Κρίσιμη θεωρείται αυτή η εβδομάδα όσον αφορά στην πορεία για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, καθώς σηματοδοτεί τρεις σημαντικούς σταθμούς που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τις προσπάθειες επίλυσης και να αυξήσουν τις πιέσεις προς τις κυβερνήσεις να αναζητήσουν ακόμη πιο ριζικές λύσεις.
Οπως χαρακτηριστικά μεταδίδει το πρακτορείο Reuters:
Το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης, αλλά και τα μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής συζήτησε ο πρωθυπουργός Γιώργος Α.Παπανδρέου με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. |
* πρώτον, αναμένεται την Τετάρτη η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας για την αγωγή Γερμανών βουλευτών που θεωρούν παράνομη τη συμμετοχή του Βερολίνου στα πακέτα διάσωσης,
* δεύτερον, η ΕΚΤ αναμένεται να αποφασίσει την Πέμπτη, εάν και σε ποια έκταση θα συνεχίσει το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων, κυρίως ιταλικών, από τη δευτερογενή αγορά,
* τρίτον, την Παρασκευή λήγει η προθεσμία που έχει θέσει η Ελλάδα στους ιδιώτες επενδυτές να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων με νέα ομόλογα. Το Reuters επισημαίνει ότι ακόμη και μία θετική έκβαση και στις τρεις περιπτώσεις είναι μάλλον απίθανο να ικανοποιήσει τις αγορές, καθώς αυξάνονται οι πιέσεις για πιο ριζικές λύσεις.
Χθες, ο πρόεδρος της Ε.Ε. Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ ξεκίνησε κρίσιμες διαβουλεύσεις με ηγέτες της Ευρωζώνης για την επίλυση των προβλημάτων σχετικά με τη νέα στήριξη της Ελλάδας, με πρώτους σταθμούς της περιοδείας του το Ελσίνκι και το Βερολίνο.
«Δεν συζητείται έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ. |
Συζητήσεις για το ίδιο θέμα ξεκίνησαν χθες στις Βρυξέλλες και σε τεχνικό επίπεδο στην ομάδα εργασίας της ευρωζώνης. «Δεν συζητείται έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη», δήλωσε στο βελγικό (φλαμανδικό) ραδιόφωνο VRT ο κ. Βαν Ρόμπεϊ, προσθέτοντας ότι μια αποχώρηση ενός κράτους μέλους θα προκαλούσε περισσότερα προβλήματα τόσο στο ίδιο όσο και στο σύνολο της ευρωζώνης.
Αλλωστε, συνέχισε, ούτε η συνθήκη για την ίδρυση της ΟΝΕ δεν προβλέπει διαδικασία αποχώρησης. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ε.Ε., οι προσπάθειες πρέπει να εστιαστούν στην άσκηση πιέσεων στις χώρες με προβλήματα χρέους, οι οποίες καθυστερούν να εφαρμόσουν τις αποφάσεις. Πρόκειται για την Ιταλία και την Ελλάδα στις οποίες πρέπει να διατηρηθεί η πίεση, ανέφερε ο κ. Βαν Ρόμπεϊ.