Ο υπουργός Ανάπτυξης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, με τον υπουργό Οικονομίας της Γερμανίας, Φίλιπ Ρέσλερ, μετά την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. |
Τη δυνατότητα μείωσης του δημόσιου χρέους έως και 30 δισ. ευρώ μπορεί να δώσει η υλοποίηση του μεγαλεπήβολου προγράμματος «Helios» για τη μαζική εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας, αν ξεπεραστούν τα πάγια αντικίνητρα επενδύσεων, εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση και τηρηθούν τα αρχικώς συμφωνημένα χρονοδιαγράμματα.
Το θέμα συζητήθηκε χθες, μεταξύ άλλων, κατά τη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, με τον αντικαγκελάριο της Γερμανίας και υπουργό Οικονομίας και Τεχνολογίας, Φίλιπ Ρεσλερ, στο περιθώριο του Ελληνογερμανικού Επιχειρηματικού Φόρουμ, που διοργανώθηκε από τον ΣΕΒ και τέθηκε υπό την αιγίδα του υπουργείου Ανάπτυξης.
Ο σχεδιασμός για το πρόγραμμα «Helios» προβλέπει την εγκατάσταση έως και 10 GW φωτοβολταϊκών, με κόστος επένδυσης έως 20 δισ. ευρώ, σε δημόσια γη συνολικής έκτασης 200.000 στρεμμάτων, η οποία θα παραχωρηθεί από το ελληνικό Δημόσιο με μακροχρόνια μίσθωση και με εξασφαλισμένες όλες τις απαιτούμενες άδειες.
Στην κοινή εταιρεία διαχείρισης, τα ποσοστά συμμετοχής του κράτους θα φτάνουν το 30% και το ποσοστό του ιδιώτη επενδυτή το 70%. Αν το Δημόσιο αποφασίσει να μην ενοικιάσει, αλλά να παραχωρήσει τα ακίνητα, όπου θα δημιουργηθούν τα φωτοβολταϊκά πάρκα, τότε το ποσοστό του Δημοσίου στην κοινή εταιρεία διαχείρισης μπορεί να φτάσει και το 50%.
H επένδυση, η οποία αφορά στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, έχει εξασφαλισμένη ευνοϊκή μεταχείριση από τον κοινοτικό κανονισμό για τα επόμενα 25 χρόνια. Στο διάστημα αυτό, όμως, η απόδοση της αρχικής επένδυσης είναι πιθανόν να φτάσει τα 100 δισ. ευρώ.
Η τιτλοποίηση μέρους των εσόδων του Δημοσίου για το σύνολο της περιόδου αυτής μπορεί να εξασφαλίσει ένα ποσοστό της τάξης των 20-30 δισ. ευρώ, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη μείωση του δημόσιου χρέους.
Οι επιμέρους όροι της συμφωνίας θα οριστικοποιηθούν σύντομα και, πάντως, μέχρι τα τέλη του 2011, με την υπογραφή του Memorandum of understanding (MOU) με τη Γερμανία, καθώς και με την οριστικοποίηση των τελικών συμφωνιών με την Ε.Ε.
Στην παρουσίασή του, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, ο ΥΠΕΚΑ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ανέφερε τα πλεονεκτήματα του project «Helios» -σε σχέση με τις αντίστοιχες επενδύσεις στη Γερμανία- στο Ελληνογερμανικό Επιχειρηματικό Φόρουμ, τονίζοντας ότι η χώρα μας έχει 50% μεγαλύτερη ηλιοφάνεια, άρα και αντίστοιχα μεγαλύτερη απόδοση της επένδυσης.