Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε η καθυστέρηση στην πώληση αμερικανικών μη επανδρωμένων αεροπλάνων στην Αγκυρα, τα οποία χρειαζόταν πάση θυσία η τελευταία για να αντιμετωπίσει τους Κούρδους αντάρτες. Την ίδια στιγμή Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές πάγωσαν την αποστολή του νέου Αμερικανού πρέσβη Φράνσις Ρικαρντιόνε, ο οποίος είχε παίξει αρνητικό ρόλο για την Ελλάδα την εποχή της κρίσης για τα Ιμια. Η βασική κατηγορία είναι η ταύτισή του κ. Ρικαρντιόνε με την τουρκική κυβέρνηση.
Η αλλαγή της αμερικανικής στάσης επιβεβαιώθηκε σε κλειστή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη (2.30 μ.μ. ώρα Ουάσιγκτον) υπό την προεδρία της κ. Χίλαρι Κλίντον. Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών ανακοίνωσε επίσημα τη συνάντηση, αλλά αρνήθηκε να αναφέρει τα αποτελέσματα στα οποία κατέληξαν οι παριστάμενοι.
Σύμφωνα με ενημερωμένη διπλωματική πηγή, το βασικό συμπέρασμα είναι ότι «η Τουρκία άλλαξε πολιτική κατεύθυνση» και «δεν αποτελεί σύμμαχο τον οποίο μπορούμε να εμπιστευθούμε πλήρως». Η ίδια πηγή εξήγησε ότι πολλά γεγονότα τα τελευταία δύο χρόνια, με αποκορύφωμα τη συμπεριφορά του κ. Ερντογάν από τον περασμένο Μάρτιο οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο πρωθυπουργός της Τουρκίας επιφυλάσσει ρόλο «πλανητάρχη» για τον αραβικό κόσμο, χωρίς να τον ενδιαφέρουν οι επιπτώσεις στις σχέσεις της χώρας του με την Ουάσιγκτον.
Η πηγή αποκάλυψε ότι ο κ. Ερντογάν συχνά αυθαδιάζει όταν συνομιλεί με Αμερικανούς αξιωματούχους, ακόμα και αν πρόκειται για τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα ή την κ. Κλίντον που φαίνεται να τον ενοχλεί και το γεγονός ότι είναι... γυναίκα!
Υστερα από πολλές συσκέψεις, συζητήσεις και σκέψεις ανώτερων στελεχών της, η αμερικανική κυβέρνηση αποφάσισε ότι παρά τα προβλήματα με τους ηγέτες του Ισραήλ, η χώρα παραμένει πιστός σύμμαχος, άρα πρέπει να στηριχθεί με όλα τα μέσα, καθώς η αντι-ισραηλινή στροφή της Τουρκίας δημιούργησε προβλήματα ασφαλείας στην περιοχή.
Στη σύσκεψη της Πέμπτης αλλά και στις συναντήσεις που προηγήθηκαν στον Λευκό Οίκο με τη συμμετοχή του κ. Ομπάμα και του αντιπροέδρου Τζόζεφ Μπάιντεν τονίστηκε η αναξιοπιστία της Τουρκίας αλλά και ο κίνδυνος να διαρρεύσει αμερικανική στρατιωτική τεχνολογία σε εχθρικές προς τις ΗΠΑ χώρες και οργανώσεις, όπως το Ιράν και η Χεζμπολάχ. Ηδη το Ισραήλ είχε προειδοποιήσει στις αρχές Αυγούστου ότι αμερικανικό πολεμικό υλικό είχε εντοπιστεί σε οργανώσεις του Λιβάνου και είχε προέλθει από την Τουρκία.
Ενα άλλο τεράστιο πρόβλημα για τους Αμερικανούς και τους Ισραηλινούς αποτελεί ο νέος διοικητής των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, ο Χακάν Φιντάν που ανέλαβε τη ΜΙΤ τον περασμένο Μάιο, είναι θαυμαστής του ηγέτη της Χεζμπολάχ και των προέδρων της Συρίας και της Τουρκίας. Για τις ΗΠΑ και το Ισραήλ είναι φανατικός ισλαμιστής με εξτρεμιστικές ιδέες και αποτελεί «κόκκινο πανί».
Ο φόβος διαρροής της αμερικανικής στρατιωτικής τεχνολογίας αναδείχθηκε σε μείζον θέμα στο Κογκρέσο, όταν φιλο-ισραηλινοί βουλευτές και γερουσιαστές απείλησαν ότι δεν θα επιτρέψουν ξανά την πώληση στρατιωτικού υλικού στην Τουρκία. Σημειώνεται ότι η κατοχή της Κύπρου στηρίζεται αποκλειστικά με αμερικανικά άρματα μάχης, αεροπλάνα και οπλισμό.
Financial Times
Με εμπάργκο όπλων απειλεί η Ουάσιγκτον
από τον περασμένο Ιούνιο ο κ. Ομπάμα ανακοίνωσε στον κ. Ερντογάν ότι οι πωλήσεις στρατιωτικού υλικού σε πρώτη φάση θα καθυστερήσουν.
Η εφημερίδα «Financial Times» αποκάλυψε επίσης ότι ο Αμερικανός πρόεδρος είπε στον Τούρκο πρωθυπουργό ότι εάν δεν αλλάξει η τουρκική στάση έναντι του Ιράν και του Ισραήλ η απόκτηση αμερικανικών όπλων δεν θα είναι δυνατή. Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι ο κ. Ομπάμα δεν έθεσε τελεσίγραφο στον κ. Ερντογάν.
Ομως άλλος αξιωματούχος τόνισε ότι οι δύο ηγέτες μίλησαν ξανά πριν από δέκα μέρες, αλλά τα προβλήματα παραμένουν.