Στην συντριπτική τους πλειοψηφία οι ερωτηθέντες δήλωσαν επίσης απαισιόδοξοι σε ό,τι αφορά τα προσωπικά τους οικονομικά σε ποσοστό 90%.
Ενδεικτικό της απαισιοδοξίας που διακατέχει τους πολίτες είναι και το γεγονός ότι το 65% των ερωτηθέντων εκτιμά πως το τρέχον έτος θα μειωθούν τα προσωπικά τους εισοδήματα.
Σε ερώτημα σχετικά με την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη και την διατήρηση του ευρώ ως εθνικό νόμισμα, το 71% των ερωτηθέντων απάντησε θετικά, δηλώνοντας ότι επιθυμεί να παραμείνει η χώρα στο ευρώ.
Σε ό,τι αφορά την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης Παπαδήμου, οι απόψεις διχάζονται. Το 40% των ερωτηθέντων έκρινε θετικά την οικονομική πολιτική που εφαρμόζεται από την παρούσα κυβέρνηση, ενώ το 37% αρνητικά.
Το ποσοστό εκείνων που δεν ήταν σε θέση να εκφέρουν άποψη στο εν λόγω ερώτημα ήταν αρκετά υψηλό, αγγίζοντας το 25% του συνόλου.
Το ΕΒΕΑ ζήτησε ακόμη την εκτίμηση των πολιτών σχετικά με την αναγκαιότητα διεξαγωγής εκλογών στο επόμενο βραχυπρόθεσμο διάστημα. Το 40% του συνόλου απάντησε αρνητικά, ενώ το 47% απάντησε θετικά.
"Είναι προφανές ότι η αποτελεσματικότητα των μέτρων που λαμβάνονται για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας τίθεται υπό αμφισβήτηση από το σύνολο των πολιτών. Το τελευταίο βαρόμετρο του ΕΒΕΑ αποτυπώνει την πλέον απαισιόδοξη εικόνα, καθ' όλη τη διάρκεια του περασμένου έτους", δήλωσε ο ρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κ. Μίχαλος, δίνοντας στη δημοσιότητα την έρευνα.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ, "είναι σαφές, ότι η απαισιοδοξία αυτή που δεν οφείλεται μόνο στο αρνητικό ψυχολογικό κλίμα, αλλά και σε πραγματικά γεγονότα, έχει επηρεάσει την κίνηση στην αγορά και γενικότερα την επιχειρηματικότητα".
"Για πολλοστή φορά το ΕΒΕΑ καλεί την κυβέρνηση να επανεξετάσει το μείγμα της πολιτικής της και κυρίως να παγώσει κάθε νέα οριζόντια πολιτική λιτότητας στρέφοντας την προσοχή της στην προώθηση πρακτικών και άμεσα εφαρμόσιμων αναπτυξιακών μέτρων", κατέληξε ο κ. Μίχαλος.