Δύο βραδυφλεγείς... βόμβες, η μεγάλη υστέρηση των εισπράξεων ΦΠΑ και οι αυξημένες ανάγκες χρηματοδότησης των ασφαλιστικών ταμείων (κυρίως του ΙΚΑ) απειλούν την ομαλή εκτέλεση του προϋπολογισμού, ο οποίος, πάντως, στο α΄ δίμηνο εμφάνισε πρωτογενές πλεόνασμα 367 εκατ. ευρώ λόγω των υψηλών εσόδων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (εισροές κονδυλίων από την ΕΕ).
Αξίζει να σημειωθεί πως τα έσοδα από τον ΦΠΑ ήταν στο α' δίμηνο μειωμένα κατά 8,6% ή 277 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο του προϋπολογισμού και κατά 13,75% σε σχέση με πέρυσι. Επίσης, το Δημόσιο περιόρισε κατά 163 εκατ. ευρώ τις επιστροφές φόρων.
Στο μέτωπο των δαπανών το ΙΚΑ έχει ήδη απορροφήσει 1,38 δισ. ευρώ ή το 64,4% της ετήσιας επιχορήγησής του και είναι βέβαιο ότι εντός των επόμενων μηνών θα χρειαστεί πρόσθετα κονδύλια, προκειμένου να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του.
Τα μεγέθη του προϋπολογισμού, τόσο στο σκέλος των δαπανών όσο και σε αυτό των εσόδων, εμφανίζονται καλύτερα σε σύγκριση με τους στόχους που έχουν τεθεί για το α' δίμηνο. Αν, όμως, γίνει αναγωγή σε ετήσια βάση (προϋπολογισθέντες ρυθμοί μεταβολής για το σύνολο του 2012), προκύπτει «μαύρη τρύπα» της τάξης του 1,24 δισ. ευρώ.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών στο α' δίμηνο το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 495 εκατ. ευρώ και το πρωτογενές αποτέλεσμα για την ίδια περίοδο διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους στα 367 εκατ. ευρώ, έναντι στόχων ελλείμματος 879 εκατ. ευρώ και πρωτογενούς ελλείμματος 22 εκατ. ευρώ.
Το ύψος των καθαρών εσόδων ανήλθε σε 9,2 δισ. ευρώ με αύξηση 19 εκατ. ευρώ.
Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι τα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (κυρίως εισροές από την Ευρωπαϊκή Ενωση) διαμορφώθηκαν σε 1,19 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 251 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.
Στοιχεία
Τα φορολογικά έσοδα διαμορφώθηκαν σε 8,0 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας υστέρηση κατά 232 εκατ. συγκριτικά με τον στόχο των 8,29 δισ. ευρώ.
Η αρνητική αυτή εικόνα αποδίδεται στη μείωση των εσόδων του ΕΦΚ ενεργειακών προϊόντων, λόγω μεγαλύτερης της αναμενόμενης μείωσης στην κατανάλωση πετρελαιοειδών προϊόντων, και κυρίως της βενζίνης, και στη μείωση των εσόδων από τον ΦΠΑ εξαιτίας του περιορισμού της εγχώριας ζήτησης.
ΔΑΠΑΝΕΣ
Εντός στόχων
Αυξημένες σε σχέση με πέρυσι κατά 145,6 εκατ. ευρώ είναι οι δαπάνες του προϋπολογισμού. Πάντως βρίσκονται ακόμη εντός στόχων, αφού διαμορφώθηκαν στα 9,75 δισ. ευρώ (στόχος διμήνου 10,11 δισ. ευρώ). Θα πρέπει να τονιστεί πως η υπέρβαση των πρωτογενών δαπανών κατά 299 εκατ. ευρώ οφείλεται στην αύξηση δαπανών για ασφάλιση, περίθαλψη και κοινωνική προστασία κατά 774 εκατ. ευρώ και ιδιαίτερα της επιχορήγησης στο ΙΚΑ κατά 619 εκατ. ευρώ, με σκοπό την αναπλήρωση της μείωσης των εσόδων τους από ασφαλιστικές εισφορές.