Οι ευρωπαϊκές χώρες θα μπορούσαν στο μέλλον να προσάγουν η μία την άλλη στη δικαιοσύνη εάν δεν εγγράψουν σωστά στο σύνταγμά τους ένα "χρυσό κανόνα" για τη δημοσιονομική πειθαρχία τους, σύμφωνα με ένα προσχέδιο του "δημοσιονομικού συμφώνου".
Στην τελευταία σύνοδο κορυφής τους, την περασμένη εβδομάδα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν να ενδυναμώσουν τη δημοσιονομική πειθαρχία των χωρών της ευρωζώνης και να επιβάλουν περιοριστικούς κανόνες, με ένα αυτόματο μηχανισμό διόρθωσης στην περίπτωση μη συμμόρφωσης τους, τον λεγόμενο "χρυσό κανόνα".
Οι χώρες της ευρωζώνης αποφάσισαν να επεξεργαστούν, μέχρι τα τέλη Μαρτίου, μια διακυβερνητική συμφωνία προς αυτήν την κατεύθυνση, σχέδιο με το οποίο συμφώνησαν τελικά και άλλες εννέα χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που δεν ανήκουν στη ζώνη του ευρώ. Μόνο η Βρετανία προτίμησε να μείνει στο περιθώριο.
Το προσχέδιο της συμφωνίας δόθηκε την Παρασκευή στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που θα πρέπει τώρα να το συζητήσουν.
Σύμφωνα με αυτό, οι "χρυσοί κανόνες" θα πρέπει να περιληφθούν στα εθνικά συντάγματα ή σε ισοδύναμους νόμους. Κάθε χώρα που έχει υπογράψει το σύμφωνο και πιστεύει ότι "ένα άλλο μέλος δεν σεβάστηκε" τους όρους για την εφαρμογή του χρυσού κανόνα, θα έχει τη δυνατότητα να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Σε μια τέτοια, υποθετική περίπτωση, η Γερμανία ή η Ολλανδία, θα μπορούσαν για παράδειγμα να ενάγουν την Ιταλία, την Ελλάδα ή τη Γαλλία εάν οι κυβερνήσεις των πρώτων πιστεύουν πως οι δεύτερες δεν τηρούν τους κανόνες του παιχνιδιού.