Συνέντευξη τύπου με θέμα την πορεία της ελληνικής οικονομίας και τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων με τους επικεφαλής της τρόικας, παραχώρησε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.
Μάλιστα, τα χρονοδιαγράμματα θα τηρηθούν αυστηρά και οι έλεγχοι ενόψει της εκταμίευσης της επόμενης δόσης θα συνεχιστούν. Μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου θα πρέπει να εκπονηθεί μελέτη για τους μισθούς στο δημόσιο και θα έχει κατατεθεί νομοσχέδιο για τα εργασιακά.
Ο υπουργός οικονομικών ανέφερε ότι η κυβέρνηση στοχεύει να αντλήσει 7 δισ. ευρώ από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και τις αποκρατικοποιήσεις την περίοδο 2011-2013. Έθεσε ακόμη ως προτεραιότητες του οικονομικού επιτελείου την αντιμετώπιση της σπατάλης και της κακοδαιμονίας στο Δημόσιο Τομέα, η οποία θα βρεθεί στο επίκεντρο των επιδιώξεων της κυβέρνησης το 2011.
Ο υπουργός έδωσε εκ νέου κατηγορηματική διαβεβαίωση ότι "δεν υπάρχει ζήτημα απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων", διευκρινίζοντας ότι οι μετατάξεις στον στενό δημόσιο τομέα, δεν θα λογίζονται ως νέες προσλήψεις- όπως συμφωνήθηκε γενικά για τις μετατάξεις, με την τρόικα- αλλά ως μεταφορά προσωπικού.
Ο υπουργός αναφέρθηκε στις δέκα μεγάλες προκλήσεις που έχει πλέον μπροστά της η Ελλάδα, ώστε να τηρήσει τις δεσμεύσεις στα πλαίσια της δανειακής σύμβασης που έχει υπογράψει η χώρα.
Δέκα μεγάλες προκλήσεις
*Η αναθεώρηση των εργασιακών σχέσεων. Στο τέλος του έτους θα υπάρξει σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας. Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε χαρακτηριστικά ότι η καθυστέρηση οφείλεται στην αλλαγή υπουργού και υπογράμμισε οι επιχειρησιακές συμβάσεις υπερισχύουν των κλαδικών εντός συγκεκριμένων ορίων, όπως ότι "όσον αφορά τον κατώτατο μισθό, δεν θα πέσουμε κάτω από το πάτωμα της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης".
*Μείωση των ελλειμμάτων των δημοσίων οργανισμών. Το α΄ τρίμηνο του 2011 θα υπάρξει η συνολική πρόταση για καταργήσεις και συγχωνεύσεις φορέων. "Είναι προφανές ότι θα υπάρξει μείωση προσωπικού στις ζημιογόνες ΔΕΚΟ", είπε ο υπουργός, "αλλά πάντα μέσα στον κανόνα (μετατάξεις)". Σε κάθε ΔΕΚΟ θα εφαρμοστεί ξεχωριστό επιχειρησιακό σχέδιο και θα υπάρξει σχετική συζήτηση με τους εργαζόμενους.
*Η μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα με την εφαρμογή του Καλλικράτη και τον προγραμματισμό των προσλήψεων. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι στον κανόνα των 5 αποχωρήσεων για μία πρόσληψη, θα εντάσσονται και οι μετατάξεις, όχι όμως όταν πρόκειται για μετατάξεις στα πλαίσια του στενού δημόσιου τομέα. Επομένως, στον συγκεκριμένο κανόνα εντάσσονται μόνο οι ΔΕΚΟ.
*Η ενίσχυση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα. Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι θα γίνει αναδιάρθρωση της Αγροτικής Τράπεζας και θα προχωρήσει ο λειτουργικός διαχωρισμός του Ταμείου Παρακαταθηκών και δανείων.
*Αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας και πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Προανήγγειλε ότι θα γίνει απογραφή της δημόσιας περιουσίας και θα υπάρξει πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων μέχρι το τέλος του έτους
*Αντιμετώπιση φοροδιαφυγής με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και αναδιοργάνωση των ελεγκτικών μηχανισμών. Μεταξύ άλλων, θα υπάρξουν εντός του Δεκεμβρίου τα σχέδια νόμου του υπουργείου Οικονομικών και του υπουργείου Δικαιοσύνης (π.χ. δίκες- εξπρές), ενώ την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθεί η συγχώνευση Εφοριών.
*Διαχείριση και έλεγχος δημοσίων δαπανών. Στο πλαίσιο αυτό, μεταξύ άλλων, θα τοποθετηθούν το α΄ τρίμηνο του 2011, οικονομικοί επιθεωρητές στους σημαντικότερους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης. Παράλληλα, θα καταρτισθεί Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Στρατηγικό Πλαίσιο 2012- 2014, με γενικές κατευθύνσεις για την αύξηση των εσόδων, τη μείωση των δαπανών και τις δημοσιονομικές προσαρμογές
*Αντιμετώπιση της σπατάλης στον χώρο της Υγείας. Θα υπάρξουν λίστα φαρμάκων και μείωση των τιμών τους, νέο πλαίσιο προμηθειών και εσωτερικοί ελεγκτές στα νοσοκομεία.
*Απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων. Το σχετικό νομοσχέδιο θα ψηφιστεί το α΄ τρίμηνο του 2011.
*Βελτίωση του επιχειρησιακού περιβάλλοντος. Μεταξύ άλλων, το σχέδιο δράσης για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας θα παρουσιασθεί το δ΄ τρίμηνο του 2011.