Ειδικότερα, όπως επισήμανε ο υπουργός στα μέλη της επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής «σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΠΥ εκτιμούσαμε ότι θα είχαμε εισφορές κοντά στα 4,6 δισ. ευρώ έναντι δαπανών 6,5 δισ. ευρώ. Η επιχορήγηση από το δημόσιο ανέρχεται σε 1,3 δισ. ευρω. Εκτιμούμε ότι στο τέλος του έτους θα έχουμε έλλειμμα 1,4 με 1,5 δισ. ευρώ κυρίως λόγω της υστέρησης στις εισφορές προς το ΙΚΑ και τον ΟΓΑ. Ενδεικτικά να αναφέρω ότι για το ΙΚΑ έχουμε μειωμένες εισφορές κατά 40%. Οι εισφορές του ΟΓΑ σε σχέση με τις δαπάνες είναι συντριπτικά χαμηλή».
Επιπροσθέτως ο υπουργός εξήγησε ότι η φαρμακευτική δαπάνη θα ξεπεράσει το όριο των 2 δισ. ευρώ και θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο το έλλειμμα. Τόνισε όμως ότι παρά τις προσπάθειες του υπουργείου να «τιθασεύσει» την δαπάνη στον τομέα του φαρμάκου, απαιτείται η συμπαράσταση και εκείνων που την παράγουν. Συγκεκριμένα, σημείωσε ότι «τον περασμένο Ιούνιο καταγράφηκαν 1,7 εκατομμύρια συνταγογραφήσεις. Υπάρχουν ημέρες με 250 χιλιάδες συνταγές ενώ την περασμένη Παρασκευή με την προαναγγελία της απεργίας πραγματοποιήθηκαν 600 χιλιάδες συνταγές».
Επιπροσθέτως, ο υπουργός σημείωσε ότι «έχουν εγκριθεί 900 αναπτυξιακά έργα ύψους 970 εκατομμυρίων ευρώ μέσω ΕΣΠΑ όμως έχουν συμβασιοποιηθεί μόλις 350, η απορρόφηση είναι πολύ μικρή».
Πέραν αυτών, να σημειωθεί ότι τον κ. Λυκουρέντζο συνοδεύουν στην Βουλή και ο υφυπουργός Μάριος Σαλμάς αλλά και η κυρία Φωτεινή Σκοπούλη η οποία όπως έχει αποκαλύψει το «Πρώτο Θέμα» προχώρησε σε απευθείας ανάθεση έργου σε εταιρία που συνεργάζεται με τον σύζυγό της. Υπο αυτά τα δεδομένα αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον η εξέλιξη της συνεδρίασης προκειμένου να διαπιστωθεί εάν η υφυπουργός θα προχωρήσει στις αναγκαίες εξηγήσεις.