Γκολαντιές. menou
- Home
- Φορολογικό
- Νέες Συντάξεις ΕΦΚΑ
- Νέες Συντάξεις Δημοσίου
- Νέες Συντάξεις Ιδιωτικού Τομέα
- Νέες Συντάξεις Χηρείας
- Επικουρικές Συντάξεις
- Προσωπική Διαφορά
- Ασφαλιστικό ΙΚΑ
- Ασφαλιστικό ΔΕΚΟ-Αυτοαπασχολούμενων
- Συνταξιοδοτικό
- Στρατιωτικοί
- 6μηνα
- Σωματα Ασφαλείας
- Ιατροί/ΕΤΑΑ
- Eκπαιδευτικοί
- Δικηγόροι-Μηχανικοί
- Aποδείξεις Εφορίας
- Υπολογ.ΣύνταξηςΙΚΑ
- ΕΚΑΣ
- Εργασιακό
- Μητέρες
- Τεκμήρια
- Εντυπα ΙΚΑ
- ΦΠΑ Δικηγόρων
- Τaxisnet
- Oρια ΟΑΕΕ
- Πλασματικά
- Φ.Π.Α.
- Δημόσιο
- Φορολογικό
- Τεκμηρια
- Μισθοι-Συνταξεις 2011
- Δημόσιο και 65
- ΙΚΑ και Ενσημα
- Σύνταξη και Αναπηρία
- Διαδικασία Συντ/σης
- Αναγνώριση
- Μεταβίβαση
- Ερωταπαντήσεις
- About
Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011
"Αποφάσεις τώρα κ.Μπεγλίτη.Αλλιώς αποτύχατε".Άρθρο φωτιά.
Του Υποστρατήγου ε.α. Κωνσταντίνου Λουκόπουλου
Ο κ. Πάνος Μπεγλίτης, ως Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας δημιούργησε, ερωτηματικά σχετικά με το αν είχε καταλάβει σε ποιο Υπουργείο βρίσκεται. Λαμβάνοντας υπόψη την πληθωρικότητα και τον συγκεντρωτισμό του κ. Βενιζέλου κάποιος καλοπροαίρετος θα σκεπτόταν ότι αφού το «πεδίο δραστηριοτήτων του» στο ΥΕΘΑ είναι περιορισμένο, μπορεί κάλλιστα να περιδιαβαίνει τους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς δίνοντας συνεντεύξεις και μιλώντας επί παντός επιστητού. Όμως δύο και πλέον μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων ως Υπουργός φαίνεται ότι διακατέχεται από το ίδιο σύνδρομο και όπως πολύ εύστοχα αναφέρθηκε, ίσως να θεωρεί τον εαυτό του Κυβερνητικό Εκπρόσωπο και όχι Υπουργό Εθνικής Άμυνας. Αρκεί μια ματιά στην προσωπική του ιστοσελίδα για να δει κάποιος την συχνότητα, τον αριθμό και το περιεχόμενο των συνεντεύξεων του. Εικάζουμε ότι δυστυχώς ο ίδιος και κάποιοι στενοί του συνεργάτες δεν έχουν αντιληφθεί το ειδικό βάρος της θέσεως που του εμπιστεύτηκε ο Πρωθυπουργός της Χώρας.
Ομολογουμένως ο νέος Υπουργός κληρονόμησε χρόνια και σοβαρά προβλήματα που οφείλονται σε παρατεταμένη αδράνεια, σε ανεπάρκεια ίσως και αδιαφορία αλλά και σε λάθος επιλογές των προκατόχων του που αφορούσαν είτε βασικές πολιτικές είτε επιλογές προσώπων (Αρχηγοί, Γενικός Δντης ΓΔΑΕ, κλπ). Η αγωνιώδης προσπάθεια αποφυγής πολιτικής φθοράς, έκανε τους περισσότερους από τους μέχρι σήμερα πολιτικούς προϊσταμένους του ΥΕΘΑ να μην τολμούν να αποφασίζουν για την επίλυση των προβλημάτων αλλά να τα προσπερνούν. Αυτό όμως δεν τους εμπόδισε να ασκήσουν ψηφοθηρική και λαϊκίστικη πολιτική όπως πχ η σημαντική μείωση της στρατιωτικής θητείας χωρίς κάποια σοβαρή μελέτη και χρονοδιάγραμμα αντιστάθμισης αυτής ή το πάγωμα αποφασισθείσης από το ΚΥΣΕΑ αναδιοργάνωσης διότι είχαν αντιρρήσεις οι τοπικοί βουλευτές της Λάρισας και της Κοζάνης (για να είμαστε δίκαιοι βέβαια πάντα με την «θερμή υποστήριξη» της Στρατιωτικής Ηγεσίας!) Η συντριπτική πλειοψηφία του Ελληνικού λαού συνειδητοποιεί την σοβαρότητα και σπουδαιότητα των θεμάτων των ΕΔ και εκτιμάται ότι απαιτεί, αποτελεσματική αντιμετώπιση και άμεση επίλυση των υφισταμένων προβλημάτων. Αυτά όμως επιλύονται με τολμηρές και σωστά δομημένες αποφάσεις και όχι με συνεντεύξεις και επιλεκτικές διαρροές στο Τύπο.
Η χώρα μας αντιμετωπίζει μία διαρκή και εκπεφρασμένη απειλή από την Τουρκία ως αποτέλεσμα της αναθεωρητικής της πολιτικής. Επομένως η εθνική ασφάλεια και η εθνική αξιοπρέπεια είναι πρώτιστο καθήκον όλων των πολιτικών δυνάμεων και πρωτίστως της εκλεγμένης από τον Ελληνικό λαό Κυβέρνησης. Με αυτό το κύριο καθήκον λοιπόν είναι επιφορτισμένος ο κ. Π. Μπεγλίτης ως Υπουργός Εθνικής Άμυνας και όχι με το πώς θα επιτευχθεί οικονομική ανάπτυξη και το ύψος του ΦΠΑ. Η διατήρηση και η επαύξηση της αποτρεπτικής ικανότητας της χώρας ακόμα και τώρα που η οικονομική κρίση μαστίζει την χώρα μας, είναι ο φάρος της αποστολής του Υπουργείου και όχι η με τυμπανοκρουσίες ανέξοδη παραχώρηση στρατοπέδων και μάλιστα χωρίς καμία ανταποδοτικότητα προς τις ΕΔ. Επιπροσθέτως τονίζεται ότι οι ΕΔ είναι και ένα μέσο/εργαλείο υποστηρικτικό της γενικότερης εξωτερικής πολιτικής ενώ η στρατιωτική ισχύς είναι βασική παράμετρος της συνολικής ισχύος ενός συγχρόνου κράτους ιδιαίτερα σε περιοχές όπου γεωπολιτικά υπάρχει ρευστότητα όπως η δική μας.
Δηλώσεις περί «σημειακής κρίσης» όπως κάποιοι γλωσσοπλάστες του Υπουργείου αποκαλούν το θερμό επεισόδιο (υπάρχει συγκεκριμένος ορισμός) και ότι “δεν πρέπει να περιμένουμε γενικευμένο πόλεμο ούτε και να προετοιμαζόμαστε για αυτόν” προκαλούν σύγχυση και προβληματισμό. Δείχνουν ασυγχώρητη αφέλεια και εγκληματική άγνοια. Εκτός και αν έχει διαμορφωθεί μία άλλη πολιτική και δεν το γνωρίζουμε. Το θερμό επεισόδιο παραμένει περιορισμένο σε τόπο και χρόνο όταν είμαστε στρατιωτικά ισχυροί. Σε άλλη περίπτωση οδηγούμαστε άθελα μας στην κλιμάκωση είτε στην υποταγή στην θέληση του αντιπάλου. Ήταν ατυχές γεγονός, ο ΥΕΘΑ να υποστηρίζει σε ομιλία του σε Πρέσβεις στο ΥΠΕΞ ότι «η εθνική ισχύς μιας χώρας έχει δύο πυλώνες: Την οικονομική και την εξωτερική πολιτική». Η στρατιωτική? …..πουθενά! Το γεγονός προκαλεί σοβαρές απορίες και αν έχουν λησμονηθεί τα όσα διδάχθηκε ο κ. Μπεγλίτης στην Σορβόννη (1982-1985) καλό είναι κάποιοι από τους συμβούλους του να ανατρέξουν στα συγγράμματα κορυφαίων Ελλήνων Καθηγητών Διεθνών Σχέσεων όπως ο κ. Κουλουμπής ή ο κ. Ήφαιστος (που προέρχονται από διαφορετικές «Σχολές») ή έστω να διαβάσουν το «Στρατηγικό Βάθος» του κ. Νταβούτογλου και θα κατανοήσουν πως γίνεται η λειτουργικοποίηση του ορισμού της Ισχύος.
Μετά από όλα τα παραπάνω, το ερώτημα που προκύπτει είναι αν οι ΕΔ είναι αρκούντως επαρκείς για να αποτελέσουν αξιόπιστη αποτροπή. Αν και γνωρίζουμε την απάντηση, αυτή θα πρέπει να δοθεί στον ΥΕΘΑ από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ και τους Αρχηγούς των Επιτελείων αλλά με την ίδια ευθύτητα που την έδωσαν οι Βρετανοί ομόλογοι τους πριν από 4 περίπου μήνες στους πολιτικούς τους προϊσταμένους. Οι ίδιοι οφείλουν χωρίς «κλαδικές αγκυλώσεις» να σας δώσουν και τις λύσεις.
Θα αναφερθούμε ενδεικτικά σε κάποια από τα θέματα (για τα οποία ήδη υπάρχουν σχετικές δημοσιεύσεις) που επηρεάζουν άμεσα την επιχειρησιακή ετοιμότητα των ΕΔ. Διατηρούμε μέχρι σήμερα μία παρανοϊκή, ψυχροπολεμική και αντιοικονομική Δυνάμεων και Διοικήσεως. Δύο χρόνια από την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ δεν έχει γίνει κάτι ουσιαστικό (εβδομαδιαία εφημερίδα την 27 Αυγούστου δημοσίευσε σχετικές πληροφορίες για επικείμενες αλλαγές) αν και το υπόψη θέμα ήταν ένα από τα κύρια θέματα στο πρόγραμμα του. Γνωρίζει ο κ. Υπουργός σε λεπτομέρειες ποιες είναι οι επιπτώσεις της παρατεταμένης μειωμένης επάνδρωσης των Μονάδων του Στρατού Ξηράς στην επιχειρησιακή ετοιμότητα αυτών? Εφόσον το ΥΕΘΑ εκτιμά ότι η αύξηση της θητείας επιλύει το πρόβλημα ας προχωρήσει άμεσα σε αύξηση και ας σταματήσει να μετράει αντιδράσεις και πολιτικό κόστος. Μοιραζόμαστε δημοσίως τον προβληματισμό για τον αν και πόσο εφαρμόζονται οι προβλεπόμενες θεσμικές διαδικασίες του Εθνικού Αμυντικού Σχεδιασμού. Επιγραμματικά αναφέρουμε την σύνταξη και έγκριση από το ΚΥΣΕΑ της Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Ασφάλειας, την έκκριση της Εθνικής Στρατιωτικής Στρατηγικής και τις Κατευθύνσεις Αμυντικής Σχεδίασης απαραίτητα θεσμικά και «καθοδηγητικά» κείμενα για την επεξεργασία τω προτάσεων που θα αποσκοπούν σε μία οικονομική αλλά ταυτόχρονα επιχειρησιακά αποτελεσματική Δομή Δυνάμεων και Διοικήσεως. Έγινε κάτι απ’ όλα αυτά ή πάμε πάλι στα τυφλά?
Ένα από τα τολμηρά βήματα του κ. Υπουργού που θα μεγιστοποιήσει τις δυνατότητες των ΕΔ αφορά στην κάθετη Διοίκηση των ΕΔ και στην Διακλαδικότητα. Απαιτούνται άμεσες διορθωτικές αλλαγές και εξάλειψη των αντιφάσεων του νέου Νόμου οι οποίες αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα της λειτουργίας στην ειρήνη και ακόμα περισσότερο σε περίοδο κρίσεων ή πολέμου. Κατ επίφαση και όχι στην ουσία έχουμε πλήρη (διοικητική και επιχειρησιακή) Διοίκηση των ΕΔ καθόσον αυτό αναιρείται από την εκχώρηση στους Αρχηγούς των Κλάδων της διοικητικής και επιχειρησιακής διοίκησης του συνόλου των δυνάμεων του Κλάδου τους. Με αυτό τον τρόπο ο Α/ΓΕΕΘΑ διατηρεί την πλήρη διοίκηση μόνο των Αρχηγών των Κλάδων (!!!). Δηλαδή ακατανόητα πράγματα. Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και σε αυτό το πεδίο η «κατασπατάληση» ανθρωπίνων και οικονομικών πόρων και ο διπλασιασμός προσπάθειας. Διακλαδικότητα ακούμε και διακλαδικότητα δεν βλέπουμε. Ότι έγινε, έγινε μέχρι το 2005 και από εκεί και πέρα καμία πρόοδος.
Απ’ όσα γνωρίζουμε δεν υπάρχουν σημαντικές επιχειρησιακές ανάγκες που θα καλυφθούν με νέες προμήθειες οπλικών συστημάτων πλην κάποιων εξαιρέσεων για το ΠΝ και την ΠΑ. Υπάρχουν όμως σημαντικές ανάγκες πλήρους αξιοποιήσεως των υπαρχόντων. Πρέπει όλο τα οπλικά συστήματα που διαθέτουν οι ΕΔ να είναι διαθέσιμα και χρηστικά. Οι ανάγκες συντηρήσεως (ανταλλακτικά κλπ) είναι πολύ μεγάλες. Το Υπουργείο δεν πρέπει να μειώσει περισσότερο τον λειτουργικό Προϋπολογισμό των Επιτελείων και να μην διατείνεται ότι δεν επηρεάζεται η λειτουργικότητα και η επιχειρησιακή ετοιμότητα από τις υφιστάμενες περικοπές. Σε αυτό τι λέει η Στρατιωτική Ηγεσία?
Αναφερόμαστε τέλος στο Ηθικό του προσωπικού για το οποίο ο κ. Μπεγλίτης θα πρέπει να δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα είτε συμπαθεί – είτε δεν συμπαθεί τους στρατιωτικούς (όπως κάποιοι ισχυρίζονται). Κάποιος από τους συμβούλους του θα έπρεπε να πει στον κ. Υπουργό ότι δεν κερδίζει την εκτίμηση του προσωπικού των ΕΔ μοιράζοντας πενταήμερες άδειες ούτε δημιουργώντας Αξιωματικούς από Εθελοντές Μακράς Θητείας. Το προσωπικό θέλει την Ηγεσία του (Πολιτική και Στρατιωτική) να είναι κοντά του, να σκύβει με ενδιαφέρον στα προβλήματα του, να προσπαθεί έμπρακτα να τα επιλύσει και να παρέχει τα μέσα για να εκτελέσει την αποστολή του όταν και όποτε χρειασθεί. Όταν ένας Λοχαγός βλέπει αναλογικά να περικόπτονται περισσότερα χρήματα σε αυτόν , στα πλαίσια των δημοσιονομικών περικοπών , από ένα κλητήρα εφορίας ή ένα πρωτοδιόριστο δάσκαλο γιατί να μην αισθάνεται αδικημένος με επακόλουθο και την μείωση του ηθικού του. Όταν δεν καταβάλλεται ουσιαστικά καμία μα καμία ουσιαστική προσπάθεια να επιλυθεί το πρόβλημα των Μετοχικών Ταμείων οι ε.ε. βλέπουν ότι θα περιέλθουν αργά ή γρήγορα στην ένδεια των ε.α! Η εξασφάλιση ενός δικαίου μισθολογίου και επίλυση προβλημάτων διαβίωσης θα αφήσει το προσωπικό απερίσπαστο στην εκτέλεση των καθηκόντων του.
Είναι πια ώρα για αποφάσεις , δράση και άμεση υλοποίηση λύσεων . Θέλουμε να ελπίζουμε ότι εμπρός στην υστεροφημία του και στα σοβαρότατα προβλήματα που αφορούν στις ΕΔ και κατ’ επέκταση στην εθνική ασφάλεια η ατολμία του κ. Μπεγλίτη θα καμφθεί. Ειδάλλως το όνομα του θα προστεθεί στα ονόματα των ανεπαρκών και άβουλων Υπουργών που πέρασαν από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Οι ΕΔ έχουν ικανότατους ανθρώπους που μπορούν με νεωτεριστική σκέψη και φρέσκιες ιδέες να υλοποιήσουν τις πολιτικές του Υπουργείου και να έχουμε επαρκή, αξιόπιστη αλλά ταυτόχρονα οικονομική στρατιωτική ισχύ. Όσοι έχουν παρωχημένες νοοτροπίες και γραφειοκρατική αντίληψη να μείνουν πίσω. Με λιγότερα λόγια και περισσότερα έργα μπορεί να κερδηθεί ο χαμένος χρόνος.
«ΑΡΧΗ άνδρα δείκνυσι»».
"Αγνώστου υπηκοότητας" 78.000 περίπου συνταξιούχοι!
"Όπως μας ενημέρωσε η Διοίκηση του Ιδρύματος με σχετικό έγγραφό της τον Ιούνιο του 2011 πληρώθηκαν μέσω της ΗΔΙΚΑ συντάξεις σε 5.542 αλλοδαπούς. Ο αριθμός των 250.000 συνταξιούχων δεν ανταποκρίνεται στα στοιχεία του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Στον επισυναπτόμενο πίνακα. στον οποίο απεικονίζονται τα προαναφερθέντα, συμπεριλαμβάνονται και 77.718 συντάξεις με άγνωστη υπηκοότητα. Εκτιμάται ότι η πλειοψηφία των συνταξιούχων αυτών είναι Έλληνες πολίτες, καθώς η μέση ηλικία τους είναι μεγάλη".
Με το δίκιο του πάντως μετά την συγκεκριμένη απάντηση, ο ερωτών βουλευτής του ΛΑΟΣ σχολίασε σε δήλωσή του:
"Σε ένα κράτος που εφευρίσκει άγνωστη υπηκοότητα, όλα πλέον είναι πραγματικότητα. Είναι τραγελαφικό η κυβέρνηση να παραδέχεται ότι δίνει συντάξεις σε 77.718 ανθρώπους, οι οποίοι ούτε λίγο ούτε πολύ θυμίζουν τα Α.Τ.Ι.Α.!!!Να λοιπόν πως κατέρρευσε το ασφαλιστικό μας σύστημα! Διότι όπως ο ίδιος ο Υπουργός επισημαίνει, η πλειοψηφία αυτών ΕΚΤΙΜΑΤΑΙ ότι είναι Έλληνες! Κάτι δηλαδή σαν την Πυθία, και είναι και δεν είναι!!!"
Νέες διαδικασίες για τις υγειονομικές επιτροπές αναπηρίας του ΙΚΑ – Ισχύουν από αύριο!
τους αιτούντες πολίτες για χορήγηση σύνταξης αναπηρίας, για το χαρακτηρισμό τους ως ΑμεΑ καθώς και για όλες τις κοινωνικές και οικονομικές παροχές ή διευκολύνσεις, για τις οποίες απαιτείται γνωμάτευση αναπηρίας και τις οποίες δικαιούνται τα άτομα με αναπηρία.
.Η ανακοίνωση αναφέρει:
«Όπως γνωρίζετε, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 7 του ν. 3863/10 «Νέο Ασφαλιστικό Σύστημα και συναφείς διατάξεις, ρυθμίσεις στις εργασιακές σχέσεις» (ΦΕΚ Α΄ 115), όπως τροποποιήθηκε με την παρ. 2 του άρθρου 76 του ν. 3996/11 (ΦΕΚ Α΄ 170), από 1/1/2011 συστήθηκε το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.), υπαγόμενο απευθείας στη Διεύθυνση Αναπηρίας και Ιατρικής της Εργασίας της Διοίκησης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.
Το ΚΕ.Π.Α. δημιουργήθηκε για την εξασφάλιση της ενιαίας υγειονομικής κρίσης, όσον αφορά στον καθορισμό του βαθμού αναπηρίας των ασφαλισμένων όλων των ασφαλιστικών φορέων, συμπεριλαμβανομένου του Δημοσίου, καθώς και των ανασφάλιστων.
Ειδικότερα, προβλέπεται ότι πλέον οι Υγειονομικές Επιτροπές του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ είναι αρμόδιες για τον καθορισμό ποσοστού αναπηρίας, το οποίο θα χρησιμοποιείται από τους αιτούντες πολίτες για χορήγηση σύνταξης αναπηρίας, για το χαρακτηρισμό τους ως ΑμεΑ καθώς και για όλες τις κοινωνικές και οικονομικές παροχές ή διευκολύνσεις, για τις οποίες απαιτείται γνωμάτευση αναπηρίας και τις οποίες δικαιούνται τα άτομα με αναπηρία.
Ως ημερομηνία κατάργησης όλων των άλλων επιτροπών αναπηρίας που λειτουργούν σήμερα στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, στις νομαρχίες και το Δημόσιο, με εξαίρεση τις υγειονομικές επιτροπές όπως αναφέρονται στην παρ. 7 του ν. 3863/10, ορίσθηκε η 1/9/2011.
Με τις παρεχόμενες από τις Α/βάθμιες Υγειονομικές Επιτροπές κρίσεις αναπηρίας του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ πιστοποιείται η πάθηση και καθορίζεται το ποσοστό αναπηρίας καθώς και η χρονική διάρκειά της, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κανονισμό Εκτίμησης Βαθμού Αναπηρίας (Κ.Ε.Β.Α.), όπως ισχύει κάθε φορά.
Σε (45) σημεία της χώρας θα λειτουργήσουν Υγειονομικές Επιτροπές του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, οι οποίες είναι τριμελείς και στελεχώνονται από ιατρούς του Ειδικού Σώματος Ιατρών Υγειονομικών Επιτροπών, που υπάγεται στο ΚΕ.Π.Α.
Για τη διαδικασία συγκρότησης των Υγειονομικών Επιτροπών καθώς και για κάθε άλλη λεπτομέρεια, η οποία δεν προβλέπεται από το άρθρο 6 του ν. 3863/11, ισχύουν τα οριζόμενα στο άρθρο 6 του ν. 2556/97, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 152 του ν. 3655/08.
Γραμματείς των Επιτροπών ορίζονται υπάλληλοι του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, των λοιπών ΦΚΑ και του Δημοσίου.
Για τη συγκρότηση των Υγειονομικών Επιτροπών Αναπηρίας των επαρχιών, τη θέση του Προέδρου και των μελών καλύπτουν ιατροί του Ειδικού Σώματος, που μετακινούνται από Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πειραιά. Σε περίπτωση που δεν καθίσταται δυνατή η συμμετοχή ιατρών του Ειδικού Σώματος ως μελών των Υγειονομικών Επιτροπών των επαρχιών, μέλη ορίζονται, ύστερα από δημόσια κλήρωση, ιατροί που υπηρετούν σε κάθε υγειονομική μονάδα ή Υποκατάστημα, ιατροί του ΕΣΥ και των ΦΚΑ από όμορους νομούς, εξαιρουμένων των παιδιάτρων, ακτινολόγων, μικροβιολόγων και οδοντιάτρων.
Οι Γραμματείες των σημείων παροχής υπηρεσιών ΚΕ.Π.Α., όπου και γίνεται η κατάθεση των αιτήσεων, στεγάζονται στα κτίρια των Τοπικών ή Περιφερειακών Υποκαταστημάτων ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και οι διευθύνσεις τους παρατίθενται στον επισυναπτόμενο Πίνακα 1.
Σε περίπτωση που για ουσιαστικούς λόγους δεν έχει καταστεί δυνατή η διεκπεραίωση των εκκρεμών υποθέσεων μέχρι 31/8/2011, οι υπηρεσίες θα πρέπει να προβούν στις παρακάτω ενέργειες:
Α) Για αιτήσεις συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας που εκκρεμούν στους ασφαλιστικούς φορείς, οι αρμόδιες υπηρεσίες τους υποχρεούνται να ειδοποιήσουν τους ασφαλισμένους, ώστε να προσκομίσουν τα νέα δικαιολογητικά που απαιτούνται, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και στη συνέχεια, εφόσον συμπληρωθεί ο φάκελος, να αποσταλεί στο πλησιέστερο σημείο παροχής υπηρεσιών ΚΕ.Π.Α.
Β) Για τις αιτήσεις πολιτών χωρίς παραπεμπτικό από ασφαλιστικό φορέα, που εκκρεμούν στις Υγειονομικές Επιτροπές, οι ενδιαφερόμενοι θα ειδοποιηθούν να παραλάβουν τις αιτήσεις τους, προκειμένου να συγκεντρώσουν πλέον και τα νέα δικαιολογητικά, τα οποία θα καταθέσουν οι ίδιοι στο πλησιέστερο σημείο παροχής υπηρεσιών ΚΕ.Π.Α.
Τα βασικά σημεία της διαδικασίας που θα ακολουθείται για την παραπομπή στις Υγειονομικές Επιτροπές του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ είναι τα εξής:
α) Η αίτηση για συνταξιοδότηση λόγω αναπηρίας ή επανεξέτασης με το σχετικό φάκελο, που θα περιέχει όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά σύμφωνα με τις οδηγίες για παραπομπή στις Υγειονομικές Επιτροπές του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, κατατίθεται από τον ασφαλισμένο στον οικείο φορέα του.
Στη συνέχεια, εφόσον ο φάκελος είναι πλήρης, αποστέλλεται από το φορέα στο πλησιέστερο της μόνιμης κατοικίας του ασφαλισμένου σημείο παροχής υπηρεσιών ΚΕ.Π.Α., προκειμένου να ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία για την εισαγωγή για εξέταση από την αρμόδια Α/βάθμια Υγειονομική Επιτροπή.
β) Όσον αφορά τους ανασφάλιστους ή τους πολίτες χωρίς παραπεμπτικό από ασφαλιστικό φορέα που προσφεύγουν στις Υγειονομικές Επιτροπές για τον καθορισμό ποσοστού αναπηρίας προκειμένου να υπαχθούν στα προγράμματα οικονομικής ενίσχυσης του Υπ. Υγείας και Κοιν. Αλληλεγγύης ή για οποιοδήποτε άλλο λόγο απαιτείται η πιστοποίηση αναπηρίας, η σχετική αίτηση υποβάλλεται στα αρμόδια σημεία παροχής υπηρεσιών ΚΕ.Π.Α. από τους ίδιους.
Επισημαίνεται ότι από τις εν λόγω Υγειονομικές Επιτροπές καθορισμού ποσοστού αναπηρίας θα εξετάζονται όλοι οι πολίτες που αιτούνται τη χορήγηση των παραπάνω παροχών ακόμη και εκείνες οι περιπτώσεις για τις οποίες μέχρι σήμερα απαιτείτο μόνο ιατρική βεβαίωση από Δημόσιο Νοσοκομείο.
γ) Η κρίση της Α/βάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής αποστέλλεται στη Διεύθυνση Αναπηρίας και Ιατρικής της Εργασίας του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, η οποία εκδίδει τη σχετική απόφαση και την αποστέλλει στον οικείο φορέα, με κοινοποίηση στον ασφαλισμένο ή τον ενδιαφερόμενο, στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει παραπομπή.
δ) Δικαίωμα ένστασης για επανεξέταση στη Β/βάθμια Υγειονομική Επιτροπή του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ έχουν οι αρμόδιες υπηρεσίες των Φορέων, οι ασφαλισμένοι, εφόσον αυτό προβλέπεται από τους οικείους κανονισμούς τους, καθώς και οι ενδιαφερόμενοι που προσέρχονται στις Υγ. Επιτροπές χωρίς παραπεμπτικό.
Όλοι οι παραπάνω υποβάλλουν ένσταση σε ένα από τα σημεία παροχής υπηρεσιών ΚΕ.Π.Α., από όπου και θα διαβιβάζονται στη Γραμματεία της Διεύθυνσης Αναπηρίας και Ιατρικής της Εργασίας.
Σημειώνεται ότι για να εξεταστεί υποβληθείσα ένσταση θα πρέπει να συντρέχουν σοβαροί και στοιχειοθετημένοι λόγοι που θα αναφέρονται στο κείμενο της ένστασης. Η αξιολόγηση του λόγου της ένστασης θα διενεργείται από τη Διεύθυνση Αναπηρίας και Ιατρικής της Εργασίας και τυχόν απόρριψή της θα κοινοποιείται στον ενδιαφερόμενο με παράθεση του σκεπτικού της απόρριψης της ένστασης. Συνεπώς, η υποβολή ένστασης στην απόφαση της Α/βάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής θα πρέπει να συνοδεύεται από έκθεση του προσφεύγοντος, στην οποία θα αναφέρονται με σαφήνεια οι λόγοι για τους οποίους η εκδοθείσα από την Υγειονομική Επιτροπή απόφαση δεν είναι τεκμηριωμένη ή σύννομη και πρέπει να εξετασθεί εκ νέου στη Β/βάθμια Υγειονομική Επιτροπή.
ε) Για τις παρεχόμενες από τις Υγειονομικές Επιτροπές υπηρεσίες κρίσης αναπηρίας αποδίδεται στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ το ποσό των 46,14 ευρώ κατά περίπτωση, για μεν τη χορήγηση σύνταξης αναπηρίας, από τον αντίστοιχο Ασφαλιστικό Φορέα, για δε την υπαγωγή στα προγράμματα οικονομικής ενίσχυσης, από το Υπουργείο Υγείας και Κοιν. Αλληλεγγύης.
Το παραπάνω ποσό καθορίζεται με την Φ.40021/26407/2051/2006 (ΦΕΚ Β΄ 1829) υπουργική απόφαση και αποδίδεται στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ απολογιστικά στο τέλος του έτους.
Για τους πολίτες που προσφεύγουν στις Υγειονομικές Επιτροπές του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για πιστοποίηση αναπηρίας πλην των ανωτέρω περιπτώσεων,
το ποσό καταβάλλεται από τους ίδιους με την προσκόμιση ταμειακού παραστατικού 46,14 ευρώ από τις συμβεβλημένες με το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ τράπεζες.
Επισημαίνεται ότι αναλυτικά η διαδικασία εισαγωγής των αιτημάτων καθορισμού ποσοστού αναπηρίας στις Υγειονομικές Επιτροπές του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, θέματα που αφορούν ειδικές περιπτώσεις ασφαλισμένων, έντυπα αιτήσεων και οδηγίες συμπλήρωσής τους, απαιτούμενα δικαιολογητικά καθώς και λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τη λειτουργία των Επιτροπών είναι διαθέσιμες στο διαδικτυακό χώρο του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ
Έρχονται νέες αλλαγές στο μέτρο των αποδείξεων
διπλασιασμός στην αξία των αποδείξεων που θα λαμβάνει ο φορολογούμενος από συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες, όπως υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, εστιατόρια, συνεργεία αυτοκινήτων κλπ.
Στάση πληρωμών προς το Δημόσιο από τους εστιάτορες μέχρι την άρση της απόφασης για ΦΠΑ 23%
Οι εκπρόσωποι του κλάδου Εστίασης αποφάσισαν ακόμα να προχωρήσουν σε εκδήλωση διαμαρτυρίας στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης και κλείσιμο των καταστημάτων σε ημερομηνία που θα καθορίσει το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας.
Οι εστιάτορες όχι μόνο ζητούν την αναστολή του μέτρου της μετάταξης του ΦΠΑ του κλάδου στο 23% αλλά επί πλέον εκτιμούν ότι ο κλάδος, ενόψει του νέου εθνικού φορολογικού πλαισίου πρέπει να μεταταχθεί στο χαμηλό συντελεστή 6,5%.
ΟΑΕΕ: Χορήγηση σύνταξης ακόμη και σε εισφορο-οφειλέτες
«Με τις διατάξεις του άρθρ. 43 του Ν. 3996/2011 που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 170/Α/05-08-2011 εφιστούμε την προσοχή σας στο ότι με τις κοινοποιούμενες διατάξεις το ποσό των 30 κατωτάτων ορίων θα υπολογίζεται πλέον μόνο με το κατώτατο όριο λόγω γήρατος για όλες τις κατηγορίες συντάξεων ( γήρατος - αναπηρίας - θανάτου).
Για την είσπραξη ποσού που τυχόν υπερβαίνει το ανωτέρω όριο θα ακολουθείται η γνωστή διαδικασία του άρθρ. 6 του Π.Δ. 258/83. Η νέα διάταξη έχει εφαρμογή σε αιτήματα συνταξιοδότησης:
• Που υποβλήθηκαν και θα υποβάλλονται από 5/8/2011 και έπειτα.
• Που υποβλήθηκαν πριν την 5/8/2011, βρίσκονται σε εκκρεμότητα και δεν έχει γνωστοποιηθεί οφειλή.
• Που υποβλήθηκαν πριν την 5/8/2011, γνωστοποιήθηκε στους υποψήφιους συνταξιούχους η οφειλή που προέκυψε με τις προϊσχύουσες διατάξεις, δεν εξοφλήθηκε και δεν έχει παρέλθει μέχρι την ψήφιση του νόμου 3996/2011 η προθεσμία των δύο μηνών. Στην περίπτωση αυτή τα αρμόδια τμήματα –κατόπιν σχετικού ελέγχου– θα πρέπει:
α) να προβούν στην έκδοση συνταξιοδοτικών αποφάσεων όταν διαπιστωθεί ότι το οφειλόμενο ποσό που έχει γνωστοποιηθεί υπολείπεται του ποσού των 30 κατωτάτων ορίων ενημερώνοντας τους ενδιαφερόμενους ή
β) στις περιπτώσεις που το ποσό οφειλής υπερβαίνει το ανωτέρω όριο θα πρέπει να κοινοποιηθεί εκ νέου σχετικό έγγραφο προς τους υποψήφιους συνταξιούχους με ρύθμιση του οφειλόμενου ποσού βάσει των διατάξεων του Ν. 3996/2011, θέτοντας νέα δίμηνη προθεσμία».
Κάτω από 20% του συντάξιμου μισθού το «κούρεμα» στις επικουρικές
Όπως αναφέρεται στο Βήμα της Κυριακής, το σχέδιο, το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2012, προβλέπει -μεταξύ άλλων- «κούρεμα» στις επικουρικές με στόχο να πέσουν κάτω από το 20% του συντάξιμου μισθού.
Σημειώνεται ότι σήμερα οι επικουρικές παρουσιάζουν σημαντικές διακυμάνσεις και μπορούν να φτάσουν έως και το 80% του συντάξιμου μισθού.
Εκτιμάται δε ότι εννέα στα δέκα επικουρικά ταμεία παρουσιάζουν οικονομικό πρόβλημα και θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε μειώσεις.
Το οξυμένο πρόβλημα της επικουρικής ασφάλισης τέθηκε έντονο τρόπο -όπως αναφέρει η εφημερίδα- στην πρόσφατη επίσκεψη της τρόικας στην Αθήνα.
Η «κόκκινη κάρτα» των εκπροσώπων της τρόικας αφορούσε στην καθυστέρηση των σχετικών αναλογιστικών μελετών.
Πάντως, τα στελέχη του υπουργείου διαβεβαιώνουν ότι έως το φθινόπωρο θα έχει ψηφιστεί το σχετικό νομοσχέδιο.
Στέλεχος του υπουργείου Εργασίας, απαντώντας στην παρατήρηση ότι ανάλογες περικοπές δεν υπήρξαν στις κύριες συντάξεις, σημείωσε ότι στην κύρια σύνταξη υπάρχει η επιδότηση του κρατικού προϋπολογισμού.
Νέο καθεστώς για υπαγωγή εργαζομένων στην επικουρική ασφάλιση του ΙΚΑ ΕΤΕΑΜ
1. Τα πρόσωπα τα οποία παρέχουν εργασία για την οποία ασφαλίζονται υποχρεωτικά στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ ή άλλο φορέα κύριας ασφάλισης μισθωτών και δεν υπάγονται υποχρεωτικά για την εργασία τους αυτή στην ασφάλιση άλλου φορέα επικουρικής ασφάλισης, ανεξαρτήτως της ονομασίας και της νομικής μορφής του. Εάν κάποιο πρόσωπο, εκτός από την εργασία που παρέχει για την οποία ασφαλίζεται σε άλλο φορέα επικουρικής ασφάλισης και εξαιρείται κατά τα ανωτέρω από την ασφάλιση του ΕΤΕΑΜ, παρέχει και άλλη εργασία του ίδιου ή διαφορετικού επαγγέλματος προς άλλο εργοδότη, η οποία δεν δημιουργεί υποχρέωση ασφάλισης σε άλλο φορέα επικουρικής ασφάλισης ανεξαρτήτως της ονομασίας και της νομικής μορφής του, υπάγεται υποχρεωτικά ως προς την εργασία αυτή στην ασφάλιση του ΕΤΕΑΜ.
2. Οι συνταξιούχοι του Δημοσίου και των κάθε φύσης φορέων κοινωνικής ασφάλισης, που παρέχουν εργασία για την οποία ασφαλίζονται υποχρεωτικά στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ ή άλλο φορέα κύριας ασφάλισης μισθωτών. Ως πρός τον συντάξιμο του χρόνου ασφάλισης των προσώπων αυτών, καθώς και τις προϋποθέσεις θεμελίωσης νέου συνταξιοδοτικού δικαιώματος, εφαρμόζονται αναλόγως οι κατά περίπτωση διατάξεις της γενικής νομοθεσίας που ισχύουν για τον αντίστοιχο φορέα κύριας ασφάλισης.
3. Οι προσλαμβανόμενοι σε πιστωτικά ιδρύματα (τράπεζες) από 1/1/2005 υπάγονται υποχρεωτικά και αυτοδίκαια στην ασφάλιση του ΕΤΕΑΜ (προγενέστερη ρύθμιση).
4. Ο ασφαλισμένος που παρέχει και άλλη εργασία του ιδίου ή διαφορετικού επαγγέλματος προς άλλο εργοδότη, χωρίς αυτή να δημιουργεί υποχρέωση ασφάλισης σε άλλο φορέα επικουρικής ασφάλισης, ανεξαρτήτως της ονομασίας και της νομικής μορφής του, υπάγεται πλέον υποχρεωτικά στην ασφάλιση του ΕΤΕΑΜ.
Καταργείται η εξαίρεση των συνταξιούχων που παρέχουν εργασία μετά τη συνταξιοδότησή τους από την υποχρεωτική υπαγωγή στην ασφάλιση του ΕΤΕΑΜ, όπως είχε θεσπισθεί με την καταργούμενη παρ. 6 του άρθρου 3 και πλέον καθίσταται υποχρεωτική η ασφάλισή τους στο ΕΤΕΑΜ. Απαραίτητη προϋπόθεση βεβαίως για την ασφάλισή τους στο ΕΤΕΑΜ είναι να ασφαλίζονται στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ ή σε άλλο φορέα κύριας ασφάλισης μισθωτών.
Ανοίγει τα κλειστά επαγγέλματα το ΣτΕ
Την πλήρη απελευθέρωση όλων των λεγόμενων "κλειστών επαγγελμάτων" αποφάσισε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, κρίνοντας ότι διατήρησή τους είναι αντισυνταγματική και αντίθετη με την ελεύθερη επιλογή άσκησης επαγγέλματος.
Συγκεκριμένα με την απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου "οι περιορισμοί που τίθενται για την προστασία των οικονομικών συμφερόντων ενός κλάδου με την αποτροπή εισόδου νέων επαγγελματιών, παραβιάζουν τις συνταγματικά κατοχυρωμένες αρχές της οικονομικής και επαγγελματικής ελευθερίας". Επειτα από αυτό το ανώτατο δικαστήριο ανοίγει πλέον διάπλατα τον δρόμο της εφαρμογής του νόμου για το άνοιγμα των επαγγελμάτων που θεωρητικά ισχύει από τις 2 Ιουλίου. Η εν λόγω απόφαση (1664/2011) βασίζεται στην πρώτη παράγραφο του άρθρου 5 του Συντάγματος, σύμφωνα με την οποία για τον κάθε πολίτη ισχύει "η επαγγελματική ελευθερία, δηλαδή η ελευθερία επιλογής και άσκησης ορισμένου επαγγέλματος".
Οπως επισημαίνεται στο ίδιο άρθρο (στο οποίο κάνει μνεία η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ), "στην επαγγελματική ελευθερία μπορεί ο νόμος να επιβάλλει περιορισμούς μόνον για λόγους δημοσίου ή κοινωνικού συμφέροντος, οι οποίοι σε κάθε περίπτωση πρέπει να τελούν σε συνάφεια προς το αντικείμενο και τον χαρακτήρα της ρυθμιζόμενης επαγγελματικής δραστηριότητας".
Ωστόσο, στην ίδια απόφαση διευκρινίζεται ότι δεν αποτελεί λόγο δημοσίου και κοινωνικού συμφέροντος ο κίνδυνος αθρόας εισόδου νέων επαγγελματιών, αλλά ούτε και οι αντιδράσεις για ενδεχόμενη μείωση του κύκλου εργασιών.
Επίσης εν προκειμένω δεν ισχύει η επικαλούμενη διαταραχή της εργασιακής ειρήνης με την πρόσβαση άλλων προσώπων στο επάγγελμα, αφού "η σκοπιμότητά της εναπόκειται στην κρίση του επαγγελματία και όχι του κράτους". Η απόφαση του ΣτΕ -που εκδόθηκε με αφορμή (και) προσφυγές μεταφορών φορτηγών αυτοκινήτων δημοσίας χρήσης- ανέτρεψε όλες τις σχετικού περιεχομένου αποφάσεις του Εφετείου που ήταν αντίθετες.
ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΠΙΟΥ
Νέα νομικά όπλα για άρση των εμποδίων
H απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας σηματοδοτεί νέες εξελίξεις.
Και αυτό διότι -όπως εκτιμούσαν δικαστικοί και νομικοί κύκλοι- πλέον ανοίγει ο δρόμος για την υποβολή προσφυγών εκ μέρους όσων με οποιονδήποτε τρόπο εμποδίζονται να εισέλθουν σ΄ έναν "κλειστό" επαγγελματικό χώρο.
Με γνώμονα την εν λόγω απόφαση του ΣτΕ οι προαναφερόμενες προσφυγές που θα κατατεθούν, θεωρείται σίγουρο ότι θα γίνουν δεκτές από τη Δικαιοσύνη.
Και αυτό, καθώς η νέα νομοθεσία απορρίπτει κάθετα τα εμπόδια και τους περιορισμούς που ίσχυαν για την επαγγελματική και οικονομική ελευθερία, η οποία είναι κατοχυρωμένη από το Σύνταγμα (βάσει του οποίου καθορίζεται ξεκάθαρα η ελεύθερη επιλογή άσκησης ενός επαγγέλματος).
Διατάξεις
Παράλληλα πλέον δεν έχουν ισχύ προηγούμενες διατάξεις νόμων και σχετικών υπουργικών αποφάσεων, σύμφωνα με τις οποίες π.χ. απαγορευόταν η μετατροπή βυτιοφόρων, ενώ με αυτές προβλεπόταν και περιορισμός αριθμού αδειών (εξαρτούσαν την έκδοση αδειών μόνο στην περίπτωση που διαπιστωνόταν ότι τα υπάρχοντα βυτιοφόρα δεν κάλυπταν τις ανάγκες μεταφορών κ.λπ.).
Σύμφωνα με την κρίση του ΣτΕ, είναι αντισυνταγματικό και ανίσχυρο το προηγούμενο νομοθετικό καθεστώς και οδηγεί στη συλλήβδην απελευθέρωση πολλών επαγγελμάτων.
ΠΙΛΟΤΟΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΤΑΞΙ
Ανοίγει ο δρόμος για πλήρη απελευθέρωση
Ο υπ. Υποδομών πήρε από τον πρωθυπουργό το "πράσινο φως" να προχωρήσει στο πλήρες άνοιγμα των ταξί
Δικαίωση του Γιάννη Ραγκούση χαρακτηρίζουν στελέχη του υπουργείου Υποδομών την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας η οποία ανοίγει τον δρόμο για την πλήρη εφαρμογή του νόμου περί ανοίγματος των επαγγελμάτων, μεταξύ των οποίων και αυτό των οδηγών ταξί. Ο κ. Ραγκούσης αρνήθηκε να υπογράψει το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος του προκατόχου του στο υπουργείο, Δημήτρη Ρέππα, και ήρθε σε ευθεία σύγκρουση με τους οδηγούς ταξί μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού.
Παρά την έντονη κριτική που δέχθηκε, ο κ. Ραγκούσης δήλωσε αποφασισμένος να προχωρήσει στην απελευθέρωση του επαγγέλματος του οδηγού ταξί, με τη θέσπιση ξεκάθαρων κανόνων για την εξυπηρέτηση του πολίτη, την πάταξη της φοροδιαφυγής και την αναβάθμιση των υπηρεσιών. Την περασμένη εβδομάδα έλαβε το "πράσινο φως" από τον πρωθυπουργό να προχωρήσει στο πλήρες άνοιγμα του επαγγέλματος, χωρίς αστερίσκους. Η νέα νομοθετική ρύθμιση θα υποβληθεί προς έγκριση στα αρμόδια κυβερνητικά όργανα και θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.
Εισοδήματα: Ποιες οι περικοπές στις πρόσθετες αμοιβές
Μειώνεται κατά 50% το κίνητρο απόδοσης
Μειώνεται κατά 20% το ειδικό επίδομα ναυτικής εκπαίδευσης και μεταπτυχιακής έρευνας των μελών εκπαιδευτικού προσωπικού των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού. |
Ανατροπές στα εισοδήματα των μισθωτών και κατ' επέκταση των οικογενειακών τους προϋπολογισμών φέρνουν αφενός η μείωση από τον τρέχοντα μήνα κατά 50% του κινήτρου απόδοσης, αλλά και η επιβολή, από το Σεπτέμβριο, της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης αναδρομικά μάλιστα από την 1η Ιανουαρίου.
Οι αποδοχές, πρόσθετες αμοιβές και αποζημιώσεις που περικόπτονται, αλλά και οι κατηγορίες των εργαζομένων που υπόκεινται στην εισφορά ή για τους οποίους περικόπτεται το κίνητρο απόδοσης, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία εφαρμογής των εν λόγω μέτρων, γνωστοποιήθηκαν αρμοδίως με την υπ' αριθμ.
2/61158/0022/29.8.2011 εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, με την οποία δόθηκαν οι κατωτέρω διευκρινίσεις όσον αφορά στην: α) ειδική εισφορά αλληλεγγύης για την καταπολέμηση της ανεργίας και β) μείωση του κινήτρου απόδοσης του άρθρου 12 παρ. 1 του Ν. 3205/2003 και λοιπών παρεμφερών επιδομάτων:
Α. Ειδικότερα, για την ορθή και ομοιόμορφη εφαρμογή των ρυθμίσεων της κοινής υπουργικής απόφασης, κρίνεται σκόπιμο να τονισθούν τα εξής:
1. Με τις διατάξεις της παρ. 1 του διατακτικού της, προβλέπεται ότι η ειδική εισφορά αλληλεγγύης υπολογίζεται σε ποσοστό δύο τοις εκατό (2%) επί του συνόλου των τακτικών αποδοχών και των πρόσθετων αμοιβών και αποζημιώσεων (π.χ. βασικοί μισθοί, πάσης φύσεως επιδόματα, συμπεριλαμβανομένου και του επιδόματος αλλοδαπής, αμοιβές και αποζημιώσεις, τρίμηνες αποδοχές, υπερωρίες, αποζημιώσεις λόγω συμμετοχής σε συλλογικά όργανα, έξοδα κίνησης παγίως καταβαλλόμενα κ.λπ.), όλου του μισθοδοτούμενου προσωπικού (λειτουργών, υπαλλήλων και στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας) του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ, καθώς και του προσωπικού όλων ανεξαιρέτως των Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών και των ΝΠΙΔ, συμπεριλαμβανομένων και των τραπεζών. Δεν υπόκεινται στην ανωτέρω εισφορά ποσά που καταβάλλονται ως δαπάνες μετακίνησης. Από την ανωτέρω ειδική εισφορά εξαιρείται το προσωπικό που καταβάλλει την εισφορά υπέρ κλάδου ανεργίας, που προβλέπεται από τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 32 του ν.δ. 2961/1954 (ΦΕΚ 197 Α΄), όπως έχουν τροποποιηθεί με τις όμοιες της παρ. 6 του άρθρου 44 του ν. 2084/1992 (ΦΕΚ 165 Α΄) και της παρ. 9 του άρθρου 44 του ν. 3986/2011 (ΦΕΚ 152 Α΄).
2. Με τις διατάξεις της παρ. 2, ορίζεται ότι το ποσό της ανωτέρω εισφοράς αποτελεί έσοδο του κρατικού προϋπολογισμού και αποδίδεται στον κωδικό Αριθμό Εσόδων (ΚΑΕ) 0828 «Εσοδα από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης (2%) για την καταπολέμηση της ανεργίας (άρθρο 38 παρ. 2 α του ν. 3986/2011)».
3. Με τις διατάξεις της παρ. 3, ορίζεται ότι το εν λόγω ποσό παρακρατείται κατά την πληρωμή της τακτικής μισθοδοσίας και των λοιπών πρόσθετων αμοιβών και αποζημιώσεων του μισθοδοτούμενου προσωπικού της παρ. 1 της εν λόγω κ.υ.α. Η απόδοση αυτού στον οικείο ΚΑΕ του κρατικού προϋπολογισμού πραγματοποιείται κάθε μήνα, σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται και για την απόδοση των λοιπών κρατήσεων. Ειδικότερα, για τις Δημόσιες Επιχειρήσεις και Οργανισμούς, ΝΠΙΔ και τράπεζες, καθώς και τους φορείς του Δημοσίου, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ, που δεν έχουν ενταχθεί στο Ενιαίο Σύστημα Πληρωμής της ΕΑΠ, η απόδοση της ανωτέρω κράτησης πραγματοποιείται στο τέλος κάθε μήνα μέσω των ΔΟΥ.
4. Με τις διατάξεις της παρ. 4 ορίζεται η ημερομηνία έναρξης ισχύος της κοινοποιούμενης κοινής υπουργικής απόφασης, η οποία είναι η 1-1-2011, που ρητά ορίζεται στο άρθρο 38 παρ. 2 του Ν. 3986/2011, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 24 παρ. 3 του Ν. 4002/2011. Η ανωτέρω ειδική εισφορά, που αναλογεί στο χρονικό διάστημα από 1-1-2011 έως το μήνα πρώτης εφαρμογής της εν λόγω παρακράτησης, κατανέμεται ισόποσα στους εναπομείναντες μήνες του ίδιου έτους, συμπεριλαμβανομένου και του μήνα πρώτης εφαρμογής και συνεισπράττεται με τις εισφορές των μηνών αυτών. Από 1-1-2012, η παρακράτηση της ειδικής εισφοράς θα εξακολουθήσει να πραγματοποιείται σύμφωνα με τα προαναφερόμενα.
Β. Οσον αφορά στη μείωση του κινήτρου απόδοσης των δημοσίων υπαλλήλων που αμείβονται με το πρώτο μέρος του ν. 3205/2003 (ΦΕΚ 297 Α') και των παρεμφερών με αυτό επιδομάτων, που προβλέπονται για τους αμειβόμενους με ειδικά μισθολόγια ή υπουργικές αποφάσεις ή συλλογικές συμβάσεις ή διαιτητικές αποφάσεις κ.λπ., σας πληροφορούμε ότι, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 23 του άρθρου 55 του ν. 4002/2011, από 1-7-2011 μειώνονται:
1. Κατά ποσοστό 50% το κίνητρο απόδοσης του άρθρου 12 παρ. 1 του ν. 3205/2003, όπως τροποποιήθηκε με τις διατάξεις του άρθρου 6 του ν. 3670/2008 και το οποίο διαμορφώνεται μετά τη μείωση αυτή για υπαλλήλους που υπηρετούν σε Δημόσιο, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ κατά κατηγορία,
α. ΥΕ στο ποσό των 28,50 ευρώ μηνιαίως,
β. ΔΕ στο ποσό των 32 ευρώ μηνιαίως,
γ. ΤΕ ή ΠΕ χωρίς πτυχίο στο ποσό των 40 ευρώ μηνιαίως,
δ. ΤΕ με πτυχίο ΤΕΙ ή ισότιμο στο ποσό των 45 ευρώ μηνιαίως και
ε. ΠΕ με πτυχίο Πανεπιστημίου ή ισότιμο στο ποσό των 50 ευρώ μηνιαίως.
Τα ποσά των ανωτέρω περιπτώσεων α' και β' τα οποία προσαυξάνονταν με τις διατάξεις του τελευταίου εδαφίου της παρ. 1 του άρθρου 12 του ν. 3205/2003 κατά δέκα ευρώ (10 ευρώ) με τη συμπλήρωση είκοσι πέντε (25) ετών υπηρεσίας, μειώνονται σε πέντε ευρώ (5 ευρώ).
2. Κατά ποσοστό 30% το κίνητρο απόδοσης των διπλωματικών υπαλλήλων και των εξομοιούμενων μισθολογικά με αυτούς (παράγραφος 3 του άρθρου 47 του ν. 3205/2003, όπως ισχύει).
3. Κατά ποσοστό 25% το ειδικό ερευνητικό επίδομα, για την εκτέλεση μεταδιδακτορικής έρευνας, καθώς και ταχύτερης και αποτελεσματικότερης προώθησης των ερευνητικών προγραμμάτων των Ερευνητών και των Ειδικών Λειτουργικών Επιστημόνων (Ε.Λ.Ε.) (περιπτώσεις i και ii του εδαφίου γ' της παραγράφου 3 του άρθρου 38 του ν. 3205/2003).
4. Κατά ποσοστό 20% α) το ειδικό ερευνητικό επίδομα, για την εκτέλεση μεταδιδακτορικής έρευνας και την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη προώθηση των ερευνητικών προγραμμάτων των μελών Δ.Ε.Π. Πανεπιστημίων (εδάφιο δ΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 36 του ν.3205/2003), β) το ερευνητικό επίδομα τεχνολογικής έρευνας των μελών Ε.Π. των Τ.Ε.Ι. (εδάφιο δ΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 37 του ν.3205/2003), γ) το επίδομα για την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη προώθηση των ερευνητικών προγραμμάτων του Επιστημονικού και Ερευνητικού προσωπικού του Κ.Ε.Π.Ε. (εδάφιο γ' της παραγράφου 2 του άρθρου 40 του ν.3205/2003), δ) το ειδικό ερευνητικό επίδομα των τακτικών καθηγητών και του λοιπού διδακτικού προσωπικού της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (εδάφιο ε' της παραγράφου 2 του άρθρου 41 του ν.3205/2003 και άρθρο 29 του ν. 3370/2005), ε) το ειδικό ερευνητικό επίδομα, για την εκτέλεση μεταδιδακτορικής έρευνας και την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη προώθηση των ερευνητικών προγραμμάτων του επιστημονικού προσωπικού του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής και των μελών του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου (εδάφιο γ΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 42 του ν. 3205/2003 και εδάφιο γ' της παραγράφου 15 του άρθρου 11 του ν. 3966/2011), στ) το επίδομα νοσοκομειακής απασχόλησης, απόδοσης και ειδικών συνθηκών άσκησης ιατρικού έργου των ιατρών του Ε.Σ.Υ. και των εξομοιούμενων μισθολογικά με αυτούς (παράγραφος Α.3 του άρθρου 44 του ν. 3205/2003), ζ) το επίδομα αποκλειστικού ειδικού λειτουργήματος των Αρχιερέων (εδάφιο γ' της παραγράφου 2 του άρθρου 48 του ν. 3205/2003), η) το ειδικό επίδομα ναυτικής εκπαίδευσης και μεταπτυχιακής έρευνας των μελών Εκπαιδευτικού Προσωπικού των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού (Α.Ε.Ν.) (εδάφιο δ' της παραγράφου 2 του άρθρου 11 του ν.3450/2006) και όσων εκ των μελών του εν λόγω προσωπικού εξακολουθούν να διέπονται από τις διατάξεις του άρθρου 52 του ν. 3205/2003, θ) το ειδικό ερευνητικό επίδομα, για την εκτέλεση μεταδιδακτορικής έρευνας και την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη προώθηση των ερευνητικών προγραμμάτων των μελών Δ.Ε.Π. και των μελών Ε.Ε.ΔΙ.Π. των Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Σ.Ε.Ι.) (εδάφιο δ΄ της παραγράφου 2 και εδάφιο ε΄ της παραγράφου 5 του άρθρου 30 του ν.3187/2003), ι) το ερευνητικό επίδομα του τακτικού διδακτικού προσωπικού των Ανωτάτων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών (Α.Ε.Α.) (εδάφιο δ΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 16 του ν.3432/2006) και ια) το ειδικό ερευνητικό επίδομα για την εκτέλεση μεταδιδακτορικής έρευνας των μελών Ε.Ε.ΔΙ.Π των Πανεπιστημίων (παράγραφος 4 του άρθρου 3 του π.δ.118/2002).
5. Κατά ποσοστό 15% α) το επίδομα ταχύτερης και αποτελεσματικότερης διεκπεραίωσης των υποθέσεων, καθώς και αντιστάθμισης των δαπανών στις οποίες υποβάλλονται κατά την άσκηση του λειτουργήματός τους οι Δικαστικοί Λειτουργοί (δημιουργία και ενημέρωση βιβλιοθήκης, οργάνωση γραφείου) (παράγραφος Α.3 του άρθρου 30 του ν.3205/2003), β) το επίδομα ταχύτερης και αποτελεσματικότερης διεκπεραίωσης των υποστηριζόμενων ενώπιον των δικαστηρίων υποθέσεων του Δημοσίου και των Ν.Π.Δ.Δ., καθώς και αντιστάθμισης των δαπανών στις οποίες υποβάλλονται κατά την άσκηση των καθηκόντων τους τα μέλη του κύριου προσωπικού του Ν.Σ.Κ. (παράγραφος Α.3 του άρθρου 33 του ν. 3205/2003), γ) η πάγια κατά μήνα αποζημίωση των Ιατροδικαστών του Υπουργείου Δικαιοσύνης, λόγω των ειδικών συνθηκών προσφοράς υπηρεσιών, της απασχόλησής τους χωρίς ωράρια εργασίας, καθώς και για τη δημιουργία και ενημέρωση βιβλιοθήκης (παράγραφος Α.4 του άρθρου 35 του ν.3205/2003) και δ) το ειδικό μουσικό επίδομα των Μουσικών της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης και της Ορχήστρας της Λυρικής Σκηνής (εδάφιο γ΄ της παραγράφου 3 του άρθρου 49 του ν. 3205/2003).
6. Κατά ποσοστό 10% α) η ειδική πρόσθετη αμοιβή του ειδικού επιστημονικού προσωπικού των Ανεξάρτητων Διοικητικών Αρχών και το επίδομα αποτελεσματικότητας και παραγωγικότητας του ειδικού επιστημονικού προσωπικού της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων β) το επίδομα Ειδικής Απασχόλησης για την Εθνική Αμυνα, Δημόσια Τάξη και Ασφάλεια των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων (Ε.Δ.) και αντιστοίχων της Ελληνικής Αστυνομίας του Πυροσβεστικού και του Λιμενικού Σώματος (Σώματα Ασφαλείας) (παράγραφος Α.4 του άρθρου 51 του ν.3205/2003).
7. Κατά ποσοστό 30% τα ποσά που προβλέπονται ως κίνητρο ή πριμ παραγωγικότητας από συλλογικές συμβάσεις εργασίας ή διαιτητικές αποφάσεις ή κοινές υπουργικές αποφάσεις και καταβάλλονται σε προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου του Δημοσίου, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ. Σημειώνεται ότι, εάν τα ποσά της παρούσας περίπτωσης υπερβαίνουν τα διακόσια (200) ευρώ μηνιαίως, το εν λόγω ποσοστό μείωσης καθορίζεται σε 15%.
Διευκρινίζεται ότι οι ανωτέρω μειώσεις θα υπολογιστούν στα μειωμένα, με τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 1 του ν. 3833/2010 και τις όμοιες της παρ. 1 του άρθρου τρίτου του ν. 3845/2010, ποσά, όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί την 1-6-2010.
Επίσης, επισημαίνεται ότι το ανώτατο όριο της περ. α΄ της παρ. 4 του άρθρου 2 του ν.3833/2010 (ανώτατο όριο Δικαστικών Λειτουργών και κύριου προσωπικού του Ν.Σ.Κ.) διαμορφώνεται, από 1-7-2011, στο ποσό των 8.314,56 ευρώ, ενώ το όριο της περ. β΄ της ιδίας παραγράφου και άρθρου (ανώτατο όριο γιατρών του Ε.Σ.Υ.) στο ποσό των 5.964,33 ευρώ.
Τέλος, επισημαίνεται ότι οι λοιπές κρατήσεις (εισφορά υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων, εισφορά υπέρ του ΟΑΕΔ της παρ. 2 περ. β' του άρθρου 38 του Ν. 3986/2011, ισχύουν από 1-1-2011 (άρθρο 24 παρ. 3 του Ν. 4002/2011) και θα παρακρατηθούν σύμφωνα με τα οριζόμενα στις σχετικές εγκυκλίους του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης που θα σας αποσταλούν.
Τράπεζα Πειραιώς: Στο 1,0 δισ. η επίπτωση από τη συμμετοχή στο PSI
Ζημιές 820 εκατ. ευρώ στο α' εξάμηνο
Ζημιές μετά από φόρους ύψους 820 εκατ. ευρώ εμφάνισε η Τράπεζα Πειραιώς [BOPr.AT] στο πρώτο εξάμηνο του 2011, λόγω της συμμετοχής της στο πρόγραμμα αναχρηματοδότησης των ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου. |
Ζημιές μετά από φόρους ύψους 820 εκατ. ευρώ εμφάνισε η Τράπεζα Πειραιώς στο πρώτο εξάμηνο του 2011, λόγω της συμμετοχής της στο πρόγραμμα αναχρηματοδότησης των ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου (Private Sector Involvement - PSI).
Ως αποτέλεσμα της συμμετοχής αυτής, αναφέρει η τράπεζα σε ανακοίνωσή της, το αποτέλεσμα του πρώτου εξαμήνου επιβαρύνθηκε από τη λογιστικοποίηση απομείωσης ύψους 1.005 εκατ. ευρώ. Σε προ φόρων επίπεδο, καταγράφηκαν ζημιές 1.004 εκατ. ευρώ.
Τα καθαρά έσοδα λειτουργίας παρουσίασαν βελτίωση κατά 7% και ανήλθαν σε 781 εκατ. ευρώ, με κυριότερη τη συμβολή των καθαρών εντόκων εσόδων που παρουσίασαν ετήσια άνοδο 6% στα 628 εκατ. ευρώ.
Τα έξοδα λειτουργίας μειώθηκαν κατά 4% σε ετήσια βάση στα 403 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο του στόχου για μείωση του λειτουργικού κόστους το 2011 κατά 5%.
Τα κέρδη προ φόρων και προβλέψεων του πρώτου εξαμήνου σημείωσαν άνοδο 19% και ανήλθαν σε 372 εκατ. ευρώ, ενώ και χωρίς τα χρηματοοικονομικά αποτελέσματα ανήλθαν σε 348 εκατ. ευρώ με αύξηση 4% σε σχέση με πέρυσι.
Σύμφωνα με τη διοίκηση της τράπεζας, τα αποτελέσματα εξαμήνου επιβαρύνθηκαν από τις αυξημένες προβλέψεις κατά 38% σε ετήσια βάση, οι οποίες ανήλθαν σε 371 εκατ. ευρώ κυρίως λόγω των δυσμενών συνθηκών του οικονομικού περιβάλλοντος, κυρίως στην Ελλάδα.
Τα καθαρά έντοκα έσοδα σημείωσαν ετήσια άνοδο 11% στην Ελλάδα, ενώ στο εξωτερικό μικρή υποχώρηση 1% λόγω και της μείωσης των δανείων μετά από προβλέψεις κατά 11% σε ετήσια βάση.
Τα καθαρά έσοδα από προμήθειες σημείωσαν ετήσια υποχώρηση 5% στην Ελλάδα, ενώ στο εξωτερικό αισθητή άνοδο κατά 14%. Επισημαίνεται ότι οι προμήθειες εμπορικής τραπεζικής στην Ελλάδα είχαν οριακή άνοδο κατά 1% ετησίως, ενώ οι προμήθειες επενδυτικής τραπεζικής και διαχείρισης κεφαλαίων επηρεάστηκαν αρνητικά από τις συνθήκες αγοράς.
Τα κέρδη προ φόρων και προβλέψεων από τις εγχώριες δραστηριότητες διαμορφώθηκαν σε 231 εκατ. ευρώ, ενώ από το εξωτερικό σε 141 εκατ. ευρώ.
Οι προβλέψεις αυξήθηκαν περαιτέρω στην Ελλάδα συνέπεια του δυσμενούς οικονομικού περιβάλλοντος στα 262 εκατ. ευρώ (+75%), ενώ στις διεθνείς δραστηριότητες εμφάνισαν ελαφρά υποχώρηση κατά 8% στα 109 εκατ. ευρώ.
«Στο κόκκινο» το Χ.Α.
|
Αρνητικό είναι και σήμερα το κλίμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, παρά την άνοδο των δεικτών στις ευρωπαϊκές αγορές, στον απόηχο μιας σειράς ανακοινώσεων για τα αποτελέσματα στον τραπεζικό κλάδο.
«Μικτές τάσεις αναμένεται να επικρατήσουν στις ευρωπαϊκές αγορές με το ενδιαφέρον των επενδυτών να επικεντρώνεται στις αιτήσεις στεγαστικών δανείων και τις βιομηχανικές παραγγελίες στις ΗΠΑ. Στην εγχώρια αγορά αναμένουμε νευρικότητα με τα αποτελέσματα στο επίκεντρο», ανέφερε η Proton Bank [PRBr.AT] στο πρωινό της σχόλιο.
Αυτή την ώρα (10:56), ο γενικός δείκτης τιμών υποχωρεί κατά 2,59% στις 933,32 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται στα 8,21 εκατομμύρια ευρώ.
«Στο κόκκινο» βρίσκονται και οι επιμέρους κλαδικοί δείκτες στην πλειονότητά τους, με τις απώλειες των τραπεζών να ξεπερνούν το 3%.
Απώλειες 2,7% καταγράφει ο τίτλος της Εθνικής Τράπεζας η οποία ανακοίνωσε χθες μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης ότι η επίπτωση από την συμμετοχή της στο πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων (PSI) θα ανέλθει στα 1,645 δισ. ευρώ.
Οι μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία ανακοίνωσε σήμερα ότι οι προβλέψεις της για το PSI ανέρχονται στα 1,005 δισ. ευρώ, υποχωρούν κατά 5,3%.
Κλειδώνει η αύξηση της στρατιωτικής θητείας
Η κρίση φέρνει αλλαγές σε θητεία και αναβολές στο στρατό. Κλειδώνει η αύξηση στους 12 μήνες. Αλλεπάλληλες συσκέψεις του επιτελείου στο υπουργείο Εθνικής Αμύνης. Υποχρεωτική στράτευση στα 18
Δημοσιεύτηκε: Αύγουστος 31 2011 09:52 Ενημερώθηκε: Αύγουστος 31 2011 09:52
Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η αύξηση της στρατιωτικής θητείας - πιθανότατα στους 12 μήνες. Σύμφωνα με πληροφορίες του "Βήματος", δεν αποκλείεται από την προσεχή ΕΣΣΟ να κατατάσσονται και πάλι κληρωτοί στην Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό.
Η αύξηση της θητεία κρίθηκε αναγκαία, λόγω και οικονομικής κρίσης, αφού πλέον έχει περιορισθεί σημαντικά η πρόσληψη επαγγελματιών στρατιωτών πενταετούς κατάταξης.
Στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας πραγματοποιούνται αλλεπάλληλες συσκέψεις, προκειμένου να οριστικοποιηθεί το νέο καθεστώς.
Στο τραπέζι βρίσκονται πολλές προτάσεις, όπως η στράτευση στα 18 (όπως συμβαίνει στην Κύπρο και στο Ισραήλ), ο περαιτέρω περιορισμός των αναβολών κατάταξης, αλλά και το κυνήγι των φυγόστρατων και των ανυπότακτων.
Πάντως πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ανέφεραν ότι τα σχέδια για την αύξηση της θητείας θα τεθούν σε δημόσιο διάλογο, κυρίως με τις νεολαίες των κομμάτων και τις φοιτητικές παρατάξεις.
tweeter
Our Banner
ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ
Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô