης και το δικό μου μέρος αφορά τον χορό στην αρχαία ελληνική λογοτεχνία Επίσης γράφω ένα άρθρο για τις διάφορες εκδοχές της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας στην Αμερική, που θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Βrill, καθώς και διάφορα δοκίμια. Βοηθώ τους φοιτητές με τις διατριβές τους και τους μαθαίνω τι χρειάζονται για να προχωρούν τις δικές τους έρευνες. Εκπροσωπώ το τμήμα του πανεπιστημίου μου στη Σύγκλητο. Γράφω θεατρικά έργα και μεταφράσεις (έχω μεταφράσει όλες τις αρχαίες ελληνικές τραγωδίες και μερικές κωμωδίες). Πολλές απ” αυτές έχουν ανέβει σε διάφορα θέατρα του κόσμου. Για παράδειγμα, η μετάφραση μου στην Αντιγόνη του Σοφοκλή έχει ανέβει στους Δελφούς με Ιρλανδούς πρωταγωνιστές. Γυμνάζομαι καθημερινά επί μία ή δύο ώρες και μερικές φορές παρακολουθώ βίντεο που σχετίζονται με την εργασία μου ενώ κάνω στατικό ποδήλατο. Επίσης εξασκούμαι στο πιάνο, στην άρπα, περνάω χρόνο με τους φίλους, επισκέπτομαι τα παιδιά μου και τα εννέα εγγόνια μου και φροντίζω τα τρία τεριέ μου.
Το σκάνδαλο με το ίδρυμα TLG έφτασε και στη Βουλή
Το ζήτημα του ιδρύματος που αρχικά είχε σχεδιαστεί να αποτελέσει παράρτημα του TLG στην Ελλάδα έχει απασχολήσει τη Βουλή των Ελλήνων. Η τελευταία ερώτηση, σχετικά με τη λειτουργία, τους πόρους και το οίκημα που του έχει παραχωρηθεί από το Δημόσιο, υποβλήθηκε από τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Μ. Βορίδη στις 24 Μαΐου 2011. Στην ερώτηση απάντησε ο τότε υπουργός Οικονομικών κ. Βενιζέλος. Αν διαβαστεί προσεκτικά από τις καθ΄ ύλην αρμόδιες Αρχές της χώρας μας, τότε γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι η αποχώρηση της κ. Μακντόναλντ από τον «θησαυρό της Ελληνικής Γλώσσας» ήταν απολύτως δικαιολογημένη. Στην αρχή, αυτό το ίδρυμα (με ισόβια μέλη τους αδελφούς Γεώργιο Χ. Αναγνωστόπουλο και Αθανάσιο Χ. Αναγνωστόπουλο) στεγαζόταν σε κτίριο που ανήκε στο υπουργείο Πολιτισμού, στην οδό θρασύλλου 18 στην Πλάκα. Στη συνέχεια μεταστεγάστηκε στην οδό Λυσίου 9, σε χώρο που παραχώρησε ξανά το υπουργείο Πολιτισμού. Ίσως αυτή η υπόθεση να χρήζει περαιτέρω, εξονυχιστικής έρευνας από τους καθ” ύλην αρμοδίους. Ειδικά αυτή την εποχή που λεφτά δεν υπάρχουν…
Σάββατο 25 Απριλίου 2015
Το Μαξίμου αναλαμβάνει την διαπραγμάτευση με στόχο 6 δισ. από τα έντοκα
Την ώρα που η διαπραγμάτευση με τους δανειστές μπαίνει στην τελική ευθεία, το Μαξίμου αναλαμβάνει ενεργότερη δράση. Με εντολή του Αλέξη Τσίπρα συστήνεται μία τριμελής ομάδα η οποία θα συνδράμει αποφασιστικά στις διαπραγματεύσεις με το Brussels Group στο Παρίσι με στόχο η τελική λύση να μην περιλαμβάνει υφεσιακά μέτρα και να μην παραβιάζει τις κόκκινες γραμμές που έχει θέσει η κυβέρνηση. Η ομάδα αυτή θα συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις μαζί με την υφιστάμενη διαπραγματευτική ομάδα και θα έχει έδρα την γαλλική πρωτεύουσα μέχρι να κλείσει η διαπραγμάτευση.
Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι η διαπραγμάτευση να έχει ολοκληρωθεί άμεσα και να διεξαχθεί Eurogroup είτε στις 30 Απριλίου είτε στις 4 Μαΐου.
Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στην κεντρική πολιτική της επιλογή ότι δεν θέλει νέα δάνεια, παρά το ότι οι δανειστές μονομερώς δεν τηρούν τις συμφωνίες εδώ και οκτώ μήνες.
«Δεν θέλουμε να επιβαρύνουμε τον Ευρωπαίο φορολογούμενο» λένε χαρακτηριστικά από την Αθήνα, σημειώνοντας ότι η χώρα πρέπει μόνη της να σταθεί στα πόδια της. Γι’ αυτό δεν θα ζητήσουν δόση, αλλά αύξηση του πλαφόν στα έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου κατά 6 δισ. ευρώ.
Το κρίσιμο ερώτημα είναι το περιεχόμενο της συμφωνίας, που κατά την Αθήνα «θα πρέπει να είναι αμοιβαία επωφελής».
Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει αμετακίνητη στις 4 «κόκκινες γραμμές» που έχει θέσει: τα εργασιακά, το συνταξιοδοτικό, η αύξηση του ΦΠΑ και η αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου.
Μετά τις συναντήσεις των τελευταίων ημερών οι δύο πλευρές έχουν βρεθεί κοντά:
- Στο μειωμένο πρωτογενές πλεόνασμα για το 2015 και το 2016. Η Αθήνα προτείνει 1,2% για φέτος και οι δανειστές 1,5%.
- Σε μέτρα κατά της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς.
- Σε διαθρωτικά μέτρα, όπως είναι η θέσπιση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και της ΕΛΣΤΑΤ ως ανεξάρτητες αρχές.
- Σε δημοσιονομικά μέτρα που δεν έχουν υφεσιακό χαρακτήρα.
- Την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, όπου φαίνεται πως οι δύο πλευρές συμβιβάζονται στη δημιουργία κοινοπρακτικών σχημάτων joint venture με υψηλή συμμετοχή του ελληνικού Δημοσίου και τα έσοδα να πηγαίνουν και στη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος και στην αποπληρωμή του χρέους (το ποσοστό μπορεί να αποσαφηνιστεί).
Παρασκευή 24 Απριλίου 2015
10 οριστικές απαντήσεις για την επιστροφή στη δραχμή
Οι κρίσιμες και μακράς διάρκειας διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν αμέσως μετά τις εκλογές της 25 Ιανουαρίου και βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη, τροφοδοτούν σενάρια σχετικά με την επόμενη ημέρα της Ελληνικής Οικονομίας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι φωνές (κυρίως από το εξωτερικό) που βλέπουν ως πιθανό το ενδεχόμενο της εξόδου της χώρας από το ευρώ αυξάνονται διαρκώς όσο οι δύο πλευρές δεν καταλήγουν σε συμφωνία,.
Ταυτόχρονα και παρά τις διαβεβαιώσεις τόσο από την πλευρά της κυβέρνησης, όσο και από την πλευρά των δανειστών ότι το ενδεχόμενο ενός Grexit δεν είναι στο τραπέζι, ορισμένοι αξιωματούχοι μαζί με μερίδα του ξένου τύπου το διατηρούν στην επικαιρότητα.
Και στο εσωτερικό όμως είναι αρκετοί αυτοί που λένε ότι “με τη δραχμή ήταν καλύτερα” αναπολώντας τις ημέρες που η χώρα είχε εθνικό νόμισμα και “όριζε μόνη της την τύχη της”.
Ωστόσο, από τις 28 Φεβρουαρίου του 2002 που καταργήθηκε η δραχμή τα δεδομένα έχουν αλλάξει και κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος εάν η επιστροφή σε εάν εθνικό νόμισμα θα βοηθήσει την οικονομία η οποία έχει υποστεί ούτως ή άλλως τεράστια ζημιά μετά από 5 χρόνια μνημόνιο.
Ποια θα είναι η ισοτιμία;
Οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι η ισοτιμία για την πρώτη ημέρα επιστροφής θα οριστεί σε αναλογία 1ευρώ = 1δραχμή. Αυτό θα σημαίνει ότι για την πρώτη ημέρα κάθε προϊόν που κόστιζε 1ευρώ θα κοστίζει 1δραχμή. Δεδομένο θεωρείται ότι η ισοτιμία αυτή θα ισχύσει μόνο για την πρώτη ημέρα επιστροφής στο εθνικό νόμισμα, καθώς η δραχμή θα υποτιμηθεί αμέσως. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να χαθεί η αξία της τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό.
Η επιστροφή στη δραχμή και στη συνέχεια η υποτίμηση της, θα επιβαρύνει το χρέος του δημοσίου προς εξωτερικό. Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει διευθέτηση του, ώστε τουλάχιστον η αξία του να επανέλθει στα επίπεδα που ήταν πριν την επιστροφή στη δραχμή.
Η υποτίμηση του νομίσματος σε πρώτη φάση θα μειώσει το ιδιωτικό χρέος. Ωστόσο η αναμενόμενη αύξηση του πληθωρισμού θα αυξήσει τα επιτόκια δανεισμού αυξάνοντας έτσι το κόστος εξυπηρέτησης των δανείων.
Tα τελευταία χρόνια και μόνο στο άκουσμα μιας ενδεχόμενης χρεοκοπίας ή επιστροφής σε εθνικό νόμισμα έχει οδηγήσει πολλούς καταθέτες να αποσύρουν τα χρήματα τους από τις τράπεζες.
Δεδομένο θεωρείται ότι μια τέτοια απόφαση τουλάχιστον τις πρώτες ημέρες θα οδηγήσει σε πανικό τους καταθέτες, οι οποίοι θέλοντας να διασφαλίσουν τα χρήματα τους θα επιχειρήσουν να τα “σηκώσουν” από τις τράπεζες.
Σε αυτή την περίπτωση θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξει τουλάχιστον για το πρώτο διάστημα έλεγχος ανάληψης καταθέσεων, ώστε να προφυλαχθεί το τραπεζικό σύστημα από μαζική φυγή κεφαλαίων.
Επίσης θα μπορούσε να επιβληθεί ένας έκτακτος φόρος στις μεταφορές συναλλάγματος εκτός Ελλάδας ή σε αναλήψεις μεγάλων ποσών, ώστε να περιοριστεί η φυγή κεφαλαίων.
Πως θα επηρεαστούν οι εξαγωγές;
Σε πρώτη φάση η επιστροφή σε εθνικό νόμισμα και η αναταραχή που θα προκληθεί στην Οικονομία θα επηρεάσει συνολικά το εμπόριο. Ωστόσο, μετά την υποτίμηση του νομίσματος τα ελληνικά προϊόντα θα γίνουν ανταγωνιστικότερα στις ξένες αγορές. Αυτό βέβαια θα ισχύσει υπό την προϋπόθεση ότι η αύξηση των πρώτων υλών και ειδικά των εισαγόμενων, δεν θα εκτοξεύσει το κόστος παραγωγής. Σημαντικό πρόβλημα θα προκληθεί και στη ρευστότητα των επιχειρήσεων, τουλάχιστον για το πρώτο διάστημα, στην περίπτωση που θα υπάρξει έλεγχος στις τραπεζικές αναλήψεις.
Πόσο θα ακριβύνουν οι εισαγωγές;
Η επιστροφή σε εθνικό νόμισμα και ταυτόχρονα η υποτίμηση του, θα κάνει τα εισαγόμενα προϊόντα πανάκριβα με αποτέλεσμα ούτε οι εισαγωγείς, αλλά ούτε και οι καταναλωτές να μπορούν να τα αγοράσουν. Ακόμα όμως και αν δοθούν κίνητρα από το κράτος στους εισαγωγείς (μείωση φόρων κτλ) θεωρείται βέβαιο ότι οι εταιρίες στο εξωτερικό θα ζητούν οι πληρωμές να γίνονται “μπροστά”, γεγονός που με την έλλειψη ρευστότητας και την πτώση των πωλήσεων θα κάνει πολύ δύσκολες τις εισαγωγές.
Θα αυξηθούν οι τιμές των προϊόντων;
Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι στα εισαγόμενα προϊόντα, αλλά και σε αυτά που χρειάζονται εισαγόμενες πρώτες ύλες, οι τιμές θα αυξηθούν κατακόρυφα. Η κυβέρνηση θα μπορούσε να το αντιμετωπίσει επιβάλλοντας πλαφόν στις τιμές των προϊόντων και δίνοντας ταυτόχρονα βοήθεια στις επιχειρήσεις.
Θα λείψουν πρώτες ύλες, φάρμακα, πετρέλαιο;
Ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα που θα έχει να αντιμετωπίσει η Οικονομία είναι ότι η χώρα στηρίζει την παραγωγή της στην εισαγωγή πρώτων υλών και προϊόντων, ενώ η παραγωγή προϊόντων στο εσωτερικό είναι τόσο μικρή που δεν θα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες. Όπως ήδη αναφέραμε το κόστος εισαγωγών θα αυξηθεί κατακόρυφα, ενώ η έλλειψη ρευστότητας, τουλάχιστον τον πρώτο καιρό, θα περιορίσει τον όγκο παραγγελιών από το εξωτερικό.
Αυτό σημαίνει ότι στην αγορά μπορεί να παρουσιαστούν ελλείψεις και ειδικά σε προϊόντα τα οποία εισάγονται από το εξωτερικό, όπως είναι τα φάρμακα και το πετρέλαιο ή η βενζίνη.
Ελλείψεις ενδέχεται να παρουσιαστούν ακόμα και στα προϊόντα που δεν εισάγονται, εξαιτίας είτε της αδυναμίας οι παραγωγοί τους να προμηθευτούν πρώτες ύλες, είτε εξαιτίας των καλύτερων τιμών που θα τους προσφέρονται από το εξωτερικό, καθώς τα προϊόντα τους θα είναι σε πιο ανταγωνιστικές τιμές και οι παραγωγοί θα προτιμούν να τα εξάγουν.
Πόσο θα επιβαρυνθούν οι Έλληνες φοιτητές στο εξωτερικό;
Kερδισμένοι σίγουρα από την επιστροφή σε εθνικό νόμισμα, το οποίο μάλιστα θα υποτιμηθεί, θα είναι όσοι έχουν καταθέσεις στο εξωτερικό ή έχουν κρυμμένα ευρώ σε στρώματα, σεντούκια ή χρηματοκιβώτια. To “ξένο” νόμισμα που θα έχουν στην κατοχή τους θα είναι ισχυρότερο σε σχέση με το νέο εθνικό νόμισμα, με αποτέλεσμα σε μια ημέρα να γίνουν πλουσιότεροι, έχοντας μάλιστα στα χέρια τους ρευστό που θα λείπει το πρώτο διάστημα από την αγορά.
Χαμένοι όμως δεν θα είναι και όσοι δεν έχουν τίποτα να χάσουν, δηλαδή δεν έχουν περιουσία ή έχασαν την περιουσία τους εξαιτίας της κρίσης και των μνημονίων που επιβλήθηκαν τα τελευταία χρόνια. Ειδικά αν είναι υπερχρεωμένοι επειδή δεν μπορούσαν το προηγούμενο διάστημα να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους, είναι πολύ πιθανό να βγουν ακόμα και κερδισμένοι.
17 Σπαρακτικές εικόνες από τις επιπτώσεις της ρύπανσης στο κόσμο των ζώων.
Δείτε τις φωτογραφίες :
Η κόντρα Βαρουφάκη-Ντάισελμπλουμ καλά κρατεί (Βίντεο)
Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ έκανε δηλώσεις στους δημοσιογράφους όταν προσήλθε ο Γιάνης Βαρουφάκης.
Ξαφνικά οι δημοσιογράφοι σταμάτησαν να ακούν τον επικεφαλής του eurogroup και άρχισαν να φωνάζουν «κ. Βαρουφάκη»... Τότε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ολοκλήρωσε τη δήλωσή του και αποχώρησε λέγοντας πως «πρέπει να μιλήσετε στον συνάδελφό μου τώρα»...
Για την ιστορία πάντως οι δημοσιογράφοι «έχασαν» τη δήλωση Βαρουφάκη...
Τράπεζα Πειραιώς: Διαγράφει τις οφειλές μέχρι 20.000 ευρώ οικονομικά αδύναμους πελάτες
Πέμπτη 23 Απριλίου 2015
Βαρουφάκης : Αν βγαίναμε από το ευρώ, θα κατέρρεε το τραπεζικό σύστημα για μήνες
"Παραλογισμός" η απαίτηση της τρόικας για περαιτέρω συρρίκνωση του δημοσίου τομέα, τονίζει ο Γ. Βαρουφάκης σε συνέντευξη στην εφημερίδα The Australian. Αναλυτικά όλα όσα είπε ενόψει του Eurogroup
Ο υπουργός Οικονομικών σκιαγραφεί την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, με την «άνευ προηγουμένου» μείωση των δημόσιων και ιδιωτικών δαπανών, η οποία συνεκδοχικά σήμανε και την «άνευ προηγουμένου» μείωση του ΑΕΠ σε συνολικό ποσοστό 30% και την τρόικα να απαιτεί περαιτέρω μειώσεις και λιτότητα «όχι βάσει λογικής ή κάποιου μακροοικονομικού μοντέλου, αλλά ως απαίτηση για απαρέγκλιτη εφαρμογή των όρων δανεισμού και χωρίς καμία πρόνοια για τις επιπτώσεις στην ελληνική κοινωνία και οικονομία».
Σε ερώτηση για την αγορά εργασίας στην Ελλάδα, ο κ. Βαρουφάκης εξηγεί ότι χαρακτηρίζεται από «πλήρη αταξία», εξαιτίας της ύφεσης, η οποία έχει οδηγήσει σε «παραβίαση» της εργασιακής νομοθεσίας, τόσο σε ό,τι αφορά τις αποδοχές όσο και στο ωράριο. Αναφορικά, δε, με τον δημόσιο τομέα, διατείνεται ότι οι αποδοχές έχουν «κατακρυμνηστεί» και παράλληλα, σημειώνεται «μείωση εργατικού δυναμικού, είτε μέσω συνταξιοδότησης είτε με άλλους τρόπους, πλην όμως απολύσεων». Χαρακτηρίζει «παραλογισμό» την απαίτηση της τρόικας για περαιτέρω συρρίκνωση του δημόσιου τομέα, καθώς εκεί βρίσκεται η «εναπομείνασα» αγοραστική δύναμη που κινεί στοιχειωδώς την αγορά.
Πλήρης κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος αν βγούμε από το ευρώ
Ο Γιάνης Βαρουφάκης αναφέρεται επίσης στις συνέπειες που θα είχε μια έξοδος της Ελλάδας από το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, τονίζοντας ότι η επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή και η διασύνδεσή της με το ευρώ «κατά το παράδειγμα της Αργεντινής», θα ήταν μία επιλογή, όμως, θα σήμαινε «πλήρη κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος για μήνες και καμία δυνατότητα δανεισμού, πέραν του προφανούς προβλήματος της απουσίας νομίσματος».
Καταληκτικά, ο υπουργός Οικονομικών αναφέρει ότι πολλές επιχειρήσεις έχουν «εγκαταλείψει την Ελλάδα, λόγω αβεβαιότητας για την παραμονή της στην ευρωζώνη», εντούτοις, υποστηρίζει ότι αυτή η κατάσταση θα συνεχισθεί όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για άλλες χώρες της περιφέρειας της ΕΕ, όσο η κρίση στην ευρωζώνη δεν αντιμετωπίζεται ως συστημικό πρόβλημα, αλλά ως κρίσης χρέους της εκάστοτε χώρας, εγκρίνοντας «ακριβά δάνεια τη στιγμή που δεν πληρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις και δεν υπάρχει ρεαλιστική δυνατότητα αποπληρωμής τους».
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)
tweeter
Our Banner
ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ
Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô