Υπό την πίεση του Βερολίνου και τις ευλογίες των Γερμανών βιομηχάνων, εγκαθίσταται στην Αθήνα ευρωπαϊκό «διευθυντήριο» που θα παρακολουθεί, θα συντονίζει και θα έχει τη μέριμνα εφαρμογής του κυβερνητικού έργου εντός του πλαισίου του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.
Η κυβέρνηση Παπανδρέου, κατά έγκυρες πληροφορίες της «Ε», φέρεται να έχει επιλέξει ευρωπαϊκό οίκο συμβούλων -γερμανικής προέλευσης- που προφανώς τυγχάνει της απόλυτης εμπιστοσύνης και επιδοκιμασίας του γερμανικού κατεστημένου. Η πρόσληψη Ευρωπαίου συμβούλου εκπληρώνει ένα εκ των βασικών αιτημάτων της τρόικας για την επιστροφή του κλιμακίου της στην Αθήνα.
Ας σημειωθεί ότι προκαταβολικός όρος της επίσκεψης Παπανδρέου στο Βερολίνο ήταν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ότι θα πρέπει να είχε επιλέξει ευρωπαϊκό οίκο συμβούλων, γιατί «αυτός θα ήταν ο μόνος τρόπος για να ενισχύσει τη χαμένη αξιοπιστία στους συνομιλητές του».
Η πρόσληψη διεθνούς συμβούλου έχει σκοπό:
α) να εισηγηθεί τρόπους υλοποίησης όλων εκείνων των μέτρων που δεσμεύτηκε να υλοποιήσει η κυβέρνηση Παπανδρέου
β) να εξεύρει τρόπους για το πώς θα υλοποιηθούν και πώς θα εφαρμοστούν και
γ) να εξειδικεύσει τόσο την αύξηση των εσόδων όσο και τη μείωση των εξόδων με συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες θα υλοποιούνται μέσα από το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο.
Σύμφωνα με τις πηγές της «Ε», στην ουσία «η εξειδίκευση της εφαρμογής των μέτρων μετατίθεται από τα υπουργεία, τα αρμόδια δηλαδή εκτελεστικά όργανα της κυβέρνησης, στο διεθνή σύμβουλο που θα αναλάβει το έργο».
Ο πρωταθλητής των αναδιαρθρώσεων
Η ευρωπαϊκή εταιρεία που φέρεται να έχει επιλεγεί λέγεται πως κέρδισε στο νήμα την ανάθεση του έργου έναντι της αμερικανικής εταιρείας Alvarez&Marsal. Με τους επικεφαλής τής Α&Μ, ευρέως γνωστής στη Γουόλ Στριτ ως «πρωταθλήτριας σε θέματα αναδιάρθρωσης», συναντήθηκε στην αμερικανική πρωτεύουσα, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.
Το ραντεβού, που κρατήθηκε μυστικό από τους Ελληνες δημοσιογράφους, ενίσχυσε τις ενδείξεις ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου βαδίζει ολοταχώς για «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.
Σε ερώτηση της «Ε» προς το περιβάλλον του υπουργού Οικονομικών σχετικά με το αντικείμενο της συνάντησης μάς μεταφέρθηκε ότι «συζητήθηκαν θέματα που έχουν να κάνουν με τη βελτίωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και θέματα που αφορούν τον τραπεζικό τομέα».
Ομως στις 29 Απριλίου 2011 το υπουργείο Οικονομικών είχε απορρίψει σε διαγωνισμό του την προσφορά της Α&Μ για την ανάθεση έργου ως «συμβούλου για την εφαρμογή μέτρων πάταξης της γενικευμένης φοροδιαφυγής και επίτευξης βιώσιμης φορολογικής συμμόρφωσης».
Το ερώτημα λοιπόν που τίθεται είναι γιατί, αφού απορρίφθηκε τότε ως εταιρεία που θα βοηθούσε σε θέματα φοροεισπρακτικού μηχανισμού, 5 μήνες αργότερα ο υπουργός Οικονομικών και οι συνεργάτες του κλείνουν μυστικό ραντεβού στην Ουάσιγκτον με τους επικεφαλής της. Η φήμη και το βιογραφικό της Alvarez & Marsal και το αντικείμενό της γεννούν σοβαρές υπόνοιες ότι τα δύο μέρη συζήτησαν το θέμα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.
Εκκαθαριστής Enron και Lehman Brothers
Η Alvarez & Marsal λειτουργεί ως εκκαθαριστής έχοντας αναλάβει από τις μεγαλύτερες υποθέσεις χρεοκοπίας φημισμένων εταιρειών (Enron). Το όνομά της έγινε ευρέως γνωστό όταν συνδέθηκε με την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008, η οποία σηματοδότησε τη μεγαλύτερη υπόθεση χρεοκοπίας στην ιστορία των ΗΠΑ.
Στην ιστοσελίδα της η Α&Μ διαφημίζει τον εαυτό της ως «πρωτοπόρο στην αναδιάρθρωση» ή ως «ιδρυτή της σύγχρονης βιομηχανίας αναδιάρθρωσης». Οι υπηρεσίες που προσφέρει είναι να προβαίνει σε εκκαθάριση όταν μια εταιρεία δεν μπορεί να επληρώσει τις δανειακές της υποχρεώσεις.
«Εκτιμώ ότι την Alvarez & Marsal υπέδειξε στην ελληνική κυβέρνηση το IIF (σ.σ.: Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο) που "τρέχει" το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων στον ιδιωτικό τομέα μέσω του επικεφαλής του Τσαρλς Νταλάρα», είπε στην «Ε» ανώτερο στέλεχος επενδυτικής εταιρείας που βρέθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στην Ουάσιγκτον για να συμμετάσχει στη συνέλευση του IIF. «Υποθέτω ότι το IIF πρότεινε τη συγκεκριμένη εταιρεία ως εκκαθαριστή για να αποτιμήσει όλες τις συναλλαγές που έχουν να κάνουν με ελληνικά ομόλογα». *