Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2020

Ποιες παρεμβάσεις προτείνει η επιτροπή Πισσαρίδη στο ασφαλιστικό σύστημα και τι εισηγείται για τα επαγγελματικά ταμεία;

 Ποιες παρεμβάσεις προτείνει η επιτροπή Πισσαρίδη στο ασφαλιστικό σύστημα και τι εισηγείται για τα επαγγελματικά ταμεία;

Τάχιστα και με επαρκώς ευρύ πεδίο εφαρμογής πρέπει να προωθηθεί η μεταρρύθμιση της επικουρικής ασφάλισης και η μετατροπή της σε νέο σύστημα με αμιγώς κεφαλαιοποιητικά χαρακτηριστικά, επισημαίνει το σχέδιο ανάπτυξης  της επιτροπής Πισσαρίδη προκειμένου να ενισχυθούν οι εγχώριες αποταμιεύσει και επενδύσεις. Συμπληρωματικά προς την παραπάνω αλλαγή, δίνει έμφαση στην ενίσχυση της επαγγελματικής και ιδιωτικής ασφάλισης.

Παράλληλα η επιτροπή ζήτησε να μην υπάρξουν εξαιρέσεις στην έξοδο προς τη σύνταξη με βάση τα γενικά όρια ηλικίας 67 και 62 ενώ προτείνει μείωση του ανώτατου ορίου εισοδήματος (πλαφόν ασφαλιστέων αποδοχών και αντικατάσταση της ποσοστιαίας εισφοράς υγείας των μισθωτών με ένα σταθερό ποσό ή ένα σύστημα λίγων κλάσεων). 

Αναλυτικά, η επιτροπή επισημαίνει τα εξής:

Η μετάβαση σε ένα μερικώς κεφαλαιοποιητικό σύστημα δεν θα αποτελούσε ελληνική πρωτοτυπία, αντίθετα θα έφερνε την Ελλάδα πλησιέστερα στον μέσο όρο των ασφαλιστικών συστημάτων της Ευρώπης. Σήμερα, μόνο περίπου το 5% των πληρωμών ασφαλισμένων για συντάξιμες εισφορές στην Ελλάδα είναι κεφαλαιοποιητικού χαρακτήρα (Διάγραμμα 4.22). Αντίστοιχα, το σύνολο του ενεργητικού των κεφαλαιοποιητικών προγραμμάτων σύνταξης είναι κοντά στο 1% του ΑΕΠ, σε αντιδιαστολή με 50% για τον μέσο όρο των μελών του ΟΟΣΑ. Επίσης, το σημερινό ύψος των υποχρεωτικών εισφορών για κύρια και επικουρική σύνταξη στον δημόσιο διανεμητικό πυλώνα (26,5%) είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη (Διάγραμμα 4.22) και 8 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο από τον μέσο όρο των μελών του ΟΟΣΑ.

Η σταδιακή μετατροπή μέρους των εισφορών αυτών σε εισφορές κεφαλαιοποιητικού χαρακτήρα θα έχει ευεργετική επίδραση στις εγχώριες αποταμιεύσεις και επενδύσεις, όπως παρατηρείται σε χώρες με περισσότερο ισορροπημένα συνταξιοδοτικά συστήματα. Εκτιμάται ότι μια ασφαλιστική μεταρρύθμιση σε συνδυασμό με στοχευμένα φορολογικά κίνητρα για τοποθετήσεις στην εγχώρια κεφαλαιαγορά, με βάση καλών πρακτικών της ΕΕ, θα δημιουργήσει νέα αποθεματικά προς επένδυση ύψους έως και €99 δισεκ. σε 40 χρόνια. Η ενίσχυση της αποταμίευσης και των επενδύσεων με αυτό τον τρόπο θα οδηγήσει σε υψηλότερο πραγματικό ΑΕΠ κατά €6,9 δισεκ., και σε 81 χιλ. περισσότερεςθέσεις εργασίας (ισοδύναμα πλήρους απασχόλησης) κατά μέσο όρο ετησίως για τα επόμενα 40 χρόνια.

Δεδομένης της υφιστάμενης δομής του ασφαλιστικού συστήματος, η ενίσχυση του κεφαλαιοποιητικού χαρακτήρα του συστήματος προϋποθέτει μείωση της επιβάρυνσης από εισφορές που κατευθύνονται στον διανεμητικό πυλώνα (κύρια και επικουρική σύνταξη). Προς αυτή την κατεύθυνση, η υφιστάμενη επικουρική σύνταξη θα πρέπει να αλλάξει και στη θέση της να θεσπιστούν μηχανισμοί που λειτουργούν πλήρως κεφαλαιοποιητικά. Δεδομένης της καθυστέρησης της ανάπτυξης του κεφαλαιοποιητικού πυλώνα στη χώρα, η μεταρρύθμιση της επικουρικής πρέπει να προχωρήσει τάχιστα και με επαρκώς ευρύ πεδίο εφαρμογής (ενδεικτικά, για όλους τους νέους εργαζόμενους αλλά και εθελοντικά για όσους παλαιότερους ασφαλισμένους το επιλέξουν ή εναλλακτικά για όσους εργαζόμενους δεν απέχουν από τη συνταξιοδότηση πάνω από έναν αριθμό ετών).

Συμπληρωματικά προς την παραπάνω αλλαγή, είναι ιδιαίτερα σημαντική η μεταρρύθμιση της επαγγελματικής και ιδιωτικής ασφάλισης. Από την ίδρυση και λειτουργία των επαγγελματικών ταμείων (του Ν. 3029/2002), είναι πολύ περιορισμένος ο αριθμός εργαζομένων και επαγγελματιών που συμμετέχουν στην επαγγελματική ασφάλιση. Πέρα από κάποιους ρυθμιστικούς περιορισμούς, σημαντικός σχετικός παράγοντας ήταν το υψηλό επίπεδο παροχών από το δημόσιο σύστημα πριν την κρίση και στη συνέχεια η οικονομική δυσχέρεια κατά την περίοδο τη κρίσης. Ταυτόχρονα, η συγκριτικά δυσμενέστερη φορολογική μεταχείριση των ομαδικών και των ατομικών συνταξιοδοτικών προϊόντων που προσφέρει ο ασφαλιστικός κλάδος θέτει υψηλά εμπόδια στους εργαζομένους να εξασφαλίσουν υψηλότερες συντάξεις με αυτή την οδό. Είναι επιτακτική η ανάγκη για διεύρυνση της επαγγελματικής και ιδιωτικής ασφάλισης, μέσα από τη θέσπιση της δυνατότητας συμμετοχής τρίτων σε ανοιχτά επαγγελματικά συνταξιοδοτικά ταμεία και την κατάργηση των στρεβλώσεων στη φορολόγηση των ομαδικών και των ατομικών συνταξιοδοτικών προϊόντων.

Παράλληλα με τις αλλαγές αυτές, είναι απαραίτητο να θεσπιστεί ενιαίο, αποτελεσματικό και αυστηρό πλαίσιο εποπτείας κατά τα πρότυπα πολλών άλλων χωρών της ΕΕ. Ο δεύτερος και τρίτος πυλώνας θα πρέπει να θωρακιστούν θεσμικά, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για υγιή και δυναμική ανάπτυξή τους και να ανταπεξέλθουν στον αναβαθμισμένο ρόλο που καλούνται να διαδραματίσουν ως συμπληρωματικοί συνταξιοδοτικοί πυλώνες.

Η ενίσχυση των κεφαλαιοποιητικών πυλώνων δημιουργεί ένα χρηματοδοτικό κενό καθώς μέρος των εισφορών των εργαζομένων θα κατευθύνεται προς τις μελλοντικές συντάξεις τους και όχι προς την κάλυψη των συντάξεων των σημερινών συνταξιούχων. Το χρηματοδοτικό κενό από καθολική μετάβαση σε κεφαλαιοποιητική επικουρική σύνταξη (από την πρώτη ημέρα και για όλους ανεξαιρέτως τους εργαζόμενους), χωρίς μείωση στις παρεχόμενες συντάξεις και χωρίς να λαμβάνονται υπόψη θετικές επιδράσεις στο ΑΕΠ, υπολογίζεται σε 1,3% του ΑΕΠ του πρώτου χρόνου της εφαρμογής, το οποίο υποχωρεί σε κάτω του 0,3% του ΑΕΠ σε βάθος 40 ετών.70 Η θετική αναπτυξιακή δυναμική που θα δημιουργήσει η μείωση του μη μισθολογικού κόστους εργασίας και η συσσώρευση αποταμιεύσεων στον κεφαλαιοποιητικό πυλώνα θα μειώσει το χρηματοδοτικό κενό.

Για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού μπορούν επίσης να εξεταστούν λύσεις που έχουν εφαρμοστεί σε άλλες χώρες, όπως αξιοποίηση πόρων από ιδιωτικοποιήσεις και έκδοση ειδικών ομολόγων. Σε κάθε περίπτωση, οι πόροι που θα αξιοποιηθούν για να καλύψουν το χρηματοδοτικό κενό δεν θα χαθούν, καθώς ανάλογα με τη λειτουργική μορφή της νέας επικουρικής θα μειώνονται ανάλογα οι μελλοντικές υποχρεώσεις του κράτους για συντάξεις ή θα συσσωρεύονται περιουσιακά στοιχεία από τις εισφορές των εργαζομένων. Είναι, επίσης, κρίσιμης σημασίας να παραμένει η συνταξιοδοτική δαπάνη υπό έλεγχο και να υπάρχει διαχρονική μείωσή της ως ποσοστό του ΑΕΠ όπως και της σχετικής χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ένα θέμα το οποίο χρήζει ιδιαίτερης προσοχής όσον αφορά τις συνταξιοδοτικές δαπάνες είναι η πρόωρη συνταξιοδότηση. Αυτή επιβαρύνει όχι μόνο τις δαπάνες αλλά και την οικονομική δραστηριότητα καθώς αποθαρρύνει τη συμμετοχή στην αγορά εργασίας. Το χαμηλό ποσοστό συμμετοχής γυναικών άνω των 55 ετών οφείλεται, μεταξύ άλλων παραγόντων, στην επιλογή, μέχρι πρόσφατα για μητέρες ανήλικων παιδιών, να συνταξιοδοτηθούν σε νεαρή ηλικία με λιγότερα από 20 έτη ασφάλισης. Ενώ αυτοί οι κανόνες έχουν αλλάξει σταδιακά από το 2010, είναι ακόμη δυνατό για τις γυναίκες να συνταξιοδοτηθούν νωρίς εάν το 2015 είχαν φτάσει την απαιτούμενη ηλικία συνταξιοδότησης και είχαν (περιορισμένα) έτη ασφάλισης. Με βάση τις αλλαγές που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια, αναμένεται ότι έως το 2022, οι επιλογές πρόωρης συνταξιοδότησης θα έχουν καταργηθεί και θα ισχύει μια γενική ηλικία συνταξιοδότησης των 67 ετών (ή των 62 ετών με εισφορές 40 ετών). Δεδομένων των δυσμενών δημογραφικών εξελίξεων για την Ελλάδα, δεν θα πρέπει να επανεισαχθούν εξαιρέσεις από αυτούς τους καθολικούς κανόνες.

Είναι σημειωτέο πως ακόμη και με την πλήρη μετατροπή της υφιστάμενης επικουρικής σε κεφαλαιοποιητική, το κύριο σώμα του συστήματος συντάξεων (περίπου το 80% του συνόλου) παραμένει διανεμητικό. Με αυτό τον τρόπο, το κόστος μετάβασης παραμένει διαχειρίσιμο, ενώ τα κίνητρα για εργασία και αποταμίευση των νοικοκυριών βελτιώνονται σταδιακά και επιτυγχάνεται καλύτερο μείγμα συμμετοχής των πυλώνων ασφάλισης στην αντιμετώπιση των κινδύνων του ασφαλιστικού συστήματος.

Παράλληλα με την εισαγωγή των κεφαλαιοποιητικών πυλώνων, προτείνονται παρεμβάσεις στον διανεμητικό πυλώνα, ώστε να αυξηθεί η ανταποδοτικότητα και διαφάνεια του συστήματος. Οι παρεμβάσεις αυτές περιλαμβάνουν:

1. Μείωση του ανώτατου ορίου εισοδήματος (πλαφόν ασφαλιστέων αποδοχών) επί του οποίου επιβάλλονται αναλογικές ασφαλιστικές εισφορές για τους μισθωτούς εργαζόμενους, ώστε να προσεγγίσει τους μέσους όρους στην ΕΕ.

2. Αντικατάσταση της ποσοστιαίας εισφοράς υγείας των μισθωτών με ένα σταθερό ποσό ή ένα σύστημα λίγων κλάσεων, όπως ισχύει και με τους αυτοαπασχολούμενους. Εναλλακτικά, διατήρηση του ισχύοντος καθεστώτος αναλογικών εισφορών αλλά με ακόμα χαμηλότερο πλαφόν ασφαλιστέων αποδοχών υγείας. Το σχετικό κενό θα μπορεί να καλυφθεί από γενικά φορολογικά έσοδα.

3. Αναπροσαρμογή των κανόνων υπολογισμού της ανταποδοτικής σύνταξης με τρόπο που να είναι αναλογιστικά και ουσιαστικά περισσότερο ανταποδοτική και συνδεδεμένη με την ηλικία συνταξιοδότησης.

4. Εξορθολογισμό των κανόνων αναγνώρισης πλασματικών χρόνων ασφάλισης.

5. Επιτάχυνση της λειτουργικής ενοποίησης των σχετικών συστημάτων των ταμείων, ώστε να γίνεται πολύ γρηγορότερα και με αυτόματους μηχανισμούς η έκδοση συντάξεων και ταυτόχρονα να υπάρχει συνεχής πληροφόρηση στους εργαζόμενους για την ασφαλιστική τους θέση κατά τη διάρκεια τους εργασιακού τους βίου.

Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2020

Συντάξεις Δεκεμβρίου 2020: Αρχίζει από σήμερα η καταβολή τους

 




















Τα ποσά των συντάξεων Δεκεμβρίου αρχίζουν από σήμερα να πιστώνονται στους λογαριασμούς των συνταξιούχων.

Οι ημερομηνίες είναι οι εξής:

Οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεων μηνός Δεκεμβρίου 2020 που προέρχονται:

– από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις τράπεζες και τον ΟΤΕ και ο ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9, θα καταβληθούν στις 24 Νοεμβρίου 2020, ημέρα Τρίτη,

– από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις τράπεζες και τον ΟΤΕ και ο ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8, θα καταβληθούν στις 25 Νοεμβρίου 2020, ημέρα Τετάρτη,

– από τους τέως ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ, θα καταβληθούν στις 26 Νοεμβρίου 2020, ημέρα Πέμπτη,

– από το Δημόσιο, τ. ΝΑΤ, τ. ΕΤΑΤ, τ. ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ, θα καταβληθούν στις 27 Νοεμβρίου 2020, ημέρα Παρασκευή.

Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2020

Διαδοχική ασφάλιση: Νέα εγκύκλιος του e-ΕΦΚΑ -Διευκρινίσεις για διαδικασία και αίτηση συνταξιοδότησης

ηλικιωμενος απολυμανση
Διευκρινίσεις για τη συνταξιοδότηση των ασφαλισμένων με διαδοχική ασφάλιση στους ενταχθέντες φορείς στον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ) και στο πρώην ΕΤΕΑΕΠ παρέχει εγκύκλιος του e-ΕΦΚΑ

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, απλουστεύεται η διαδικασία εύρεσης του αρμόδιου πρώην φορέα, με τις διατάξεις του οποίου απονέμεται η συνταξιοδοτική παροχή, όταν το αίτημα κρίνεται με τις διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης, μειώνονται οι προϋποθέσεις καθορισμού του αρμόδιου φορέα, καταργούνται τα δύο στάδια εξέτασης-κρίσης από τον τελευταίο φορέα και εισάγεται η δυνατότητα συνταξιοδότησης από τον τελευταίο πρώην φορέα χωρίς να εξετάζονται οι προϋποθέσεις αρμοδιότητας στις περιπτώσεις θεμελίωσης δικαιώματος, λόγω γήρατος, με 15 έτη ασφάλισης και συμπλήρωσης του 67ου έτους της ηλικίας.

Η αίτηση συνταξιοδότησης, που υποβάλλεται, βάσει των διατάξεων της διαδοχικής ασφάλισης, εξετάζεται από την αρμόδια υπηρεσία του φορέα ή τομέα ή κλάδου ή λογαριασμού, στην οποία ασφαλισμένοι υπάγονταν, λόγω ιδιότητας ή απασχόλησης, κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης, σύμφωνα με τη νομοθεσία του τελευταίου φορέα.

Η διαδικασία εύρεσης των συνταξιοδοτικών προϋποθέσεων, με τις οποίες θεμελιώνεται συνταξιοδοτικό δικαίωμα, καθορίζεται ως ακολούθως: Κρίση με τις διατάξεις της νομοθεσίας του τελευταίου ενταχθέντα φορέα
Το αίτημα ασφαλισμένου ή μελών της οικογένειάς του, που ζητούν την εφαρμογή των διατάξεων της διαδοχικής ασφάλισης, κρίνεται αρχικά με τις διατάξεις της νομοθεσίας του τελευταίου ενταχθέντα φορέα στον e-ΕΦΚΑ.

Για να χορηγήσει σύνταξη, ο e-ΕΦΚΑ πρέπει στην ασφάλιση του τελευταίου ενταχθέντα φορέα να πραγματοποιήθηκαν:

    για κρίση του δικαιώματος σύνταξης, λόγω γήρατος, 1.000 ημέρες ασφάλισης συνολικά, από τις οποίες 300 ημέρες την τελευταία πενταετία, πριν από την υποβολή αίτησης συνταξιοδότησης ή πριν από τη διακοπή της ασφάλισης,
    για κρίση του δικαιώματος σύνταξης, λόγω αναπηρίας ή θανάτου, να πραγματοποιήθηκαν 600 ημέρες ασφάλισης οποτεδήποτε πριν από τη διακοπή της δραστηριότητας ή απασχόλησης ή την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης ή την επέλευση του ασφαλιστικού κινδύνου για τις συντάξεις, λόγω αναπηρίας ή θανάτου και να πληρούνται οι διατάξεις της νομοθεσίας του τελευταίου ενταχθέντα φορέα με ολόκληρο το χρόνο της διαδοχικής ασφάλισης.

Κρίση με τις διατάξεις της νομοθεσίας του προηγούμενου ενταχθέντα φορέα Σε περίπτωση που ο ασφαλισμένος δεν πραγματοποίησε τον αριθμό ημερών εργασίας που αναφέρεται παραπάνω ή τις έχει πραγματοποιήσει, αλλά δεν πληροί τις προϋποθέσεις που απαιτεί η νομοθεσία του τελευταίου ενταχθέντα φορέα, τότε κρίνεται το αίτημά του ή των μελών της οικογένειάς του από τον ενταχθέντα φορέα στην ασφάλιση του οποίου πραγματοποίησε τον περισσότερο χρόνο ασφάλισης, εκτός από τον τελευταίο.

Απαραίτητη προϋπόθεση, για να κριθεί η αίτηση από τον ενταχθέντα φορέα με τις περισσότερες ημέρες εργασίας ή έτη ασφάλισης, μετά την κρίση από τον τελευταίο ενταχθέντα φορέα, είναι:

    Ο ασφαλισμένος που ζητά να συνταξιοδοτηθεί, λόγω γήρατος, να έχει συμπληρώσει ένα από τα όρια ηλικίας που προβλέπει η νομοθεσία του τελευταίου ενταχθέντα φορέα. Για τους αυτοτελώς απασχολούμενους ή ελεύθερους επαγγελματίες όριο ηλικίας διαβίβασης έχει οριστεί το 60ο έτος της ηλικίας και για τους ασφαλισμένους του τ. ΟΓΑ το 67ο.
    Ο ασφαλισμένος που ζητά να συνταξιοδοτηθεί, λόγω αναπηρίας, να έχει κριθεί ανάπηρος με το ποσοστό αναπηρίας που προβλέπεται από τη νομοθεσία του τελευταίου ενταχθέντα φορέα.
    Για τη συνταξιοδότηση, λόγω θανάτου των μελών της οικογένειας του ασφαλισμένου, δεν απαιτείται καμία προϋπόθεση. Για να δικαιωθεί ο ασφαλισμένος ή τα μέλη της οικογένειάς του από τον e-ΕΦΚΑ με τις διατάξεις της νομοθεσίας του ενταχθέντα φορέα στην ασφάλιση του οποίου πραγματοποίησε τον περισσότερο χρόνο, στον οποίο δεν συμπεριλαμβάνεται ο τελευταίος, πρέπει να πληρούνται οι προϋποθέσεις που προβλέπουν οι διατάξεις της νομοθεσίας του με ολόκληρο το χρόνο της διαδοχικής ασφάλισης.

    Κρίση με τις διατάξεις της νομοθεσίας των προηγούμενων ενταχθέντων φορέων κατά φθίνουσα σειρά αριθμού ημερών εργασίας Αν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις της νομοθεσίας του ενταχθέντα φορέα στην ασφάλιση του οποίου πραγματοποιήθηκαν οι περισσότερες ημέρες εργασίας ή έτη ασφάλισης, τότε η αίτηση κρίνεται από τους άλλους ενταχθέντες φορείς που ασφαλίστηκαν κατά φθίνουσα σειρά αριθμού ημερών εργασίας, εκτός από τον τελευταίο. Εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις, που προβλέπουν οι διατάξεις της νομοθεσίας τους με ολόκληρο το χρόνο της διαδοχικής ασφάλισης, τότε χορηγείται η αιτούμενη σύνταξη από τον e-ΕΦΚΑ. Σε περίπτωση που δεν συγκεντρώνουν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, που προβλέπει η νομοθεσία κάποιου από τους ενταχθέντες, πλην του τελευταίου, στον e-ΕΦΚΑ φορέα ή τομέα ή κλάδου ή λογαριασμού, στους οποίους ασφαλίστηκαν, τότε η αίτηση συνταξιοδότησης απορρίπτεται.
    Θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος με 15 έτη ασφάλισης στο 67ο έτος ηλικίας (παρ. 5 άρθρο 19 του Ν. 4387/2020) Τα πρόσωπα που θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα, λόγω γήρατος, με 15 τουλάχιστον έτη ασφάλισης στο 67ο έτος της ηλικίας, με συνυπολογισμό διαδοχικού χρόνου ασφάλισης, δικαιούνται σύνταξης από την υπηρεσία του e-ΕΦΚΑ του τελευταίου φορέα ή τομέα ή κλάδου ή λογαριασμού στον οποίο υπαγόταν ο ασφαλισμένος, χωρίς να εξετάζεται η πλήρωση των ειδικότερων προϋποθέσεων της παρ. 1 του άρθρου 26, (ήτοι των 1.000 ημερών ασφάλισης συνολικά, από τις οποίες 300 την τελευταία πενταετία, πριν από τη διακοπή της ασφάλισης ή την υποβολή του αιτήματος συνταξιοδότησης). Με τον τρόπο αυτό, παρέχεται η δυνατότητα συνταξιοδότησης σε πρόσωπα τα οποία με το προϊσχύον νομοθετικό πλαίσιο, παρότι είχαν συνολικά 15 έτη ασφάλισης, δεν μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν με την εφαρμογή των διατάξεων της διαδοχικής ασφάλισης.


Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2020

Επίδομα 800 ευρώ: Τότε θα καταβληθεί

 

Περίπου ένα εκατομμύριο εργαζόμενοι αναμένεται να τεθούν σε αναστολή σύμβασης εργασίας τον Νοέμβριο καθώς το μέτρο της ειδικής αποζημίωσης αφορά χιλιάδες επιχειρήσεις που πλήττονται με βάση τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου. Το κόστος εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 890 εκατομμύρια ευρώ.

Όσοι δηλωθούν σε αναστολή για ολόκληρο τον μήνα Νοέμβριο θα λάβουν το πλήρες ποσό της ειδικής αποζημίωσης, δηλαδή 800 ευρώ, στις γιορτές από 21 έως 31 Δεκεμβρίου. Το πλήρες ποσό αναμένεται να λάβουν κοντά στις γιορτές οι εργαζόμενοι στους κλάδους τουρισμού, επισιτισμού, αθλητισμού, πολιτισμού και μεταφορών.

Αντίθετα, όσοι τεθούν σε αναστολή για τμήμα του μηνός Νοεμβρίου θα λάβουν 26,66 ευρώ ανά ημερολογιακή ημέρα αναστολής.

Συνεπώς, οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις της Αττικής που κλείνουν με κρατική εντολή από το Σάββατο 7 Νοεμβρίου θα λάβουν:

• 640 ευρώ από το κράτος για 24 ημέρες αναστολής και αναλογία μισθού από τον εργοδότη για τις πρώτες 6 ημέρες (5 εργάσιμες Δευτέρα 2 – Παρασκευή 6 Νοεμβρίου).

Αντίστοιχα, εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης που έκλεισαν με κρατική εντολή από την Τρίτη 3 Νοεμβρίου, θα λάβουν για τον Νοέμβριο:

• 746,5 ευρώ από το κράτος για 28 ημέρες αναστολής και

• αναλογία μισθού από τον εργοδότη για την Δευτέρα 2 Νοεμβρίου.

Οι αναστολές Νοεμβρίου με ειδική αποζημίωση 800 ευρώ αφορούν αυστηρά μισθωτούς που έχουν προσληφθεί έως και τις 4 Νοεμβρίου. Οι εργοδότες που πλήττονται μπορούν να θέσουν σε αναστολή ένα τμήμα ή ακόμη και το 100% των εργαζομένων τους. Το κράτος καλύπτει και το 100% των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων στο ύψος του ονομαστικού τους μισθού. Για παράδειγμα, μισθωτός με ονομαστικό μισθό 1.000 ευρώ, καλύπτεται για εισφορές 396,6 ευρώ.

Σύμφωνα με αξιωματούχους του υπουργείου Εργασίας, οι δηλώσεις των αναστολών Νοεμβρίου στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» θα γίνουν αρχές Δεκεμβρίου – όπως παγίως συμβαίνει από την αρχή της πανδημίας – ενώ οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού αναμένεται να καταβληθούν το χρονικό διάστημα από 21 έως 31 Δεκεμβρίου.

Οι αναστολές Νοεμβρίου θα δηλωθούν με βάση τη διευρυμένη λίστα πληττόμενων κλάδων του περασμένου Απριλίου. Συνεπώς οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων ανά την Επικράτεια, που πλήττονται σύμφωνα με τη μεγάλη λίστα πληττόμενων ΚΑΔ της ανοιξιάτικης καραντίνας, μπορούν να τεθούν σε προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας. Για όσο διάστημα ισχύει η αναστολή, οι απολύσεις είναι άκυρες. Οι επιχειρήσεις, για ισόχρονο διάστημα μετά την άρση της αναστολής, υποχρεούνται να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό εργαζομένων. Για παράδειγμα, αν η αναστολή διαρκέσει 30 ημέρες, ο εργοδότης υποχρεούται να διατηρήσει για άλλες 30 ημέρες μετά τη λήξη της αναστολής, τον ίδιο αριθμό εργαζομένων.

Επίδομα 400 ευρώ σε μακροχρόνια άνεργους

Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε την καταβολή έκτακτου επιδόματος 400 ευρώ σε περίπου 130.000 άτομα που κατέστησαν μακροχρόνια άνεργοι μετά την 1η Μαρτίου και δε λαμβάνουν επιδότηση.

Η καταβολή στους μη επιδοτούμενος μακροχρόνια ανέργους θα ολοκληρωθεί αυτόματα, μέσω απευθείας κατάθεσης στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων, μετά την επιβεβαίωση ή την καταχώριση των στοιχείων τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) των δικαιούχων σε ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή. Ειδικότερα :

Οι άνεργοι που έχουν στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) καταχωρισμένα στον ΟΑΕΔ από προηγούμενες συναλλαγές (όπως επιδοτήσεις, παροχές, βοηθήματα, συμμετοχή σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, κλπ.) θα μπορούν είτε να επιβεβαιώσουν το ΙΒΑΝ τους είτε να καταχωρίσουν νέο ΙΒΑΝ στην ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή.

Οι άνεργοι που δεν έχουν στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) καταχωρισμένα στον ΟΑΕΔ, θα πρέπει να καταχωρίσουν τα στοιχεία τους στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα. Εάν δεν προβούν σε καμία ενέργεια, τα 400 ευρώ δεν μπορούν να καταβληθούν.

Παράταση επιδόματος σε επιδοτούμενους ανέργους

Την ίδια ώρα και για τους επιδοτούμενους ανέργους θα παραταθεί για δύο μήνες το επίδομα ανεργίας 400 ευρώ εφόσον έληξε ή λήγει τον Σεπτέμβριο - Δεκέμβριο.

Η δίμηνη παράταση αντιστοιχεί στα εξής ποσά:

 

• Δικαιούχοι τακτικής επιδότησης ανεργίας –798,5 € (399,25 € μηνιαίως), προσαυξανόμενο κατά 10% για κάθε προστατευόμενο μέλος.

 

• Δικαιούχοι βοηθήματος ανεργίας αυτοαπασχολούμενων –720 € (360 € μηνιαίως)

 

• Δικαιούχοι επιδόματος μακροχρόνιας ανεργίας –400 € (200 € μηνιαίως).

 

Οι άνεργοι που ολοκλήρωσαν την 12μηνη επιδότησή τους εντός Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου θα λάβουν εφάπαξ τα δύο μηνιαία επιδόματα πιθανότατα εντός Νοεμβρίου, αμέσως μετά την έκδοση της σχετικής ΚΥΑ. Οι άνεργοι που θα ολοκληρώσουν την 12μηνη επιδότησή τους εντός Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου θα λάβουν σε δυο δόσεις - μηνιάτικα τα δύο επιπλέον μηνιαία επιδόματα που δικαιούνται. Μετά την λήξη του 12μήνου της επιδότησής τους θα λάβουν άλλα δυο μηνιαία επιδόματα ανεργίας.

 

Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2020

Αναδρομικά Συνταξιούχων: Έτσι θα γίνει η πληρωμή των κληρονόμων

 Αναδρομικά: Έτσι θα γίνει η πληρωμή των κληρονόμων














 Η ηλεκτρονική αίτηση και οι δικαιούχοι

Η ώρα πληρωμής των αναδρομικών πλησιάζει και για τους κληρονόμους. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανοίξει η ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα του e- ΕΦΚΑ για να  υποβάλλουν αιτήσεις οι δικαιούχοι.

Τα ποσά που φθάνουν ακόμα και τις 11.000 ευρώ θα καταβληθούν εντός του Δεκεμβρίου. Συνολικά 172.222 δικαιούχοι που παίρνουν συντάξεις θανάτου θα χρειαστεί να κάνουν αίτηση για να πάρουν το ποσό αναδρομικών για τις περικοπές στην κύρια σύνταξη που είχε ο θανών.

Καθένας κληρονόμος ξεχωριστά θα υποβάλει αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Στη συνέχεια θα κληθούν να εμφανίσουν τα δικαιολογητικά (εγγυτέρων συγγενών κ.α. ληξιαρχική πράξη θανάτου κ.α) προκειμένου να δουν  τα αναδρομικά ποσά που δικαιούνται στον τραπεζικό τους λογαριασμό.

Ανεξάρτητα από το αν έχει μεταβιβαστεί ή όχι η σύνταξη, οι κληρονόμοι θα λάβουν τα αναδρομικά που αντιστοιχούν στις περικοπές που είχε ο θανών. Η  αίτηση θα συνοδεύεται από ηλεκτρονική υπεύθυνη δήλωση, προκειμένου ο καθένας να παίρνει την ευθύνη όσων δηλώνει. Όλη η διαδικασία θα γίνει ηλεκτρονικά και χωρίς καμία αυτοπρόσωπη παρουσία. Παράλληλα θα διεξάγεται και δειγματοληπτικός έλεγχος από τις αρμόδιες υπηρεσίες εκκαθάρισης και πληρωμής συντάξεων του e-ΕΦΚΑ.

Πιο συγκεκριμένα, τα αναδρομικά για 172.222 συνταξιούχους λόγω θανάτου θα πληρωθούν ως εξής:

1.  Αν ο συνταξιούχος ήταν εν ζωή στο 11μηνο Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016 και απεβίωσε μετά τον Μάιο του 2016, οι δικαιούχοι της σύνταξής του (χήρα ή και τέκνα) θα κάνουν αίτηση σε πλατφόρμα του ΕΦΚΑ και θα πάρουν τα αναδρομικά που αντιστοιχούν στις περικοπές της σύνταξης του θανόντος. Ο καθένας από τους κληρονόμους παίρνει τα αναδρομικά που αναλογούν στο μερίδιό του. Για παράδειγμα, η χήρα με τα δυο ανήλικα παιδιά που λαμβάνει αναδρομικά 3.000 ευρώ, θα τα μοιραστούν κατ’ αναλογία. Το ¼ του ποσού θα εισπράξει η μητέρα και ¾ τα  δύο τέκνα. Αν είναι μόνο η μητέρα με σύνταξη θανάτου, τότε θα πάρει 3.000 ευρώ από τα αναδρομικά που εδικαιούτο ο θανών από τις περικοπές που είχε στο 11μηνο Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016.

2.  Αν ο συνταξιούχος απεβίωσε πριν από τον Ιούνιο του 2015 και η χήρα είχε στη δική της σύνταξη θανάτου τις μειώσεις του 11μήνου Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016, δεν θα κάνει καμία αίτηση, γιατί τα αναδρομικά πάνε στην ίδια που είχε τις μειώσεις στο διάστημα αυτό.

3. Αν ο συνταξιούχος είχε αποβιώσει μέσα στο διάστημα Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016, τότε οι κληρονόμοι θα πάρουν αναδρομικά για όσους μήνες ο συνταξιούχος ήταν εν ζωή στο 11μηνο αυτό υποβάλλοντας αίτηση.

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)