Η συντάκτρια του άρθρου, Corinna Schneider, διαπιστώνει ότι η χρεωκοπία της Ελλάδας και η συνδεόμενη με αυτήν έξοδος της χώρας από την Ευρωζώνη γίνονται ολοένα και πιθανότερες.
''Οι τουρίστες που επισκέπτονται την Ελλάδα θα πρέπει να αναμένουν ότι σε μία τέτοια περίπτωση θα υπάρξουν συνέπειες και θα πρέπει να λάβουν υπ' όψιν τους ορισμένες συμβουλές'', σημειώνει.
''Η Ελλάδα 'δεν λέει να ησυχάσει''. Την ώρα που στην Αθήνα συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς οι διαβουλεύσεις για το νέο πακέτο μέτρων, στην Ευρώπη γίνεται πλέον ανοιχτά λόγος για ενδεχόμενο τέλος της οικονομικής στήριξης της χώρας.
Το σενάριο αυτό ηχεί τρομακτικό σε πολλούς τουρίστες προπάντων εάν η εισαγωγή νέου νομίσματος συμβεί κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στη χώρα. Θα υπάρξουν ταραχές, απεργίες, χάος, ελλείψεις σε αγαθά;", αναφέρει το άρθρο.
Τρομάζει η αλλαγή του νομίσματος
Η Καθηγήτρια Sonja Munz, ειδική σε θέματα οικονομίας τουρισμού, με δηλώσεις της στο Focus, είναι καθησυχαστική: "Εάν υπάρξει μετατροπή νομίσματος, θα πραγματοποιηθεί εντός Σαββατοκύριακου, όταν θα είναι κλειστές οι τράπεζες".
''Η μόνη επίπτωση για τους τουρίστες θα είναι ότι δεν θα μπορούν να πραγματοποιήσουν αναλήψεις μετρητών με απλές κάρτες αναλήψεων. Οι πιστωτικές κάρτες δεν θα πληγούν από το μέτρο αυτό. Για το λόγο αυτό συνιστάται στους τουρίστες να έχουν μαζί τους αρκετά μεγάλα ποσά τοις μετρητοίς'', σημειώνει η καθηγήτρια.
Το άρθρο αναφέρει στη συνέχεια ότι ''το γεγονός ότι η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα συνεπαγόταν και υποτίμηση του εθνικού νομίσματος, θα είχε ως συνέπεια να αυξηθούν οι τιμές στη χώρα. Αυτό θα ίσχυε προπάντων για εισαγόμενα προϊόντα. Οι τουρίστες δεν θα "εισπράξουν" τίποτα ιδιαίτερο''.
''Περιορισμός φαγητού και ποτού στα ξενοδοχεία''
"Ενδέχεται να περιοριστεί η προσφορά φαγητού και ποτού στα ξενοδοχεία και να περιοριστεί σε τοπικά προϊόντα", εξηγεί η Munz, στο Focus online.
Όσο τραγική και να είναι συρρικνούμενη αγοραστική δύναμη των Ελλήνων, ο ελληνικός τουρισμός θα ωφεληθεί μακροπρόθεσμα από αυτό. "Με μία μετατροπή νομίσματος η Ελλάδα θα ήταν σαφώς πιο οικονομική επιλογή σε σχέση με άλλα κράτη της Ευρωζώνης", προσθέτει η οικονομολόγος.
Προσθέτει επίσης ότι ''οι μεγάλοι tour operators αντιμετωπίζουν με μεγαλύτερη ψυχραιμία ενδεχόμενη επιστροφή στη δραχμή''.
"Όποιος ταξιδεύει με tour operator από Γερμανία, δεν είναι και πολλά αυτά που θα μπορούσαν να του συμβούν", λέει η Nina Kreke από το τα ''Ταξίδια Neckermann''. Στο ίδιο μήκος κύματος και η TUI, ο μεγαλύτερος tour operator στη Γερμανία, η οποία συμβουλεύει απλώς τους επισκέπτες της Ελλάδας να ''έχουν μαζί τους περισσότερα μετρητά''.
Οι πιστωτές δεν έχουν λόγο να βλάψουν τον τουρισμό
''Το εάν η Ελλάδα θα αποχωρήσει από την Ευρωζώνη, παραμένει μέχρι και σήμερα καθαρή εικασία", επισημαίνει το άρθρο. Παράλληλα, η Καθηγήτρια Munz πιστεύει ότι εάν αυτό το σενάριο επαληθευτεί, αυτό θα συμβεί το νωρίτερο τον Σεπτέμβριο.
"Ο τουρισμός αποτελεί έναν από τους σημαντικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας. Οι πιστωτές της χώρας δεν έχουν λόγο να βλάψουν την Ελλάδα κατά τέτοιο τρόπο. Μέχρι να παρουσιαστεί εξάλλου η έκθεση της Τρόικας τον Σεπτέμβριο, θα έχουν επιστρέψει από την Ελλάδα οι περισσότεροι Γερμανοί τουρίστες'', σημειώνει η συντάκτρια.