http://www.cyprusculturaldestruction.com/different_languages/%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AC
Η λεηλασία, η καταστροφή και η βεβήλωση της Κυπριακής θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς στις κατεχόμενες
περιοχές της Κύπρου από την Τουρκία έχει επιφέρει η συνεχιζόμενη κατοχή του περισσότερο από το ένα τρίτο του εδάφους του νησιού και έχει οδηγήσει σε ανυπολόγιστες ζημίες.
Δυστυχώς, κάθε είδους προσπάθεια που αναλαμβάνεται από τον Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών για την Εκπαίδευση, την Επιστήμη και τον Πολιτισμό (UNESCO) για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου ήταν ανεπιτυχής. Αυτό οφείλεται στην απροθυμία του Τουρκικού στρατού κατοχής για να συμμορφωθούν με τις διεθνείς συμβάσεις.
Μια αναλυτική έκθεση σχετικά με την κατάσταση των μνημείων στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, η οποία εκπονήθηκε το 1975 από την Καναδή εκπρόσωπο της UNESCO στην Κύπρο, J. Dalibard, δεν δόθηκε στη δημοσιότητα, ως αποτέλεσμα Τουρκικής παρέμβασης.
Διάφορα έγγραφα επιβεβαιώνουν ότι κατά την τουρκική στρατιωτική εισβολή και κατά τα επόμενα τριάντα έξι χρόνια της κατοχής, μια πληθώρα αρχαιολογικών και θρησκευτικών μνημείων έχουν υποστεί βλάβη. Η καταστροφή των ιστορικών μνημείων και η βεβήλωση των θρησκευτικών χώρων είναι σημαντικά ζητήματα για το λαό της Κύπρου. Αυτά τα μνημεία και οι θρησκευτικοί τόποι αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό μέρος της μεγάλης πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς της Κύπρου. Για χρόνια, η κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Κύπρου και η Εκκλησία της Κύπρου έχουν δοκιμάσει, μέσα από διάφορα φόρουμ, για τη διάδοση πληροφοριών σχετικά με την καταστροφή της πολιτιστικής περιουσίας τους και να επαναπατρίσουν τα κλεμμένα έργα τέχνης τα οποία ελήφθησαν από τις θρησκευτικές τοποθεσίες στο βόρειο τμήμα της Κύπρου .