Σύμφωνα με το «Spiegel», το ΔΝΤ -εν όψει της έλευσης του κλιμακίου της τρόικας στη χώρα μας- διατηρεί αμφιβολίες για την ικανότητα της Ελλάδας να αντιμετωπίσει τα δημοσιονομικά της προβλήματα και θεωρεί ότι προκειμένου να αποφύγει τη χρεοκοπία και να πετύχει τους στόχους που έχουν συμφωνηθεί με τους πιστωτές θα πρέπει: α) είτε να ληφθούν νέα μέτρα λιτότητας, β) είτε να αυξηθεί η παρεχόμενη βοήθεια από τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, γ) είτε να γίνει μεγαλύτερο «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων.
Επιπλέον, σύμφωνα με το δημοσίευμα, το ΔΝΤ «καυτηριάζει» την απουσία προόδου αφενός στην είσπραξη φόρων, αφετέρου στην αξιοποίηση δημόσιων περιουσιακών στοιχείων, με αποτέλεσμα τα έσοδα μέσω αποκρατικοποιήσεων να είναι κατώτερα των προσδοκιών.
Αμφιβολίες κατά πόσον το ύψος του «κουρέματος» (50%) αποδειχτεί αρκετό για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητά του ελληνικού χρέους, εξέφρασε ο Ολιβιέ Μπλανσάρ. «Τα στοιχεία για το ελληνικό χρέος δεν είναι καλά. Χρειάζεται σημαντική μείωση ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να πάρει ανάσα», είπε σχετικά. Και συμπλήρωσε: «Οι αριθμοί πρέπει να υπολογιστούν και όσο τα μακροοικονομικά στοιχεία επιδεινώνονται, ίσως το κούρεμα θα πρέπει να είναι μεγαλύτερο».
Προειδοποίησε, τέλος, πως κάθε συμφωνία για μείωση του ελληνικού χρέους θα απαιτήσει την υιοθέτηση περισσότερων μεταρρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένης, όπως είπε, της «μισθολογικής προσαρμογής».
Κόντρα στα δυσοίωνα σενάρια κινήθηκε με δηλώσεις της η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη. Παράλληλα τόνισε ότι δεν πιστεύει πως το 2012 θα έρθει το τέλος του ευρώ.
Ειδικά για τη χώρα μας είπε: «Οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν βεβαιώσει και επαναβεβαιώσει την αποφασιστικότητά τους να παραμείνει η χώρα στην Ευρωζώνη, εμείς μπορούμε να το υποστηρίξουμε αυτό».