Νόμιμη έκρινε το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας τη συμμετοχή του Βερολίνου στη στήριξη της Ελλάδας, απορρίπτοντας τις αγωγές που είχαν ως στόχο να μπλοκάρουν τη βοήθεια, ως αντισυνταγματική
Σύννομη αποφάσισε ότι είναι η ενίσχυση που παρείχε η Γερμανία στο πλαίσιο του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας, αλλά και η συμμετοχή της χώρας στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).
Η απόφαση του Δικαστηρίου έχει άμεσο αντίκτυπο στη μεταρρύθμιση του Ευρωπαϊκού Ταμείου που συμφωνήθηκε στη σύνοδο της 21ης Ιουλίου.
Οι εμπειρογνώμονες περίμεναν την έγκριση του δικαστηρίου για την συμμετοχή της κυβέρνησης στο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας και της Ιρλανδίας.
Με βάση αυτή την απόφαση το γερμανικό κοινοβούλιο θα αποφασίσει στις 29 Σεπτεμβρίου για την επέκταση των αρμοδιοτήτων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και θα ακολουθήσει μια ημέρα αργότερα και το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο της Γερμανίας.
Τέλος, και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σύμφωνα με την απόφαση του Δικαστηρίου για την συμμετοχή της Γερμανίας στο μηχανισμό αρωγής της Ελλάδας και της Ιρλανδίας θα καθορίσει νέες απαιτήσεις αναφορικά με την εμπλοκή των κοινοβουλίων σε παρόμοιες αποφάσεις μελλοντικά.
Το γερμανικό δικαστήριο θεωρεί πάντως ότι η βουλή θα πρέπει να έχει πλέον μεγαλύτερο λόγο στις αποφάσεις εκείνες που επιφέρουν μεγαλύτερα βάρη στον κρατικό προϋπολογισμό.
Με την απόφασή του, το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας, απέρριψε τις προσφυγές ομάδας καθηγητών, συνταγματολόγων και οικονομολόγων, καθώς και του βουλευτή της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) Πέτερ Γκαουβάιλερ, που ζητούσαν να κριθεί αντισυνταγματική η συμμετοχή της Γερμανίας με 22,4 δισεκατομμύρια εγγυήσεις στο πρώτο πακέτο δανειοδότησης της Ελλάδας και στον προσωρινό μηχανισμό στήριξης EFSF με 123 δισεκατομμύρια, με το επιχείρημα ότι παραβιάζεται η ρήτρα 'no bail out' που απαγορεύει την ανάληψη χρέους άλλης χώρας.