Στο επίκεντρο θα βρεθούν σχολές όπως οι στρατιωτικές, οι αστυνομικές και 80 σχολές, όπως οι παιδαγωγικές, οι λεγόμενες καθηγητικές (ιστορίας, φυσικής, χημείας, μαθηματικών, φιλολογίας, φιλοσοφίας κ.ά.), οι ιατρικές, οι πολυτεχνικές της περιφέρειας και τα ξενόγλωσσα τμήματα.
Συγκεκριμένα θα υποστούν περικοπές σε 14 τμήματα Παιδαγωγικών, σε 6 τμήματα Φιλολογίας, σε 5 τμήματα Φιλοσοφίας, σε 5 τμήματα Βιολογίας, σε 8 Ιστορίας, σε 2 Αγγλικής Φιλολογίας, σε 2 Γαλλικής Φιλολογίας, σε 2 Ιταλικής Φιλολογίας, σε 2 Γερμανικής Φιλολογίας, σε 5 Φυσικής, σε 4 Χημείας, σε 7 Ιατρικές, σε 3 Νομικές και σε 20 Πολυτεχνικές της περιφέρειας.
Μείωση στον αριθμό των εισακτέων, όπως σημειώνει ρεπορτάζ στο "Έθνος", θα δεχτούν στην πραγματικότητα σχεδόν όλα τα τμήματα των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ αλλά δεν θα είναι της έκτασης των προαναφερθέντων.
Ο αριθμός των εισακτέων αναμένεται να ανακοινωθεί λίγο πριν από την έναρξη των εξετάσεων που αρχίζουν στις 21 Μαΐου.
Το δραστικό ψαλίδι στον αριθμό των εισακτέων ξεκίνησε από το 2011, όταν ο αριθμός των εισακτέων έφτασε στις 74.440 θέσεις ενώ το 2010 ήταν 84.690.
Η χρονιά φέτος αναμένεται να είναι ακόμα δυσκολότερη, αφού τα ίδια ιδρύματα ζητούν μείωση κατά 50% επειδή τα κονδύλια τους έχουν μειωθεί τόσο πολύ που δεν μπορούν να ανταποκριθούν ούτε στις άμεσες ανάγκες τους, ενώ έχουν σοβαρές ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό αλλά και σε υλικοτεχνική υποδομή.